Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΥΠΑΙΘ προς εκπαιδευτικούς: Αρνήσεις, αδιαλλαξία και... «προσεχώς» αναμείνατε!

ΥΠΑΙΘ προς εκπαιδευτικούς: Αρνήσεις, αδιαλλαξία και... «προσεχώς» αναμείνατε!

  • A-
  • A+

Για άλλη μια φορά την Παρασκευή η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επέλεξε να πραγματοποιήσει διαδικτυακή συνάντηση με το ΔΣ της ΔΟΕ. 

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με την Υφυπουργό Παιδείας Σ. Ζαχαράκη και τη Γ.Γ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.  Σ. Γκίκα.

Σε μια τηλεδιάσκεψη που εξελίχθηκε κάτω από την πίεση χρόνου που έθεσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η συνάντηση αποτέλεσε μια εργασία «αγγαρείας» για το Υπουργείο.

Παρότι τέθηκαν προς συζήτηση από πλευράς της ΔΟΕ όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και απαιτούν άμεσα λύσεις προς όφελος του δημόσιου σχολείου και των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εκπαιδευτικών (πίνακες προσλήψεων και διορισμών του Α.Σ.Ε.Π., πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών στη Γενική Αγωγή, η πραξικοπηματική εγκύκλιος του Υ.ΠΑΙ.Θ. για τα λειτουργικά κενά και τις τοποθετήσεις, ο αντιεκπαιδευτικός Ν.4692/2020 στο σύνολό του και με ζήτημα αιχμής την αξιολόγηση , μέτρα για το άνοιγμα  των σχολείων τον Σεπτέμβριο σε συνθήκες Covid-19, εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης κλπ.). στη μιάμιση μόλις ώρα που διέθεσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, η  συνάντηση εξαντλήθηκε  στα εξής:

1 Αναπληρωτές (Πίνακες  κατάταξης -  προσλήψεις αναπληρωτών – Διορισμοί – Τοποθετήσεις)

Καμία λύση για τους/τις αναπληρωτές/ριες και την πληρωμή του παράβολου. Πολιτική αδράνεια και αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας για τις/τους αναπληρώτριες/ές που οδηγούνται στην ανεργία για 3 ευρώ.

Στο κύριο θέμα που στην ουσία μονοπώλησε τη συνάντηση για την απόρριψη των αναπληρωτών/ριών λόγω παραβόλου, η πολιτική ηγεσία δήλωσε για ακόμη μια φορά αναρμόδια. Παρέπεμψε το θέμα στον ΑΣΕΠ και τόσο η Υφυπουργός κ. Ζαχαράκη καθώς και η Γενική Γραμματέας κ. Γκίκα διατύπωσαν τη θέση ότι η διαδικασία αφορά τις ενστάσεις που θα υποβληθούν στον ΑΣΕΠ. Δεν απάντησε η υφυπουργός αν θα εργαστούν οι αναπληρωτές/ριες που θα δικαιωθούν από τις ενστάσεις ούτε τοποθετήθηκε επί της ουσίας για τη δημόσια δήλωση του υπουργού εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου (28/7/2020) για εξεύρεση λύσης λόγω μη καταβολής του παραβόλου.

Ο Γιάννης Αναγνωσταράς μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ επισήμανε ότι με την  εφαρμογή του προσοντολογίου του ν.4589 πολλές χιλιάδες εκπαιδευτικοί που κάλυψαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην Εκπαίδευση την προηγούμενη χρονιά απολύονται/ αποκλείονται από την εργασία στην εκπαίδευση (λόγω όλων των περιπτώσεων μη εμφάνισης πληρωμής του παραβόλου των 3 ευρώ και των αποφοίτων διετών σχολών χωρίς εξομοίωση).  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όχι μόνο αποκλείονται από τους μόνιμους διορισμούς αλλά δεν θα μπορέσουν να εργαστούν ως αναπληρωτές/ριες ούτε τα επόμενα δύο χρόνια εφόσον οι πίνακες θα είναι «κλειδωμένοι». Γι αυτό χρειάζεται πολιτική απόφαση για να δοθεί λύση στην κατάφορη αδικία και  απαιτήσαμε την ένταξη στους πίνακες όλων όσων βρέθηκαν εκτός, παρότι πάγια θέση μας είναι η κατάργηση του προσοντολογίου και η κατάρτιση πινάκων αποκλειστικά με το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία.

Σχετικά με τις πιστώσεις για τους αναπληρωτές/ριες η υφυπουργός δεν απάντησε με προβλεπόμενο αριθμό αλλά τοποθετήθηκε γενικά ότι θα κυμανθούν περίπου στα περσινά επίπεδα με μια σχετική προσαύξηση λόγω της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων η Γεν. Γραμματέας  δήλωσε ότι οι αρχικές προσλήψεις αναπληρωτών/τριών θα γίνουν από 23 έως 25 Αυγούστου μετά την τελική καταγραφή των κενών η οποία εκτιμούν ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι 21/8.

Και πάλι από τους εκπροσώπους των Παρεμβάσεων Εκπαιδευτικών στο ΔΣ της ΔΟΕ τέθηκε το θέμα της απόσυρσης της τελευταίας εγκυκλίου που έστειλε το Υπουργείο Παιδείας για την καταγραφή των λειτουργικών κενών και την πραγματοποίηση των τοποθετήσεων μέχρι 14/8. Εγκύκλιος, η οποία παραβιάζει την εκπαιδευτική νομοθεσία και τα κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα.

Σημειώνουμε ότι το αίτημα απόσυρσης  έχει διατυπωθεί και από τις δύο Ομοσπονδίες (ΔΟΕ – ΟΛΜΕ) και παράλληλα έχουν κληθεί τα μέλη των ΠΥΣΠΕ – ΠΥΣΔΕ να μην αποδεχτούν και να μην νομιμοποιήσουν τη διαδικασία

2 Προσλήψεις αναπληρωτών

Η Γεν. Γραμματέας επικαλέστηκε τη «σπουδή» του Υπουργείου να πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις των αναπληρωτών στο τέλος Αυγούστου για να βρίσκονται στα σχολεία την 1η Σεπτεμβρίου χωρίς να απαντήσει τόσο στο παράνομο της ενέργειας του Υπουργείου και την παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών όσο και στα μεγάλα προβλήματα που θα δημιουργήσει στη λειτουργία των σχολείων αγνοώντας προκλητικά τις αιτιάσεις μας. 

Στο πλαίσιο της ίδιας πραξικοπηματικής τακτικής,  οι δηλώσεις των περιοχών  αναμένεται να γίνουν αφού οριστικοποιηθούν τα κενά , στις 20 με 21 Αυγούστου και οι πρώτες προσλήψεις στο διάστημα  23 με 25 Αυγούστου.

Επίσης από τη μεριά του ΥΠΑΙΘ διευκρινίστηκε ότι οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών σε σχολεία  θα γίνουν με βάση τη σειρά εγγραφής στους πίνακες  και όχι με κοινωνικά κριτήρια, λόγω της αλλαγής  του νομοθετικού πλαισίου  με την εφαρμογή του Ν.4589/19.

Σχετικά με τις πιστώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών που θα διατεθούν για το σχ. έτος 2020-2021 η Γεν. Γραμματέας και η υφυπουργός   δήλωσαν  ότι προβλέπεται να κυμανθούν  στα ίδια επίπεδα με το περσινά, με μια μικρή προσαύξηση που αναμένεται να προκύψει λόγω της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Από τις εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου έγινε αναφορά σε 5250 διορισμούς στη Γενικής Αγωγή με την προοπτική να  γίνουν μετά την έκδοση των οριστικών πινάκων και να εγγραφούν  στον προϋπολογισμό του 2021. Δεν δόθηκε απάντηση στο ερώτημα της ΔΟΕ   για το ποσοστό  θέσεων που θα αποδοθεί στην Α/θμια Εκπαίδευση, ούτε για την κατανομή ανά ειδικότητα.

Δεν δόθηκε  σαφής απάντηση σε ερώτημα  σχετικά με το θέμα των αδειών  ανατροφής των αναπληρωτών και μονίμων που άρχισαν το 2019-2020 και διακόπηκαν, αν  θα συνεχιστούν μέχρι την εξάντλησή τους το 2020-2021. Το θέμα  εξετάζεται από το Υπουργείο. 

3) Έναρξη σχολικού έτους

Στα ερωτήματα που τέθηκαν από τη ΔΟΕ για το άνοιγμα των σχολείων η Γεν. Γραμματέας τα παρέπεμψε σε επόμενη προσεχή συνάντηση και δήλωσε  ότι αναμένουν το τελευταίο 10ημερο του Αυγούστου για να αποφασίσουν με βάση την κατάσταση που θα επικρατεί στην εξάπλωση του Covid- και τις σχετικές εισηγήσεις  της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Από την πλευρά της ΔΟΕ επισημάνθηκε ότι τα εκπαιδευτικά ζητήματα αποτελούν αρμοδιότητα  του Υπουργείου Παιδείας και όχι των λοιμοξιολόγων και οφείλει να διατυπώσει έγκαιρα τον προγραμματισμό της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Η ηγεσία του Υπουργείου εξέθεσε δύο σενάρια. Το πρώτο σενάριο αφορά πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος, κανονική λειτουργία των σχολείων με μάσκες και το   εξετάζουν είναι μερική ανάπτυξη του προγράμματος και εκ περιτροπής προσέλευση των μαθητών. Στη δε συνολική αντίθεση της ΔΟΕ και του εκπαιδευτικού κινήματος για την τηλεμετάδοση του μαθήματος-που τέθηκε στη συζήτηση- και στη χρήση της εξ αποστάσεως ως αποκλειστικά επικουρικού εργαλείου που σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τη διαζώσης,  η  Γεν.  Γραμματέας αναφέρθηκε στην εξ αποστάσεως λέγοντας ότι είναι επικουρική διαδικασία.

Θυμίζουμε ωστόσο ότι στις 13-7-2020 στη συνάντηση του ΔΣ της ΔΟΕ Κεραμέως η κ. Γκίκα είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ότι η εξ αποστάσεως είναι «εναλλακτικό μοντέλο διδασκαλίας» προμηνύοντας προφανώς τα επόμενα βήματα μετάλλαξης της διδασκαλίας με πρόσχημα το covid 19 ή άλλο π,χ, έκτακτο γεγονός που θα προκύψει.

Δεν απαντήθηκαν θέματα που τέθηκαν σε σχέση με τη λειτουργία των σχολείων με περιορισμένο αριθμό μαθητών, την υγειονομική προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Όπως σημειώνουν τα μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ Γιάννης Αναγνωσταράς και Άννα Μάγια Σταυροπούλου, «συνολικά η αποτίμηση της συνάντησης δεν είχε θετικό πρόσημο καθώς οι απαντήσεις της πολιτικής ηγεσίας στα ερωτήματα και τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών ήταν είτε αρνητικές είτε ανύπαρκτες, ενώ η συζήτηση για θέματα κομβικής σημασίας  που αφορούν το δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς παραπέμφθηκαν για άλλη μια φορά σε μελλοντική συνάντηση για την οποία η πολιτική ηγεσία αρκέστηκε να διατυπώσει τη «διάθεσή της». Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας ουσιαστικά απαξιώνουν  τον διάλογο γιατί η αντιεκπαιδευτική - αντιλαϊκή πολιτική τους και οι αντιδημοκρατικές τους επιλογές υπαγορεύονται από τους σχεδιασμούς ΕΕ –ΟΟΣΑ , τα συμφέροντα του κεφαλαίου και της αγοράς.

Αναγκαιότητα το επόμενο διάστημα ο συλλογικός και ανυποχώρητος αγώνας μας με τους όρους των αναγκών  που θέτει το εκπαιδευτικό κίνημα για το δημόσιο και δωρεάν σχολείο, με μαζικούς και μόνιμους διορισμούς».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με Π.Ν.Π. εξ αποστάσεως εκπαίδευση και «κατά τη διάρκεια εκ περιτροπής λειτουργίας των σχολείων»
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε χθες σε ΦΕΚ (A 157 – 10.08.2020) προβλέπεται ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση μπορεί να παρέχεται και «κατά τη διάρκεια εκ περιτροπής λειτουργίας των σχολείων».
Με Π.Ν.Π. εξ αποστάσεως εκπαίδευση και «κατά τη διάρκεια εκ περιτροπής λειτουργίας των σχολείων»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντισταθμιστικός «εμπαιγμός» του Υπουργείου Παιδείας
Με Υπουργική Απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας Ζέτας Μακρή θεσμοθετείται και επίσημα ο «αντισταθμιστικός εμπαιγμός» του Υπουργείου Παιδείας στην κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο Λύκειο με τη μορφή της...
Αντισταθμιστικός «εμπαιγμός» του Υπουργείου Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΦΕΚ: Τα διαγωνίσματα του Α' τετραμήνου μπορούν να μπουν στο Β' τετράμηνο
Κάτω από τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών αλλά και από τη γελοιότητα της υπόδειξης για τηλεδιαγωνίσματα, το ΥΠΑΙΘ υποχωρεί στο αυτονόητο. Βέβαια οφείλουμε να κάνουμε δυο παρατηρήσεις.
ΦΕΚ: Τα διαγωνίσματα του Α' τετραμήνου μπορούν να μπουν στο Β' τετράμηνο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Υποχρεώνουν τους εκπαιδευτικούς να συναθροίζονται για ...αγγαρείες!
Η ακραία φιλεργοδοτική στάση του Υπουργείου έχει αποθρασύνει κάποιους σχολάρχες σε τέτοιο βαθμό, ώστε τα καψόνια και η εργασιακή εξουθένωση να ξεφεύγουν πέρα από κάθε όριο.
Υποχρεώνουν τους εκπαιδευτικούς να συναθροίζονται για ...αγγαρείες!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μήνες απλήρωτοι εκπαιδευτικοί με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ
Εκδικείται, άραγε, η κ. Κεραμέως τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που δικαίως αντιδρούν στο νόμο που ψήφισε για τον κλάδο τους, κρατώντας ομήρους μητέρες;
Μήνες απλήρωτοι εκπαιδευτικοί με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας