Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιμένει εκδικητικά η Υπηρεσία Ασύλου απέναντι στους απολυμένους - συμβασιούχους

φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI

Επιμένει εκδικητικά η Υπηρεσία Ασύλου απέναντι στους απολυμένους - συμβασιούχους

  • A-
  • A+

Μπορεί οι απολυμένοι συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου να δικαιώθηκαν δικαστικά, όμως συνεχίζεται η αντιμετώπισή τους με εκδικητικό τρόπο, τόσο από την ίδια την Υπηρεσία, όσο και από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Υπενθυμίζεται ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των υπαλλήλων, των οποίων τη σύμβαση εργασίας αρνούνταν να υπογράψει την άνοιξη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, και διέταξε την υπηρεσία να επαναφέρει τους υπαλλήλους στις θέσεις εργασίας που κατείχαν. Αλλά σε δύο περιπτώσεις, ανάμεσα στις οποίες η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου Ειρήνη Ζάννη, η Υπηρεσία αποφάσισε να επαναφέρει τους συμβασιούχους σε διαφορετικές θέσεις από αυτές που κατείχαν πριν από την απόλυσή τους.

Η πρόεδρος του Σωματείου καλείται να παρουσιαστεί όχι στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αττικής, όπου εργαζόταν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αλλά στο Αυτοτελές Κλιμάκιο Ασύλου Κορίνθου. Αλλά από την Κόρινθο είχε μετακινηθεί με απόφαση της διοίκησης ύστερα από σειρά αιτημάτων της τον Σεπτέμβριο του 2018, καθώς είχε στοχοποιηθεί για τη συνδικαλιστική δράση του σωματείου εναντίον αντεργατικών συμπεριφορών, με εκδικητική εξάμηνη καθυστέρηση μισθών της και έχοντας υποστεί σφοδρή συνδικαλιστική δίωξη, όπως αναφέρει το Σωματείο.

Παρόμοια σχοχοποίηση δέχεται και τώρα, με την απόφαση να παρουσιαστεί εκ νέου στην Κόρινθο και όχι στη θέση εργασίας στην Αθήνα, όπου εργαζόταν μέχρι την άνοιξη. Το Σωματείο Εργαζομένων σημειώνει μεταξύ άλλων ότι το Υπουργείο και η διοίκηση της υπηρεσίας «φαίνεται να μην αποδέχεται την έκβαση της δίκης των ασφαλιστικών μέτρων και την δικαστική απόφαση, επιδεικνύοντας μία συνεχή εκδικητική στάση και μάλιστα στην Πρόεδρο του Σωματείου» και απαιτεί να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες για να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στις θέσεις που κατείχαν.

Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου

«Μη συμμόρφωση της Υπηρεσίας Ασύλου στη δικαστική απόφαση»

Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστή η θετική δικαστική απόφαση επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων εργαζόμενων της Υπηρεσίας Ασύλου, που παρανόμως και καταχρηστικώς εξαιρέθηκαν  από τις μαζικές ανανεώσεις συμβάσεων εργασίας στις οποίες είχε προβεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τον Απρίλιο του 2020. Η εξέλιξη αυτή δικαίωσε εν πρώτοις το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου που επί μήνες είχε δώσει ένα μεγάλο αγώνα. 
Παρά την υποχρέωση της Υπηρεσίας Ασύλου να συμμορφωθεί με την δικαστική απόφαση και να αποδεχθεί τις υπηρεσίες των εργαζόμενων στις θέσεις που κατείχαν μέχρι τον Μάιο του 2020, μόλις χτες, το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού κατ’εσφαλμένη ερμηνεία και παραβλέποντας σκοπίμως (; ) τις ισχύουσες αποφάσεις της Διοίκησης περί μετακίνησης συγκεκριμένων εκ των απολυμένων, τους κάλεσε να παρουσιαστούν σε διαφορετικά γραφεία από εκείνα στα οποία εργάζονταν, επιβεβαιώνοντας έτσι την στοχοποίηση του Σωματείου και των πιο ενεργών του μελών στο πρόσωπο της Προέδρου. 
Τον Σεπτέμβριο του 2018 η Πρόεδρος του Σωματείου, έχοντας υποστεί εκδικητική 6μηνη καθυστέρηση των μισθών της, κι έχοντας δεχτεί σφοδρή συνδικαλιστική δίωξη, επειδή είχε καταγγείλει αντεργατικές πρακτικές, μετακινήθηκε με αίτησή της στην Αθήνα.
Η Διοίκηση της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και ο Υπουργός που προέτρεπε τους/ις αδίκως απολυμένους/ες να ζητήσουν δικαστική δικαίωση,  φαίνεται να μην αποδέχεται την έκβαση της δίκης των ασφαλιστικών μέτρων και την δικαστική απόφαση επιδεικνύοντας μία συνεχή εκδικητική στάση και μάλιστα στην Πρόεδρο του Σωματείου. 
Απαιτούμε από το Διοικητή της ΥΑ και την Προϊσταμένη του Τμ. Ανθρώπινου Δυναμικού να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε όλοι/ες οι εργαζόμενοι/ες να επιστρέψουν στις θέσεις που κατείχαν και να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που θίγει τα συμφέροντά τους και στοχοποιεί το Σωματείο. 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανά συνωστισμός και χάος έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου στην Αττική
Αφού πρώτα σημειώθηκε το αδιαχώρητο έξω από τα γραφεία της Υπηρεσίας και κινδύνευσαν και ταλαιπωρήθηκαν εκατοντάδες πρόσφυγες και εργαζόμενοι, το υπουργείο ανακοίνωσε ξανά ενίσχυση της ψηφιακής εξυπηρέτησης...
Ξανά συνωστισμός και χάος έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου στην Αττική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτη δικαίωση των απολυμένων συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου
Να επιστρέψουν στην εργασία τους οι 17 συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου των οποίων δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις ζητά το Σωματείο τους, ύστερα από την θετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Πρώτη δικαίωση των απολυμένων συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απευθείας ανάθεση σε εταιρεία σεκιούριτι για τον συνωστισμό στα γραφεία Ασύλου
Το υπουργείο ανέθεσε σε εταιρεία σεκιούριτι έναντι 74.365 ευρώ για έναν μήνα την προσπάθεια να μπει σε μια σειρά το πλήθος προσφύγων και μεταναστών που συνωστίζονται έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου.
Απευθείας ανάθεση σε εταιρεία σεκιούριτι για τον συνωστισμό στα γραφεία Ασύλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από τα καλλυντικά στους πρόσφυγες με «γαλάζιο» φόντο
Στο τιμόνι της οργάνωσης που ανέλαβε για 3 μήνες να διαχειριστεί 1.137.224 ευρώ για 12 κτίρια φιλοξενίας του ESTIA II η Αικατερίνη Ρούπα. Πώς εμπλέκεται ο πρώην σύμβουλος του Σαμαρά, Αλέξανδρος Αρβανιτάκης.
Από τα καλλυντικά στους πρόσφυγες με «γαλάζιο» φόντο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνωστισμός, ουρές και μεγάλες αναμονές στα γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου
Συνωστισμός έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου στην Αττική, που ξαναλειτούργησαν ύστερα από δύο εβδομάδες.
Συνωστισμός, ουρές και μεγάλες αναμονές στα γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περισσότεροι πρόσφυγες σε σπίτια μέσω του ΔΟΜ
Πάνω από 4.400 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες έχουν ξαναβρεί στέγη από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα μέσω του προγράμματος Helios που υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.
Περισσότεροι πρόσφυγες σε σπίτια μέσω του ΔΟΜ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας