ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Τραγικές εργασιακές συνθήκες και ένα ιδιότυπο νομοθετικό κενό που πλήττει εργαζόμενους και επιβάτες στα ΚΤΕΛ καταγγέλλει η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) σε ανοικτή επιστολή της προς τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή. Η ΟΣΜΕ ζητά από τον κ. Καραμανλή να σταματήσει να δείχνει ανοχή απέναντι στην αυθαιρεσία και την παραβατικοτητα επιχειρήσεων ΚΤΕΛ που θέτουν σε καθεστώς ομηρίας χιλιάδες εργαζόμενους, απειλώντας παράλληλα την ασφάλεια των μεταφορών.
Σύμφωνα με την ΟΣΜΕ, οι ΠΝΠ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού όπως και ο πρόσφατος ν. 4663/2020 έδωσαν στις επιχειρήσεις ΚΤΕΛ την ευκαιρία να «απαλλαγούν» από τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού ΚΤΕΛ (π.δ 246/2006) και να θέσουν μεγάλο μέρος του προσωπικού τους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Ετσι, προσπαθούν να εκτελέσουν το συγκοινωνιακό τους έργο, παραβιάζοντας τους κανόνες που αφορούν την οδική ασφάλεια και την ασφαλή μεταφορά του επιβατικού κοινού.
Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ακόμη ότι μέτοχοι-οδηγοί «μεταπηδούν από λεωφορείο σε λεωφορείο άλλων μετόχων, των οποίων το προσωπικό τελεί σε αναστολή σύμβασης, παραβιάζοντας όλα τα στάνταρ ασφάλειας και κάθε κανόνα της νομοθεσίας, με μοναδικό σκοπό την εκμετάλλευση, το μεγαλύτερο κέρδος και την απομάκρυνση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα των εργαζόμενων με εξαρτημένη σχέση εργασίας από την επιχείρηση».
Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι, μετά την κατάργηση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού ΚΤΕΛ, η θέσπιση κανόνων ασφαλείας της δημόσιας συγκοινωνίας εναπόκειται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Με αυτό τον τρόπο, ιδιώτες επιχειρηματίες «νομοθετούν» για λογαριασμό του κράτους, αποφασίζοντας για ζητήματα που αφορούν την οργάνωση, τη λειτουργία και την ασφάλεια της δημόσιας συγκοινωνίας.
Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις όφειλαν να καταρτίσουν νέο κανονισμό 3 μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου του 2020 και την κατάργηση του παλιότερου πλαισίου, ωστόσο λόγω κορονοϊού και αδυναμίας σύγκλησης των Γενικών Συνελεύσεων των μετόχων ΚΤΕΛ, δόθηκε παράταση έως τις 31 Αυγούστου, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην ισχύει θεωρητικά κανένα πλαίσιο και να παρατηρείται νομικό κενό, με ορισμένες επιχειρήσεις να επωφελούνται αμφισβητώντας κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζόμενων.
Καταλήγοντας, η ΟΣΜΕ ζητά μεταξύ άλλων απαντήσεις από τον Κ. Καραμανλή σχετικά με το έως πότε οι εργαζόμενοι στα ΚΤΕΛ θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας, ποια μέτρα θα ληφθούν για την προστασία της ασφάλειας των μεταφορών και εάν μέχρι την έγκριση και κατάθεση του νέου κανονισμού ΚΤΕΛ θα ισχύει το προϋπάρχον νομικό πλαίσιο του 2006. Στις αρχές Ιουνίου η Ομοσπονδία είχε προχωρήσει στην κατάθεση υπομνήματος προς τους αρμόδιους υπουργούς Μεταφορών, Εργασίας, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, ζητώντας την άμεση άρση του καθεστώτος αναστολής εργασίας, επικαλούμενη και τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας