Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.2°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 16.1°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 7.2°C / 15.0°C
  1 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 14.4°C
  3 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 0.0°C / 14.0°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.0°C
  3 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.7°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  2 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  4 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  3 BF
  41%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.3°C / 15.6°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 16.0°C
  2 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.2°C / 15.6°C
  2 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.4°C
  3 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  3 BF
  42%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  3 BF
  40%
Συγκρατημένα αισιόδοξη η Λαγκάρντ για την ύφεση στην ευρωζώνη

 Το κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη 

AP Photo/Michael Probst

Συγκρατημένα αισιόδοξη η Λαγκάρντ για την ύφεση στην ευρωζώνη

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μικρότερη ύφεση στην ευρωζώνη για φέτος προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η πρόεδρος της, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη μετά την ισχυρή ανάκαμψη που εμφάνισε η οικονομική δραστηριότητα το καλοκαίρι.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η δυναμική της ανάκαμψης παραμένει δέσμια της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί εξαιτίας της πανδημίας. Επομένως, το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί τόσο από την συγκράτηση της πανδημίας, όσο και από την επιτυχία των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί και κυρίως των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις. Όπως ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ, τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις αθροιστικά σε ολόκληρη την ευρωζώνη, ανέρχονται στο 4,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και φθάνουν το 20% αν σε αυτά προστεθούν οι κρατικές εγγυήσεις.

Η βελτίωση των δεδομένων σε σύγκριση με αυτά που είχαν διαμορφωθεί τον Ιούνιο, αντανακλάται στις φθινοπωρινές προβλέψεις της ΕΚΤ για την εξέλιξη του ΑΕΠ. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Κρ. Λαγκάρντ, η πρόβλεψη για το ΑΕΠ φέτος διαμορφώνεται στο -8% έναντι -8,7% που ήταν τον Ιούνιο, στο βασικό σενάριο. Για τα δύο επόμενα χρόνια (2021-2022), οι προβλέψεις της ΕΚΤ δεν έχουν αλλάξει ουσιαστικά σε σύγκριση με τον Ιούνιο, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 5% και 3,2% αντιστοίχως (έναντι 5,2% και 3,3% που ήταν οι αντίστοιχες προβλέψεις του καλοκαιριού).

Για πρώτη φορά, όπως παραδέχθηκε η Κρ. Λαγκάρντ, η ΕΚΤ, στην καθιερωμένη ανακοίνωση της κάνει αναφορά για την ισοτιμία του ευρώ. Όπως εξήγησε η πρόεδρος της, παρόλο που η ΕΚΤ δε θέτει συγκεκριμένο στόχο για την συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, η ανατίμηση του συζητήθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας, καθώς, όπως διευκρίνισε, η ανατίμηση του «δεν ανησυχεί» την ΕΚΤ, ωστόσο δημιουργεί εμπόδια στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί για τον πληθωρισμό (αύξηση του στα επίπεδα πλησίον του 2%).

Η κα Λαγκάρντ έκανε μόνο ένα πολύ ήπιο σχόλιο για την πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ, το οποίο μπορεί να βλάψει τις εξαγωγές, λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι των τραπεζών θα πρέπει να «εκτιμούν προσεκτικά τις εισερχόμενες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της συναλλαγματικής ισοτιμίας». Μετά τη δήλωση της Λαγκάρντ, η ισοτιμία του ευρώ αυξήθηκε και διαπραγματεύτηκε περίπου ένα σεντ υψηλότερα στα 1,19$.

Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε την Πέμπτη να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αναφοράς και το μέγεθος των προγραμμάτων τόνωσης αγοράς ομολόγων. Ωστόσο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να προσθέσει περισσότερα κίνητρα αργότερα φέτος. Η ΕΚΤ και οι παγκόσμιοι ομόλογοι, όπως η Fed έχουν καταστήσει σαφές ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να παρέχουν μαζική υποστήριξη στην οικονομία για να περιορίσουν τις ζημιές από την επιδημία του ιού.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα έκτακτα μέτρα που έχουν αποφασιστεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Συγκεκριμένα, θα συνεχιστούν οι αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά (συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP -pandemic emergency purchase programme) έως τον Ιούνιο του 2021 και μέχρι του ποσού των 1,350 τρισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2022 η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επανεπενδύει όποια από τα ομόλογα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της λήγουν.

Ταυτόχρονα θα συνεχίσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος ΑPP, προσαυξημένες κατά 120 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Η πρόεδρός της υπεραμύνθηκε των έκτακτων μέτρων που έχει λάβει από τον περασμένο Μάρτιο η ΕΚΤ, εκτιμώντας ότι έχουν συνεισφέρει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και στην άμβλυνση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Περί Brexit

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ελπίζει σε μια «θετική» έκβαση των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit παρά τις «θέσεις των τελευταίων ημερών», σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα η πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Ελπίζουμε πολύ ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα είναι θετικό παρά τις θέσεις που διατυπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι θέλει να υπαναχωρήσει εν μέρει από τη συμφωνία που επικυρώνει το διαζύγιό του από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λαγκάρντ: Η επιδείνωση της πανδημίας ενέχει «σοβαρούς κινδύνους»
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στις αγορές ομολόγων έως τουλάχιστον τον Μάρτιο 2022, είπε η κεντρική τραπεζίτρια της Ευρωζώνης, καθώς προειδοποίησε για την πορεία της οικονομίας λόγω της πανδημίας.
Λαγκάρντ: Η επιδείνωση της πανδημίας ενέχει «σοβαρούς κινδύνους»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιμένει με ομόλογα
Δέσμια της μεγάλης αβεβαιότητας παραμένει η δυναμική της ανάκαμψης, προειδοποιεί η Κριστίν Λαγκάρντ, ωστόσο η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το καλοκαίρι επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία για...
Επιμένει με ομόλογα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα μέτρα τον Δεκέμβριο προαναγγέλλει η ΕΚΤ - Αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο
Αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ στα 0,00%, 0,25% και -0,50%. Εν αναμονή διευκρινίσεων από την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Νέα μέτρα τον Δεκέμβριο προαναγγέλλει η ΕΚΤ - Αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπό την απειλή αποπληθωριστικού σπιράλ για τους επόμενους μήνες η ευρωζώνη
Σε χαμηλό 4ετίας με ετήσιο ρυθμό -0,3% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο, προϊδεάζοντας για βαθύτερη ύφεση. Πιο κοντά σε νέα μέτρα τόνωσης, αλλά και σε αναθεώρηση του στόχου για τον πληθωρισμό η ΕΚΤ.
Υπό την απειλή αποπληθωριστικού σπιράλ για τους επόμενους μήνες η ευρωζώνη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λαγκάρντ: «Τα χειρότερα πέρασαν, αλλά η ανάκαμψη θα είναι άνιση»
Ορισμένες επιχειρήσεις στη βιομηχανία, όπως οι αερομεταφορές και η ψυχαγωγία δεν θα ανακάμψουν ποτέ, ενώ άλλες θα βγουν από την κρίση ισχυρότερες.
Λαγκάρντ: «Τα χειρότερα πέρασαν, αλλά η ανάκαμψη θα είναι άνιση»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξάνει «δύναμη πυρός» η ΕΚΤ
Με αύξηση κατά 600 δισ. ευρώ του κονδυλίου για τις έκτακτες αγορές ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP), απάντησε η ΕΚΤ στην επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό και για το ΑΕΠ.
Αυξάνει «δύναμη πυρός» η ΕΚΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας