Κρίσιμες εκλογές διεξάγονται στο Μαυροβούνιο την ώρα που η χώρα ταλανίζεται από τη σύγκρουση για τα θέματα της εκκλησιαστικής περιουσίας και την επιρροή της Μόσχα στην εσωτερική πολιτική.
Βασικοί αντίπαλοι το κυβερνών φιλοδυτικό κόμμα DPS (Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα), που προωθεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και η συμμαχία «Για το μέλλον του Μαυροβουνίου», που επιθυμεί στενότερες σχέσεις με τη Σερβία και τη Ρωσία, ενώ έχει ισχυρούς δεσμούς με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας.
Το ενδιαφέρον για τις εκλογές, που γίνονται σε κλίμα πόλωσης, είναι πολύ μεγάλο, καθώς μέχρι στιγμής καταγράφονται υψηλά ποσοστά παρουσίας των ψηφοφόρων στις κάλπες, παρά τα μέτρα και τον φόβο μετάδοσης του κορονοϊού. Στις κάλπες έχουν κληθεί 520.000 πολίτες σε σύνολο πληθυσμού περίπου 620.000.
Όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν δεκάδες διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης του Ντούσκο Μάρκοβιτς για τον έλεγχο της εκκλησιαστικής περιουσίας, οι οποίες είχαν τη στήριξη της Εκκλησίας της Σερβίας και της Συμμαχίας για το Μέλλον του Μαυροβουνίου. Η Εκκλησία της Σερβίας υποστηρίζει ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να δημιουργηθεί αυτόνομη Εκκλησία του Μαυροβουνίου, μέσω της κατάσχεσης της περιουσίας της.
Το ζήτημα των σχέσεων με τη Σερβία και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας είναι πολύ λεπτό, πάντως, καθώς το ένα τρίτων των πολιτών του Μαυροβουνίου αυτοκαθορίζονται ως Σέρβοι.
Από την άλλη, το κυβερνών DPS, που στις δημοσκοπήσεις φαίνεται να προηγείται, αλλά χωρίς να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος επηρεασμού των εκλογών και ισχυρίζεται ότι στις εκλογές του 2016 έγινε απόπειρα πραξικοπήματος από ελεγχόμενους από τη Μόσχα αξιωματικούς, η οποία τελικά αντιμετωπίστηκε με επιτυχία.
Ωστόσο και το κόμμα του Μάρκοβιτς και ο ηγέτης του, πρόεδρος της χώρας, Μίλο Τζουκάνοβιτς, έχουν κατηγορηθεί για αυταρχισμό, διαφθορά και δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα. Ο Τζουκάνοβιτς υποστηρίζει ότι αν εκλεγεί η Συμμαχία για το Μέλλον του Μαυροβουνίου, η χώρα θα χάσει κάθε ελπίδα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Τρίτο σε δύναμη κόμμα στις εκλογές αυτές είναι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι το μετριοπαθές «Ειρήνη για το έθνος μας», που έχει συγκεντρώσει πολιτικούς από πολλούς χώρους. Επίσης στις εκλογές συμμετέχουν πολλά μικρότερα κόμματα, τα οποία εκπροσωπούν τις εθνικές μειονότητες που ζουν στη χώρα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας