• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 29.0°C
  3 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.5°C / 27.0°C
  1 BF
  69%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 27.6°C
  0 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 24.1°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 19.0°C / 23.2°C
  3 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 19.5°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.2°C / 26.9°C
  5 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 27.2°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 26.7°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 27.8°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 28.2°C
  0 BF
  43%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.1°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  2 BF
  87%

Βίκτορ Όρμπαν - Άνγκελα Μέρκελ

AP Photo/Markus Schreiber

Απειλές εκατέρωθεν για το Ταμείο Ανάπτυξης και τις δημοκρατικές αρχές

 • A-
 • A+

Ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα ακόμη μεγάλο αγκάθι για την εν εξελίξει σύνοδο κορυφής, καθώς Ουγγαρία και Πολωνία αντιτάσσονται στη σύνδεση εκταμίευσης των πόρων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου. Ωστόσο, Γαλλία και Ολλανδία επιμένουν ότι κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. δεν μπορεί να παραβιάζει τις βασικές αρχές την Ένωσης και ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί οι εκβιασμοί.

Το θέμα αν και εκτός ατζέντας, αναμένεται να συζητηθεί αύριο. Η Γερμανία, εν όψει και της διαπραγμάτευσης με το Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα του Ταμείου και του προϋπολογισμού, έχει καταθέσει μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία όμως δεν φαίνεται να ικανοποιεί κανέναν.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, που έχει δηλώσει ότι αν αποφασιστεί ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα συνδέονται με το κράτος δικαίου θα μπλοκάρει τη συμφωνία το κοινοβούλιο της χώρας του, δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ότι αναμένει ότι το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης από την κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ θα συζητηθεί έστω και άτυπα στη σύνοδο κορυφής.

«Υπάρχει κρίση στην Ευρώπη, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το ταμείο αυτό θα πρέπει να είναι διαθέσιμο το συντομότερο δυνατό και δεν είναι δυνατό να καθυστερούμε με αντιπαραθέσεις για το κράτος δικαίου», είπε στα ουγγρικά ΜΜΕ.

Να σημειωθεί ότι δεν αρκεί να συμφωνήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το θέμα του Ταμείου και του προϋπολογισμού, αλλά τη συμφωνία πρέπει να επικυρώσουν τόσο το Ευρωκοινοβούλιο, όσο και τα εθνικά κοινοβούλια και των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε.

Μακρόν: «Δεν δεχόμαστε ομηρία»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, που είναι υπέρμαχος της τήρησης των αρχών του κράτους δικαίου από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και ταυτόχρονα από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας για τη δημιουργία του Ταμείου, όταν ρωτήθηκε σχετικά, είπε ότι «Τίποτα δεν θα πρέπει να θέσει σε ομηρία το σχέδιο ανάκαμψης».

Και πρόσθεσε ότι «Έχουμε ήδη ένα κείμενο για αυτά που συζητήσαμε και ήταν απολύτως σαφές από τον Ιούλιο. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με το Κοινοβούλιο. Αυτό το θέμα είναι πολύ σοβαρό».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να μπλοκάρει τόσο τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. ύψους 1,8 τρισ. ευρώ αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Σχολιάζοντας δεν την πρόταση περί συμβιβασμού που προωθεί η Γερμανία για το θέμα του Ταμείου και του Προϋπολογισμού, είπε ότι «γενικά στηρίζουμε τη Γερμανία στην προσπάθεια να βρεθεί μια λύση, αλλά δεν θεωρούμε ότι αυτή η πρόταση αρκετά καλή, θα έπρεπε να είναι καλύτερη».

Όταν ρωτήθηκε αν η Ολλανδία προτίθεται να θέσει βέτο, ο Μαρκ Ρούτε είπε ότι «θεωρητικά όλα μπορούν να συμβούν, αλλά κανείς δεν θέλει κάτι τέτοιο». Εξήγησε ότι το ολλανδικό κοινοβούλιο θα δώσει τη συγκατάθεσή του μόνο αν «υπάρχει ένας αυστηρός μηχανισμός εφαρμογής των κανόνων του κράτους δικαίου» και ότι η Ολλανδία ελπίζει ότι εξίσου αυστηρό θα είναι και το Ευρωκοινοβούλιο.

Τι λέει το Ευρωκοινοβούλιο

Πίεση προς τη σύνοδο για το θέμα του Ταμείου και του Προϋπολογισμού ασκεί η ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την επικεφαλής Ιρατξέ Γκαρθία, να καλεί για την εφαρμογή ενός «αποτελεσματικού» μηχανισμού για το κράτος δικαίου, τονίζοντας ότι η παρούσα πρόταση της Γερμανίας «στερείται κρίσιμων δικλίδων ασφαλείας». Στη γερμανική πρόταση αντιδρούν βουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου.

«Ελπίζω ότι οι διαπραγματεύσεις με το Κοινοβούλιο θα ξεκινήσουν το ταχύτερο ώστε να ενισχύσουμε τη γερμανική πρόταση», πρόσθεσε η Γκαρσία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Έλεγχο των πόρων που θα πάνε στην Ουγγαρία ζητούν ευρωβουλευτές
Την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Συνθήκης της Ε.Ε. για την Ουγγαρία ζητούν οι ευρωβουλευτές της ομάδας Renew Europe, ώστε η Κομισιόν να διασφαλίσει ότι τα 7 δισ. ευρώ που θα διατεθούν στη χώρα από το Ταμείο...
Έλεγχο των πόρων που θα πάνε στην Ουγγαρία ζητούν ευρωβουλευτές
ΕΥΡΩΠΗ
Το Ευρωκοινοβούλιο επιμένει στη σύνδεση των κονδυλίων με το κράτος δικαίου
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ψήφισμα που ενέκρινε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, αμφισβητεί την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας και τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε για να παρακαμφθεί το βέτο...
Το Ευρωκοινοβούλιο επιμένει στη σύνδεση των κονδυλίων με το κράτος δικαίου
ΕΥΡΩΠΗ
Προς άρση του αδιεξόδου για Προϋπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης, μετά τις ανακοινώσεις της Βαρσοβίας
Άγνωστες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία αναμένεται να βάλει τέλος στο ψυχόδραμα των τελευταίων εβδομάδων με το βέτο Ουγγαρίας-Πολωνίας.
Προς άρση του αδιεξόδου για Προϋπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης, μετά τις ανακοινώσεις της Βαρσοβίας
ΕΥΡΩΠΗ
Τελεσίγραφο Ε.Ε. σε Ουγγαρία - Πολωνία για το βέτο στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Μέχρι αύριο Τρίτη το αργότερο περιμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση μιαν απάντηση από την Πολωνία και την Ουγγαρία για το αν θα αποσύρουν το βέτο που έθεσαν στην τελευταία σύνοδο κορυφής σε προϋπολογισμό και Ταμείο...
Τελεσίγραφο Ε.Ε. σε Ουγγαρία - Πολωνία για το βέτο στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ορμπαν προειδοποιεί πάλι την Ε.Ε.
Καμία πίεση «δεν θα έχει αποτέλεσμα» δήλωσε ξανά ο Ούγγρος πρωθυπουργός, αρνούμενος πεισματικά να άρει το βέτο για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, σέρνοντας στο άρμα του και την Πολωνία.
Ο Ορμπαν προειδοποιεί πάλι την Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Επιμένουν στο βέτο Ουγγαρία-Πολωνία, λύση χωρίς τις δύο χώρες εξετάζει η Κομισιόν
Οι πρωθυπουργοί Ουγγαρίας και Πολωνίας κατέστησαν σαφές ότι θα θέσουν βέτο στον προϋπολογισμό της Ένωσης. Ωστόσο, έτσι οι δύο χώρες κινδυνεύουν να μη λάβουν τίποτα από το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με σχέδιο...
Επιμένουν στο βέτο Ουγγαρία-Πολωνία, λύση χωρίς τις δύο χώρες εξετάζει η Κομισιόν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας