Η Βόρεια Μακεδονία από την Ιανουάριο έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση ύστερα από την παραίτηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν όρισε ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με το βαλκανικό κράτος. Η προσωρινή κυβέρνηση αποτελούνταν από μέλη και των δύο μεγάλων κομμάτων, του μέχρι πρότινος κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SDSM και του συνασπισμού του εθνικιστικού VMRO-DPMNE, με μοναδικό στόχο τη διοργάνωση των εκλογών.
Οι πρώτοι που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα ήταν όσοι νόσησαν και βρίσκονται σε καραντίνα (Δευτέρα), με αρμόδιους αξιωματούχους και ιατρικές ομάδες να μεταφέρουν την κάλπη στα σπίτια τους. Μια μέρα (Τρίτη) μετά κλήθηκαν να ψηφίσουν οι ασθενείς και οι κρατούμενοι των φυλακών.
Οι εκλογές αυτές «επισκιάζονται» από την έξαρση της επιδημίας του κορονοϊού στη Βόρεια Μακεδονία, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης γι΄αυτές να είναι περιορισμένο, ενώ η συμμετοχή αναμένεται να είναι η μικρότερη όλων των εκλογικών αναμετρήσεων που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα.
Έρευνες κοινής γνώμης
Όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα δείχνουν τα δύο μεγάλα κόμματα, το συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του πρώην πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ και το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι σχεδόν ισοδύναμα.
Για τον σχηματισμό κυβέρνησης αυτοδυναμίας απαιτούνται 61 έδρες ωστόσο μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο κάποιο από τα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία να καταφέρουν εκλέξουν τους απαιτούμενους βουλευτές.
Καθοριστική θα είναι η συμμετοχή των αλβανικών κομμάτων. Μεταξύ αυτών αναμένεται να επικρατήσει με μικρή διαφορά το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού στη χώρα τα τελευταία 18 χρόνια, με εξαίρεση την περίοδο 2006-2008, ενώ δεύτερη αναμένεται να έρθει η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Ζιγιαντίν Σέλα.
Με δεδομένα τα παραπάνω, πιθανή είναι η λύση σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με ένα από τα αλβανικά κόμματα και «φαβορί» το DUI.
Πώς φτάσαμε στις εκλογές
Οι εκλογές αρχικά είχαν οριστεί για τις 12 Απριλίου και για τον σκοπό αυτό στα μέσα Φεβρουαρίου διαλύθηκε η Βουλή, όμως αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο Ζόραν Ζάεφ παραιτήθηκε από πρωθυπουργός στις αρχές Ιανουαρίου, μετά την άρνηση, τον περασμένο Οκτώβριο, της ΕΕ να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, γεγονός που είχε προκαλέσει πολιτική αναταραχή στη χώρα και οδήγησε τον Ζόραν Ζάεφ στην απόφαση για πρόωρες εκλογές, υπό την πίεση και της αντιπολίτευσης. Στα τέλη Μαρτίου του 2020, μεσούσης της πανδημίας του κορονοϊού, η Βόρεια Μακεδονία έγινε το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ η ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας