• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 15.2°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.1°C
  3 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.5°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.4°C
  1 BF
  89%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.3°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 12.0°C
  2 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.1°C / 17.7°C
  1 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.8°C
  3 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 13.8°C
  1 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 14.3°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 12.7°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  1 BF
  94%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεύτερο Κύμα Χ

 • A-
 • A+
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΦΑΙΔΡΑΣ όσο και ανύπαρκτης... περικεφαλαίας οι πολίτες τυγχάνουμε ανυπεράσπιστοι απέναντι στη μανία της φύσης, που ’χει λογικοφανείς λόγους να εκδικείται. Η εκάστοτε κυβέρνηση αδιαφορεί. Η υπεύθυνη αντιπολίτευση την κατακεραυνώνει. Αλλά όταν αναλαμβάνει εκείνη το πηδάλιο επιδεικνύει απαράλλακτη απραξία. Ο τραγικός φαύλος κύκλος συνεχίζεται στο διηνεκές. Τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου αποτελούν ακόμα ένα επεισόδιο στο γνωστό έργο. Παρατηρούνται, ωστόσο, ενίοτε ευεργετικοί κυκλώνες. Μας πρόσφερε αρκετούς ο Γιώργος Σεφέρης, που αναχώρησε για τους επουράνιους χειμάρρους σαν σήμερα το 1971, προλαβαίνοντας να πλημμυρίσει προηγουμένως με νεροποντές λέξεων και εικόνων τις άνυδρες όχθες των ξεροπόταμων της ύπαρξης. Ιδού:

ΣΤΟ ΤΡΕΛΟ ΑΝΕΜΟΣΚΟΡΠΙΣΜΑ/ δεξιά ζερβά πάνω και κάτω/ στροβιλίζονται σαρίδια./ Φτενοί θανατεροί καπνοί/ λύνουν τα μέλη των ανθρώπων./ Οι ψυχές/ βιάζουνται ν’ αποχωριστούν το σώμα/ διψούν και δε βρίσκουν νερό πουθενά∙/ κολνούν εδώ κολνούν εκεί στην τύχη/ πουλιά στις ξόβεργες∙/ σπαράζουν ανωφέλευτα/ όσο που δε σηκώνουν άλλο τα φτερά τους.// Φυραίνει ο τόπος ολοένα/ χωματένιο σταμνί.

ΚΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΑΡΓΟΠΟΡΕΙ κοιτάζοντας τις πέτρες κι αναρωτιέται/ υπάρχουν άραγε/ ανάμεσα στις χαλασμένες τούτες γραμμές τις ακμές τις αιχμές τα κοίλα και τις καμπύλες/ υπάρχουν άραγε/ εδώ που συναντιέται το πέρασμα της βροχής του αγέρα και της φθοράς/ υπάρχουν, η κίνηση του προσώπου το σχήμα της στοργής/ εκείνων που λιγόστεψαν τόσο παράξενα μες στη ζωή μας/ αυτών που απόμειναν σκιές κυμάτων και στοχασμοί με την απεραντοσύνη του πελάγου/ ή μήπως όχι δεν απομένει τίποτε παρά μόνο το βάρος/ η νοσταλγία του βάρους μιας ύπαρξης ζωντανής/ εκεί που μένουμε τώρα ανυπόστατοι λυγίζοντας/ σαν τα κλωνάρια της φριχτής ιτιάς σωριασμένα μέσα στη διάρκεια της απελπισίας/ ενώ το ρέμα κίτρινο κατεβάζει αργά βούρλα ξεριζωμένα μες στο βούρκο/ εικόνα μορφής που μαρμάρωσε με την απόφαση μιας πίκρας παντοτινής./ Ο ποιητής ένα κενό.

ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΥΣ Ο ΚΑΜΠΟΣ ύστερ’ απ’ τη βροχή· τι θυμάται/ η μαύρη στεκάμενη φλόγα πάνω στον γκρίζο ουρανό/ σφηνωμένη ανάμεσα στον άνθρωπο και στην ανάμνηση του ανθρώπου/ ανάμεσα στην πληγή και το χέρι που πλήγωσε μαύρη λόγχη,/ σκοτείνιασε ο κάμπος πίνοντας τη βροχή, έπεσε ο αγέρας/ δε σώνει η δική μου πνοή, ποιος θα το μετακινήσει;/ ανάμεσα στη μνήμη, χάσμα – ένα ξαφνισμένο στήθος/ ανάμεσα στους ίσκιους που μάχουνται να ξαναγίνουν άντρας και γυναίκα/ ανάμεσα στον ύπνο και στο θάνατο στεκάμενη ζωή.// Είχαν μια κίνηση τα χέρια σου πάντα προς τον ύπνο του πελάγου/ χαϊδεύοντας τ’ όνειρο που ανέβαινε ήσυχα τη μαλαματένια αράχνη/ φέρνοντας μέσα στον ήλιο το πλήθος των αστερισμών τα κλεισμένα βλέφαρα τα κλεισμένα φτερά…

ΛΥΠΟΥΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΦΗΣΑ να περάσει ένα πλατύ ποτάμι/ μέσα από τα δάχτυλά μου/ χωρίς να πιω ούτε μια στάλα./ Τώρα βυθίζομαι στην πέτρα./ ένα μικρό πεύκο στο κόκκινο χώμα,/ δεν έχω άλλη συντροφιά./ ό,τι αγάπησα χάθηκε μαζί με τα σπίτια/ που ήταν καινούργια το περασμένο καλοκαίρι/ και γκρέμισαν με τον αγέρα του φθινοπώρου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Ο χειρώνακτας
Ο μεγάλος μας ποιητής και φιλόλογος, που πέθανε σαν σήμερα το 1974, Κώστας Βάρναλης, χρημάτισε επί σειρά ετών χρονογράφος σε ευρείας κυκλοφορίας αθηναϊκές εφημερίδες, προσθέτοντας αίγλη στην τόσο παρεξηγημένη...
Ο χειρώνακτας
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Δεύτερο Κύμα ΜΒ΄
ΜΕ ΣΤΙΧΟΠΛΟΚΕΣ από «Τα ρω του έρωτα» και αφορμή τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη, τέτοιες μέρες το 1911, είπα να χρωματίσω με γαλάζιους και βιολετί αφρούς τη μουντίλα του δεύτερου κύματος των ημερών.
Δεύτερο Κύμα ΜΒ΄
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Δεύτερο Κύμα ΜΑ΄
Βάλετε πλάτη άπαντες τη χώρα να βοηθήσετε/ λόγω ελλείψεως κλινών δεν πρέπει να νοσήσετε./ Φροντίστε όλοι εφεξής ν’ αυτοπροστατευθείτε/ γιατί δεν επαρκούν οι ΜΕΘ για να σωληνωθείτε./
Δεύτερο Κύμα ΜΑ΄
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Δεύτερο Κύμα ΚΘ΄
Μάσκας εγκώμιο, τιτλοφορεί η γνωστή επιστολογράφος μας το νέο της στιχούργημα που υποδεχόμαστε σαν τα χιόνια. Βγάζει προς στιγμήν η Μαρία Λιώτη, διότι ασφαλώς περί της Λιώτη πρόκειται, τη χειρουργική προσωπίδα...
Δεύτερο Κύμα ΚΘ΄
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
ΕπιβΙΩΣΗ ΙΙ
ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΟΝΤΩΣ σαν σήμερα το 1940 η αναρχική των γραμμάτων μας, πριγκίπισσα των Εξαρχείων Κατερίνα Γώγου. Μεγαλώνει τους δίσεκτους καιρούς της Κατοχής και του Εμφυλίου.
ΕπιβΙΩΣΗ ΙΙ
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
ΠροσγεΙΩΣΗ ΝΣΤ΄
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ σήμερα κι η μισή Ελλάδα έχει την τιμητική της. Εκφράζω θερμές ευχές σε εορτάζουσες, εορτάζοντες και λοιπούς συγγενείς, ανθολογώντας εκλεκτούς στίχους επιφανών συνονόματων.
ΠροσγεΙΩΣΗ ΝΣΤ΄

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας