Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τι ζητούν οι επιχειρηματίες εστίασης για τους εξωτερικούς χώρους
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Τι ζητούν οι επιχειρηματίες εστίασης για τους εξωτερικούς χώρους

  • A-
  • A+

Την επενεξέταση του μέτρου για 1 άτομο ανά 2 τ.μ. εξωτερικού κοινόχρηστου χώρου ζητούν με επιστολή τους προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης της Αθήνας επισημαίνοντας το παράδοξο που ισχύει σε σχέση με τους εσωτερικούς χώρους.

Όπως εξηγούν το μέτρο αυτό δημιουργεί σύγχυση, συνθήκες επικίνδυνες για τη Δημόσια Υγεία, αλλά και απειλεί την βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

Η επιστολή

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
οι υπογράφοντες, δραστηριοποιούμαστε στο τομέα της εστίασης λειτουργώντας μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις στο κέντρο, αλλά και σε γειτονιές της Αθήνας. Από την έναρξη της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού, με απόλυτη ευαισθησία και σεβασμό στη δημόσια υγεία, τηρήσαμε όλες τις υποδείξεις και τους κανόνες που επιβλήθηκαν ως προς τη λειτουργία μας, από τούς ειδικούς επιστήμονες και τις αρχές. Αναλάβαμε, αγόγγυστα, ένα μεγάλο κόστος από τον περιορισμό της λειτουργίας των επιχειρήσεών μας, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της
κατάστασης και την ανάγκη τήρησης των έκτακτων μέτρων.

Ωστόσο, η γενίκευση των μέτρων για όλα τα καταστήματα κάθε κατηγορίας ανεξαιρέτως και χωρίς παραμετροποίηση οδήγησε σε σημαντικές “αδικίες” και θα οδηγήσει και σε πολλά “άδικα” και παράλογα ως προς την αποτελεσματικότητά τους “λουκέτα”.

Ειδικότερα, με την παρούσα θα θέλαμε να σας επισημάνουμε την αναγκαιότητα άμεσης κατάργησης ή προσαρμογής, του γενικής ισχύος μέτρου που επιτάσσει 1 άτομο / 2 τ.μ. στους εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους που νόμιμα καταλαμβάνουν οι επιχειρήσεις μας.

Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου έχει δημιουργήσει σύγχυση σε πελάτες - προσωπικό, αλλά και παράδοξες καταστάσεις. Επίσης έχει οδηγήσει σε επιβολή προστίμων και αναστολή εργασιών μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες (έκτος αυτού του μέτρου) λειτουργούσαν με άψογη εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Τέλος δημιουργεί εύλογες απορίες στο κατά πόσο έχει νόημα η εφαρμογή του, από τη στιγμή που υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και των καθισμάτων, που αναιρούν στην ουσία το ως άνω μέτρο.

Συγκεκριμένα και εξαιτίας του γεγονότος ότι τα τετραγωνικά μέτρα που εμφανίζονται στις άδειες μας υπολογίζονται με βάση τον εμβαδόν που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα μας και όχι το συνολικό εμβαδόν του πεζοδρομίου ή πεζόδρομου, οι περισσότεροι από εμάς καλούμαστε να λειτουργήσουμε τις επιχειρήσεις μας με ελάχιστα άτομα (4 ή 5 ) στον εξωτερικό μας χώρο, παρά το γεγονός οτι ο συνολικός χώρος επί του οποίου αναπτύσσονται τα τραπεζοκαθίσματά μας,

α) επιτρέπουν ακόμα και με τη τήρηση αυτού του μέτρου, την ύπαρξη περισσότερων επισκεπτών
και β) ο χώρος που καταλαμβάνεται νόμιμα δύναται με τήρηση όλων των υπολοίπων μέτρων (τήρηση αποστάσεων, αριθμός ατόμων ανα τραπέζι κλπ) να φιλοξενήσει περισσότερα άτομα.

Αυτό πέρα απ' ότι καθιστά τις επιχειρήσεις μας μη βιώσιμες είναι και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία καθώς υπάρχουν καταστήματα όπου, με βάση το εν λόγω μέτρο, καλούνται να έχουν περισσότερα άτομα στον εσωτερικό παρά τον εξωτερικό τους χώρο.

Για παράδειγμα επιχείρηση στο Παγκράτι καταλαμβάνει (νόμιμα και με πληρωμένα τα δημοτικά τέλη χρήσης κοινόχρηστου χώρου) 13 τ.μ. εξωτερικού κοινόχρηστου χώρου σε επιφάνεια συνολικού εμβαδού 60 τ.μ., ενώ ο εσωτερικός χώρος του καταστήματος είναι 50 τ.μ. Σε αυτή τη περίπτωση μπορούν να εξυπηρετηθούν 6 άτομα στο εξωτερικό χώρο και 22 άτομα στο εσωτερικό χώρο (στο εσωτερικό χώρο ισχύει 1 άτομο / 2,2 τ.μ.).

Η απόφαση για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου, πιθανολογούμε ότι, προέκυψε από την ανάγκη θέσπισης γενικών κανόνων οι οποίοι αποσκοπούσαν να περιορίσουν τον συγχρωτισμό σε επιχειρήσεις με τεράστιους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, όπως beach bar και club. Με αυτό τον τρόπο όμως, επηρεάζονται και οδηγούνται σε ασφυξία μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης.

Θεωρούμε συνεπώς αναγκαίο να επανεξετάσετε από κοινού με όλους τους αρμόδιους φορείς τους κανόνες λειτουργίας μικρών και μικρομεσαίων καταστημάτων των γειτονιών της Αθήνας και όλης της χώρας, εν όψει του πολύ δύσκολου φθινοπώρου και χειμώνα που αναμένεται.

Με εκτίμηση

Η επιστολή κοινοποιείται στον Γ.Γ. του Δήμου Αθηναίων, τον Αντιδήμαρχο Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινόχρηστων χώρων, τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Αθηναίων και σε Μ.Μ.Ε.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτρα υπέρ των μικρών επιχειρήσεων και κούρεμα χρεών τους ζητά το ΕΒΕΑ
Εμμέσως πλην σαφώς, αφήνει αιχμές για ανεπάρκεια των μέτρων στήριξης προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος. Ζητά ουσιαστικά μέτρα στήριξης και σαφές χρονοδιάγραμμα...
Μέτρα υπέρ των μικρών επιχειρήσεων και κούρεμα χρεών τους ζητά το ΕΒΕΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διευκρινίσεις για το take away, που επιτρέπεται υπό όρους
Έπειτα από τις πιέσεις που ασκήθηκαν, η απόφαση αποσύρθηκε και το take away και το drive through επιτρέπεται, υπό τον όρο ότι θα γίνεται στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών.
Διευκρινίσεις για το take away, που επιτρέπεται υπό όρους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σφοδρές αντιδράσεις από το σωματείο BARECA για το «λουκέτο» στην εστίαση
Το Σωματείο Επιχειρήσεων BARECA, που εκπροσωπεί 350 επιχειρήσεις με περίπου 24.000 εργαζόμενους, στηλιτεύει την πενιχή οικονομική ενίσχυση από την κυβέρνηση παρά το υποχρεωωτικό «λουκέτο», που απέχει πολύ από...
Σφοδρές αντιδράσεις από το σωματείο BARECA για το «λουκέτο» στην εστίαση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγάλη πτώση του τζίρου σε καταλύματα και εστίαση
Πτώση 58,5% στα έσοδα για τον κλάδο των καταλυμάτων τον Αύγουστο και απώλειες 33,6% στην εστίαση δείχνουν τα πρώτα στοιχεία. Ο κύκλος εργασιών το β' τρίμηνο.
Μεγάλη πτώση του τζίρου σε καταλύματα και εστίαση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επανεκκίνηση για ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις και κολυμβητήρια από Δευτέρα
Ακόμη μια ομάδα επιχειρήσεων θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από την 1η Ιουνίου, καθώς περνάμε στην επόμενη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων. Επίσης, τίθενται σε ισχύ και έως τις 31 Οκτωβρίου οι νέες τιμές...
Επανεκκίνηση για ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις και κολυμβητήρια από Δευτέρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκκληση από τον «Κύκλο Επαγγελματιών Εστίασης»
Τα μπαρ και τα εστιατόρια στο μυαλό κάποιων συνανθρώπων μας είναι μια πολυτέλεια. Μπορεί ναι. Όμως ζητάμε να σκεφτούν ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που βιοπορίζονται από αυτά.
Εκκληση από τον «Κύκλο Επαγγελματιών Εστίασης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας