Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καταστροφές στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας [εικόνες]

Καταστροφές στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας [εικόνες]

  • A-
  • A+
Αυτοψία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη στις πολιτιστικές υποδομές της Καρδίτσας μετά τον «Ιανό».

Σε αντίθεση με ότι υποστήριξε το υπουργείο Πολιτισμού το πρωί της Κυριακής (20/9/20) για τις καταστροφές από τον «Ιανό» σε χώρους των αρμοδιοτήτων του, αυτές που σημειώθηκαν τουλάχιστον στην Καρδίτσα, είναι σοβαρές και μεγάλες.

Περίπου 100.000 αρχαία αντικείμενα που βρίσκονταν αποθηκευμένα στο υπόγειο του Αρχαιολογικού Μουσείου το οποίο πλημμύρισε έχουν τυλιχθεί στη λάσπη, ενώ άμεση συντήρηση απαιτούν χάλκινα και μεταλλικά στοιχεία τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία  στην επαφή με το νερό. Εξ ίσου - ίσως και περισσότερο- θλιβερή είναι η εικόνα της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας καθώς 3.000 έργα τέχνης που φυλάσσονται, βυθίστηκαν στη λάσπη και έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή. Τις τελευταίες δύο ημέρες έγιναν σωστικές ενέργειες σε 500 περίπου έργα, ενώ μεταφέρθηκαν στην Αθήνα άλλα 80 έργα, καθώς απαιτούν σύνθετες παρεμβάσεις συντήρησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού, σήμερα το απόγευμα  (Πέμπτη) η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΠΟΑ πραγματοποίησε αυτοψία και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκο, με τον οποίο συζήτησε τις συνέπειες του «Ιανού» στην πόλη.

Όπως δήλωσε η κ. Μενδώνη, μετά τις  αυτοψίες στο Μουσείο και την Πινακοθήκη «...Πρόκειται για μεγάλη καταστροφή. Αλλά δεν είναι μόνο το Αρχαιολογικό Μουσείο. Είναι όλη η πόλη που υπέστη καταστροφή. Ο δικός μου σκοπός σήμερα εδώ, με τους υπηρεσιακούς παράγοντες -είναι μαζί μου ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου κ. Κωνσταντίνος Φρισήρας και η Διευθύντρια Συντήρησης κ. Μαρία Μερτζάνη- είναι να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη ζημιά την οποία έχει πάθει το Αρχαιολογικό Μουσείο» και θύμισε ότι η στάθμη του νερού στο υπόγειο του Μουσείου έφτασε στα 2,5 μέτρα «... έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα στις υποδομές του μουσείου και στις αρχαιότητες οι οποίες φυλάσσονται εδώ» και δεσμεύτηκε «...Είναι προφανές ότι η ζημιά πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα. Θα διατεθούν τα χρήματα στο συντομότερο δυνατό χρόνο».

Αναφερόμενη στα 3.000 πολύτιμα έργα τέχνης που φυλάσσονται στη Δημοτική Πινακοθήκη είπε ότι «υπέστησαν πολύ μεγάλη καταστροφή.... Σε πρώτη φάση να δούμε πως θα τα περισώσουμε από τη λάσπη και από κει και πέρα να δούμε τι συντήρηση θα χρειαστούν. Χρειάζεται ένα σχέδιο επιχειρησιακό για την προστασία και των αρχαίων στο Αρχαιολογικό Μουσείο και των έργων της Πινακοθήκης. Δεν είναι απλά πράγματα, ιδιαίτερα τα έργα τέχνης μπορούν να πάθουν μεγάλη ζημιά με τη λάσπη. Στο Μουσείο φαίνεται να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση. Δεν υπήρχαν πολύ ευαίσθητα αντικείμενα στο υπόγειο, παρόλα αυτά είναι μια μεγάλη επιχείρηση» δήλωσε καθώς και ότι βρίσκεται σε επαφή με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και βουλευτή της περιοχής Κώστα Τσιάρα, ο οποίος ζήτησε τη βοήθεια του ΥΠΠΟΑ για τη συντήρηση των έργων της Πινακοθήκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ οι συνέπειες της πλημμύρας για το Αρχαιολογικό Μουσείο «είναι απολύτως διαχειρίσιμες, καθώς τα μνημεία δεν έχουν υποστεί φθορές». Εξαιτίας, ωστόσο, του μεγάλου αριθμού αντικειμένων -περίπου 100.000- θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος, για τον καθαρισμό τους και ιδιαίτερα των χάλκινων και μετάλλινων στοιχείων λόγω της αυξημένης ευαισθησίας που έχουν στην επαφή με το νερό. Σε ό,τι αφορά το κτήριο του Μουσείου,  έγινε η επανασύνδεση του ρεύματος και λειτουργούν το σύστημα συναγερμού, το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης η πυρασφάλεια, ενώ στις επόμενες ημέρες θα ελεγχθούν τα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού.

Στη Δημοτική Πινακοθήκη, όπου βρίσκονταν αποθηκευμένα περίπου 3.000 έργα τέχνης στο υπόγειο του κτηρίου, οι ζημίες είναι σημαντικές. Τα έργα βυθίστηκαν στη λάσπη. Ήδη συντηρητές του υπουργείου  συνδράμουν στην προσπάθεια διάσωσης τους.

Η υπουργός ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίας να κινήσουν τις κατάλληλες ενέργειες «ώστε η αντιμετώπιση των ζημιών να χρηματοδοτηθεί μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων». Τέλος, δρομολογείται η τοποθέτηση κοντέινερς, στον προαύλιο του Μουσείου, για την αποθήκευση των αρχαιοτήτων.
 

ART - ΝΕΑ
Στις λάσπες 3.000 έργα τέχνης
Στη Δημοτική Πινακοθήκη της Καρδίτσας περίπου 3.000 πολύτιμα έργα τέχνης υπέστησαν πολύ μεγάλη καταστροφή από τις λάσπες των πλημμυρών.
Στις λάσπες 3.000 έργα τέχνης
ART - ΝΕΑ
Για το ΕΜΣΤ και τα μέτρα στήριξης του πολιτισμού
Συζήτηση στη Βουλή για τα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης στον πολιτισμό και τους ανθρώπους του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης μετά από ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Για το ΕΜΣΤ και τα μέτρα στήριξης του πολιτισμού
ART - ΝΕΑ
Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για τη χρηματοδότηση Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας από το ΥΠΠΟΑ
Το ζήτημα της χρηματοδότησης από το υπουργείο Πολιτισμού της ΑΜΚΕ ΟΔΕΜΣΤ για τη λειτουργία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης θέτει σε επίκαιρη ερώτησή του ο αν. τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική...
Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για τη χρηματοδότηση Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας από το ΥΠΠΟΑ
ART - ΝΕΑ
Αντιθέσεις για τα σεισμόπληκτα μνημεία της Κω
Αυτοψία της κας. Λίνας Μενδώνη στα μνημεία της Κω που επλήγησαν από τον σεισμό του 2017 και η τοποθέτηση της κας. Σίας Αναγνωστοπούλου για πλάνο που είχε ήδη καταθέσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Αντιθέσεις για τα σεισμόπληκτα μνημεία της Κω
ART - ΝΕΑ
Σφοδρή κριτική Τσίπρα σε Μενδώνη και απάντηση από Πέτσα
Τις παλινωδίες και τις προσβολές της υπουργού Πολιτισμού προς τους καλλιτέχνες σχολίασε μέσω Facebook ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά στην κριτική.
Σφοδρή κριτική Τσίπρα σε Μενδώνη και απάντηση από Πέτσα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας