Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 Οι εξελίξεις στο θέμα του Ερημίτη
ΕΦ.ΣΥΝ.

Οι εξελίξεις στο θέμα του Ερημίτη

  • A-
  • A+

Από την Πέμπτη 18 Ιουνίου, μπουλντόζες και φορτηγά μπήκαν στην περιοχή του ναυτικού οχυρού στον Ερημίτη και προχώρησαν στην κατεδάφιση παλαιού κτίσματος. Το οχυρό έχει ήδη μεταφερθεί σε ακατάλληλη για τη λειτουργία του θέση γιατί οι επίδοξοι επενδυτές κρίνουν ότι εκείνο το σημείο είναι ιδανικό για την ανέγερση ξενοδοχείου με θέα και η μεταφορά του επιβαρύνει οικονομικά το φορολογούμενο πολίτη.

Παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί δικαστική απόφαση για το αν είναι δασική η περιοχή, που έχει επιλεγεί για την ανέγερση ξενοδοχείου και δεν επιτρέπεται καμία παρέμβαση στον επίδικο τόπο, όχι μόνο προχώρησαν στην κατεδάφιση του παλαιού φυλακίου αλλά και αποψίλωσαν την περιοχή, μετατρέποντάς την σε κρανίου τόπο. Ο Αντιδήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας και ο Σύλλογος Ερημίτη Πλους έκαναν μήνυση κατά παντός υπευθύνου για εκτέλεση έργων χωρίς νόμιμη άδεια. Η αρχαιολογική υπηρεσία Κέρκυρας, που έπρεπε να είναι παρούσα από την πρώτη στιγμή έκανε παρέμβαση μετά από μια εβδομάδα και αφού η ζημιά είχε γίνει.

ΕΦ.ΣΥΝ.

Τον περασμένο χειμώνα ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, εκνευρισμένος με το Δήμο επειδή δεν έδωσε άκριτα άδεια για την έναρξη εργασιών στον Ερημίτη, δήλωσε ότι θα γίνει τροπολογία του νόμου, έτσι ώστε να μην μπορεί ένας δήμαρχος να καθυστερεί την «ανάπτυξη» της χώρας. Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος εισηγήθηκε την τροπολογία, που παρακάμπτει το Δήμο και δίνει τη δυνατότητα στην κεντρική εξουσία να προχωρήσει σε αδειοδότηση για οικοδόμηση με fast track διαδικασίες. Η πρόσφατη ψήφιση του νόμου, που καταλύει το νομικό πλαίσιο προστασίας περιοχών φυσικού κάλλους και Νatura, διευκολύνει ακόμη περισσότερο το σχέδιο της κυβέρνησης για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Την Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020 το Δημοτικό Συμβούλιο Βόρειας Κέρκυρας εξέδωσε ψήφισμα για την προστασία του οικοσυστήματος του Ερημίτη, κατά πλειοψηφία. Σε περιφερειακό επίπεδο, αρχές Μάη η πλειοψηφία του συμβουλίου κατεψήφισε πρόταση για απόσυρση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη. Ένα από τα επιχειρήματα της κυρίας Περιφερειάρχη υπέρ του νομοσχεδίου ήταν ότι θα αποκατασταθεί και ο Ερημίτης, που τώρα είναι εγκαταλειμμένος, βρώμικος και τόπος διακίνησης ναρκωτικών! Επιχείρημα, που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, οι τοπικοί φορείς φροντίζουν το αγαπημένο τους οικοσύστημα, που φιλοξενεί περιπατητές απ΄ όλον τον κόσμο. Επίσης, κάθε χρόνο, με εξαίρεση το φετινό λόγω της πανδημίας, διοργανώνεται ο αγώνας ορεινού δρόμου, Κάσσιος Δίας, όπου συμμετέχουν αθλητές απ΄ όλη την Ευρώπη.

Το πολιτικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι το ζήτημα του Ερημίτη είναι αντιπαράθεση οικονομικών συμφερόντων και διαμάχη μεταξύ επιχειρηματιών και ότι υπάρχουν και κάποιοι «γραφικοί εχθροί της ανάπτυξης». Όμως, οι πραγματικοί λόγοι της αντίθεσής μας στην «επένδυση» είναι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Ο Ερημίτης στην περιοχή της Κασσιώπης είναι το μοναδικό οικοσύστημα της Βόρειας Κέρκυρας, που διατηρεί τη βλάστηση του νησιού που υπήρχε προ της Ενετικής κατοχής, κατά την οποία έγινε υποχρεωτική φύτευση ελαιόδενδρων. Είναι βιότοπος της βίδρας και σταθμός αποδημητικών πτηνών, διαθέτει τρεις λίμνες και υπέροχες παραλίες με πλούσια ποσειδωνία στο βυθό. Η ποσειδωνία είναι υποθαλάσσιο λιβάδι, φιλοξενεί πολλά είδη θαλάσσιων ζώων και φυτών, παράγει οξυγόνο και έχει καθοριστικό ρόλο στην καθαρότητα του νερού και τη διαμόρφωση της παραλίας.

ΕΦ.ΣΥΝ.

Η αρχική σύμβαση παραχώρησης της περιοχής για 99 έτη, μετατράπηκε σε πώληση προς την εταιρεία real estate, NCH Capital το 2018. Πωλούνται ή μάλλον ξεπωλούνται 490 στρέμματα δασικής έκτασης, που περιλαμβάνει δύο λίμνες και γειτνιάζει με τρίτη καθώς και υπέροχες παραλίες. Σύμφωνα με τα σχέδια, πολεοδομούνται 180 στρέμματα, περίπου 36, 5 στρ. θα καλυφθούν από κτήρια, μικρό ξενοδοχείο, καταστήματα και εξοχικές κατοικίες προς πώληση , ο υπόλοιπος χώρος θα καλυφθεί από αθλητικές, ψυχαγωγικές και λιμενικές εγκαταστάσεις. Το λιμάνι θα αποτελέσει καταστροφή της ποσειδωνίας και φυσικά της παραλίας. Ακόμη προβλέπονται έργα αφαλάτωσης νερού, διαδικασία που αφήνει απόβλητα και σε συνδυασμό με την αύξηση των απορριμμάτων, που θα επέλθει από τη λειτουργία του τουριστικού χωριού, διογκώνονται τα σοβαρά προβλήματα αποχέτευσης και διαχείρισης απορριμμάτων που ταλανίζουν την Κέρκυρα. Οι δηλώσεις ότι η επένδυση θα γίνει με σεβασμό στο περιβάλλον προκαλούν θυμηδία, τόνοι τσιμέντου και σεβασμός στο οικοσύστημα δεν συνάδουν!

Στις 3 Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκε συνέλευση που είχε καλέσει το συντονιστικό περιβαλλοντικών φορέων Κέρκυρας, όπου συμμετείχαν φορείς και ενεργοί πολίτες του νησιού μας. Αποφασίσαμε να γίνουν δράσεις την ερχόμενη εβδομάδα στην πόλη της Κέρκυρας με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση περισσότερων συμπολιτών μας για την καταστροφή που απειλεί το οικοσύστημα του Ερημίτη στο όνομα του χρέους, επιχείρημα που χρησιμοποιούν όλες οι κυβερνήσεις από την αρχή της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα. Η κορύφωση των δράσεων θα γίνει το Σάββατο 11 Ιουλίου, ημέρα άφιξης του πρωθυπουργού στην Κέρκυρα.

Χτες, 6 Ιουλίου 2020 ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΕΛΜΕ συμμετείχαμε σε συνέλευση σωματείων και φορέων, όπου ομόφωνα αποφασίσαμε να προχωρήσουμε ενωμένοι σε κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιδημοκρατική πολιτική της κυβέρνησης που σαρώνει κεκτημένα δικαιώματα του πολίτη και καταλύει το νομικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος.

Για το Σάββατο 11 Ιουλίου 2020, αποφασίσαμε να γίνει μία συγκέντρωση το πρωί στην πόλη της Κέρκυρας και μία το απόγευμα στο χωριό Σινιές, στην ευρύτερη περιοχή του Ερημίτη. Έχουμε ενημερωθεί από τα ΜΜΕ ότι ο πρωθυπουργός σκοπεύει να επισκεφθεί τον Ερημίτη, όπου για επικοινωνιακούς λόγους θα κάνει συμβολικά τα εγκαίνια της «επένδυσης». Εμείς, οι φορείς και οι πολίτες που σταθερά αγωνιζόμαστε για την προστασία του δημόσιου πλούτου και του περιβάλλοντος, με ειρηνικό τρόπο θα διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στο ξεπούλημα και την καταστροφή του Ερημίτη αλλά και την πρόθεσή μας να παλέψουμε για τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα του νησιού μας.


*Πρόεδρος Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Είναι ζωτική ανάγκη η προσαρμογή στα νέα κλιματικά δεδομένα
Ο πλανήτης μας ήδη βιώνει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Καλούμαστε να προσαρμοστούμε στις ήδη υφιστάμενες και συνεχώς εντεινόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Είναι ζωτική ανάγκη η προσαρμογή στα νέα κλιματικά δεδομένα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Όλα ή τίποτα για το περιβάλλον
Το 1987 οι REM κυκλοφορούν το "It's the end of the world as we know it", στιγματίζοντας μια ολόκληρη γενιά. Η οικολογική συνείδηση, αναπόσπαστο κομμάτι του κυρίαρχου ρεύματος την περίοδο των χίπηδων, που σαν...
Όλα ή τίποτα για το περιβάλλον
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η διαλεκτική σχέση τους για μια βιώσιμη περιβαλλοντική πολιτική
Ολα σήμερα δείχνουν την ανάγκη μιας ριζικής αναθεώρησης της περιβαλλοντικής πολιτικής που εφαρμόζεται στην Ευρώπη και στη χώρα μας.
Η διαλεκτική σχέση τους για μια βιώσιμη περιβαλλοντική πολιτική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενεργειακή δημοκρατία
Η κλιματική αλλαγή και οι νέες μεγάλες ανισότητες κατέχουν ήδη πρωτεύουσα θέση στην πολιτική ατζέντα και η ενεργειακή δημοκρατία είναι η προοδευτική απάντηση στα μέτωπα που θα καθορίσουν τις εξελίξεις.
Ενεργειακή δημοκρατία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αστυπάλαια: η περίπτωση της συγκροτημένης καταστροφής
Το νησί της Αστυπάλαιας ήταν το πρώτο νησί στο οποίο αποβιβάστηκαν οι κοκορόφτεροι στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 1900. Εννοώ τούς κυριολεκτικά κοντοτιέρους φασίστες του μουσολινικού καθεστώτος.
Αστυπάλαια: η περίπτωση της συγκροτημένης καταστροφής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να σαρωθεί η αρχιτεκτονική κληρονομιά;
Οι καταστροφές από τους σεισμούς στη Σάμο προκάλεσαν και ένα αναπάντεχο για την εποχή κύμα δημοσιογραφικής και κοινωνικής αναταραχής γύρω από την ερειπιώδη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει μεμονωμένα...
Να σαρωθεί η αρχιτεκτονική κληρονομιά;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας