Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Πόρτα» στην Κεραμέως και από Διευθυντές Εκπαίδευσης για τις υπηρεσιακές μεταβολές
EUROKINISSI

«Πόρτα» στην Κεραμέως και από Διευθυντές Εκπαίδευσης για τις υπηρεσιακές μεταβολές

  • A-
  • A+
Χαρακτηρίζουν ανεφάρμοστη τη σχετική εγκύκλιο

Τους λόγους για τους οποίους είναι αδύνατον να εφαρμοσθεί η αιφνιδιαστική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, η οποία προβλέπει την ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών έως τις 14 Αυγούστου, εξηγούν με κοινή δήλωσή τους 16 Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αναλυτικά η δήλωση των Διευθυντών Εκπαίδευσης:

Με αφορμή την υπ' αρ. πρωτ. 102027/ΓΔ5/30-7-2020 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ, οι παρακάτω υπογραφόμενοι ασκούντες χρέη Διευθυντών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης δηλώνουμε τα εξής: 

Μετά την ψήφιση του Ν. 4713/2020 και έως την άμεση αντικατάστασή μας από τους «προσωρινούς» Διευθυντές, καλούμαστε αιφνιδίως, με την παραπάνω εγκύκλιο, να πραγματοποιήσουμε όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές (υπεραριθμίες, τοποθετήσεις αποσπασμένων, αποσπάσεις εντός ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ, συμπλήρωση ωραρίου, κλπ), παραμονές του Δεκαπενταύγουστου, μέσα σε ένα παράτυπο και ασφυκτικό πλαίσιο, με κλειστά τα σχολεία και απόντες τους εκπαιδευτικούς. 

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς:

· Τόσο οι Διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων, όσο και οι εκπαιδευτικοί με οργανική θέση στα σχολεία βρίσκονται εκτός υπηρεσίας και η επικοινωνία μαζί τους είναι εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη. 

· Όπως προβλέπεται στο άρθρο 3 παρ. 3 περ. (ε) του Π.Δ. 50/96, όπως αντικαταστάθηκε με τη διάταξη του άρθρου 3 του Π.Δ. 100/97, οι τοποθετήσεις των νεοδιοριζομένων και των μετατασσομένων γίνονται μετά την έναρξη του σχολικού έτους κι ακολουθούν όλες οι άλλες τοποθετήσεις των υπεραρίθμων και των αποσπασμένων (βλ. εγκύκλιο ΥΠΟΠΑΙΘ 137644/Ε1/3-9-2015 με υπογραφή Υπουργού). 

· Σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 9 του ίδιου Π.Δ. 50/96, όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει, οι εν λόγω διαδικασίες λαμβάνουν χώρα κατά την έναρξη του σχολικού έτους, ήτοι την 1η Σεπτεμβρίου.

· Αντιτίθεται στο άρθρο 33 παρ. 5 του Ν. 4386/16, όπου ορίζεται υποχρεωτικά στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη η κοινή συνεδρίαση των ΠΥΣΠΕ – ΠΥΣΔΕ για τη συμπλήρωση ωραρίου των κοινών ειδικοτήτων από βαθμίδα σε βαθμίδα. Χωρίς ανάληψη υπηρεσίας των υπηρετούντων εκπαιδευτικών για το νέο σχολικό έτος, χωρίς την ολοκλήρωση των γενικών υπηρεσιακών μεταβολών (κινητικότητα μέσω ΕΣΚ, μετατάξεις από βαθμίδα σε βαθμίδα και από κλάδο σε κλάδο, κλπ), χωρίς τις αναθέσεις ωρών (β΄και γ΄ανάθεση), είναι αδύνατο να προσδιοριστούν οι λειτουργικές ανάγκες και οι λειτουργικές υπεραριθμίες.

· Χωρίς την υποβολή και χορήγηση των αδειών ανατροφής τέκνου, άνευ αποδοχών, επαπειλούμενων κυήσεων, μακροχρόνιων αναρρωτικών, κλπ είναι αδύνατο, επίσης, να προσδιοριστούν οι λειτουργικές ανάγκες και οι λειτουργικές υπεραριθμίες.

· Χωρίς τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία δεν μπορούν να συνεδριάσουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων, ώστε να προβούν στο σύνολο των αναθέσεων κι από εκεί να προκύψουν οι ανάγκες συμπλήρωσης ωραρίου σε άλλες σχολικές μονάδες.

· Η υποστελέχωση των υπηρεσιών και η λειτουργία τους με το 50% της δύναμής τους, λόγω των καλοκαιρινών αδειών, δε δίνει τη δυνατότητα της συλλογής και επεξεργασίας των χιλιάδων υπηρεσιακών δεδομένων που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

· Τέλος, είναι αντίθετη με την εκπεφρασμένη θέση των δύο Ομοσπονδιών (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ) για την έναρξη των διαδικασιών παρουσία των αιρετών εκπροσώπων και με όλους τους εκπαιδευτικούς εν υπηρεσία, ώστε να διαφυλαχτούν τα εργασιακά και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, θέσεις τις οποίες η διοίκηση δεν μπορεί να αγνοεί. 

Από τα παραπάνω προκύπτει, ότι: 

α) η εγκύκλιος κινείται εκτός των ορίων του θεσμικού πλαισίου, 

β) ανατρέπει αιφνιδίως τον υπηρεσιακό προγραμματισμό, που εφαρμόζεται από το 1996 βάσει του ΠΔ 50 και ΠΔ 100/97,

γ) θέτει υπό αμφισβήτηση τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, 

δ) δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για ευρεία αμφισβήτηση του κράτους δικαίου και τέλος, 

ε) θέτει εν αμφιβόλω την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Οι διευθυντές Εκπαίδευσης:

· Αλεξόπουλος Αθανάσιος ΔΕ Γ΄ ΑΘΗΝΑΣ

· Αντωνίου Αλέξανδρος ΠΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

· Βαμβακερός Ξενοφών ΔΕ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ

· Βαρελάς Αριστοτέλης ΔΕ Δ΄ ΑΘΗΝΑΣ

· Ζερβάκης Στυλιανός ΔΕ ΧΑΝΙΩΝ

· Κέντρος Γεώργιος ΠΕ Δ΄ ΑΘΗΝΑΣ

· Μαρκαντές Ιωάννης ΔΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

· Μουμούρης Νικόλαος ΔΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

· Νίκας Λεωνίδας ΠΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

· Νταλιάνης Πέτρος ΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

· Ξυθάλη Βασιλική ΠΕ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ

· Παπαγεωργίου Αναστάσιος ΠΕ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ

· Πασσάς Ευάγγελος ΠΕ ΑΧΑΪΑΣ

· Στάμος Αδάμ ΠΕ Γ΄ ΑΘΗΝΑΣ

· Ταμπαχανιώτης Δημήτριος ΔΕ ΣΑΜΟΥ

· Τενεκετζής Κωνσταντίνος ΔΕ ΣΕΡΡΩΝ

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κοροϊδία και επικίνδυνη ενέργεια του Υπ. Εσωτερικών για την υγεία εκπαιδευτικών
Εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών αναιρεί περιπτώσεις ασθενειών και καλεί, σε ένα κρεσέντο κοροϊδίας και υποκρισίας, ένα μεγάλο τμήμα των εκπαιδευτικών με σοβαρά προβλήματα υγείας να «προσέχουν» μπαίνοντας...
Κοροϊδία και επικίνδυνη ενέργεια του Υπ. Εσωτερικών για την υγεία εκπαιδευτικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ενώ χάνονται 300.000 ώρες μαθημάτων την εβδομάδα, πιέσεις για υπερεργασία και Big Brother
Ενώ βρισκόμαστε στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου τα σχολεία έχουν πάνω από 15.000 κενά. Καταγγελίες εκπαιδευτικών ότι δέχονται πιέσεις να μπαίνουν στα κενά τους να καλύπτουν την απουσία των αναγκαίων...
Ενώ χάνονται 300.000 ώρες μαθημάτων την εβδομάδα, πιέσεις για υπερεργασία και Big Brother
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Βροχή από πέτρες» στους εκπαιδευτικούς - γονείς παιδιών με αναπηρία
Μεγάλη πικρία και αναστάτωση υπάρχει στους εκπαιδευτικούς με ειδικές ανάγκες με τις ξαφνικές αλλαγές του Υπουργείου Παιδείας σε βάρος τους.
«Βροχή από πέτρες» στους εκπαιδευτικούς - γονείς παιδιών με αναπηρία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συνέλευση αγώνα εκπαιδευτικών: Δεν έχουμε πει την τελευταία λέξη
Την Τρίτη 23/6 αμέσως μετά τη μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΑΙΘ πραγματοποιήθηκε σε υπαίθριο χώρο δίπλα από το υπουργείο συνέλευση αγώνα με την συμμετοχή των εκπαιδευτικών της κινητοποίησης.
Συνέλευση αγώνα εκπαιδευτικών: Δεν έχουμε πει την τελευταία λέξη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τύμπανα πολέμου για τον «ξαφνικό θάνατο» χιλιάδων εκπαιδευτικών
Με τις πρόσφατες αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα Λυκείων και Γυμνασίων ανατρέπονται τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων καθηγητών, καθώς χιλιάδες οργανικές θέσεις χάνονται ● Γενικευμένες αντιδράσεις με...
Τύμπανα πολέμου για τον «ξαφνικό θάνατο» χιλιάδων εκπαιδευτικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Προετοιμάζει νέες διαθεσιμότητες το Υπουργείο Παιδείας;
«Κατασκευάζει» το Υπουργείο καθηγητές χωρίς ωράριο, πλεονάζοντες, μόνιμους μετανάστες σε 4 και 5 σχολεία..., καθηγητές που δεν μπορούν πλέον να πάρουν πουθενά και ποτέ οργανική θέση;
Προετοιμάζει νέες διαθεσιμότητες το Υπουργείο Παιδείας;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας