• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 12.3°C
  1 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 9.4°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 12.7°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 7.5°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.1°C / 6.9°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.6°C / 8.7°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 3.5°C
  4 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 12.4°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.5°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 5.9°C / 9.9°C
  4 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.3°C / 13.5°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.5°C / 6.6°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 3.5°C / 9.0°C
  2 BF
  83%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 3.8°C / 9.9°C
  1 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 12.5°C
  1 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.3°C / 8.3°C
  0 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.3°C / 9.4°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  86%

Το νοσοκομείο της Σάμου και δεξιά ο 31χρονος Σάμιουελ από την Γκάνα που ξεψύχησε στο ΚΥΤ της Σάμου έπειτα από επιληπτικό επεισόδιο

Η «Ανταρσία στο Αιγαίο» για τις ρατσιστικές διακρίσεις στο νοσοκομείο Σάμου

 • A-
 • A+

Στο θέμα που έχει αναδείξει η «Εφημερίδα των Συντακτών» για τις διακρίσεις στο νοσοκομείο της Σάμου αναφέρεται η «Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά». 

Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση, στο νοσοκομείο εφαρμόζεται ένα ιδιότυπο καθεστώς διαχωρισμού των ασθενών σε ντόπιους και μετανάστες, με αντίστοιχο περιορισμό του δικαιώματος πρόσβασης των τελευταίων στα εξωτερικά ιατρεία. Σημειώνει επίσης, πως μετά τον τραγικό θάνατο νεαρού μετανάστη, αποδεικνύεται το πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η ρατσιστική, απάνθρωπη και προφανώς παράνομη πολιτική που εφάρμοζε κρυφά εδώ και αρκετούς μήνες η διοίκηση του Νοσοκομείου Σάμου.

«Για κανένα λόγο δεν μπορεί να εξαρτάται το πόσοι και ποιοι δικαιούνται να δουν γιατρό από αναλογίες και μαθηματικά μοντέλα που μάλιστα δεν λαμβάνουν υπόψη τις συνθήκες διαβίωσης και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσφυγικού-μεταναστευτικού πληθυσμού», τονίζεται στην ανακοίνωση, με την Ανταρσία να καλεί να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, όπως η στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό όλων των νοσοκομείων στα νησιά, η ενίσχυση όλων των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των νησιών, καθώς και η διεξαγωγή μαζικών τεστ για τον Covid-19.

Η ανακοίνωση

«Ο ρατσισμός της δημόσιας διοίκησης είναι επικίνδυνος για ντόπιους και πρόσφυγες»

Στα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Σάμου έρχεται να προστεθεί κι ο θεσμικός ρατσισμός της διοίκησης του. Πρόκειται για εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη που σήμερα στρέφεται κατά των προσφύγων - μεταναστών αφού μπαίνει πλαφόν στην πρόσβαση τους στα εξωτερικά ιατρεία. Όμως, είναι πολύ πιθανό σύντομα να δούμε αντίστοιχες ρατσιστικές πρακτικές σε βάρος και άλλων κοινωνικών ομάδων όπως είναι π.χ. οι ηλικιωμένοι. 

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτεται σε έγγραφο που υπογράφει ο διοικητής του Νοσοκομείου Σάμου Ν. Στεφανής και έφερε στη δημοσιότητα η Εφημερίδα των Συντακτών, στο νοσοκομείο της Σάμου εφαρμόζεται ένα ιδιότυπο καθεστώς διαχωρισμού των ασθενών σε ντόπιους και μετανάστες, με αντίστοιχο περιορισμό του δικαιώματος πρόσβασης των τελευταίων στα εξωτερικά ιατρεία. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: ντόπιοι και μετανάστες εντός και εκτός ΚΥΤ, με τους πρώτους να «δικαιούνται» καθημερινά 8 θέσεις ραντεβού στα τακτικά ιατρεία, τους μετανάστες που κατοικούν στο ΚΥΤ 2 θέσεις και -μόνο εφόσον υπάρξει κενό ή ακύρωση κάποιου ραντεβού ντόπιου ασθενή- 1 θέση να δίνεται σε μετανάστες που κατοικούν εκτός ΚΥΤ, σε κάποια δομή ή διαμέρισμα.

Μάλιστα, μετά και τον τραγικό θάνατο νεαρού μετανάστη στην Σάμο (που ίσως να ζούσε σήμερα αν -όπως καταγγέλλει η οικογένειά του- δεν είχαν αρνηθεί να του επιτρέψουν την είσοδο στα επείγοντα του Νοσοκομείου Σάμου), αποδεικνύεται ήδη το πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η ρατσιστική, απάνθρωπη και προφανώς παράνομη πολιτική που εφάρμοζε κρυφά εδώ και αρκετούς μήνες η διοίκηση του Νοσοκομείου Σάμου.

Σε μια προσπάθειά του να εξηγήσει τα ανεξήγητα, ο διοικητής του Γ.Ν. Σάμου επικαλείται σε επιστολή του την προσπάθεια «να μην υπάρχει συνωστισμός στα εξωτερικά ιατρεία», ενώ ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας την «ανάγκη ποιοτικής και ποσοτικής προσαρμογής» του Νοσοκομείου Σάμου στα δεδομένα των χιλιάδων προσφύγων.

Είναι όμως προφανές ότι καμία απολύτως δικαιολογία δεν μπορεί να σταθεί όταν μιλάμε για ένα ξεκάθαρο διαχωρισμό ασθενών με βάση την καταγωγή τους, ένα ιδιότυπο «απαρτχάιντ» στον πλέον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας υγείας, με άμεσες και τραγικές συνέπειες στη ζωή ευάλωτων ανθρώπων που ούτως ή άλλως ζουν σε άθλιες συνθήκες στα στρατόπεδα-κολαστήρια των νησιών μας. Είναι επίσης προφανές ότι οι ρατσιστικές πρακτικές της διοίκησης του νοσοκομείου της Σάμου βάζουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Για κανένα λόγο δεν μπορεί να εξαρτάται το πόσοι και ποιοι δικαιούνται να δουν γιατρό από αναλογίες και μαθηματικά μοντέλα που μάλιστα δεν λαμβάνουν υπόψη τις συνθήκες διαβίωσης και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσφυγικού-μεταναστευτικού πληθυσμού (π.χ. το ποσοστό εγκύων μεταξύ τους ή τον αριθμό ανθρώπων που υποφέρουν από λεπτοσπείρωση λόγω της συμβίωσης με τους αρουραίους στα ΚΥΤ). Πόσο μάλλον, «κρύβοντας κάτω από το χαλί» υπαρκτά προβλήματα και ελλείψεις των νοσοκομείων και ρίχνοντας ένα προπέτασμα δήθεν «αλληλεγγύης» για να δικαιολογηθεί η διαλογή μεταξύ ασθενών που στρέφεται ενάντια στους πιο ευάλωτους από αυτούς.

 Άλλωστε, για τις υπαρκτές ελλείψεις στα νοσοκομεία που αναδεικνύονται ακόμα περισσότερο από τον επιπλέον φόρτο που προκαλεί η απάνθρωπη πολιτική εγκλεισμού χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά, υπεύθυνοι δεν είναι οι ίδιοι οι έγκλειστοι αλλά οι πολιτικές Ελληνικών κυβερνήσεων και της Ε.Ε. που συνυπέγραψαν και εφαρμόζουν, τόσο την πολιτική διάλυσης του ΕΣΥ, όσο και την άθλια συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας που εγκλωβίζει όλους αυτούς τους ανθρώπους στα νησιά του Αιγαίου.

Τέλος, η πρόσφατη εμπειρία από την εμφάνιση της νόσου στο κολαστήριο της ΒΙΑΛ στην Χίο και την εξάπλωση της νόσου στην Λέσβο είναι εξαιρετικά διδακτική. Γι’ αυτό η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά θεωρεί άμεση ανάγκη:
    • Την στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό όλων των νοσοκομείων στα νησιά (γιατρούς, νοσηλευτές κλπ προσωπικό).
    • Την ενίσχυση όλων των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των νησιών, με προσωπικό ώστε να αποφορτιστούν από μεγάλο μέρος του βάρους που σηκώνουν τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.
    • Την ενίσχυση όλων των μονάδων υγείας με τον αναγκαίο εξοπλισμό και τα υλικά.
    • Την διεξαγωγή μαζικών τεστ για τον Covid -19 σε όλο τον πληθυσμό των νησιών, ώστε με επιθετικό τρόπο να αντιμετωπισθεί η εξάπλωση της νόσου. Ιδιαίτερα δεδομένου ότι το επόμενο διάστημα - με το άνοιγμα των σχολείων - αναμένεται μεγάλη έξαρση κρουσμάτων σε όλα τα νησιά. 
    • Ειδικά για το νοσοκομείο Σάμου θεωρούμε άμεση ανάγκη την ανάκληση της ρατσιστικής απόφασης της διοίκησής του και την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των ασθενών με βάση επιστημονικά κριτήρια.
    • Τέλος θεωρούμε απαραίτητη την απομάκρυση του διοικητή του νοσοκομείου και άμεση διερεύνιση των καταγγελιών για τον θάνατο πρόσφυγα λόγω της άρνησης παροχής σε αυτών των αναγκαίων φροντίδων υγείας. 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνήγορος του Πολίτη κατά Νοσοκομείου Σάμου
Ο Συνήγορος του Πολίτη καταγγέλλει τη διοίκηση του Νοσοκομείου Σάμου για το αυθαίρετο σύστημα επιλογής ασθενών βάσει της εθνικότητάς τους και επισημαίνει τις ποινικές ευθύνες των υπευθύνων.
Συνήγορος του Πολίτη κατά Νοσοκομείου Σάμου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρατσιστικές συμπεριφορές της διοίκησης καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του «Παπανικολάου»
Tο Σωματείο Εργαζομένων τονίζει με νόημα ότι η διοίκηση «παίζει παιχνίδια που στόχο έχουν την εξόντωση των συναδέλφων που δεν δηλώνουν υποταγή στην διεύθυνση».
Ρατσιστικές συμπεριφορές της διοίκησης καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του «Παπανικολάου»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Νοσοκομείο Σάμου, οι πρόσφυγες και οι «ρατσιστικές διακρίσεις»
Επιστολή του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και διευθυντή ΜΕΘ, παθολόγου-εντατικολόγου Φάμπιο Τζιαρντίνα, που αναφέρεται στα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» για το θάνατο του 31χρονου Γκανέζου Σάμιουελ στο νησί.
Το Νοσοκομείο Σάμου, οι πρόσφυγες και οι «ρατσιστικές διακρίσεις»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Eπιστολή του διοικητή του Νοσοκομείου Σάμου, Νικόλαου Στεφανή, και η απάντηση της «Εφ.Συν.»
Απαντητική επιστολή στο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» με τίτλο «Τον άφησαν να πεθάνει λόγω του «κανονισμού»» απέστειλε ο διοικητής του Νοσοκομείου Σάμου, Νικόλαος Στεφανής. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:
Eπιστολή του διοικητή του Νοσοκομείου Σάμου, Νικόλαου Στεφανή, και η απάντηση της «Εφ.Συν.»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναπάντητα ερωτήματα για τον θάνατο του Γκανέζου που δεν έγινε δεκτός στα επείγοντα του Νοσοκομείου Σάμου
Ενώ συγγενής του αδικοχαμένου Σάμιουελ ετοιμάζει μηνυτήρια αναφορά και ο διοικητής του ιδρύματος προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, η Ανοιχτή Συνέλευση του νησιού καυτηριάζει το καθεστώς απαρτχάιντ...
Αναπάντητα ερωτήματα για τον θάνατο του Γκανέζου που δεν έγινε δεκτός στα επείγοντα του Νοσοκομείου Σάμου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσαγωγές στο ΚΥΤ Σάμου
Εβδομήντα οχτώ πρόσφυγες και μετανάστες προσήγαγε η ΕΛ.ΑΣ., η οποία αφήνει στο απυρόβλητο ομάδες «αγανακτισμένων» που οργανώνουν ρατσιστικά πογκρόμ. Πρόσχημα επεισόδια που έγιναν την περασμένη εβδομάδα.
Προσαγωγές στο ΚΥΤ Σάμου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας