Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά των αιολικών στο Πάνειο Όρος

φωτογραφία αρχείου

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά των αιολικών στο Πάνειο Όρος

  • A-
  • A+

Μαζί με τις «σεβαστές μειοψηφίες» και όσους επιλέγουν να ζήσουν με κεριά, κατά τα λεγόμενα του υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, τάχθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την απόπειρα εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Πάνειο όρος.

Με την απόλυτη στήριξη και του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέκρινε κατά τη συνεδρίασή του, ψήφισμα στήριξης στον αγώνα των δημοτικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας των δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού για την ακύρωση των εργασιών εγκατάστασης 19 ανεμογεννητριών στο Πάνειο Ορος.

Το ιστορικό από την αρχική αίτηση εγκατάστασης των ανεμογεννητριών το 2000 στην περιοχή, έως την γενικευμένη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών που προκάλεσε η επιχειρούμενη τοποθέτηση τους, εν μέσω πανδημίας, όπως και το κοινό κείμενο το οποίο εξέδωσαν οι δήμαρχοι Σαρωνικού και Λαυρεωτικής Πέτρος Φιλίππου και Δημήτρης Λουκάς, μετέφεραν στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο κ. Λουκάς και εκπρόσωποι των Δημοτικών Κοινοτήτων Καλυβίων και Κερατέας. 

Χωρίς την τοπική κοινωνία

Όπως ανέφερε Δ. Λουκάς, το Πάνειο Ορος, που εκτείνεται νοτιοανατολικά του Υμηττού, ανάμεσα στην Κερατέα και τα Καλύβια Θορικού, προστατεύεται ως Ζώνη Α' Απολύτου Προστασίας ορεινών όγκων και δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Έχει κηρυχθεί αναδασωτέο, μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 2007.

Η κατασκευή και εγκατάστασή των ανεμογεννητριών θα έχουν μεγάλη επίπτωση στην πανίδα, τη χλωρίδα και το μικροκλίμα της περιοχής. Όταν απαιτούνται χιλιόμετρα νέων δρόμων, πυλώνες, καλώδια μεταφοράς και τσιμεντένιες βάσεις τα οποία συνεπάγονται αποψίλωση του δάσους και της βλάστησης,

Άλλωστε, η περιοχή της Λαυρεωτικής έχει ήδη πολύ μεγάλη συνεισφορά στην παραγωγή ενέργειας, με την μεγάλη ενεργειακή μονάδα της Λαυρεωτικής 1,5 GW (με όλες τις περιβαλλοντικές συνέπειες), καθώς και το μεγάλο αιολικό πάρκο στη νησίδα Άγιος Γεώργιος. Παράλληλα, κατά μήκος των πλαγιών του Πανείου Ορους ακριβώς δίπλα στην πόλη της Κερατέας διέρχονται 4 δίκτυα πυλώνων, με γραμμές υπερυψηλής τάσης για την τροφοδότηση της πρωτεύουσας, τα οποία έχουν δεσμεύσει και απαξιώσει μεγάλη έκταση.

Η απόσταση του σχεδιαζόμενου μεγάλου αιολικού πάρκου των 18 ανεμογεννητριών είναι μικρότερη των 500 μέτρων από τα πρώτα σπίτια της πόλης. Η χωροθέτηση αυτών των έργων προχώρησε χωρίς καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και κάθε βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Από τους δήμους και τις κοινότητες της περιοχής έχουν δρομολογηθεί ενέργειες αξιοποίησης της κορυφής του, συμπεριλαμβανομένης και της εκμετάλλευσης του ανενεργού στρατοπέδου της Αεροπορίας ως χώρο αναψυχής και αθλητικών δραστηριοτήτων. Επίσης έχει ξεκινήσει η προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησης των μονοπατιών του Πανείου Όρους. με βάση το ΦΕΚ206/30.0.2017.

Αναστολή της αδειοδότησης

Κατά τη συνεδρίαση, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, εισηγούμενος το θέμα, συνόψισε τις ενστάσεις της Περιφερειακής Αρχής ως προς την «αλόγιστη δανειοδότηση και εγκατάσταση αιολικών πάρκων, ιδίως σε περιοχές Natura». Και εξέφρασε την επί της αρχής «θετική στάση» της περιφέρειας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά την εναντίωση της σε καταστροφικά έργα μεγάλης κλίμακας με μεγάλο περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα.

Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, στην τοποθέτησή του, επισήμανε τη θετική στάση της περιφέρειας ως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σημειώνοντας ότι τις «προκρίνουμε και μέσα από την κυκλική οικονομία στη διαχείριση των απορριμμάτων και θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στα επόμενα τρία χρόνια». 

Υπογράμμισε ότι «λαμβάνουμε υπόψη τις αιτιάσεις των τοπικών Αρχών και των πολιτών και με πολύ σεβασμό δίνουμε την απόλυτη στήριξή μας στο δίκαιο αγώνα των δημοτικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας των περιοχών Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, για την αποτροπή της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Πάνειο όρος». Χαρακτήρισε δε την άποψη του κοινωνικού συνόλου και των τοπικών αρχών ως βασικούς συντελεστές για την αδειοδότηση κάθε ανάλογου έργου και ζήτησε την αναστολή της συγκεκριμένης αδειοδότησης αλλά και αναθεώρηση του πλαισίου αδειοδότησης των αιολικών πάρκων.

Τέλος στο ψήφισμα του ΠΕΣΥ, αποσαφηνίζεται η θέση της περιφέρειας ως προς την αδειοδότηση των αιολικών πάρκων, σημειώνοντας ότι «πρέπει να απαιτείται σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτές εκφράζονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού και όχι απλή γνωμοδότηση της επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, όπως ισχύει ως σήμερα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Καθολικό «όχι» στις ανεμογεννήτριες
Aκόμη ένα μέτωπο ανοίγει κατά της εγκατάστασης βιομηχανικών αιολικών, εξαιτίας των καταλυτικών επιπτώσεών τους στο φυσικό περιβάλλον, αυτή τη φορά μέσα στην Αττική και συγκεκριμένα στο Πάνειο όρος.
Καθολικό «όχι» στις ανεμογεννήτριες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πολλαπλές κακοποιήσεις στο ρέμα της Πικροδάφνης
Πέραν των ορίων του νόμου και χωρίς την απαιτούμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων οι εργασίες της Περιφέρειας Αττικής στις αυθαίρετες κατασκευές πάνω στην κοίτη του πολύπαθου ρέματος.
Πολλαπλές κακοποιήσεις στο ρέμα της Πικροδάφνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι πολίτες που μάχονται για το περιβάλλον δεν είναι τρομοκράτες!
Βγαλμένη από τα χειρότερα σενάρια δυστοπίας, είναι η δίωξη κατά τεσσάρων αγωνιστών ενάντια στα αιολικά ως μελών τρομοκρατικής οργάνωσης επειδή κατήγγειλαν τις παράνομες εργασίες στα Αγραφα.
Οι πολίτες που μάχονται για το περιβάλλον δεν είναι τρομοκράτες!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δήμαρχοι οργανώνονται κατά των ανεμογεννητριών
Επειτα από πρωτοβουλία του δημάρχου Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης συζήτηση δημάρχων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Δήμαρχοι οργανώνονται κατά των ανεμογεννητριών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Επιχείρηση» άμβλυνσης των αντιδράσεων για τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα
Το Πράσινο Ταμείο μετατρέπεται σε μηχανισμό στήριξης του αιολικού λόμπι στη χώρα μας ● Την υλοποίησή του αναλαμβάνουν το Ινστιτούτο EPLO και το Φόρουμ «Συγκλίσεις», που ιδρύθηκε από την Αλεξάνδρα Μητσοτάκη.
«Επιχείρηση» άμβλυνσης των αντιδράσεων για τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα αιολικά βάζουν πλώρη για Ιο, Αμοργό, Ανάφη και Γυάρο
Φαραωνικές ανεμογεννήτριες στήνονται στην άγονη γραμμή του Αιγαίου, δίχως να το γνωρίζουν οι τοπικές κοινωνίες και, κυρίως, χωρίς να έχουν καν ερωτηθεί.
Τα αιολικά βάζουν πλώρη για Ιο, Αμοργό, Ανάφη και Γυάρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας