• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 19.5°C
  4 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 18.0°C
  0 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 15.0°C / 18.8°C
  3 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 14.4°C
  1 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  67%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.0°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 13.1°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  5 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  5 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  6 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  5 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  42%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 13.4°C / 18.3°C
  3 BF
  49%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 21.6°C
  2 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 19.8°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 16.7°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  0 BF
  50%
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στη σπηλιά του Πλάτωνα

 • A-
 • A+

Η σφοδρή ενόχληση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα στο άκουσμα της προσφυγής στο ΣτΕ της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας αποκάλυψε μεμιάς το βάθος της υπεροψίας του δημάρχου που ξεπέρασε όλα τα μέχρι τώρα «επιτεύγματα» των «ατσαλάκωτων» που έκαναν κουμάντο –με τα γνωστά αποτελέσματα- στην πόλη.

Με λεκτικούς κουτσαβακισμούς βγαλμένους από τα μαύρα βάθη των πιο μαύρων στιγμών της πρόσφατης ιστορίας ο δήμαρχος φιλοδώρησε τους προσφεύγοντες -υπέρ σωτηρίας των αρχαιοτήτων των αρχαιοτήτων στο σταθμό Μετρό της Βενιζέλου-, με ειρωνείες όπως «'ευαίσθητες' συλλογικότητες». Κι εύκολα κατέληξε αυτοθαυμαζόμενος ως αυτοκράτορας, να μιλά από το ύψος του θρόνου του και να επιφυλάσσει για τον εαυτό του το φωτοστέφανο του Τζεντάι, που μάχεται αυτούς που αποκαλεί «σκοταδιστές».

Στην ανακοίνωσή του συμπυκνώνεται ολόκληρη η κάτισχνη επιχειρηματολογία των αρχαιομάχων και ο κ. Ζέρβας καταφέρνει να αναδείξει ότι αυτός και οι όμοιοί του δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα παραπάνω από τα διαπιστευτήρια - ράκη των θώκων στους οποίους τυγχάνει να βρίσκονται, καπαρώνοντας ήδη μια θέση στην καταγέλαστη πλευρά της ιστορίας.

Ας κάνουμε υπομονή και ας δούμε μία προς μία τις αιτιάσεις του δημάρχου.

«Η νέα αυτή προσφυγή, μάλιστα, κατατίθεται ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη κρίνει νόμιμη και συνταγματική τη μεταφορά και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο των έργων στον σταθμό της Βενιζέλου με την υπ' αριθμ. 2611/2016 απόφασή του, με την οποία το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς που είχαν προβληθεί από τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε αίτηση ακύρωσης που είχε κατατεθεί από την τότε Διοίκησή του». Είναι εντυπωσιακή η χρήση αυτής της αρμαθιάς από ξεφτίδια, μισές αλήθειες. Πράγματι, η απόφαση του ΣτΕ στην οποία αναφέρεται, είναι αυτή, μόνο που ξεχνά ότι βασίζεται στον σχετικό νόμο που ορίζει ότι απόσπαση αρχαιοτήτων επιβάλλεται όταν δεν υπάρχει τρόπος αυτές να παραμείνουν στη θέση τους. Και οι αρχαιομάχοι από το 2013 έσκιζαν τα ρούχα τους διατυμπανίζοντας ότι «τεχνική λύση για συνύπαρξη των αρχαίων με τον σταθμό Μετρό δεν υπάρχει. Τελεία και παύλα»(!) και επιπλέον «κινδυνεύουμε να πέσουν οι πολυκατοικίες που βρίσκονται τριγύρω»(!!!). Δυστυχώς για τον δήμαρχο και του ομοίους του, έλεγαν ψέματα, -τα οποία τώρα έχουν καταπιεί- διότι και λύση υπάρχει και ακόμη χειρότερα γι αυτούς, η λύση που επιλέχθηκε έχει μελετηθεί, έγιναν παρατηρήσεις επί αυτής -που απαντήθηκαν- και απέμενε η μελέτη αυτή να εκτελεστεί. Το γεγονός και μόνο ότι έντρομοι από την αποκάλυψη της αλήθειας το μόνο που προέταξαν ως «απάντηση» είναι ότι η λύση αυτή είναι «ακριβή»(!!!) αποδεικνύει ότι είναι απολύτως εφαρμόσιμη.

«Και σήμερα βλέπουμε πάλι το ίδιο έργο, με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Ο γνωστός σκοταδισμός που επιθυμεί τη στασιμότητα στην πόλη  ξαναχτυπά με τον ίδιο φανατισμό, με την απόκρυψη της αλήθειας ότι τα αρχαία θα αποσπασθούν και θα επανέλθουν στη θέση τους κατά 92% με τις πλέον σύγχρονες και αποτελεσματικές μεθόδους. Και για τις αρχαιότητες και για το έργο! Με τον ίδιο τρόπο που εφαρμόσθηκε στον όμορο σταθμό της Αγίας Σοφίας». Το συγκεκριμένο απόσπασμα θα μπορούσε είναι σκηνή μπουφώνικης κωμωδίας αφού ο δήμαρχος καταφέρνει και καταδικάζει ακόμη και τον εαυτό του ως μέλος των «σκοταδιστών» καθότι ο ίδιος τυγχάνει μέλος(!!!) της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Ποιόν ακριβώς καταγγέλλει; Πότε αντιλήφτηκε ότι η Εταιρεία μέλος της οποίας έγινε κατόπιν αιτήσεως του είναι «σκοταδιστική»; Έχει άραγε αποχωρήσει διαπιστώνοντας το... έρεβος στο οποίο αυτοβούλως είχε εισέλθει; Και στα σοβαρά τώρα: είναι ντροπή να υβρίζεται με τέτοιο σκαιό τρόπο και να αντιμετωπίζεται με τέτοια απαξία η Εταιρεία που μπορεί να σεμνύνεται για την πιστοποιημένη αριστεία των μελών της, ανθρώπων που δούλεψαν στα μνημεία της χώρας και κουβάλησαν πλήθος διεθνών βραβείων και διακρίσεων για τους σχεδιασμούς και τις πρακτικές τους προκειμένου να συντηρήσουν την κληρονομιά του παρελθόντος τούτης της χώρας. Όσο για την Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία ένα πράγμα μοναχά μπορούμε να σημειώσουμε: είναι προφανές ότι ο δήμαρχος δεν έχει ιδέα περί τίνος πρόκειται, δεν γνωρίζει καν σε ποιους απευθύνεται οπότε ποιο το νόημα να παρεξηγηθούν οι άνθρωποι αυτοί.

Ιδού μερικοί ακόμη «σκοταδιστές»: ο καθηγητής Παναγιώτης Βοκοτόπουλος, πρώην Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών, Europa Nostra, Ιnternational Association of Byzantine Studies, Αυστριακή Εταιρεία Βυζαντινών Σπουδών, Federazione delle Consulte Universitarie di Archeologia, Società degli Archeologi Medievisti Italiani, Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και τοποθεσιών-Ελληνικό Τμήμα (I.C.O.MO.S.), Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων και Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου, Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών –Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ–ΠΕΑ). Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Ελληνική Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών, Εταιρεία Έρευνας και Προώθησης της Επιστημονικής Αναστήλωσης των Μνημείων, κ.α

Τολμάει να μετέλθει ο δήμαρχος ακόμη και το παράδειγμα του σταθμού Αγίας Σοφίας από τον οποίο αφαιρέθηκαν 42 μέτρα αρχαίος δρόμος, με απόφαση του ΚΑΣ, που προέβλεπε επανατοποθέτηση και ουδέποτε φυσικά τοποθετήθηκαν (τι έχει να πει άραγε η ελληνική δικαιοσύνη για την μη τήρηση των αποφάσεων;) και ουδέποτε φυσικά θα τοποθετηθούν αφού δεν υπάρχει χώρος. Παραμένουν τούτες οι αρχαιότητες μόνο ως θλιβερά μπάζα σε εργοτάξιο για να θυμίζουν τις ασύγγνωστες πρακτικές που διεκδικούν μάλιστα να βρουν εφαρμογή και στην περίπτωση της Βενιζέλου. Ο δήμαρχος νομίζει ότι απευθύνεται σε άσχετους ή θέλει να μας καταστήσει όλους άσχετους, άμοιρους, άβουλους κι αδιάφορους.

«Το θέμα συνεπώς, μέσα από αυτήν την άσκοπη ταλαιπωρία των τελευταίων ετών, έχει κριθεί και νομικά και τεχνικά». Το θέμα λοιπόν είναι ότι ακριβώς νομικά το θέμα όχι μόνο δεν έχει κλίσει αλλά είναι ορθάνοιχτο και αυτό τρέμουν ο δήμαρχος και οι όμοιοί του. Τεχνικά όντως έχει κλείσει: λύση και μελέτη αυτής υπάρχει, και ο σταθμός Μετρό μπορεί να γίνει και οι αρχαιότητες στη Βενιζέλου μπορούν να σωθούν.

«Δεν τους αρκούν τα 130 εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για τις αρχαιολογικές ανασκαφές μέχρι στιγμής, τα 10 χρόνια καθυστέρησης. Αποκρύπτουν το γεγονός ότι, αν ως το 2023 δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο, το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τουλάχιστον 800 εκατομμύρια ευρώ. Και με καμία απολύτως προοπτική χρηματοδότησης και ολοκλήρωσης του έργου».  Αυτή η τρομαχτική κοινοτοπία, σε συνδυασμό με ωμό εκβιασμό, επαναλαμβάνονται με τρομαχτική συχνότητα από τον δήμαρχο και τους ομοίους του ιδίως από τον υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Η απάντηση θα μπορούσε να λάβει έκταση μεταπτυχιακού –ίσως φιλοτιμηθεί κάποια στιγμή κάποιος να το κάνει- κι ας μαζέψουμε για αφετηρία μερικά ερωτήματα: επί ποίων κυβερνήσεων δόθηκαν αυτά τα χρήματα; γιατί δόθηκαν; ποιοι και γιατί καταγγέλλουν -ανωνύμως φυσικά- αυτούς που τα έδωσαν; σε βάθος πόσων χρόνων δόθηκαν; δόθηκαν αδίκως; ποια ανάγκη κατέστησε τόσες ανασκαφές αναγκαίες; κανένας δεν είχε προειδοποιήσει ότι θα χρειαστούν αυτές οι ανασκαφές; αν κάποιος είχε προειδοποιήσει γιατί αυτοί που έδωσαν τελικά τα χρήματα δεν τον άκουσαν; Όσο για τα 800 εκατομμύρια διόλου δεν τα σκέφτηκαν ο δήμαρχος και όμοιοί του όταν έπαιρναν την απόφαση να αλλάξουν χωρίς κανένα άλλο λόγο τον υφιστάμενο σχεδιασμό; Τώρα τα θυμήθηκαν; Αυτό το κόστος όμως το έχουν φορτωθεί αποκλειστικά στις πλάτες του ο κ. δήμαρχος και οι όμοιοί του. Υπάρχει όμως κι ένα κόστος στο οποίο δεν αναφέρονται πλέον: το κόστος της λύσης. Είπαν ότι η σωτηρία των αρχαίων θα ανέβαζε το κόστος κατασκευής του σταθμού Μετρό κατά 35 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά, ιδίως στις μέρες μας, με τι μούτρα να επαναφέρουν ένα τέτοιο αστείο επιχείρημα ότι η «λίστα Πέτσα» από μόνη της είναι 20 εκατομμύρια;

Θέλουν προφανώς να φτάσουν στον τελικό τους στόχο: στην ακύρωση του έργου. Στο να μείνει η πόλη στάσιμη, έρμαιη (σημ: το ουδέτερο έγινε... έρμαιο του δημάρχου οπότε απέκτησε και θηλυκή εκδοχή) των διαχρονικών της προβλημάτων. Το πράττουν άλλωστε ευθαρσώς σε κάθε περίπτωση. Ενάντια σε κάθε εξέλιξη της πόλης (περιφερειακή οδός, πλατεία Διοικητηρίου, επέκταση παλαιάς παραλίας, υποθαλάσσια αρτηρία, δημαρχιακό μέγαρο, ανάπλαση ΔΕΘ κτλ), κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ματαιώσουν την εξέλιξη της πόλης. Με μια μπαταριά ο δήμαρχος αθωώνει το σύμπαν των αυθαιρεσιών που ταλαιπώρησαν την Θεσσαλονίκη και τις οποίες ο κρατικός –πάντα- κορβανάς έχει χρυσοπληρώσει (κοντά 100 εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεις μόνο για την υποθαλάσσια που δεν κατασκευάστηκε!). Κρίμα που δεν συμπεριέλαβε κι αυτούς που αντιτάχθηκαν στο τραμ που θα το είχε διαθέσιμο η πόλη εδώ και είκοσι τουλάχιστον χρόνια... Κρίμα που δεν έχει να επιδείξει κι αυτός όπως ο Νίκος Ταχιάος μια φωτογραφία με γαλότσες στο πλάι του Παπαγεωργόπουλου στο εργοτάξιο του δημαρχιακού μεγάρου. Κι αν θέλγεται τόσο με την επέκταση της παλιάς παραλίας ή το πάρκινγκ στην Διοικητηρίου γιατί δεν τα επαναφέρει; Γιατί δεν τα ενέταξε στο προεκλογικό του πρόγραμμα;  Γιατί δεν επιδιώκει ακόμη να χτίσει επιτέλους ακόμη και τα... δικαστήρια στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς που τα εμπόδισαν «σκοταδιστές» μιας άλλης εποχής; Όλοι έχουν(με) δικαίωμα στην διασκέδαση. Ακόμη και τα φαντάσματα άλλων εποχών.

Μπορεί να φαντάζεται ο δήμαρχος ότι είναι στην πλευρά των δυνάμεων του φωτός αλλά ο ίδιος θα διαπιστώσει --όπως οι όμοιοί του και από το πρόσφατο παρελθόν- ότι συμπεριφέρεται τελικά σαν απελπισμένη φιγούρα στην σπηλιά του Πλάτωνα, καθώς παρατηρεί έκπληκτος την σκιά του στο φως που μπαίνει από την είσοδο του σπηλαίου, νομίζει ότι αυτή είναι η πραγματικότητα και προσπαθεί να πείσει και τους άλλους γι αυτό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μήνυση κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα
Ο Σύλλογος Εργαζομένων του δήμου στρέφεται δικαστικά για την μη απόδοση στους εργαζόμενους της καθαριότητας και άλλων συναφών υπηρεσιών και επί σειρά ετών των Μέσων Ατομικής Προστασίας(ΜΑΠ)
Μήνυση κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο ομοφοβικός αντιδήμαρχος που επέλεξε ο Κων. Ζέρβας
Ηχηρό «χαστούκι» στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης από το Thessaloniki Pride για την επιλογή του Ερωτόκριτου Θεοτοκάτου. Τα μέλη του ζητούν από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα να τον απομακρύνει αν ο αντιδήμαρχος δεν ανακαλέσει...
Ο ομοφοβικός αντιδήμαρχος που επέλεξε ο Κων. Ζέρβας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραποιούν το χθες, αγνοούν το σήμερα
Σφοδρή επίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, τη διοίκηση του οποίου χαρακτηρίζει «επικίνδυνη» επειδή προσπαθεί να «προσεγγίσει εκλογικά τους ορφανούς ψηφοφόρους της...
Παραποιούν το χθες, αγνοούν το σήμερα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πίστωση χρόνου ζητά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης για την καθαριότητα
Κρατά μικρό καλάθι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ζητά να κριθεί στο τέλος της θητείας του για την κατάσταση στον τομέα της καθαριότητας της πόλης.
Πίστωση χρόνου ζητά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης για την καθαριότητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιντριγκες στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Ανω-κάτω είναι το δημαρχείο Θεσσαλονίκης και κρίσιμες δημοτικές υπηρεσίες, καθώς η νέα διοίκηση φαίνεται να… έχει χαθεί σε έναν λαβύρινθο, η αρχή του οποίου βρίσκεται στη λογική των εκκαθαρίσεων.
Ιντριγκες στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας