Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

The Supernatural: Η ιστορία μίας κιθάρας

  • A-
  • A+

Πλήθος καλλιτεχνών και, κυρίως, κιθαριστών απέτισε τον απαραίτητο φόρο τιμής στον σπουδαίο Peter Green που έφυγε από τη ζωή το Σαββατοκύριακο.

Πριν από πολλά χρόνια, όμως, στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ένας άλλος σπουδαίος κιθαρίστας, ο Gary Moore κυκλοφόρησε έναν ολόκληρο δίσκο αφιερωμένο στον συνιδρυτή των Fleetwood Mac και πρωτοπόρο της ηλεκτρικής κιθάρας.

Στο album “Blues for Greeny” ο Ιρλανδός κιθαρίστας διασκευάζει κομμάτια του Peter Green παιγμένα με την ίδια «μυθική» κιθάρα που είχαν ηχογραφηθεί αρχικά. Μία Gibson Les Paul 1959. Από τον δίσκο αυτό ακούμε, σήμερα, την εκδοχή του “The Supernatural” από τον Gary Moore.

Την είχε δανειστεί και, αργότερα, την αγόρασε από τον Peter Green.

Το 2016 η κιθάρα αυτή έφτασε στα χέρια ενός ακόμη σπουδαίου κιθαρίστα, του Kirk Hammett των Metallica, ο οποίος την αγόρασε με ένα ποσό κοντά στο 1 εκατομμύριο δολάρια.

Μια επική διαδρομή για ένα όργανο που ο Peter Green είχε αγοράσει για 114 λίρες.

Ο ήχος του πρώην ηγέτη των Fleetwood Mac ήταν μοναδικός και αρκετοί είχαν την απορία πως κατάφερνε να βγάλει αυτόν τον ιδιαίτερο τόνο, με το πολύ μεγάλο sustain.

Φυσικά, το βασικό «συστατικό» είναι η μαγεία και το ταλέντο του ίδιου του κιθαρίστα, όμως κάποτε, μετά από εξέταση αποκαλύφθηκε ότι η Gibson είχε κάνει λάθος στην εγκατάσταση ενός από τους μαγνήτες σε αυτή την κιθάρα, γεγονός που διαφοροποιούσε αρκετά τον ήχο της.

Και πόσο ξεχωριστό είναι ανάμεσα στις δεκάδες χιλιάδες κιθάρες που κατασκευάστηκαν εκείνη τη χρονιά στο εργοστάσιο της Gibson, η «ελαττωματική» να βρεθεί στα χέρια ενός τόσο χαρισματικού κιθαρίστα.

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
White Rabbit
Πενήντα χρόνια Woodstock Οι Jefferson Airplane ήταν από τα μεγαλύτερα ονόματα που συμμετείχαν στο φεστιβάλ με το κοινό να περιμένει με αγωνία την...
White Rabbit
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
On The Road Again
Πενήντα χρόνια Woodstock Το 1969 οι Canned Heat είχαν ήδη αρχίσει να ξεφεύγουν από τις αυστηρές blues φόρμες και να προσθέτουν ψυχεδελικά στοιχεία...
On The Road Again
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Are You Satisfied?
Ικανοποίηση. Μία έννοια... δύσκολη και δύστροπη στον σύγχρονο δυτικό κόσμο. Ας αφήσουμε τις φιλοσοφικές αναζητήσεις για άλλες συζητήσεις και ας μείνουμε στον εντυπωσιακό Reignwolf, ο οποίος μόλις κυκλοφόρησε...
Are You Satisfied?
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Mano de dios
Ένα είδωλο που ξεπέρασε κατά πολύ τα στενά όρια των ποδοσφαιρικών γηπέδων. Ένας άνθρωπος με πάθος για τη ζωή, ασυμβίβαστος και εκρηκτικός.
Mano de dios
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Take The Power Back
Δύσκολες, σκοτεινές ημέρες μας επιφυλάσσει η κυβέρνηση και ο «σερίφης» Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με πρόσχημα την πανδημία.
Take The Power Back