Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Καλύτερα υπαίθριο πάρκινγκ παρά... λαμαρίνες»;
ΕΦ.ΣΥΝ.

«Καλύτερα υπαίθριο πάρκινγκ παρά... λαμαρίνες»;

  • A-
  • A+
Ο λόγος για μια αιφνιδιαστική όσο και αμφιλεγόμενη απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης να ξανακάνει χώρο στάθμευσης το εργοτάξιο της πλατείας Ελευθερίας «ώσπου να προχωρήσει η μετατροπή της σε πάρκο μνήμης», με νέο διαγωνισμό. Αλλο ένα πολύπαθο έργο της Θεσσαλονίκης που χρόνια τώρα καρκινοβατεί με το μέλλον αβέβαιο προκαλώντας αντιδράσεις για «πισωγυρίσματα» και «μεθοδεύσεις».

Στην ιστορική πλατεία Ελευθερίας, όπου οι ναζί συγκέντρωναν τους Εβραίους της πόλης για να τους στείλουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, η ιστορική πλατεία λειτουργούσε υπαίθριο πάρκινγκ εκμισθωμένο σε ιδιώτη από τη δεκαετία του 1950. Για περισσότερα από 15 χρόνια συζητούνταν η κατάργησή του, η ανάπλαση του χώρου και η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης με στόχο τη μεταμόρφωση της πλατείας σε επισκέψιμο ιστορικό χώρο, για τον οποίο άλλωστε έγινε και πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ανάπλασης του χώρου. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά, με μακροχρόνια δικαστική διαμάχη για την αποβολή του επιχειρηματία, αφερεγγυότητα του εργολάβου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του έργου και βέβαια, αρκετές διαμάχες σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου σχετικά με το αν θα έπρεπε να κατασκευαστεί και υπόγειο πάρκινγκ διότι το υπέδαφος κρύβει πιθανότατα αρχαία τα οποία ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν ανασκαφεί...

Υπενθυμίζεται ότι το 2013 έγινε ο διαγωνισμός και το 2018 ολοκληρώθηκε η μελέτη, με κόστος του Δήμου στα 200.000 ευρώ και βάσει αυτής προκηρύχθηκε συμβατικό έργο 5.000.000 ευρώ.

Αποτέλεσμα; Εδώ και περίπου τρία χρόνια η ιστορική πλατεία να είναι ζωσμένη από λαμαρίνες αλλά κανένα έργο να μην προχωρά. Αυτά έως εχθές, όταν αιφνιδίως ο αντιδήμαρχος δημοτικών έργων Εφραίμ Κυριζίδης ανακοίνωσε ότι οι λαμαρίνες φεύγουν και ο χώρος μετατρέπεται ξανά σε υπαίθριο πάρκινγκ με σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης από το δήμο «προσωρινά»! «Δεν γίνεται να είναι εκεί η πλατεία κλεισμένη από λαμαρίνες τόσο καιρό και να τις έχουν μετατρέψει σε αποχωρητήριο διάφοροι παραβατικοί και στοιχεία της νύχτας, μέσα στην καρδιά της πόλης», εξήγησε στην «Εφ.Συν.» όταν ρωτήθηκε σχετικά. «Αποφασίσαμε να απομακρύνουμε τις λαμαρίνες ώσπου να δούμε τι θα γίνει με το αρχικό έργο. Η μετατροπή σε υπαίθριο πάρκινγκ αναμένεται να κοστίσει περίπου 30.000-50.000 ευρώ. Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να γίνει ο διαγωνισμός και να αναλάβει ο ανάδοχος», εξήγησε αλλά άγνωστος παραμένει ο χρονικός ορίζοντας και το μέλλον του έργου. «Ο διαγωνισμός θέλει περίπου 10-12 μήνες. Δεν μπορούμε να ξέρουμε όμως πώς ακριβώς θα εξελιχθεί το πράγμα. Τι αρχαία θα βρουν αρχαιολόγοι, αν αυτά εμποδίζουν την κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ... Πάντως, το πάρκο μνήμης θα γίνει τελικά», διαβεβαίωσε, αν και άγνωστο προς το παρόν το πότε.

Η τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος για την ολοκλήρωση του αρχαιολογικού σκάμματος και την επιχωμάτωσή του θα απασχολήσει το επόμενο δημοτικό συμβούλιο καθώς έχει ήδη εγκριθεί μελέτη από τη διεύθυνση κατασκευών και συντηρήσεων του δήμου κι έχουν εγκριθεί και τα χρήματα από την αντιδημαρχία οικονομικών.

Ευθύνες κι αντιδράσεις...

Η αιφνιδιαστική απόφαση αμέσως προκάλεσε και αντιδράσεις... διόλου αιφνιδιαστικές. Δεδομένου ότι την ανάπλαση της πλατείας σε πάρκο μνήμης είχε προωθήσει δυναμικά η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη διοίκηση του δήμου με πρωταγωνιστή τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, ήταν λογικό το πρώτο χτύπημα να έρθει από την παράταξη της Κατερίνας Νοτοπούλου στο δημοτικό συμβούλιο «Θεσσαλονίκη Μαζί». Οπως τονίζει, «η πολιτική υπόσχεση του δημάρχου πέρυσι ήταν πως θα υλοποιηθεί το έργο της ανάπλασης με ένα πάρκο μνήμης, αλλά ο ίδιος διέλυσε την εργολαβία για να διερευνήσει τη δυνατότητα κατασκευής υπόγειου χώρου στάθμευσης», ενώ χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτο «ύστερα από τόσα χρόνια ταλαιπωρίας η πλατεία Ελευθερίας να "ανοίγει" και πάλι στην προηγούμενη κατάστασή της, χωρίς προοπτική». Καταλήγει δε σημειώνοντας: «Παιχνίδια με τα λεφτά μας και τα νεύρα μας κάνει ο κ. Ζέρβας καθώς δεν πρόκειται να βελτιωθεί ούτε το αστικό περιβάλλον ούτε το κυκλοφοριακό».

Εκ μέρους του συνδυασμού του ΚΚΕ, και ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Κωνσταντινίδης διατύπωσε στην «Εφ.Συν.» «επιφυλάξεις για σκοπιμότητα του σχεδίου αυτού» και απορίες για το «πώς ένα ολοκληρωμένο από πλευράς αποφάσεων και διαδικασιών έργο καταλήγει έτσι...». Υπενθύμισε μάλιστα ότι σχετικά με τη λειτουργία πάρκινγκ στο χώρο υπάρχει εδώ και χρόνια (σ.σ. του 2013) εμπεριστατωμένη και από νομικής πλευράς απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης που αποφαίνεται ότι βάσει του άρθρου 966 του αστικού κώδικα, η στάθμευση στους κοινόχρηστους χώρος επιτρέπεται «εφόσον δεν αναιρεί εξ ολοκλήρου την ιδιότητα του κοινόχρηστου χώρου ή εφόσον πρόκειται για υπόγειους χώρους στάθμευσης κάτω από αυτούς».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικίνδυνα ραδιοφωνικά πειράματα στη Θεσσαλονίκη
Με «χημείο» όπου γίνονται επικίνδυνα πειράματα ενόψει του νέου οργανογράμματος παρομοιάζουν τον ραδιοφωνικό σταθμό Μακεδονίας 102 FM της ΕΡΤ3 εργαζόμενοι δημοσιογράφοι.
Επικίνδυνα ραδιοφωνικά πειράματα στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση εισαγγελέα για τη διασπορά του κορονοϊού στο γηροκομείο Ασβεστοχωρίου
Χθες το μεσημέρι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, παρήγγειλε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση προς κάθε κατεύθυνση για τη ραγδαία διασπορά του κορονοϊού στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι.
Παρέμβαση εισαγγελέα για τη διασπορά του κορονοϊού στο γηροκομείο Ασβεστοχωρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απογοήτευση επαγγελματιών και προτάσεις για πακέτο περιορισμού της ζημίας
Την απογοήτευση του κλάδου των επαγγελματιών για τη ματαίωση της φετινής Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης εκφράζει η «γαλάζια» διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Απογοήτευση επαγγελματιών και προτάσεις για πακέτο περιορισμού της ζημίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιζήμιο για την πόλη και αναποτελεσματικό το Α.Τ. Λευκού Πύργου
Οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης διαμαρτύρονται εγγράφως για την εγκατάλειψη του πιο κεντρικού αστυνομικού τμήματος της πόλης που στεγάζεται υπό άθλιες συνθήκες σε κτίριο της πλατείας Αριστοτέλους.
Επιζήμιο για την πόλη και αναποτελεσματικό το Α.Τ. Λευκού Πύργου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρούσματα στην Α’ ΔΟΥ, στον δήμο και δεύτερο στον ΠΑΟΚ
Τη θερινή ραστώνη της Θεσσαλονίκης απειλεί αρχές Αυγούστου ο κορονοϊός, που πλέον σφίγγει τον κλοιό γύρω από τη χαλαρότητα των πολιτών με τα καθημερινά αυξανόμενα κρούσματα.
Κρούσματα στην Α’ ΔΟΥ, στον δήμο και δεύτερο στον ΠΑΟΚ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας