• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.1°C / 11.2°C
  0 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 6.3°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 10.7°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.3°C / 3.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.3°C / 5.7°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.4°C / 0.4°C
  1 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.6°C / 10.1°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 10.8°C
  4 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  5 BF
  74%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 15.2°C
  6 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 3.8°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 2.5°C / 8.9°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 1.8°C / 8.8°C
  2 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.2°C / 11.4°C
  2 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  6°C 0.4°C / 6.0°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.2°C / 6.4°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  1 BF
  82%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

ΚΚΕ: «Ήλθον, είδον και απήλθον» η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Εύβοια

 • A-
 • A+

Σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση συνολικά ασκεί το Κομμουνιστικό Κόμμα, μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Εύβοια, ενώ προτείνει δέσμη μέτρων που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

«"Ήλθον, είδον και απήλθον" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού σε μία από τις πληγείσες περιοχές στην Εύβοια και οι δηλώσεις του που ακολούθησαν στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας», σημειώνει το ΚΚΕ και προσθέτει τα εξής:

«Επιχειρώντας να εξωραΐσει την ανυπαρξία αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και να καλύψει την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, που πριμοδοτεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, με κάθε είδους διευκολύνσεις, ενώ αφήνει εκτεθειμένο το λαό στα καιρικά φαινόμενα, αναμάσησε τα περί "ακραίων καιρικών φαινομένων". Προκαλώντας το κοινό αίσθημα των πληγέντων, που εξακολουθούν να παλεύουν μόνοι τους με τις λάσπες, με το οδικό δίκτυο κυριολεκτικά κατεστραμμένο σε πολλά σημεία και με τον κεντρικό οδικό άξονα να μην έχει αποκατασταθεί ακόμα, ανέφερε ότι το μέγεθος της καταστροφής, που κόστισε οκτώ ανθρώπινες ζωές, οφείλεται στις μη ακριβείς προβλέψεις της έντασης των φαινομένων. Το ερώτημα, ωστόσο, για τον κ. πρωθυπουργό, τη σημερινή και τις εκάστοτε κυβερνήσεις, τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές είναι αμείλικτο», σύμφωνα με το ΚΚΕ.

«Τι διαφορετικό θα γινόταν εάν υπήρχε ακριβής πρόβλεψη της έντασης των φαινομένων; Θα γίνονταν σε δύο μέρες τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που απαιτούν οι κάτοικοι εδώ και χρόνια και ιδιαίτερα μετά τις προπέρσινες και περσινές πυρκαγιές; Θα γινόταν στο ίδιο διάστημα διαπλάτυνση και καθαρισμός του Μεσσάπιου και του Λήλαντα ποταμού ως και τις εκβολές του, που είχε ως αποτέλεσμα ανάλογες καταστροφές στις πλημμύρες του 2009; Από πού βγάζει το συμπέρασμα ότι μικρό μέρος των καταστροφών οφείλεται στην περσινή μεγάλη πυρκαγιά;

»Προφανώς δεν έκανε τον κόπο να επισκεφθεί το άλλο μέτωπο των καταστροφών στο Δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων, όπου η οργή των κατοίκων ξεχειλίζει και τα γεγονότα βοούν από την ανυπαρξία μέτρων μετά τη μεγάλη περσινή πυρκαγιά. Όπως και δε λήφθηκε σοβαρά υπόψη το σήμα κινδύνου που είχε εκπέμψει τον περασμένο χειμώνα η υπερχείλιση του Λήλαντα, παίζοντας στην κυριολεξία "κορώνα- γράμματα" τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων, με τραγική, όπως αποδεικνύεται, κατάληξη», υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα. Άλλωστε, προσθέτει, «οι μονομερείς αναφορές για το 112, που μπορεί να λειτουργήσει επικουρικά σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης, ανατροφοδοτούν τη βολική και άσφαιρη αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων του κεφαλαίου, για να κρύψουν την εγκληματική πολιτική που αποδεικνύει, ότι "το κράτος έχει συνέχεια" με όποια κυβέρνηση προστατεύει τα προνόμια και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και αφήνει ανυπεράσπιστο το λαό στα καιρικά φαινόμενα και τις καταστροφές.

Τι προτείνει το ΚΚΕ

«Όσοι περίμεναν να ακούσουν έστω κάποια πρώτα μέτρα στήριξης στους πληγέντες, εκτός από λόγια, αποδείχθηκε "άνθρακες ο θησαυρός", με τον πρωθυπουργό να παραπέμπει σε δηλώσεις υπουργών. Το ΚΚΕ καλεί το λαό με τη συλλογική και οργανωμένη του διεκδίκηση να πάρει στα χέρια του την υπόθεση της προστασίας της ζωής του και την αποκατάσταση των καταστροφών. Οι δηλώσεις που θα γίνουν από τους υπουργούς της κυβέρνησης δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνουν τα εξής μέτρα:

 • Την άμεση καταβολή οικονομικής ενίσχυσης σε όλους τους πληγέντες για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών διαβίωσης, χωρίς προϋποθέσεις, δάνεια, τόκους και αστερίσκους.
 • Την εξασφάλιση διαμονής και διατροφής για τους κατοίκους, που έχουν καταστραφεί οι οικίες τους, για όσο διάστημα χρειαστεί.
 • Τον καθαρισμό με ευθύνη του κράτους κατοικιών, καλλιεργειών και οδικού δικτύου από τη λάσπη που έχουν κατακλυστεί.
 • Την άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, της ύδρευσης με έλεγχο της ποιότητας του πόσιμου νερού και του οδικού δικτύου.
 • Την πλήρη αποζημίωση στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις των κατεστραμμένων κατοικιών, οικοσυσκευών και εξοπλισμού, καταστημάτων, καλλιεργειών, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.
 • Την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας με έκτακτη κρατική επιχορήγηση ώστε να ξεκινήσουν άμεσα τα απαραίτητα έργα».

Το γραφείο Τύπου του Περισσού καταλήγει αναφέροντας πως «το ΚΚΕ συνεχίζει να είναι στο πλευρό των λαϊκών οικογενειών και των θυμάτων της νέας τραγωδίας. Αποτελέσματα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού μπορεί να δώσει η λαϊκή κινητοποίηση και διεκδίκηση και το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει σε αυτή».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εύβοια: Αποζημιώσεις υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης, εμπαιγμό του καταλόγισε ο ΣΥΡΙΖΑ
Στήριξη στους πολίτες, που έχασαν τις περιουσίες τους λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας, και τις επιχειρήσεις, που αδυνατούν να συνεχίσουν τη...
Εύβοια: Αποζημιώσεις υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης, εμπαιγμό του καταλόγισε ο ΣΥΡΙΖΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εύβοια: Οκτώ οι νεκροί από τις πλημμύρες
Τελευταίο θύμα της κακοκαιρίας ο 72χρονος Κύπριος που είχε παρασυρθεί στη θάλασσα από υπερχείλιση του ποταμού Λήλαντα και ξεβράστηκε σε παραλία του Καλάμου το πρωί της Δευτέρας.
Εύβοια: Οκτώ οι νεκροί από τις πλημμύρες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το έριξε στα... φαινόμενα
Ο Νίκος Χαρδαλιάς ισχυρίστηκε χθες ότι «αν λειτουργούσε το “112”, και όποιος έχει την οποιαδήποτε σχέση με το επιχειρησιακό, θα είχαμε εκατόμβη νεκρών.
Το έριξε στα... φαινόμενα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ουρές χιλιομέτρων για το πλοίο Ωρωπός - Ερέτρια, κομμένη στα δύο η Εύβοια
Την ώρα που η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα ενίσχυσης των πληγεισών περιοχών στην κεντρική Εύβοια, έναν μικρό Γολγοθά ζουν όσοι προσπαθούν να περάσουν απέναντι, καθώς οι ζημιές σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου...
Ουρές χιλιομέτρων για το πλοίο Ωρωπός - Ερέτρια, κομμένη στα δύο η Εύβοια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας