Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Τρισδιάστατο Αναπτυξιακό Σχέδιο» η πρόταση του ΜέΡΑ25

«Τρισδιάστατο Αναπτυξιακό Σχέδιο» η πρόταση του ΜέΡΑ25

  • A-
  • A+

Το όραμα του για την Ελλάδα του 2025 παρουσίασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης κατά την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Αναφέρθηκε σε ένα «Τρισδιάστατο Αναπτυξιακό Σχέδιο», που, όπως είπε, «δύναται να καταστήσει εφικτό το όραμα μιας Ελλάδας που, εντός πενταετίας, να δικαιούται να ελπίζει στην κοινή, βιώσιμη ευημερία των κατοίκων της - βασικό προαπαιτούμενο για την Εθνική Ανεξαρτησία και την Ειρήνη στην περιοχή».

Ο Γ. Βαρουφάκης έκρινε πως η μέγιστη απειλή για τη ελληνική κοινωνία δεν είναι η πανδημία αυτή καθ' εαυτή, και εξήγησε: «Είναι το απατηλό ψέμα:

• ότι το πρόβλημα είναι η πανδημία

• ότι η οικονομία ανέκαμπτε πριν μας επισκεφθεί ο κορονοϊός

• ότι, όταν νικηθεί ο ιός, θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη που, δήθεν, είχε αρχίσει στη βάση των μνημονιακών πολιτικών που εφάρμοζαν την περίοδο Αυγούστου 2015 με Μάρτιο 2020, με ελάχιστες μεταξύ τους διαφοροποιήσεις, οι κυβερνήσεις των κκ. Τσίπρα και Μητσοτάκη.

Ακόμα και σήμερα να εφευρεθεί το τέλειο εμβόλιο και να νικήσουμε την πανδημία, κάτι που όλοι ευχόμαστε, η ελληνική οικονομία θα παραμείνει μη βιώσιμη - αυτό που το ΜέΡΑ25 ονομάζει Χρεοδουλοπαροικία».

«Κοκορομαχία» κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 υπενθύμισε ότι «τον περασμένο Μάρτιο το ΜέΡΑ25 ήταν το μοναδικό κόμμα που μίλησε ευθαρσώς για ύφεση που, αν είμαστε τυχεροί, όπως είχα πει στα μέσα Μαρτίου, θα περιοριστεί στο 10% - την ίδια ώρα που ο υπουργός Οικονομικών μιλούσε για 0% με 3%, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επέμενε στο 4% και ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής μου απαντούσε ότι κανείς δεν ξέρει».

Στο σημείο αυτό επιτέθηκε στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας: «Μια κυβέρνηση που εμμένει, ψευδώς, ότι ήμασταν σε τροχιά ανάπτυξης πριν την πανδημία είναι καταδικασμένη να μην μπορεί να αντιμετωπίσει την υφιστάμενη ύφεση που η πανδημία πολλαπλασιάζει. Και μια αξιωματική αντιπολίτευση που εμμένει, ψευδώς, ότι θα ήμασταν σε τροχιά ανάπτυξης αν δεν είχε χάσει τις εκλογές είναι καταδικασμένη να μην μπορεί ούτε να ασκήσει αξιόπιστη αντιπολίτευση ούτε και να προτείνει θεραπευτικές λύσεις».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ότι «επιδίδονται σε μια ατελείωτη κοκορομαχία η οποία αποκρύπτει την κοινή τους άρνηση της πραγματικότητας».

Το Σχέδιο του ΜέΡΑ25

Ο γραμματέας του κόμματος της αντιπολίτευσης είπε πως «ο μόνος τρόπος να τερματιστεί η συστηματική υφεσιακή δυναμική είναι ένας συνδυασμός πολιτικών προστασίας και αναδιάρθρωσης των παραγωγικών δυνάμεων που παραμένουν ζωντανές στην χώρα».

Και για να υπάρξει αυτός ο συνδυασμός πολιτικών απαιτείται «Τρισδιάστατο Αναπτυξιακό Σχέδιο», που θα περιλαμβάνει:

• Διάσταση 1η - Κουρέματα φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων. Τα δάνεια και οι αναβολές είναι δώρα άδωρα. Τα κουρέματα είναι το μόνο φάρμακο της χρεοκοπίας των ιδιωτών. Χωρίς αυτά, η χρεοκοπία επιχειρήσεων και νοικοκυριών απλά θα ανακυκλώνεται αυξανόμενη

• Διάσταση 2η - Το κράτος πρέπει άμεσα να επανακτήσει εργαλεία άσκησης πολιτικής που του απέσπασαν οι δανειστές, χωρίς τα οποία κανένα κράτος δεν μπορεί να προστατεύσει και να ενισχύσει τους πολίτες του - με παράλληλη μεταφορά αποφασιστικής εξουσίας από το κράτος στους πολίτες μέσω νέων συμμετοχικών θεσμών.

• Διάσταση 3η - Βιώσιμο επενδυτικό σχέδιο που θα μετατρέψει τη χώρα στο Μεσογειακό Κέντρο των Πράσινων Τεχνολογιών του 21ου αιώνα αποσοβώντας το σοβαρό κίνδυνο να χάσουμε και την επόμενη βιομηχανική επανάσταση - εκείνη που ήδη βρίσκεται υπ' ατμόν.

Προτάσεις

Στο πλαίσιο αυτό διατύπωσε προτάσεις, όπως:

• Κατάργηση όλων των προπληρωμών για ετήσια εισοδήματα φυσικών προσώπων κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ και για επιχειρήσεις με προσωπικό μικρότερο των 300 ατόμων

• Κούρεμα (όχι αναβολή) οφειλών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που επλήγησαν άμεσα από την πανδημία

• Ανώτατο ΦΠΑ στο 15% (18% μετρητά), χαμηλότερο στο 6% (9% μετρητά) - και περαιτέρω μειώσεις 30% για όλες τις παραμεθόριες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αιγαίου.

• Φόρος επιχειρήσεων: 15% για τις μικρές, 20% για τις μεσαίες, σε 29% για τις μεγάλες

• Μηδενικός ΕΝΦΙΑ για αντικειμενικές αξίες κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ, αύξηση του ΕΝΦΙΑ για αντικειμενικές πάνω από 600 χιλιάδων ευρώ

• Κατάργηση της ΑΑΔΕ και δημιουργία Αυτόνομης Γενικής Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με επιλογή ΓΓ από Κοινωνική Επιτροπή Επιλογής Ανώτατου Προσωπικού αποτελούμενη κατά 1/3 βουλευτές, κατά 1/3 από κληρωτούς δικαστές και κατά 1/3 από κληρωτούς επαγγελματίες λογιστές-φοροτεχνικούς.

• Μεταφορά του Φορολογικού Λογισμικού σε νέα Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Φορολογικού Λογισμικού

• Κατάργηση του «Ηρακλή» και ίδρυση στη θέση του της Εθνικής Εταιρείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Εξυγίανσης των Τραπεζών, και Προστασίας Δανειοληπτών, με την επωνυμία «ΟΔΥΣΣΕΑΣ».

• Κατάργηση του «Υπερταμείου» και δημιουργία Εθνικής Αναπτυξιακής Εταιρείας Δημόσιας Περιουσίας & Δημοσιονομικών Συναλλαγών («Αθηνά») στην οποία υπάγονται:

I. η Εθνική Εταιρεία Τραπεζικών Συμμετοχών, που θα αντικαταστήσει το υπό κατάργηση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και

II. η Νέα Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα προκύψει μετά από συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ με την υπάρχουσα αναπτυξιακή τράπεζα ώστε να πάψει η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας η οποία πλέον θα αποτελεί την κεφαλαιακή βάση της αναπτυξιακής τράπεζας.

Επίθεση στον πρωθυπουργό για τα εξοπλιστικά

Ο κ. Βαρουφάκης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της για τις πολιτικές στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας σε σχέση και με διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε σχέση με τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κάλεσε την κυβέρνηση να συγκαλέσει εδώ στην Ελλάδα, γιατί όχι στη Θεσσαλονίκη, Διεθνή Περιφερειακή Διάσκεψη των χωρών της Αν. Μεσογείου με μοναδικό θέμα την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδων και ΑΟΖ.

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αμυντική θωράκιση της χώρας ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για «Μητσοτάκειο Αγορά του Αιώνα».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΜέΡΑ25: ενάντια σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.
Πυρά τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς την κυβέρνηση εξαπολύει το ΜέΡΑ25, λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών στη Θεσσαλονίκη.
ΜέΡΑ25: ενάντια σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΜέΡΑ25: Όνειρο θερινής νυκτός οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Το ΜέΡΑ25 υπενθυμίζει πρόσφατη τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη προς τον πρωθυπουργό ότι «η κ. Μέρκελ δεν υπήρχε περίπτωση να συναινέσει σε κυρώσεις ούτε καν σε θεωρητικό επίπεδο έναντι της Τουρκίας.
ΜέΡΑ25: Όνειρο θερινής νυκτός οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι λόγοι που το ΜέΡΑ25 καταψηφίζει τις συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία
Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο Γιάνης Βαρουφάκης κατέστησε σαφές ότι το ΜέΡΑ25 καταψηφίζει τις συμφωνίες της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, «γιατί η...
Οι λόγοι που το ΜέΡΑ25 καταψηφίζει τις συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κεντρική Επιτροπή αποκτά το ΜέΡΑ25
Τέλη Σεπτεμβρίου (26-27) θα διεξαχθεί η πρώτη συνεδρίαση της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε.) του ΜέΡΑ25, η οποία θα είναι μεταβατική, με «θητεία» μέχρι το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του κόμματος που θα λάβει...
Κεντρική Επιτροπή αποκτά το ΜέΡΑ25

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας