Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος ιδρύεται στη Σύρο

Σύρος, λιμάνι - φωτ. αρχείου

Χρήστος Μπόνης / Eurokinissi

Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος ιδρύεται στη Σύρο

  • A-
  • A+
Το Παρατηρητήριο θα στηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη του Νεωρίου, εφόσον αυτή θα είναι περιβαλλοντικά συμβατή με τον αστικό ιστό της πόλης μας, εντός του οποίου λειτουργεί.

Στη Σύρο, σε ένα νησί δηλαδή που επικρατεί το τελευταίο διάστημα ομερτά μεταξύ ορισμένων τοπικών ΜΜΕ και μελών της δημοτικής αρχής για τα πεπραγμένα επιχειρηματικών ομίλων, πάνω από 275 άτομα προχωρούν στην ίδρυση Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου.  

Με προσήλωση στην προστασία του περιβάλλοντος του νησιού σε βιώσιμη κατάσταση και χωρίς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών του, κόντρα στις συκοφαντίες και σε διάφορες παρασκηνιακές μεθοδεύσεις, ο σύλλογος τελικά ιδρύθηκε με την υπ' αριθμό 10/2020 Διάταξη Αναγνώρισης Σωματείου του Ειρηνοδικείου Σύρου (Διαδικασία Εκούσιας Δικαιοδοσίας).

Οι συκοφαντίες 

Σε δελτίο Τύπου, ο σύλλογος αναφέρει: «κατά το προηγούμενο διάστημα και ενώ ακόμη δεν είχε ιδρυθεί επισήμως ο σύλλογος, έγινε αποδέκτης συκοφαντιών, ψεμάτων, σκόπιμης παραπληροφόρησης και ενεργειών, με στόχο την απαξίωσή του, την κατασυκοφάντησή του και τον εκφοβισμό συγκεκριμένων ιδρυτικών μελών, καθώς και συμπολιτών μας που ενδιαφέρθηκαν για τη συμμετοχή τους σε αυτόν. [..] Ακούστηκαν διάφορα απίθανα και ευτράπελα, όπως, ότι είμαστε εγκάθετοι ραδιούργοι με ιδιοτελείς σκοπούς και ότι θα στραφούμε κατά των κυνηγών, των αγροτών των σουβλατζίδικων, των ψαράδων, των ξενοδοχείων, των καρνάγιων, των καφέ μπαρ, των πλοίων της γραμμής κ.λ.π. και ότι μας ενοχλούν οι Επιτάφιοι επειδή καίνε κεριά. Επίσης ακούστηκε και η άκρως συκοφαντική ψευδής και δόλια κατηγορία, ότι στόχος μας είναι το κλείσιμο του ναυπηγείου. Εμφανής στόχευση των ανωτέρω συκοφαντιών ήταν να τρομοκρατηθούν οι συμπολίτες μας που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς καθώς και οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου και στη συνείδηση τους ο σύλλογος μας να καταγραφεί ως γραφικός και επικίνδυνος, πριν καν συσταθεί.

Διευκρινήσεις για το Νεώριο

Ειδικά για το θέμα της λειτουργίας του ναυπηγείου, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι ο σύλλογός μας σέβεται απεριόριστα την εργασία των συμπολιτών μας και δεν επιθυμεί το κλείσιμο της επιχείρησης, ούτε και θα προβεί σε καμία ενέργεια με αυτό το σκοπό. Αυτό που επιθυμεί, απαιτεί και θα επιδιώξει με κάθε νόμιμο μέσον, είναι η τήρηση από τους επενδυτές και την Πολιτεία της περιβαλλοντικής νομοθεσίας κατά τη λειτουργία της επιχείρησης.

Η απαίτηση αυτή προφανώς δεν είναι επαναστατική ούτε και εχθρική για το ναυπηγείο. Η απαίτηση αυτή είναι αυτονόητη και λογικά θα πρέπει να αποτελεί επιδίωξη όλης της τοπικής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων του ναυπηγείου, γιατί είναι η ελάχιστη εγγύηση για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος που ζούμε.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ναυπηγείο λειτουργεί στην καρδιά του αστικού ιστού της πόλης μας, η απαίτηση αυτή καθίσταται και απολύτως κρίσιμη. Επιπλέον οι επενδυτές γνώριζαν εκ των προτέρων ότι όταν θα αποκτούσαν μέσω του πτωχευτικού κώδικα το ναυπηγείο, θα έπρεπε να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Με την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης έχουν αναλάβει και τη σχετική νομική δέσμευση.

Είναι προφανές ότι μια επιχείρηση δεν μπορεί να απειληθεί, να κινδυνεύσει ή να κλείσει επειδή κάποιοι διατυπώνουν το αυτονόητο αίτημα της τήρησης των νόμων σε μία ευνομούμενη πολιτεία. Ειδικά αν η επιχείρηση αυτή στηρίζεται με κάθε μέσον από την Ελληνική κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, το Δήμο, την Περιφέρεια, τις αρμόδιες τοπικές αρχές, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Αν λοιπόν το ναυπηγείο οδηγηθεί στο κλείσιμο (όπως έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν), τότε τα αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν στα οικονομικά δεδομένα, στα διαθέσιμα κεφάλαια και στις επιχειρηματικές αποφάσεις της εταιρείας, στη φερεγγυότητα της, στην ρητή και εμπρόθεσμη τήρηση της δικαστικής απόφασης εξυγίανσης και ίσως σε πολιτικούς και γεωστρατηγικούς λόγους και σε καμία περίπτωση στη δραστηριότητα του συλλόγου μας. Υπενθυμίζουμε ότι και οι εκπρόσωποι των επενδυτών έχουν δηλώσει ότι ανεξάρτητα από τις νομικές τους δεσμεύσεις, η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί κύριο μέλημα τους.

Εν ολίγοις, το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος της Σύρου θα στηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη του Νεωρίου, εφόσον αυτή θα είναι περιβαλλοντικά συμβατή με τον αστικό ιστό της πόλης μας, εντός του οποίου λειτουργεί.

Τα εξώδικα

Πριν την ίδρυση του συλλόγου μας, λάβαμε δύο εξώδικα από συνολικά 2019 συμπολίτες μας, δια της δικηγόρου Χαλκίδας (και μέχρι πρότινος διαχειρίστριας της εταιρείας «Σύρος Ελλάς Μονοπρόσωπη ΙΚΕ», που δραστηριοποιείται στις εργασίες αμμοβολών του ναυπηγείου), κας Ολυμπίας Βλασοπούλου, την οποία και διόρισαν πληρεξούσιο και αντίκλητο τους. Ακολούθησε και ένα τρίτο εξώδικο αμέσως μετά τη δημοσίευση της διάταξης του Ειρηνοδικείου και πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας νομιμοποίησης του συλλόγου μας από το Πρωτοδικείο.

Με τα εξώδικα αυτά, μας καλούσαν, με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός τους, να τους εγγράψουμε ως μέλη στο σύλλογο, πριν την ίδρυση του και χωρίς να γνωρίζουν το καταστατικό του. Μάλιστα μας έθεσαν προθεσμία (12 ωρών στα δύο πρώτα εξώδικα και 3 ημερών στο τρίτο), για να τους αποστείλουμε το καταστατικό και να τους καλέσουμε για να υπογράψουν. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα εξώδικα αυτά φέρουν μεταξύ των άλλων και τις υπογραφές μελών των Διοικητικών Συμβουλίων και Διευθυντικών στελεχών των εταιρειών της ONEX καθώς και του μοναδικού μετόχου της εταιρείας "Σύρος Ελλάς Μονοπρόσωπη ΙΚΕ"».

Η ανακοίνωση του συλλόγου κλείνει υπογραμμίζοντας πως «η ποιότητα, η καθαρότητα και η ασφάλεια του περιβάλλοντος που ζούμε είναι υπόθεση όλων μας. Ας μην ξεχνάμε ότι και οι ανθρώπινες σχέσεις αποτελούν σημαντική παράμετρο της γενικότερης ποιότητας του περιβάλλοντος και πρέπει πάση θυσία να τις διαφυλάξουμε. Είναι λοιπόν ευθύνη ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας, και του κάθε ατόμου ξεχωριστά να συνειδητοποιήσει το ρόλο του στην κοινή προσπάθεια και να συμμετάσχει σε αυτή από όποια θέση και αν βρίσκεται, θεσμική ή μη, αλλά και να απέχει από συμπεριφορές και εκφράσεις που ούτε αρμόζουν σε ανθρώπους που ζουν τόσο κοντά και μοιράζονται μια κοινή καθημερινότητα, ούτε σύννομες είναι. Ο νόμος άλλωστε είναι ο βασικός οδηγός μας και η εφαρμογή του ο στόχος της συνολικής προσπάθειας».

Ακολουθεί το καταστατικό ίδρυσης του Παρατηρητηρίου

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Καταφύγιο» για... βοθρολύματα
Το Bουρκάρι Κέας, γραφικό ψαροχώρι και ταυτόχρονα κοσμοπολίτικος παραθεριστικός οικισμός, απασχόλησε την επικαιρότητα τον Δεκέμβριο του 2014, όταν δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Δήμο Κέας προσχέδιο μελέτης για...
«Καταφύγιο» για... βοθρολύματα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πολλαπλές κακοποιήσεις στο ρέμα της Πικροδάφνης
Πέραν των ορίων του νόμου και χωρίς την απαιτούμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων οι εργασίες της Περιφέρειας Αττικής στις αυθαίρετες κατασκευές πάνω στην κοίτη του πολύπαθου ρέματος.
Πολλαπλές κακοποιήσεις στο ρέμα της Πικροδάφνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εργολάβοι μπαζώνουν θρασύτατα τον Μαλιακό, δίπλα στα Καμένα Βούρλα
Τα ξημερώματα της Κυριακής στην παραλία του Αγίου Σεραφείμ Καμένων Βούρλων φορτηγό έριχνε δίπλα στη θάλασσα στον Μαλιακό κόλπο κομμάτια τσιμέντου από κατεδάφιση καθώς και κονιορτοποιημένο τσιμέντο.
Εργολάβοι μπαζώνουν θρασύτατα τον Μαλιακό, δίπλα στα Καμένα Βούρλα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δολοφονικά καλώδια για τα υδρόβια πουλιά
Στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, τέσσερις αργυροπελεκάνοι, ένας βουβόκυκνος και ένα φοινικόπτερο εντοπίστηκαν τον προηγούμενο μήνα νεκρά κάτω από τις γραμμές μεταφοράς ρεύματος.
Δολοφονικά καλώδια για τα υδρόβια πουλιά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δήμαρχοι οργανώνονται κατά των ανεμογεννητριών
Επειτα από πρωτοβουλία του δημάρχου Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης συζήτηση δημάρχων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Δήμαρχοι οργανώνονται κατά των ανεμογεννητριών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δίκτυο Natura υπό εργασιακή ομηρία
Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους ζητούν από τον πρωθυπουργό οι 347 εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, οι επισφαλείς συμβάσεις των οποίων πλήττονται περαιτέρω.
Δίκτυο Natura υπό εργασιακή ομηρία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας