Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παρέμβαση για τη σιωπή του B. Kικίλια ζητά η Φ. Μπακαδήμα
Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 / EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Παρέμβαση για τη σιωπή του B. Kικίλια ζητά η Φ. Μπακαδήμα

  • A-
  • A+

Επιστολή στη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων έστειλε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, ζητώντας την παρέμβασή της προκειμένου να ενημερωθεί για το λόγο που το υπουργείο Υγείας, κατά την προηγούμενη Σύνοδο, δεν απάντησε σε καμία από τις ερωτήσεις που έχει καταθέσει η βουλευτής, παρακωλύοντας την εκτέλεση των κοινοβουλευτικών της καθηκόντων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. μεταξύ των 690 ερωτήσεων που έχει καταθέσει η βουλευτής, 246 απευθύνονται είτε απευθείας προς τον υπουργό Υγείας, είτε ως συνερωτώμενο Υπουργείο, με συνολικά 19 ερωτήσεις να αφορούν αμιγώς θέματα λειτουργίας δομών υγείας της περιφέρειάς της και τα οποία συνιστούν αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας.

«Οι πολίτες, στη Δημοκρατία, έχουν το συνταγματικό δικαίωμα να καταθέτουν ερωτήσεις για τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους, στους αρμόδιους εκπροσώπους τους, τους εκλεγμένους βουλευτές, και οφείλουν να λαμβάνουν απαντήσεις. Κανένα Υπουργείο και κανένας Υπουργός δεν μπορεί να τους απαξιώνει» σημειώνει η κ. Μπακαδήμα.

Το κείμενο της επιστολής

 

«Αξιότιμες/οι Κυρίες και Κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή, επιθυμώ να σας γνωστοποιήσω ένα μείζον ζήτημα που καθιστά το λιγότερο προβληματική τη Συνταγματικά κατοχυρωμένη διαδικασία άσκησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου κατά τη διάρκεια της Α' Συνόδου της ΙΗ΄ Περιόδου της Θ΄ Αναθεωρητικής Βουλής, στην οποία έχω την τιμή να είμαι μέλος ως βουλευτής Β’ Πειραιά του ΜέΡΑ25, ζητώντας τη συνδρομή σας για την άμεση διευθέτησή του.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έχω καταθέσει συνολικά 690 ερωτήσεις, μεταξύ αυτών αναφορές, επίκαιρες ερωτήσεις και αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων, εκ των οποίων 246 ερωτήσεις που απευθύνοντας είτε απευθείας προς τον Υπουργό Υγείας, είτε ως συνερωτώμενο Υπουργείο. Από τις 246 ερωτήσεις, απάντηση έχω λάβει στις 85 από τα υπόλοιπα συνερωτώμενα Υπουργεία, με το Υπουργείο Υγείας να μην προβαίνει έστω σε απάντηση αναρμοδιότητας, όπως κάνουν τα λοιπά Υπουργεία σε ανάλογες περιπτώσεις.

Ερευνώντας το θέμα διαπίστωσα πως, από τις 2400 συνολικά ερωτήσεις από όλα τα κόμματα κατά την ίδια κοινοβουλευτική περίοδο είτε προς το Υπουργείο Υγείας είτε ως συνερωτώμενο Υπουργείο, μονάχα οι 1026 έχουν απαντηθεί και πάλι, με το Υπουργείο Υγείας να είναι ως επί το πλείστον συνερωτώμενο Υπουργείο και άρα οι απαντήσεις να έχουν δοθεί από τα άλλα Υπουργεία, είτε με τον Υφυπουργό κ Βασίλη Κοντοζαμάνη να έχει απαντήσει σε ελάχιστες.

Δεδομένου πως ούσα βουλευτής Β’ Πειραιά οφείλω να είμαι και είμαι η φωνή των κατοίκων της περιφέρειάς μου στη Βουλή, έχω υποβάλει συνολικά 19 ερωτήσεις που αφορούν αμιγώς σε θέματα λειτουργίας δομών υγείας της Περιφέρειάς μου και τα οποία συνιστούν αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, με 15 εξ αυτών να αφορούν τη διοίκηση και τη λειτουργία του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, 3 τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας και μια τη μετατροπή του Κέντρου Υγείας Δραπετσώνας σε σημείο αναφοράς COVID-19. 

Όλες οι ερωτήσεις έχουν μείνει αναπάντητες, με αποτέλεσμα όχι μόνο να παραμένουν άλυτα τα σημαντικότατα προβλήματα στις συγκεκριμένες δομές της Περιφέρειάς μου, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των συμπολιτών μας, αλλά και να πλήττεται η εικόνα της Κυβερνήσεως που παρουσιάζεται να κωφεύει σε καταγγελίες που αφορούν συγκεκριμένες πρακτικές διορισμένων από εκείνην δημόσιων λειτουργών.

Τόσο πριν την πανδημία όσο και αφότου ξέσπασε, το Υπουργείο Υγείας αγνοεί τις ερωτήσεις μου και μολονότι ζήτησα και προσωπική συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας προκειμένου να ενημερωθώ για τις δομές Υγείας της περιφέρειάς μου, η στάση του Υπουργείου παραμένει σταθερά αδιάφορη.

Αρχικά θεώρησα πως, τουλάχιστον οι ερωτήσεις που κατέθεσα αφότου ξέσπασε η πανδημία θα καθυστερούσαν απαντήσεως –πράγμα απόλυτα θεμιτό και λογικό- εντούτοις, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ειδικότερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ Νίκος Χαρδαλιάς, που ως γνωστόν, βρίσκεται και εκείνος στο επίκεντρο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε, είναι συνεπέστατος ως προς την παροχή απαντήσεων και μάλιστα συντομότερα, πολλές φορές, από το οριζόμενο από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, χρονικό διάστημα απόκρισης, ακόμα και για να δηλώσει αναρμοδιότητα. 

Ως εκ τούτου, βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να ζητήσω την επίσημη, εκ μέρους σας, απάντηση όχι μόνο αναφορικά με την άρνηση του Υπουργού Υγείας να απαντήσει στα μείζονος σημασίας ερωτήματα που τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοί μου βουλευτές καταθέτουμε στο Υπουργείο Υγείας, αλλά και σε αυτά καθαυτά τα ερωτήματα που έχουμε καταθέσει, καθώς, όπως δηλώνει στα διαγγέλματά του κατ’ εξακολούθηση ο Πρωθυπουργός, η υγεία των πολιτών συνιστά προτεραιότητα της Κυβέρνησης-ακόμα και σε βάρος της οικονομίας. Επομένως η στάση του Υπουργού Υγείας πέραν της παρακωλύσεως που προκαλεί σε εμένα προσωπικά στην εκτέλεση των κοινοβουλευτικών μου καθηκόντων συνιστά, κατά την άποψή μου, πλήρη απαξίωση όχι μόνο των συναδέλφων του βουλευτών, αλλά και των πολιτών και της ίδιας της Κυβέρνησης.»
 

 

ΒΟΥΛΗ
Βαρουφάκης: Ερώτηση στον Κ. Μητσοτάκη για την ύπαρξη παράλληλου συστήματος καταγραφής του ΕΟΔΥ
Ο γγ. του ΜέΡΑ25 απηύθυνε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό στη Βουλή, όπου σημειώνει ότι η κατάσταση που υπάρχει στη χώρα με τον κορονοϊό τον τελευταίο μήνα, αποδεικνύει απώλεια ελέγχου από την κυβέρνηση.
Βαρουφάκης: Ερώτηση στον Κ. Μητσοτάκη για την ύπαρξη παράλληλου συστήματος καταγραφής του ΕΟΔΥ
ΒΟΥΛΗ
Επίκαιρη ερώτηση Αν. Ξανθού που ζητά διαφάνεια για τη διαχείριση της πανδημίας
Τα δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση και για ανακρίβειες στην καταγραφή των κρουσμάτων ήταν η αφορμή για την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε...
Επίκαιρη ερώτηση Αν. Ξανθού που ζητά διαφάνεια για τη διαχείριση της πανδημίας
ΒΟΥΛΗ
Με τις ψήφους της Ν.Δ. πέρασε το Σ/Ν με τα μέτρα για την πανδημία
Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταψήφισαν, ενώ...
Με τις ψήφους της Ν.Δ. πέρασε το Σ/Ν με τα μέτρα για την πανδημία
ΒΟΥΛΗ
Πάνε για έγκριση στη Βουλή οι τρεις πρώτες ΠΝΠ
Χωρίς ομόφωνη έγκριση και με ενδοιασμούς από την αξιωματική αντιπολίτευση για το «κόστος» των κυβερνητικών μέτρων την επόμενη ημέρα της κρίσης προωθούνται στην Ολομέλεια οι τρεις πρώτες ΠΝΠ με τις ρυθμίσεις...
Πάνε για έγκριση στη Βουλή οι τρεις πρώτες ΠΝΠ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Χρηματοδότηση της Aegean με «σκανδαλώδεις όρους» καταγγέλλει το ΜέΡΑ25
Σφόδρα αντέδρασε το ΜέΡΑ25 στην είδηση περί κρατικής ενίσχυσης του μεγαλύτερου αερομεταφορέα της χώρας, στο πλαίσιο στήριξης της επιχειρηματικότητας έναντι των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.
Χρηματοδότηση της Aegean με «σκανδαλώδεις όρους» καταγγέλλει το ΜέΡΑ25

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας