Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κίνδυνος και για οικολογική καταστροφή στην πληττόμενη από εμφύλιο Υεμένη

Δεξαμενόπλοιο στο λιμάνι της Χοντέιντα - φωτ. αρχείου

AP Photo/Hani Mohammed

Κίνδυνος και για οικολογική καταστροφή στην πληττόμενη από εμφύλιο Υεμένη

  • A-
  • A+

Κίνδυνος για άνευ προηγουμένου ρύπανση στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς πετρελαιοφόρο με φορτίο 1,1 εκατ, βαρέλια αργού, που βρίσκεται εγκαταλειμμένο στα ανοιχτά της Υεμένης, κινδυνεύει να βυθιστεί. Το πλοίο ελέγχουν αντάρτες Χούτι, οι οποίοι δεν επιτρέπουν στους ειδικούς του ΟΗΕ να το επιθεωρήσουν και το Συμβούλιο Ασφαλείας ανακοίνωσε έκτακτη σύνοδο για το θέμα στις 15 Ιουλίου.

Το τάνκερ FSO Safer, ηλικίας 45 ετών και βρίσκεται αγκυροβολημένο από το 2015 ανοιχτά του λιμανιού της Χοντέιντα, την οποία ελέγχουν οι αντάρτες Χούτι. Στο δεξαμενόπλοιο αυτό δεν έχουν γίνει εργασίες συντήρησης από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ των ανταρτών Χούτι και της κυβέρνησης της Υεμένης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε να πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για το θέμα αυτό, διότι σύμφωμα με τον εκπρόσωπο του γ.γ. του Οργανισμού, Στεφάν Ντούζαρτιζ, εντοπίστηκε διαρροή στο μηχανοστάσιο του πλοίου, «πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή».

Τόνισε ότι αν ειδικοί μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στο πλοίο, θα πραγματοποιήσουν ελαφρές επισκευές και θα διαπιστώσουν τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια. «Ελπίζουμε ότι θα γίνουν γρήγορα οι κατάλληλες ρυθμίσεις ώστε να μπορέσει να αρχίσει αυτή η εργασία», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση της Υεμένης, που στον εμφύλιο έχει τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας, τόνισε ότι το Safer μπορεί να προκαλέσει «την μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο», ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ανταρτών Χούτι, έχει ζητήσει από τον Ιούνιο να δοθούν εγγυήσεις ότι το πλοίο θα επισκευαστεί και ότι η αξία του φορτίου του πετρελαίου που φέρει θα χρησιμοποιηθεί για να καταβληθούν οι μισθοί εργαζομένων Χούτι.

Η αξία του φορτίου του υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια δολάρια, η οποία έχει μειωθεί στο μισό μετά την πτώση της τιμής του αργού, ή και λιγότερο, σύμφωνα με ειδικούς οι οποίοι κάνουν λόγο για φορτίο κακής ποιότητας.

Πέρα από το πρόβλημα της περιβαλλοντικής καταστροφής, που όλοι αναγνωρίζουν η υπόθεση του τάνκερ έχει αναχθεί σε σημείο σύγκρουσης μεταξύ των εμπολέμων. Μια ομάδα της Safer Exploration and Production Operations, μια πετρελαϊκή εταιρεία την οποία ελέγχουν εν μέρει οι Χούτι, που έχουν τη στήριξη του Ιράν, έστειλε δύτες για να επισκευάσουν την διαρροή που εντοπίστηκε στο μηχανοστάσιο, αποτρέποντας οριακά το ναυάγιο του πλοίου, δήλωσε ο Ίαν Ράλμπι, διευθύνων σύμβουλος του IR Consilium, ένα συμβουλευτικό κέντρο για τη ναυτιλία, το οποίο παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

«Εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας και σε μια πολεμική ζώνη, οι πιθανότητες γρήγορης και επαρκούς ανταπόκρισης σε περίπτωση ρύππανσης είναι εξαιρετικά λίγες», αναφέρει σε έκθεσή του το IR Consilium.

Ο πρωθυπουργός της Υεμένης Μαΐν Αμπντελμάλεκ Σαΐντ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να τιμωρήσει τους Χούτι διότι εμπόδισαν επιθεώρηση του πλοίου από τον ΟΗΕ και να αποφασίσουν ότι το αντίτιμο από το πετρέλαιο θα πρέπει να δαπανηθεί για την υγεία και ανθρωπιστικά προγράμματα.

Εκ μέρους των ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προειδοποίησε πρόσφατα ότι αν το δεξαμενόπλοιο ναυαγήσει «θα καταστρέψει το οικοσύστημα της Ερυθράς Θάλασσας" και θα διαταράξει τις κύριες οδούς ναυσιπλοΐας και κάλεσε του Χούτι «να επιτρέψουν την πρόσβαση προτού αυτή η βραδυφλεγής βόμβα εκραγεί».

Την ίδια ώρα, η Υεμένη πλήττεται από τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή, με εκατομμύρια ανθρώπους να λιμοκτονούν και να βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές ασθένειες, μεταξύ των οποίων η χολέρα.

Αν το πλοίο βυθιστεί «θα έχουμε δύο καταστροφές», προειδοποίησε η Λιζ Γκραντέ, συντονίστρια για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις του ΟΗΕ στην Υεμένη. «Θα υπάρξει μια περιβαλλοντική καταστροφή άνευ προηγουμένου (...) και θα υπάρξει και μια ανθρωπιστική καταστροφή καθώς το πετρέλαιο θα αχρηστεύσει το λιμάνι της Χοντέιντα», είπε.

Αυτό σημαίνει ότι 126.000 αλιείς, οι 68.000 εκ των οποίων στη Χοντέιντα, θα χάσουν την πηγή του εισοδήματός τους.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ιράν: Πουλήθηκε το πετρέλαιο, ο ιδιοκτήτης θα αποφασίσει τον προορισμό του τάνκερ
Τα 2,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο του ιρανικού τάνκερ Adrian Darya 1, που βρέθηκε στη δίνη μεγάλης πολιτικής και διπλωματικής κρίσης μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Ιράν, έχουν πωληθεί, ανακοίνωσε η ιρανική...
Ιράν: Πουλήθηκε το πετρέλαιο, ο ιδιοκτήτης θα αποφασίσει τον προορισμό του τάνκερ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τρικυμία στον Περσικό
Κλιμακώνεται συνεχώς ο ακήρυχτος «πόλεμος των τάνκερ» στον Περσικό, μετά την κατάσχεση ενός υπό βρετανική σημαία τάνκερ από τους... εκδικητικούς «Φρουρούς της Επανάστασης», ως αποτέλεσμα «αντιποίνων».
Τρικυμία στον Περσικό
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τις προθέσεις του πίσω από την κατάληψη του νοτιοκορεάτικου τάνκερ αποκάλυψε το Ιράν
Απορρίπτει η Τεχεράνη τις κατηγορίες ότι η κατάληψη του νοτιοκορεάτικου τάνκερ ισοδυναμεί με ομηρεία, προσθέτοντας ότι η Σεούλ είναι εκείνη που κρατά όμηρο 7 δισ. δολάρια ιρανικών πόρων.
Τις προθέσεις του πίσω από την κατάληψη του νοτιοκορεάτικου τάνκερ αποκάλυψε το Ιράν
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νοτιοκορεατικό τάνκερ κατασχέθηκε από το Ιράν με την κατηγορία της «ρύπανσης»
Την κατάσχεση νοτιοκορεατικού τάνκερ επιβεβαίωσαν οι ιρανικές αρχές. Όπως ανακοίνωσαν, το δεξαμενόπλοιο ευθύνεται «για θαλάσσια ρύπανση» από χημικά.
Νοτιοκορεατικό τάνκερ κατασχέθηκε από το Ιράν με την κατηγορία της «ρύπανσης»
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υποδοχή με βόμβες για τη νέα κυβέρνηση της Υεμένης
Η χθεσινή, κυριολεκτικά εκρηκτική, υποδοχή της νέας -άρτι ορισθείσας στο Ριάντ και οιονεί «εθνικής ενότητας»- κυβέρνησης της Υεμένης ήταν μάλλον αναμενόμενη.
Υποδοχή με βόμβες για τη νέα κυβέρνηση της Υεμένης
ΕΥΡΩΠΗ
Ο συνδυασμός ρύπανσης και πανδημίας απειλεί Βαλκάνια και Αν. Ευρώπη
Σοβαρό κίνδυνο προσβολής του αναπνευστικού τους συστήματος τον φετινό χειμώνα, εξαιτίας της οξυμένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία διογκώθηκε την περίοδο της πανδημίας.
Ο συνδυασμός ρύπανσης και πανδημίας απειλεί Βαλκάνια και Αν. Ευρώπη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας