Έρευνα της περσικής υπηρεσίας του BBC έφερε στο φως στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι θάνατοι από κορονοϊό στο Ιράν είναι σχεδόν τριπλάσιοι από τον επίσημο αριθμό. Στοιχεία από την κυβέρνηση της χώρας αποδεικνύουν ότι εξαιτίας της πανδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 42.000 άνθρωποι, ενώ το ιρανικό υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει επισήμως 14.405 θανάτους.
Επίσης, σχεδόν διπλάσιος φαίνεται να είναι και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της ασθένειας σε σχέση με τα επισήμως ανακοινωθέντα: 451.024 έναντι 278.827.
Τις τελευταίες εβδομάδες το Ιράν αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα της πανδημίας και τα επίσημα, αλλά συγκαλυμμένα στοιχεία δείχνουν ότι το Ιράν είναι η χώρα της Μέσης Ανατολής που έχει πληγεί περισσότερο από όλες από την πανδημία.
Από τις 22 Ιανουαρίου που καταγράφηκε επισήμως ο πρώτος θάνατος από κορονοϊό στο Ιράν, πολλοί έχουν αμφισβητήσει τα επίσημα στοιχεία που δίνονταν στη δημοσιότητα, ενώ έχουν καταγραφεί παρατυπίες στην καταχώρηση στοιχείων μεταξύ εθνικών και περιφερειακών αρχών. Μάλιστα συχνά οι τοπικές αρχές κατήγελλαν την παρατυπία να καταγράφονται διαφορετικά από τα στοιχεία που έστελναν, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει το BBC, οι κεντρική κυβέρνηση συνειδητά κατέγραφε μικρότερους αριθμούς παρά τα ρεκόρ θανάτων.
Σύμφωνα με το BBC τα στοιχεία έφτασαν στα γραφεία του από ανώνυμη πηγή. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν εισαγωγές στα νοσοκομεία, ονόματα, ηλικίες, συμπτώματα, ημερομηνίες εισαγωγής και εξιτηρίων, αλλά και πληροφορίες για το ιατρικό ιστορικό των ασθενών. Κάποιοι ανάρρωσαν και κάποιοι κατέληξαν.
Η πηγή του BBC υποστήριξε ότι ήθελε «να πέσει φως» στην αλήθεια και να δοθεί τέλος στα «πολιτικά παιχνίδια» που γίνονται γύρω από την πανδημία, αναφέρει το δημοσιογραφικό δίκτυο.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
• Στην πρωτεύουσα Τεχεράνη καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός θανάτων από κορονοϊό ή συμπτώματα παρόμοια με αυτά που προκαλεί: 8.120 άνθρωποι
• Στην πόλη Κομ, το επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα, πέθαναν 1.419 άνθρωποι, ποσοστό που φτάνει τον έναν ανά 1.000 κατοίκους.
• 1.916 θάνατοι αφορούν μη Ιρανούς πολίτες, πιθανόν πρόσφυγες και μετανάστες από το γειτονικό Αφγανιστάν.
Ανεπάρκεια τεστ και πολιτικά παιχνίδια
Τις πληροφορίες επιβεβαιώνουν γιατροί που μίλησαν στο BBC, λέγοντας ότι το υπουργείο Υγείας δεχόταν πιέσεις άνωθεν για να αποκρύπτει στοιχεία.
Σύμφωνα με τον Δρα Πουλαδί, «Αρχικά δεν υπήρχαν επαρκή τεστ και όταν απέκτησε τεστ το σύστημα υγείας, δεν χρησιμοποιούνταν όσο χρειαζόταν. Οι μυστικές υπηρεσίες αρνούνταν να παραδεχθούν την παρουσία του κορονοϊού στο Ιράν».
Δύο αδέλφια, γιατροί από την Κομ πίεσαν για να ανακοινωθούν οι πρώτοι θάνατοι από την πανδημία, όταν έχασαν τον αδελφό τους από Covid-19. Σύμφωνα με τον Δρα Πουλαδί, οι αρχές «ατύχησαν. Μεταξύ των πρώτων νεκρών ήταν συγγενής γιατρών».
Την ίδια εποχή, στα νοσοκομεία εισάγονταν πολυάριθμοι ασθενείς με συμπτώματα κορονοϊού, αλλά δεν υποβάλλονταν σε τεστ.
Όπως εκτιμάται, αιτία για τη συγκάλυψη ήταν ότι η έξαρση της πανδημίας συνέπεσε με την επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης και τις βουλευτικές εκλογές και οι αρχές της χώρας δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν να χάσουν τη λαϊκή στήριξη. Την ίδια ώρα η χώρα είναι αντιμέτωπη με πολύ μεγάλη οικονομική κρίση, λόγω αμερικανικών κυρώσεων και της γενικότερης κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας