Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Πανδημία» απευθείας αναθέσεων, αντιφάσεων και κυβερνητικών λαθών

Πάνος Σκουρλέτης

EUROKINISSI

«Πανδημία» απευθείας αναθέσεων, αντιφάσεων και κυβερνητικών λαθών

  • A-
  • A+

Τις αστοχίες, τις σοβαρές καθυστερήσεις, τις αντιφάσεις, αλλά και την «πανδημία» απευθείας αναθέσεων με αδιαφανείς όρους, όσον αφορά την προετοιμασία για την έναρξη της σχολικής χρονιάς επισήμανε ο Πάνος Σκουρλέτης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο χρόνος για την προετοιμασία απέναντι στην πανδημία έμεινε αναξιοποίητος.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων και όσα δεν έκανε η κυβέρνηση, ενώ μπορούσε, τόνισε ότι «ενώ είχαμε την εμπειρία του πρώτου κύματος της πανδημίας, αφήσαμε ανεκμετάλλευτο όλο το προηγούμενο διάστημα».

Και αναρωτήθηκε: «Γιατί έπρεπε να πάνε οι μάσκες Παρασκευή, όταν Δευτέρα άνοιγαν τα σχολεία; Γιατί θα έπρεπε οι 9.500 σχολικές καθαρίστριες, που είναι ίδιος ο αριθμός τους όπως  παλιότερα που απασχολούνταν με συμβάσεις έργου και έγιναν τώρα συμβάσεις χρόνου, να παραμείνουν μόνο 9.500 και να μην έχουν πάει στις θέσεις τους; Και να βλέπουμε εκπαιδευτικούς, άντρες και γυναίκες, να τρέχουν να καθαρίσουν όπως-όπως τις αίθουσες;»

Επίσης αναφέρθηκε στο ζήτημα των αιθουσών: «Γιατί δεν θα έπρεπε να έχουμε εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες, να βρούμε, όπου υπάρχουν, αίθουσες, σε κάποιες περιπτώσεις να αξιοποιήσουμε ακόμη και μεγάλα αμφιθέατρα, να τα “σπάσουμε” στα τέσσερα, στα πέντε; Στην περιφέρεια το πρόβλημα δεν είναι πολύ μεγάλο, ο υπερπληθυσμός ας το πούμε έτσι, ο συνωστισμός υπάρχει στα μεγάλα αστικά κέντρα. Υπάρχουν όμως κενές αίθουσες. Ποιος νοιάστηκε γι' αυτό;»

Και πρόσθεσε: «Αντίθετα, τι βλέπαμε; Θα δοθούν, δεν θα δοθούν δωρεάν οι μάσκες, άκουσον άκουσον. Και ξαφνικά βλέπουμε “αλουμινένιες” μάσκες. Άκουσα ότι μία -λένε- φιλική ως προς τον πρωθυπουργό -λένε οι δημοσιογράφοι- επιχείρηση, ανέλαβε να φτιάξει αυτές τις μάσκες που θυμίζουν εσώρουχα ως προς το μέγεθος». 
 
Επίσης θύμισε μια σειρά απευθείας αναθέσεις με αδιαφανείς όρους όσον αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της. 

«Έχουμε λοιπόν: παλαιότερα την φαρσοκωμωδία με τα περίφημα voucher και τα "Σκοιλ Ελικικού". Τώρα έχουμε αυτές τις υπερμεγέθεις μάσκες τις οποίες θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσουμε, όπως είπε ο κ. Παπαδάκης, τις απόκριες. Έχουμε τον Υπουργό να φάσκει και να αντιφάσκει. Έχουμε τα λεωφορεία που ξαφνικά -ενώ γνωρίζαμε το πρόβλημα- πήγαιναν με στοιβαγμένο κόσμο και αραιά δρομολόγια. Έχουμε τα αεροπλάνα που είχαν 100% πληρότητα παρά τα αντιθέτως λεγόμενα. Έχουμε τουριστική πολιτική που άλλα προέβλεπε ως προς το υγειονομικό πρωτόκολλο για την είσοδο από τη μία χώρα ή την άλλη, άλλα προέβλεπε αν ερχόσουν με αεροπλάνο ή με αυτοκίνητο και έχουμε και την αύξηση των επιβατών στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. [...] Εγώ βλέπω μία “πανδημία” αναθέσεων με αδιαφανείς όρους, ενώ προηγούμενα έχετε κάνει μια “πανδημία” με τα 20 εκατομμύρια και πλέον που δώσατε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να δίνονται συνεντεύξεις του τύπου που είδαμε πριν δυο μέρες στη Θεσσαλονίκη, με στημένες ερωτήσεις ερωτήσεις. [...] Βλέπω ότι αποκαλύπτετε το πραγματικό περιεχόμενο μιας πολιτικής που αποτυγχάνει μέρα με τη μέρα». 

Ο Πάνος Σκουρλέτης άσκησε κριτική και για την ασκούμενη πολιτική στα εθνικά θέματα, αλλά και τα εξοπλιστικά.

Όσον αφορά την υποχρέωση του πρωθυπουργού να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τις κινήσεις της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, είπε ότι «υπάρχει μια καταρχήν σύμπτωση στην ανάγκη υπηρέτησης μιας στρατηγικής διαλόγου. Το ερώτημα είναι με ποιους όρους, με ποιες προϋποθέσεις, με ποιες συμμαχίες, με ποια διπλωματικά όπλα; Πώς αξιοποιήσαμε τον χρόνο όλο το προηγούμενο διάστημα; Τι γίνεται τους τελευταίους μήνες; Και εκεί ακριβώς ερχόμαστε σε αυτό που αναφέρατε κι εσείς περί μυστικής διπλωματίας. Αν είναι φορτισμένος ο όρος να τον βάλουμε στην άκρη. Επί της ουσίας, όμως, υπήρξε κάποιου είδους συμφωνία και σε τι, στην τριμερή με τους Γερμανούς; Ποιος ήταν ο ρόλος του ΝΑΤΟ; Οφείλει ο πρωθυπουργός να ενημερώσει υπεύθυνα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους υπόλοιπους; Δεν το έκανε. Όλα τα κόμματα διαψεύδουν τον πρωθυπουργό, παρότι λέει διαφορετικά πράγματα. [...] Κι αυτός, ξέρετε, είναι ένας επικίνδυνος δρόμος. Αναλαμβάνει μια ευθύνη που ξεπερνά τον ρόλο του και από αυτή που έχει ως πρωθυπουργός».
 
Επίσης, μίλησε για ανακοίνωση εξοπλιστικών προγραμμάτων, έξω από το πλαίσιο του θεσμικού πλαισίου και τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

«Δεν μπορεί η ιστορία των κρίσιμων εθνικών ζητημάτων και η αναγκαία αποτρεπτική δύναμη που πρέπει να έχει η χώρα, να αποτελέσει αφορμή για υπερεξοπλισμούς, για να “ματώσει” αυτή η χώρα και μάλιστα με αδιαφανείς όρους, καταστρατηγώντας το θεσμικό πλαίσιο. Ούτε στη Βουλή έχει υπάρξει συζήτηση, ούτε στο ΚΥΣΕΑ έχει υπάρξει, παρ' όλα αυτά υπήρξε ένα πρόγραμμα από τον πρωθυπουργό που παραπέμπει σε άλλες εποχές που ταλαιπώρησαν τη χώρα».

Και θύμισε ότι «έχουν πάει άνθρωποι φυλακή για τα εξοπλιστικά, το γνωρίζετε, αυτός ο τόπος έχει “ματώσει”. Να σεβόμαστε το θεσμικό πλαίσιο του 2010. Έγινε ΚΥΣΕΑ; Υπήρξαν εισηγήσεις των στρατιωτικών; Πέρασε από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής;»

«Να μάθει ο ελληνικός λαός, χρειάζεται διαφάνεια σε αυτά τα πράγματα, δεν παίζουν με αυτά τα ζητήματα», κατέληξε.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε Κεραμέως για τη σημερινή «επίδειξη πυγμής»
«Οι μαθητές παρά την εκστρατεία δυσφήμισης σε ΜΜΕ και social media, διεκδικούν ανοιχτά σχολεία σε συνθήκες υγειονομικώς ασφαλείς, με ολιγομελή τμήματα και κάλυψη των κενών σε διδακτικό προσωπικό».
Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε Κεραμέως για τη σημερινή «επίδειξη πυγμής»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οργή ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή των προγραμμάτων Ιστορίας στα σχολεία
Την... επιστροφή στο παρελθόν αποφάσισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όσον αφορά τα προγράμματα σπουδών της Ιστορίας στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Έντονη αντίδραση από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Οργή ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή των προγραμμάτων Ιστορίας στα σχολεία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Πιθανό το μαζικό κλείσιμο σχολείων
Δυσοίωνες οι προβλέψεις της Κουμουνδούρου για το μέλλον των σχολείων, λαμβάνοντας υπόψη τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης, με πέντε σχολεία ήδη κλειστά, μόλις την τρίτη μέρα λειτουργίας τους.
ΣΥΡΙΖΑ: Πιθανό το μαζικό κλείσιμο σχολείων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ για μάσκες: Ποιος πληρώνει την επιτελική ανικανότητα και την α(χ)ριστεία;
Με αιχμηρό τρόπο σχολίασαν ο νέος τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Μίλτος Χατζηγιαννάκης το φιάσκο με τις τεράστιες μάσκες...
ΣΥΡΙΖΑ για μάσκες: Ποιος πληρώνει την επιτελική ανικανότητα και την α(χ)ριστεία;
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μάσκες «κουκούλες» και παγουρίνο «ενός ποτηριού»
Εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση απέναντι στους μαθητές και τους γονείς. Πρώτη ημέρα έναρξης των σχολείων και οι αστοχίες που παρατηρήθηκαν πολλές και σημαντικές. Ιδιαίτερα, στο θέμα των μασκών, παρατηρήθηκαν...
Μάσκες «κουκούλες» και παγουρίνο «ενός ποτηριού»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας