• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 26.7°C
  4 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.9°C / 27.8°C
  4 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.8°C / 24.0°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 27.8°C
  3 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  4 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.6°C / 24.0°C
  1 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.0°C
  2 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 24.0°C
  4 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 26.0°C
  2 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 26.0°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 26.7°C
  3 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 24.0°C
  4 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 25.6°C
  3 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 22.2°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 27.8°C
  2 BF
  43%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  4 BF
  37%
Γιατί χτυπούν (ξανά) το νέο Ποινικό Κώδικα 

Γιατί χτυπούν (ξανά) το νέο Ποινικό Κώδικα 

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Άναψε ξανά και με εμφανή σκοπιμότητα η συζήτηση για τους Ποινικούς Κώδικες παρά το γεγονός ότι όλες οι αλλαγές που επέβαλε η Ν.Δ. ( ασυλία και εξαίρεση στελεχών των πιστωτικών ιδρυμάτων από αυτεπάγγελτη δίωξη για κακούργημα, αυστηροποίηση διατάξεων με το πρόσχημα της τρομοκρατίας, αοριστία στον ορισμό των βασανιστηρίων, κατάργηση της διάταξης περί κοινωφελούς εργασίας κλπ.) πέρασαν με τη συμβολή των αρεστών που προστέθηκαν ως μέλη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής. Αυτή τη φορά με αφορμή την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή τέθηκε εκτός από το όψιμο θέμα στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων τα οποία (και) σύμφωνα με το Σύνταγμα καταργούνται μόνο όταν τελεσιδικήσει μια καταδίκη, η δήθεν επιεικέστερη αντιμετώπιση των εγκληματικών οργανώσεων αλλά και η αμφισβήτηση συνολικά της αξίας του νέου Ποινικού Κώδικα. 

Οπως γράφει ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου στο πρόσφατο άρθρο του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ «Με νόμο θεσπίστηκε ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, που αποτελούνταν από κορυφαίους νομικούς της χώρας, που όλοι ήταν εκπρόσωποι δικαστικών ενώσεων, νομικών σχολών, της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων. Εργάστηκαν πάνω στα σχέδια ανάλογων επιτροπών που λειτουργούσαν πριν το 2015. Συνολικά η εκπόνηση του σχεδίου νέου Ποινικού Κώδικα διήρκεσε πάνω από 10 χρόνια. Ο νέος ποινικός κώδικας ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι ενιαία και στο σύνολο ως ένα άρθρο, όπως ακριβώς προβλέπει το Σύνταγμα. Ειδικά, στα ζητήματα των εγκληματικών οργανώσεων η Επιτροπή υποχώρησε από τις αρχικές θέσεις της βάσει των οποίων προέβλεπε πρόσθετες προϋποθέσεις («επιδίωξη οικονομικού οφέλους») για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης και τη μετατροπή της διεύθυνσης της από αυτοτελές έγκλημα σε απλή επιβαρυντική περίσταση [...]. Το πλαίσιο για τις εγκληματικές οργανώσεις είναι βαρύτερο, αφού αυτές τιμωρούνται όταν επιδιώκουν την τέλεση οποιουδήποτε κακουργήματος, ενώ πριν προβλεπόταν κατάλογος περιορισμένων κακουργημάτων. Επίσης, το ελαφρυντικό που χορηγούνταν σε οργανώσεις που είχαν μεν συγκροτηθεί, αλλά δεν είχαν τελέσει καμία εγκληματική πράξη, καταργήθηκε. Οι ποινές που απειλούνται για την ένταξη σε αυτές και τη διεύθυνσή τους είτε παραμένουν ίδιες, είτε συνιστούν τις υψηλότερες απειλούμενες με βάση το νέο ΠΚ. Η αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων απαιτούσε βάση του Συντάγματος αμετάκλητη ποινική απόφαση. Με το νέο ποινικό κώδικα αντικαταστάθηκε από την έκπτωση από τα δημόσια αξιώματα και το ζήτημα παραπέμφθηκε στη θέσπιση κωλυμάτων εκλογιμότητας βάσει της ειδικής εκλογικής νομοθεσίας που με ευχέρεια μπορεί να το λύσει». 

Τί είναι λοιπόν αυτό που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν οι φανατικοί πολέμιοι του νέου Π.Κ.; Κι αν ο πρώην υπουργός δεν τους αρκεί ας θυμηθούν τί έλεγαν σε άρθρα τους οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι για τα ζητήματα του ποινικού συστήματος που έπασχε όχι μόνο σε σχέση με το Ενωσιακό Δίκαιο αλλά και με αυτή καθαυτή την ανάγκη  μιας ανθρώπινης δικαιοσύνης με αναλογικές ποινές αναλόγως με τη βαρύτητα και την απαξία των αδικημάτων. 

Χρ. Αργυρόπουλος (πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής) Χριστόφορος Αργυρόπουλος

«Ο κίνδυνος μείωσης της ποινής αξιολογείται από το δικαστήριο και αποφασίζεται ευσυνείδητα με περίσκεψη που πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε δικαστική απόφαση. Δεν είναι πράγματι δέσμιος ο δικαστής σε ό,τι αφορά το μέτρο μειώσεως μέσα στο ελαφρυντικό πλαίσιο που οδηγεί η αναγνώριση της ελαφρυντικής περίστασης, εναπόκειται στη συνείδηση του δικαστή. Ο δικαστής πάντως δεν είναι ο τιμωρός του παρελθόντος, είναι ο ανεξάρτητος και ο αμερόληπτος κριτής, οι δικαστές προσφέρουν στους συμπολίτες τους τη γήινη δικαιοσύνη». (απόσπασμα από την τοποθέτηση του στο Συνέδριο της ΕΔΕ για τους Ποινικούς Κώδικες, 9.9. 2019)

Χρ. Σεβαστίδης (πρόεδρος της ΕΔΕ)

«Οι νέοι Κώδικες είναι συλλογικό έργο πολυετούς προσπάθειας κορυφαίων νομικών του τόπου και δεν μπορούν ούτε να χρωματιστούν κομματικά ούτε να τους οικειοποιηθεί κανένας πολιτικός χώρος. Θυμίζω ότι εισάγονται προς ψήφιση στη Βουλή με τη διαδικασία των Κωδίκων με ένα μόνο άρθρο και δεν έχει τη δυνατότητα ούτε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ούτε η ίδια η Βουλή να επιφέρει καμία τροποποίηση στα σχέδια που καταθέτουν οι Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές […]
Η τάση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, συνδυασμένη με την καλλιέργεια μιας αντίληψης περί γενικευμένης ανομίας και παραβατικότητας, απαιτεί μια σκλήρυνση της ποινικής νομοθεσίας, τέτοια που ακυρώνει τις αλλαγές που έγιναν και επαναφέρει τη λογική των καταργημένων Κωδίκων και μάλιστα σε ακόμα πιο ακραία μορφή.
Δεν θα πρέπει όμως να ξεφεύγει από κανέναν –πολύ περισσότερο από κρατικούς υπαλλήλους- ότι οι βασικές αρχές που διέπουν το ποινικό δίκαιο είναι ο ουμανισμός, η αρχή της αναλογικότητας, της επιείκειας και της επικουρικότητας έναντι άλλων κυρώσεων. Η σκληρή ποινική καταστολή που συνήθως δεν έχει επανορθωτικό χαρακτήρα αλλά λειτουργεί εκδικητικά , οι βαριές ποινές τις οποίες πιο παλιά θεωρούσαν ως αναγκαίο συστατικό του ποινικού οπλοστασίου, δεν απέφεραν ποτέ σε καμία χώρα του κόσμου και δεν πρόκειται να αποφέρουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, παρά μόνο μια επίπλαστη ψευδαίσθηση ασφάλειας στον πολίτη» (απόσπασμα από την τοποθέτηση του στο Συνέδριο της ΕΔΕ για τους Ποινικούς Κώδικες, 9.9.2019)

Ηλίας Αναγνωστόπουλος (πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής) 

«Οι Σειρήνες του νέο-τιμωρητισμού
Μέρος της κριτικής που ασκείται στον νέο Π.Κ. δεν ασχολείται καθόλου με την επιτυχή ή μη ρύθμιση του μέλλοντος από τον ίδιο, αλλά μόνον με την επιρροή του σε εκκρεμείς υποθέσεις, με προτίμηση σε αυτές για τις οποίες υπάρχει (ή καλλιεργείται) ενδιαφέρον του κοινού. Οι επιδιδόμενοι σ’ αυτήν την κριτική επιχειρούν μάλιστα να συνδέσουν διατάξεις του Π.Κ., οι οποίες αποτέλεσαν αντικείμενο επεξεργασίας από τέσσερις πολυμελείς νομοπαρασκευαστικές επιτροπές επί μία δεκαετία, με απροσδιόριστες συνωμοσίες για την ατιμωρησία κατηγορουμένων, των οποίων η ενοχή προεξοφλείται, ή την απελευθέρωση καταδίκων.
Η συνωμοσιολογία αυτού του είδους αναδεικνύει απλώς τον στενό ορίζοντα ή τη μεροληψία των εκφραστών της. Ο νέος Π.Κ. είναι γενικό και απρόσωπο νομοθέτημα, που πρέπει να ισχύει για όλους χωρίς διακρίσεις. Οποιος επιχειρεί να τον συνδέσει με συγκεκριμένα πρόσωπα και υποθέσεις, για να επηρεάσει με τον επιθυμητό στον ίδιο τρόπο τη μεταχείρισή τους, αγνοεί το θεμελιώδες χαρακτηριστικό γνώρισμα της προηγμένης δημοκρατίας, την ισονομία.
Τα φαινόμενα που περιγράφηκαν θάλπουν τον νεο-τιμωρητισμό. Πρόκειται για ένα ρεύμα που υπόσχεται ασφάλεια και ευτυχία στους πολίτες μέσω της σκληρής ποινικής καταστολής. Η ιστορική εμπειρία και η επιστήμη έχουν αποδείξει, όμως, ότι οι δίκαιες και όχι οι σκληρές ποινές συμβάλλουν στην πρόληψη των εγκλημάτων και στην κοινωνική ειρήνη. Οι τελευταίες θάλπουν την αδικία, εξαγριώνουν τα ήθη και οδηγούν στον εκβαρβαρισμό της κοινωνικής ζωής.
Ο νέος Ποινικός Κώδικας υπηρετεί ευγενείς στόχους. Ας τους σεβαστούμε!» (Καθημερινή 20/7/2019)

Σ. Παύλου, Καθηγητής Ποινικού Δικαίου, Νομική Σχολή ΔΠΘ

«Καλός για την αντιμετώπιση του εγκλήματος δεν είναι ο αυστηρός στα χαρτιά Ποινικός Κώδικας, αλλά αυτός που θα μπορεί να εφαρμοστεί σε γρήγορο χρόνο και αποτελεσματικά. Πρόσφορη ποινή δεν είναι η πολύ υψηλή ποινή κατ’ όνομα, που όμως τελικά εξατμίζεται, αλλά αυτή που επιβάλλεται με δικαιοκρατικούς κανόνες και εκτίεται πραγματικά. Μόνον έτσι το ποινικό δίκαιο θα επιτελεί πειστικά και αποτελεσματικά τον σκοπό του, αυτόν της προστασίας των έννομων αγαθών σε δικαιοκρατικό πλαίσι» (« Η πρακτική χρεοκοπία του ποινικού μας συστήματος και η αναγκαιότητα για έναν σύγχρονο Ποινικό Κώδικα», ΕφΣυν 18.3.2019)

Κ. Κοσμάτος , επίκουρος καθηγητής Νομικής ΔΠΘ

«Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του Ποινικού Κώδικα, επιχειρείται η γενική αποκλιμάκωση της ποινικής καταστολής με κατάργηση εγκλημάτων, με τον περιορισμό της ποινής των ισοβίων (μόνο για τα εγκλήματα της εσχάτης προδοσίας, της ανθρωποκτονίας με πρόθεση, του θανατηφόρου βιασμού και της θανατηφόρου ληστείας), με τη μείωση της ανώτατης προβλεπόμενης ποινής της πρόσκαιρης κάθειρξης από τα 20 στα 15 έτη, με τη μετατροπή αρκετών κακουργημάτων, για τα οποία σήμερα προβλέπεται ποινή κάθειρξης 5-10 έτη, σε «βαριά» πλημμελήματα με ποινή 3-5 έτη, η οποία πλέον εκτίεται.
Περαιτέρω προβλέπονται νέοι εναλλακτικοί τρόποι της εκτέλεσης των στερητικών της ελευθερίας ποινών, με πρόβλεψη για κύρια ποινή την παροχή κοινωφελούς εργασίας αλλά και έκτιση ποινών (3-5 ετών) που μέχρι σήμερα ήταν σπάνια η έκτισή τους , πλην των φτωχών καταδίκων που δεν είχαν τη δυνατότητα να εξαγοράσουν την ποινή τους. (σ.σ. Η ΝΔ κατάργησε αυτή τη διάταξη που εφαρμόζεται σε όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου)
Οι επιφυλάξεις σε κάθε μεγάλη νομοθετική τροποποίηση, ιδίως του Ποινικού Κώδικα, ο οποίος συμπληρώνει περίπου 70 χρόνια ζωής, έχουν ως αφετηρία την ενδεχόμενη επιεική αντιμετώπιση «επιφανών» κατηγορουμένων για τους οποίους εκκρεμεί ήδη ποινική διαδικασία ή εγκληματικών συμπεριφορών που με τις νέες διατάξεις προβλέπεται μείωση της προβλεπόμενης ποινής.
Ωστόσο, είναι εμφανές ότι η κριτική αυτή είναι ελλιπής και αποσπασματική και θα έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση του μέχρι σήμερα προβληματικού τοπίου. Αλλωστε, αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατόν να γίνει μια ουσιαστική αναμόρφωση του ποινικού μας δικαίου, η οποία οδήγησε την καθαρίστρια στη φυλακή ως “καταχραστή κατά του Δημοσίου”». ( «Ο νέος ποινικός κώδικας επιφέρει εξορθολογισμό ποινών» ΕφΣυν 13.5.2019).

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στον Κορυδαλλό θα διεξαχθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου διατύπωσε ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο για τους όρους, τον τρόπο και κυρίως τον χώρο διεξαγωγής της...
Στον Κορυδαλλό θα διεξαχθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ποινική έρευνα για τη Χρυσή Αυγή
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού η σημερινή και το μήνυμά της έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, που πλήττεται από την εγκληματική δράση των ταγμάτων εφόδου τα οποία σίγησαν μετά τις συλλήψεις της...
Ποινική έρευνα για τη Χρυσή Αυγή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΣΥΡΙΖΑ: «Θλιβερή πρωτοτυπία» η αποφυλάκιση των Μιχαλολιάκου, Παππά
Το γεγονός ότι οι ηγέτες μιας νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης θα αποφυλακιστούν πριν καν ξεκινήσει η δίκη τους, συνιστά πρωτοτυπία για υποθέσεις ανάλογης σοβαρότητας, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΥΡΙΖΑ: «Θλιβερή πρωτοτυπία» η αποφυλάκιση των Μιχαλολιάκου, Παππά
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ασφαιρα πυρά Κοντονή εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ
Η επίσπευση εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα, που μετέτρεπε, μεταξύ άλλων, το αδίκημα της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα, ευνόησε συγκεκριμένους κατηγορούμενους, ισχυρίστηκε ο πρώην υπουργός ● «Καλή...
Ασφαιρα πυρά Κοντονή εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σε ευρωπαϊκό δικαστήριο προσφεύγει ο Λαγός
Ο πρώην χρυσαυγίτης Γιάννης Λαγός, λίγο μετά τις προτάσεις της εισαγγελέως για τις ποινές, έκανε γνωστό πως θα προσφύγει σε ευρωπαϊκό δικαστήριο «εναντίον του ελληνικού δημοσίου, εναντίον δημοσιογράφων,...
Σε ευρωπαϊκό δικαστήριο προσφεύγει ο Λαγός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας