Σημαντικά μειώθηκαν πέρσι οι δίκες και οι καταδίκες βιαστών στην Αγγλία και την Ουαλία, με τους αριθμούς να επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες των γυναικείων οργανώσεων για συστήματα δίωξης και δικαιοσύνης που δεν σέβονται τις επιζώσες της βίας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Εισαγγελικής Υπηρεσίας του Στέμματος (CPS), το 2019 οι διώξεις για βιασμούς μειώθηκαν κατά 30% φτάνοντας τις 2.102, ενώ οι καταδίκες κατά 25% και δεν ξεπέρασαν τις 1.440. Ολα αυτά ενώ την προηγούμενη χρονιά, το 2018, είχαν μειωθεί ήδη οι καταδίκες κατά 27%, σημειώνοντας τον χαμηλότερο αριθμό της τελευταίας δεκαετίας (1.925). Εκείνη τη χρονιά, από τις 58.000 καταγεγραμμένες καταγγελίες για βιασμό μόνο το 3% κατέληξε σε καταδίκη του δράστη.
Για απόλυτα ντροπιαστική τάση έκανε λόγο η επίτροπος Θυμάτων για την Αγγλία και την Ουαλία, Βέρα Μπερντ, προειδοποιώντας πως οι λιγοστές καταδίκες ισοδυναμούν με αποποινικοποίηση αυτού του εγκλήματος. «Ο βιασμός είναι ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα και οι βιαστές συνεχίζουν να τον διαπράττουν έως ότου οι αρχές τούς σταματήσουν». Σύμφωνα με την επίτροπο, αυτή η δραματική μείωση διώξεων και τιμωρίας οφείλεται στην τακτική που υιοθέτησε από το 2016 η CPS να ασκεί διώξεις μόνο όταν εκτιμά πως οι υποθέσεις είναι «ακράδαντες».
Ο επικεφαλής των δημόσιων κατηγόρων, Μαξ Χιλ, που ηγείται και της CPS, αναγνώρισε πως χρειάζεται να γίνουν περισσότερα ώστε να κλείσει το χάσμα ανάμεσα στις καταγγελίες για βιασμό και στην άσκηση δίωξης γι’ αυτές. Ωστόσο, γυναικείες οργανώσεις όπως η συμμαχία Σταματήστε τη Βία κατά των Γυναικών (EVAW) διεκδικούν όχι λόγια αλλά την εκ βάθρων αναθεώρηση της πολιτικής που ακολουθείται στις περιπτώσεις βιασμού. «Βλέπουμε κενά ηγεσίας αλλά και λογοδοσίας στην CPS σε θέματα βιασμών», τόνισε η Σάρα Γκριν, διευθύντρια της EVAW: «Η αποτυχία δίωξης του βιασμού στέλνει μήνυμα στους βιαστές ότι είναι ασφαλείς και μπορούν να συνεχίσουν να εγκληματούν, ξέροντας πως η πιθανότητα να λογοδοτήσουν είναι ελάχιστη. Είναι αυτή η κοινωνία στην οποία θέλουμε να ζούμε;».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας