Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Έλληνες Αρχαιολόγοι: Η καταστροφική πορεία για τις αρχαιότητες στον Σταθμό Βενιζέλου συνεχίζεται

Έλληνες Αρχαιολόγοι: Η καταστροφική πορεία για τις αρχαιότητες στον Σταθμό Βενιζέλου συνεχίζεται

  • A-
  • A+

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με άρθρο-παρέμβαση για τις αρχαιότητες στον Σταθμό Βενιζέλου του μετρό της Θεσσαλονίκης, θέμα που θα εξεταστεί την Τετάρτη στο ΚΑΣ. Τονίζει ότι στο πλευρό των ειδικών συντάσσεται και η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, που υποστηρίζει την κατά χώραν διατήρηση του Βυζαντινού Σταυροδρομίου και όχι την απόσπασή τους.

Ζητούν την παράδοση της Μελέτης Απόσπασης, για την οποία έχει γίνει και παρέμβαση του εισαγγελέα. Η μελέτη απόσπασης θα συζητηθεί αύριο στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν έχουν ενημερωθεί για το περιεχόμενό της.

Η ανακοίνωση

Η καταστροφική πορεία για τις αρχαιότητες στον Σταθμό Βενιζέλου συνεχίζεται

Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου εισάγεται στο Κ.Α.Σ. ως 4ο θέμα η Μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου, στο πλαίσιο κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηρόδρομου Θεσσαλονίκης. Τα μέλη του Κ.Α.Σ. θα κληθούν σε μια τηλεδιάσκεψη να κρίνουν την τύχη του εξέχοντος αρχαιολογικού χώρου, για τη σημασία του οποίου έχει πάρει θέση η διεθνής επιστημονική κοινότητα: μελετητές του Βυζαντίου και φορείς προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τονίζουμε ότι στο πλευρό των ειδικών συντάσσεται και η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, που σε πρόσφατη δημοσκόπηση -και μάλιστα μετά από τέτοια ταλαιπωρία και προπαγάνδα- υποστήριξε την κατά χώραν διατήρηση του Βυζαντινού Σταυροδρομίου.

Θυμίζουμε ότι η υπόθεση ακύρωσης της σχετικής Υπουργικής Απόφασης εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μάλιστα προσφάτως η ημερομηνία εξέτασης της υπόθεσης επισπεύστηκε για την 6η Νοεμβρίου 2020. Γιατί, ενώ η Υπουργός δηλώνει από βήματος της Βουλής ότι στις 6 Νοεμβρίου «το Δικαστήριο θα κρίνει και η Διοίκηση είναι υποχρεωμένη να προσαρμοστεί στην όποια απόφαση του Σ.τ.Ε», η ίδια δεν περιμένει την απόφαση του Σ.τ.Ε., αλλά βιάζεται να φέρει για εξέταση την μελέτη απόσπασης των αρχαιοτήτων; Για μία ακόμη αφορά εντυπωσιάζει η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Α. και της Αττικό Μετρό να επιδείξουν στον Πρωθυπουργό ότι «όλα πάνε ρολόι» και «το έργο θα ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις», τη στιγμή που ένα χρόνο μετά την αλλαγή του σχεδιασμού για την τύχη των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου, το μόνο που μπορούν να επιδείξουν είναι συνεχή ατοπήματα και καθυστερήσεις.

Με αφορμή αυτήν την συνεδρίαση ας θυμηθούμε τις ενστάσεις μας στην συνεδρίαση της 18ης Δεκεμβρίου 2019, όταν ο Σύλλογός μας ζητούσε την εξαίρεση δύο μελών του Κ.Α.Σ. για λόγους που προβλέπονται από τον Κώδικα της Διοικητικής Διαδικασίας για την αμεροληψία που πρέπει να διακρίνει τις γνωμοδοτήσεις του συλλογικού οργάνου. Πόσο ισχυρά θεμελιωμένη μπορεί να είναι εκείνη η γνωμοδότηση, όταν τελικά δεν εξαιρέθηκε ένα μέλος του Κ.Α.Σ., εξ αίματος συγγενής του προσώπου που τότε παρέστη ως «εμπειρογνώμων» περί αποσπάσεων μνημείων κατόπιν πρόσκλησης της Αττικό Μετρό, ενώ ο ίδιος τώρα υπογράφει ως ανάδοχος την μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων κατόπιν σχετικής ανάθεσης από την Αττικό Μετρό; Από ποια θέση τα μέλη του Κ.Α.Σ. που στην προηγούμενη συνεδρίαση αποδέχθηκαν την κρίση του προεδρεύοντος κ. Γ. Διδασκάλου ότι ο εν λόγω μηχανικός δεν έχει καμία οικονομική σχέση με την Αττικό Μετρό, τώρα θα κρίνουν τη μελέτη που του ανέθεσε η εταιρεία; Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα φανεί εάν οι πρόσφατες γνωμοδοτήσεις και οι αποφάσεις που λήφθηκαν για τον Σταθμό Βενιζέλου είναι έγκυρες. Για μας, ωστόσο, μαζί με την νομιμότητα όλα αυτά προσπαθούν να βρουν τη θέση τους και στην ηθική.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η μη επίδοση της μελέτης απόσπασης, που εισάγεται αύριο στο ΚΑΣ, παρά τη σχετική αίτηση του ΣΕΑ και σε όσων έχουν έννομο συμφέρον στην υπόθεση εκθέτει όσους επιχειρούν να προωθήσουν αυτήν την λύση ως «εφικτή», σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων που έχει ήδη χαθεί. 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θα αποδείξει ότι η συγκεκριμένη μελέτη δεν εγγυάται την προστασία των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στον Σταθμό Βενιζέλου και αποτελούν τμήμα του πολεοδομικού ιστού της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης. Επίσης, θέτει προ των ευθυνών τους όσους επιστήμονες συμμετέχουν στη διαδικασία της συνεδρίασης, η οποία αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στο γνωστό έργο των ψευδοδιλημμάτων που εδώ και χρόνια ταλαιπωρούν την Θεσσαλονίκη. Οι πολιτικές που προωθούνται συστηματικά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για τον διαμελισμό και την ανασύσταση ενός αρχαιολογικού χώρου δεν βρίσκουν έρεισμα ούτε στην επιστημονική κοινότητα ούτε στην κοινωνία. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την αποτροπή αυτής της εγκληματικής ενέργειας σε βάρος της βυζαντινής ιστορίας της Θεσσαλονίκης και της χώρας.

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Δώστε τη μελέτη απόσπασης»
Η εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζητά να τους παραδοθεί η μελέτη απόσπασης των αρχαίων από το σταθμό Βενιζέλου, που θα συζητηθεί αύριο στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Εισαγγελική παρέμβαση για διαφάνεια στο Μετρό Θεσσαλονίκης
ART - ΝΕΑ
Τεκμηριωμένα σκληρή απάντηση του ΣΕΑ στην υπ. Πολιτισμού
Επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής και όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες από τον Σύλλογς Ελλήνων Αρχαιολόγων για όσα ανέφερε η Λίνα Μενδώνη, για τις αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης,...
Τεκμηριωμένα σκληρή απάντηση του ΣΕΑ στην υπ. Πολιτισμού
ART - ΝΕΑ
ΣΕΑ: Η επιστημονική φωνή του ΚΑΣ πλέον σιγεί
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τονίζει πως η επιστολή πρώην και νυν μελών του ΚΑΣ «αποτελεί ευθεία βολή ενάντια στο κύρος, την ιστορία και την θεσμική υπόσταση του κορυφαίου επιστημονικού συμβουλίου για την...
ΣΕΑ: Η επιστημονική φωνή του ΚΑΣ πλέον σιγεί
ART - ΝΕΑ
Ανοιχτή επιστολή των μελών του ΚΑΣ
Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου επιστράτευσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, για τις αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.
Ανοιχτή επιστολή των μελών του ΚΑΣ
ART - ΝΕΑ
Ανοιχτή επιστολή των μελών του ΚΑΣ για τον σταθμό Βενιζέλου
Εξηγήσεις για την απόφασή τους σχετικά με τον σταθμό Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης δίνουν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Ανοιχτή επιστολή των μελών του ΚΑΣ για τον σταθμό Βενιζέλου
ART - ΝΕΑ
Επί πέντε μήνες θα κουβαλούν τα αρχαία
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης της μελέτης απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.
Επί πέντε μήνες θα κουβαλούν τα αρχαία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας