Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απειλές εκατέρωθεν για το Ταμείο Ανάπτυξης και τις δημοκρατικές αρχές

Βίκτορ Όρμπαν - Άνγκελα Μέρκελ

AP Photo/Markus Schreiber

Απειλές εκατέρωθεν για το Ταμείο Ανάπτυξης και τις δημοκρατικές αρχές

  • A-
  • A+

Ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα ακόμη μεγάλο αγκάθι για την εν εξελίξει σύνοδο κορυφής, καθώς Ουγγαρία και Πολωνία αντιτάσσονται στη σύνδεση εκταμίευσης των πόρων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου. Ωστόσο, Γαλλία και Ολλανδία επιμένουν ότι κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. δεν μπορεί να παραβιάζει τις βασικές αρχές την Ένωσης και ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί οι εκβιασμοί.

Το θέμα αν και εκτός ατζέντας, αναμένεται να συζητηθεί αύριο. Η Γερμανία, εν όψει και της διαπραγμάτευσης με το Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα του Ταμείου και του προϋπολογισμού, έχει καταθέσει μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία όμως δεν φαίνεται να ικανοποιεί κανέναν.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, που έχει δηλώσει ότι αν αποφασιστεί ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα συνδέονται με το κράτος δικαίου θα μπλοκάρει τη συμφωνία το κοινοβούλιο της χώρας του, δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ότι αναμένει ότι το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης από την κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ θα συζητηθεί έστω και άτυπα στη σύνοδο κορυφής.

«Υπάρχει κρίση στην Ευρώπη, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το ταμείο αυτό θα πρέπει να είναι διαθέσιμο το συντομότερο δυνατό και δεν είναι δυνατό να καθυστερούμε με αντιπαραθέσεις για το κράτος δικαίου», είπε στα ουγγρικά ΜΜΕ.

Να σημειωθεί ότι δεν αρκεί να συμφωνήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το θέμα του Ταμείου και του προϋπολογισμού, αλλά τη συμφωνία πρέπει να επικυρώσουν τόσο το Ευρωκοινοβούλιο, όσο και τα εθνικά κοινοβούλια και των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε.

Μακρόν: «Δεν δεχόμαστε ομηρία»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, που είναι υπέρμαχος της τήρησης των αρχών του κράτους δικαίου από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και ταυτόχρονα από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας για τη δημιουργία του Ταμείου, όταν ρωτήθηκε σχετικά, είπε ότι «Τίποτα δεν θα πρέπει να θέσει σε ομηρία το σχέδιο ανάκαμψης».

Και πρόσθεσε ότι «Έχουμε ήδη ένα κείμενο για αυτά που συζητήσαμε και ήταν απολύτως σαφές από τον Ιούλιο. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με το Κοινοβούλιο. Αυτό το θέμα είναι πολύ σοβαρό».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να μπλοκάρει τόσο τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. ύψους 1,8 τρισ. ευρώ αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Σχολιάζοντας δεν την πρόταση περί συμβιβασμού που προωθεί η Γερμανία για το θέμα του Ταμείου και του Προϋπολογισμού, είπε ότι «γενικά στηρίζουμε τη Γερμανία στην προσπάθεια να βρεθεί μια λύση, αλλά δεν θεωρούμε ότι αυτή η πρόταση αρκετά καλή, θα έπρεπε να είναι καλύτερη».

Όταν ρωτήθηκε αν η Ολλανδία προτίθεται να θέσει βέτο, ο Μαρκ Ρούτε είπε ότι «θεωρητικά όλα μπορούν να συμβούν, αλλά κανείς δεν θέλει κάτι τέτοιο». Εξήγησε ότι το ολλανδικό κοινοβούλιο θα δώσει τη συγκατάθεσή του μόνο αν «υπάρχει ένας αυστηρός μηχανισμός εφαρμογής των κανόνων του κράτους δικαίου» και ότι η Ολλανδία ελπίζει ότι εξίσου αυστηρό θα είναι και το Ευρωκοινοβούλιο.

Τι λέει το Ευρωκοινοβούλιο

Πίεση προς τη σύνοδο για το θέμα του Ταμείου και του Προϋπολογισμού ασκεί η ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την επικεφαλής Ιρατξέ Γκαρθία, να καλεί για την εφαρμογή ενός «αποτελεσματικού» μηχανισμού για το κράτος δικαίου, τονίζοντας ότι η παρούσα πρόταση της Γερμανίας «στερείται κρίσιμων δικλίδων ασφαλείας». Στη γερμανική πρόταση αντιδρούν βουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου.

«Ελπίζω ότι οι διαπραγματεύσεις με το Κοινοβούλιο θα ξεκινήσουν το ταχύτερο ώστε να ενισχύσουμε τη γερμανική πρόταση», πρόσθεσε η Γκαρσία.

ΕΥΡΩΠΗ
Ο «γερμανικός συμβιβασμός» τα δίνει όλα στον Βίκτορ Ορμπαν
H κυβέρνηση Μέρκελ κατηγορείται ότι ενδίδει στους εκβιασμούς της Ουγγαρίας σε ότι αφορά στην εξάρτηση της εκταμίευσης ευρωπαϊκών κονδυλίων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου.
Ο «γερμανικός συμβιβασμός» τα δίνει όλα στον Βίκτορ Ορμπαν
ΕΥΡΩΠΗ
Εμπόδια, αδιέξοδα, «εκβιασμοί» στο δρόμο για το Ταμείο Ανάκαμψης
Καμία πρόοδος με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα. Οι διαπραγματεύσεις των χωρών-μελών και του Ευρωκοινοβουλίου για το νέο προυπολογισμό της Ε.Ε. και το Ταμείο Ανάπτυξης δεν καταλήγουν ακόμα πουθενά.
Εμπόδια, αδιέξοδα, «εκβιασμοί» στο δρόμο για το Ταμείο Ανάκαμψης
ΕΥΡΩΠΗ
Η ξενοφοβία επιστρέφει
Ουγγαρία και Αυστρία κάνουν πως δεν ακούν τις φωνές για δίκαιη κατανομή προσφύγων στις χώρες της ΕΕ και πιστές στις ξενοφοβικές πολιτικές που εφάρμοσαν επί χρόνια απορρίπτουν κάθε πρόταση για μετεγκατάσταση.
Η ξενοφοβία επιστρέφει
ΕΥΡΩΠΗ
Συμβιβασμός Ρώμης - Βρυξελλών με την ανοχή του Παρισιού και το «πράσινο φως» του Βερολίνου
Ο συμβιβασμός μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019 επιβεβαιώθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και οι δύο πλευρές αναγκάστηκαν να βάλουν νερό στο κρασί τους,...
Συμβιβασμός Ρώμης - Βρυξελλών με την ανοχή του Παρισιού και το «πράσινο φως» του Βερολίνου
ΕΥΡΩΠΗ
Ανεμοστρόβιλος εξελίξεων στην Ε.Ε.
Η Ε.Ε. εισέρχεται σε μια περίοδο ραγδαίων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων που δύσκολα μπορεί κανείς να προβλέψει πού θα καταλήξουν και ποιες επιπτώσεις θα έχουν για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Brexit,...
Ανεμοστρόβιλος εξελίξεων στην Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας