Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μάχη στήθος με στήθος στο β' γύρο των προεδρικών εκλογών στην Πολωνία
AP Photo/Czarek Sokolowski

Μάχη στήθος με στήθος στο β' γύρο των προεδρικών εκλογών στην Πολωνία

  • A-
  • A+

Οι ψηφοφόροι στην Πολωνία καλούνται σήμερα στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στον οποίο αναμετρούνται ο εθνικολαϊκιστής νυν πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, με τον φιλελεύθερο δήμαρχο Βαρσοβίας, Ραφάλ Τρζασκόφσκι, που θέλει να αποκαταστήσει τους δεσμούς της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν έναν αμφίρροπο εκλογικό αγώνα με τους δύο υποψήφιους να έχουν χονδρικά τις ίδιες πιθανότητες νίκης στις κάλπες, που θεωρούνται σημαντικό τεστ για τον καλπάζοντα λαϊκισμό, σε όλη την Ευρώπη.

Το αποτέλεσμα θα έχει αποφασιστική σημασία για το μέλλον της κυβέρνησης του συντηρητικού εθνικιστικού κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), που επικριτές του κατηγορούν για περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών.

Ο Ντούντα, ο οποίος ανήκει στο PiS, δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον φιλελεύθερο δήμαρχο της Βαρσοβίας, τον Ραφάλ Τρσασκόφσκι, ο οποίος ανήκει στην αξιωματική αντιπολίτευση, την παράταξη Πλατφόρμα Πολιτών (PO).

«Η μάχη για την Πολωνία» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της ταμπλόιντ Super Express. Ενώ η φιλελεύθερη Gazeta Wyborcza κάνει λόγο περί επιλογής ανάμεσα «στην ελπίδα και την καταστροφή», η οποία προεξοφλεί ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις μελλοντικές γενιές.

Οι προεδρικές εκλογές θα διεξάγονταν τον Μάιο, όταν ο Ντούντα είχε τεράστιο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, αλλά αναβλήθηκαν, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Ψαλίδισε τη διαφορά από τον νυν πρόεδρο

Η υποστήριξη στον Ντούντα έχει μειωθεί σημαντικά έκτοτε και μια από τις αιτίες είναι ακριβώς οι συνέπειες της πανδημίας, η οποία βύθισε την Πολωνία στην πρώτη της ύφεση μετά το τέλος της περιόδου του κομμουνισμού στη χώρα αυτή της ανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τη σημερινή ψηφοφορία ενδέχεται να είναι τόσο αμφίρροπο που θα πυροδοτήσει αμφισβητήσεις του στη δικαιοσύνη και διαδηλώσεις.

Στον πρώτο γύρο, την 28η Ιουνίου, ο Ντούντα ήρθε πρώτος συγκεντρώνοντας το 43,5% των ψήφων και ο Τρσασκόφσκι δεύτερος με το 30,4%. Και οι δύο 48χρονοι πολιτικοί απέκλεισαν εννέα άλλους υποψηφίους.

Η Eurasia Group, εταιρεία συμβούλων ειδικευμένη στα πολιτικά ρίσκα, επισημαίνει ότι ο Τρσασκόφσκι καλείται να συσπειρώσει πολύ ανομοιόμορφες ομάδες του εκλογικού σώματος και προβλέπει νίκη του Ντούντα, αν και με οριακή διαφορά.

«Ο Τρσασκόφσκι αποδείχθηκε ικανός και ευφραδής υποψήφιος, αλλά δεκαπέντε ημέρες είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να κλείσει τη διαφορά» από τον Ντούντα, έκρινε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι αντιπολιτευόμενοι ατυχήσαντες υποψήφιοι στον πρώτο γύρο δεν εξέφρασαν «σαφή υποστήριξη» σε αυτόν.

Επίθεση Ντούντα στα δικαιώματα της ΛΟΑΤ κοινότητας

Ο Ντούντα, που έχει την υποστήριξε του πρωθυπουργού, έχει υποσχέθηκε ότι θα διατηρήσει σε ισχύ κοινωνικές παροχές του PiS, όπως κυρίως τα οικογενειακά επιδόματα και η αύξηση των συντάξεων, στο πλαίσιο της εξαιρετικά πολωτικής προεκλογικής εκστρατείας του.

Εξαπέλυσε επίθεση στα δικαιώματα της ΛΟΑΤ κοινότητας και απέρριψε την ιδέα να δοθούν αποζημιώσεις σε Εβραίους (ή απογόνους τους) τα αγαθά ή οι περιουσίες των οποίων είχαν κλαπεί από τους ναζί ή απαλλοτριωθεί επί σοσιαλισμού.

«Αυτές οι εκλογές είναι μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο οράματα για την Πολωνία: το ένα είναι λευκό και κόκκινο, το άλλο έχει τα χρώματα του ουράνιου τόξου», συνόψισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο, σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP. Αναφερόταν αντίστοιχα στα χρώματα του πολωνικού εθνικού συμβόλου και της σημαίας του κινήματος των ΛΟΑΤ.

Η κυβέρνηση και κρατικά μέσα ενημέρωσης, που πρακτικά στρατεύτηκαν στην εκστρατεία του Ντούντα, επιτίθενται εναντίον τίτλων ελεγχόμενων από γερμανικά κεφάλαια, κατηγορώντας τους πως «διάλεξαν πλευρά», αφότου μια ταμπλόιντ του ομίλου Ringier Axel Springer κατήγγειλε τον Ντούντα διότι απένειμε χάρη σε παιδεραστή.

Υπόσχεση Τρσασκόφσκι για αναίρεση των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων

Ο Τρσασκόφσκι τάσσεται ανοικτά υπέρ των πολιτικών γάμων και των συμφώνων συμβίωσης προσώπων του ιδίου φύλου. Η απόφασή του να υπογράψει ένα κείμενο υποστήριξης στην κοινότητα ΛΟΑΤ είχε εξωθήσει πέρυσι αρκετές περιφέρειες της αγροτικής και κοινωνικά συντηρητικής ανατολικής Πολωνίας να αυτοανακηρυχθούν «ζώνες ελεύθερες από τους ΛΟΑΔ».

Σε περίπτωση νίκης του, ο Τρσασκόφσκι υπόσχεται να αναιρέσει τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις, ειδικά στο δικαστικό σύστημα, που έθεσαν τη Βαρσοβία σε τροχιά σύγκρουσης με τους εταίρους της στην ΕΕ.

«Αυτές οι εκλογές θα καθορίσουν την τύχη της Πολωνίας στο προβλεπτό μέλλον», τόνισε ο Άνταμ Σέμπος, πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου και καθηγητής νομικής που χαίρει γενικού σεβασμού.

«Θα κυριαρχηθεί και θα πειθαρχήσει απόλυτα σε ένα πολιτικό κόμμα, με όλες τις συνέπειες μιας εξουσίας δικτατορικής φύσης, ή θα σταματήσει τη διαδικασία αυτή;» διερωτήθηκε.

Πάντως, καθώς ο πρόεδρος στην Πολωνία δεν έχει παρά περιορισμένες εκτελεστικές εξουσίες, ακόμη κι αν ο Τρσασκόφσκι κέρδιζε, είναι αμφίβολο το κατά πόσον θα ήταν σε θέση να προωθήσει σημαντικές αλλαγές αμέσως.

Το κύριο είναι πως ενδεχόμενη νίκη του, με δεδομένο και το ότι η Άνω Βουλή βρίσκεται στα χέρια της αντιπολίτευσης, θα πρόσκοπτε το PiS στην προσπάθειά του να προωθήσει την πολύ συντηρητική ατζέντα του.

ΕΥΡΩΠΗ
Πολωνία: εκλογικό θρίλερ σε ομιχλώδες πολιτικό τοπίο
Β' γύρος προεδρικών εκλογών που θεωρούνται σημαντικό τεστ για τον καλπάζοντα λαϊκισμό, σε όλη την Ευρώπη... ● Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν το αποτέλεσμα και γιατί η Ε.Ε. συνεχίζει να χρηματοδοτεί αδρά την...
Πολωνία: εκλογικό θρίλερ σε ομιχλώδες πολιτικό τοπίο
ΕΥΡΩΠΗ
Πολωνία: Απαγόρευση υιοθεσίας παιδιών από ζευγάρια ομοφύλων προωθεί ο πρόεδρος
Στο πολωνικό Σύνταγμα θέλει να εγγράψει την απαγόρευση υιοθεσίας παιδιών από ζευγάρια ομοφύλων ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας και ξανά υποψήφιος για τον θώκο, Αντρέι Ντούντα. Το ανακοίνωσε εν όψει του β'...
Πολωνία: Απαγόρευση υιοθεσίας παιδιών από ζευγάρια ομοφύλων προωθεί ο πρόεδρος
ΕΥΡΩΠΗ
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Πολωνίας προηγείται στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών
Εάν επαληθευτούν τα exit polls ο Αντρέι Ντούντα θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον φιλελεύθερο δήμαρχο της Βαρσοβίας Ραφάλ Τρσασκόφσκι, στις 12 Ιουλίου.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Πολωνίας προηγείται στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών
ΕΥΡΩΠΗ
Προεδρικές εκλογές και με... επιστολικές ψήφους στην Πολωνία
Στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Πολωνία προσέρχονται σήμερα οι πολίτες τις χώρας εν μέσω σειράς προβλημάτων, από την οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία έως την πάγια πια...
Προεδρικές εκλογές και με... επιστολικές ψήφους στην Πολωνία
ΕΥΡΩΠΗ
Αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας οι προεδρικές εκλογές στην Πολωνία
Σε μεταγενέστερη ημερομηνία θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν την Κυριακή, ανακοίνωσαν ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος Γιαρόσλαβ Κατσίνσκι και ο σύμμαχός του Γιαρόσλαβ Γκόβιν.
Αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας οι προεδρικές εκλογές στην Πολωνία
ΕΥΡΩΠΗ
Ακτιβίστρια της αντιπολίτευσης εγκατέλειψε τη Λευκορωσία έπειτα από απειλές
Η ακτιβίστρια της αντιπολίτευσης και εξέχουσα μορφή του Συντονιστικού Συμβουλίου που διοργανώνει τις κινητοποιήσεις κατά του Αλεξάντερ Λουκασένκo, Όλγκα Κοβάλκοβα, κατέφυγε στην Πολωνία. Καταγγέλλει ότι...
Ακτιβίστρια της αντιπολίτευσης εγκατέλειψε τη Λευκορωσία έπειτα από απειλές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας