Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΜέΡΑ25: Σύμπτωμα βαθιάς θεσμικής κρίσης η υπόθεση Novartis
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

ΜέΡΑ25: Σύμπτωμα βαθιάς θεσμικής κρίσης η υπόθεση Novartis

  • A-
  • A+

Το ΜέΡΑ25 εκτιμά ότι η υπόθεση Novartis «εξελίσσεται σε σύμπτωμα βαθιάς θεσμικής κρίσης της χώρας μας, κρίσης του πολιτικού συστήματος, κρίσης της δικαιοσύνης, κρίσης της στοιχειωδώς ακριβούς ενημέρωσης που αναμένει ο πολίτης από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης». Τονίζει δε ότι παρόμοιες υποθέσεις πρέπει να εξετάζονται από τη δικαστική εξουσία αποκλειστικά και όχι από επιτροπές πολιτικών κομμάτων.

Το ΜέΡΑ25 κάνει λόγο για «απολύτως παράνομες και σαφώς ανήθικες» ηχογραφήσεις από τον κ. Σάμπυ Μιωνή, που όπως λέει έγιναν δεκτές από τη Βουλή, ενώ αντίθετα απορρίφθηκαν οι ηχογραφημένες συνομιλίες του Eurogroup, που ήταν νόμιμες, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου.

Επίσης, ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση τονίζοντας ότι «τις τελευταίες ημέρες, εκόντες άκοντες παρακολουθούμε με αηδία την κοκορομαχία μεταξύ νυν και τέως κυβερνώντων, η οποία τροφοδοτείται και υπερ-προβάλλεται από τα πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ». Αναλυτικά, τα συμπεράσματα του ΜέΡΑ25 μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι τα ακόλουθα:

«(α) Διαπιστώνουμε ότι οι απολύτως παράνομες αλλά και σαφώς ανήθικες ηχογραφήσεις ιδιωτικών συνομιλιών από τον ιδιώτη επιχειρηματία, άλλοτε εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού και περίβλεπτο θαμώνα τη λίστας Lagarde, κ. Σάμπυ Μιωνή, γίνονται δεκτές προς εξέταση από τη Βουλή, δημοσιεύονται παντού και χαιρετίζονται με επευφημίες από την ίδια πολιτική παράταξη και ακριβώς τα ίδια φυσικά πρόσωπα, τα οποία προσφάτως απέρριψαν ως απαράδεκτη, και σχεδόν χυδαία, την κατάθεση των νόμιμων (Άρειος Πάγος 277/2014) και ηθικά-πολιτικά επιβεβλημένων ηχογραφήσεων/πρακτικών των Eurogroup από δημόσιο λειτουργό κατά την άσκηση των καθηκόντων του στην ίδια Βουλή. Μονά-ζυγά δικά τους, σε μια πρωτοφανή και κλιμακούμενη εχθρότητα για την αλήθεια.

(β) Τα 20 εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ πραγματικά πιάνουν τόπο: Ενώ στις ΗΠΑ ομολογήθηκαν από τη Novartis δωροδοκίες στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2012-2015, δωροδοκίες σε "κρατικούς αξιωματούχους" προς επιρροή στην "κυβέρνηση" (και, όταν πρόκειται για τη Novartis HELLAS, η έμμεσα αναφερόμενη "ξένη κυβέρνηση" δεν είναι της Τρανσδνειστερίας… Άλλωστε, από τα 345 εκατομμύρια δολάρια του προστίμου της Novartis, τα 310 αφορούν μόνο την Ελλάδα, με ανάλογο το μέγεθος και την έκταση των δωροδοκιών), οι πηχυαίοι τίτλοι των ΜΜΕ στην Ελλάδα μιλούσαν για "δικαίωση" των εγκαλουμένων, "δεν δωροδοκήθηκαν πολιτικοί", δεν υπήρξε σκάνδαλο, και η προανακριτική κλείνει άρον-άρον. Η κυβερνητικά ευθέως χρηματοδοτούμενη συστηματική παραπληροφόρηση, που μετατρέπει το άσπρο σε μαύρο και τούμπαλιν, είναι σκανδαλώδης.

(γ) Ο εγκαλούμενος και διερευνώμενος υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δηλώνει από τηλεοράσεως πως η αρμόδια εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη "πρέπει να φυλακιστεί". Αυτό από μόνο του φανερώνει μια πρωτοφανή, αδιανόητη θεσμική κρίση και κατάρρευση των θεσμικών εγγυήσεων στην Ελλάδα, πόσω δε μάλλον όταν σύμφωνα με τον νόμο 4596/2019, δηλαδή την ευρωπαϊκή Οδηγία 2016/343/ ΕΕ, έχει θεσμοθετηθεί στη χώρα μας η απαγόρευση οποιασδήποτε δημόσιας αναφοράς δημόσιου λειτουργού ή κυβερνητικού αξιωματούχου σε εκκρεμή ποινική διαδικασία.

(δ) Στην παράνομη ηχογράφηση της προσωπικής συνομιλίας με τον κ. Παππά πληροφορούμαστε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αντάλλασσε "χάρες" κάτω από το χαλί με τον επικεφαλής του εγκληματικού καθεστώτος του Ισραήλ και πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου. Τουλάχιστον τώρα γνωρίζουμε με ποιες μεθοδεύσεις χαράσσεται η εξωτερική πολιτική και η διπλωματία της χώρας…

(ε) Οι ποικίλες αποκαλύψεις και για τα δύο κόμματα μνημονιακής εξουσίας στην Ελλάδα, καθώς και οι μεθοδεύσεις τους φανερώνουν κάτι που υπερβαίνει την περιπτωσιολογία των προσώπων τους: Ότι το πολιτικό προσωπικό που θα δεχθεί να αναλάβει την εξουσία με όρο την αποικιακή εφαρμογή δεδομένης, σταλείσας με delivery πολιτικής, της πολιτικής των μνημονίων, δεν μπορεί παρά να είναι ενός συγκεκριμένου και ιδιαίτερα χαμηλού επιπέδου και ήθους, ειδάλλως δεν θα μπορούσαν να αποδεχθούν αυτούς τους όρους διακυβέρνησης της χώρας και διακύβευσης του μέλλοντός τους. Εμμέσως αλλά σαφώς, τα μνημόνια συντελούν αποφασιστικά στην εξαχρείωση του πολιτικού προσωπικού και, εν τέλει, στη θεσμική κρίση».

Το ΜέΡΑ25 υπενθυμίζει ότι από την πρώτη στιγμή απέχει από τις διαδικασίες της προανακριτικής επιτροπής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εξέτασης τέτοιων ζητημάτων από τη δικαστική εξουσία αποκλειστικά, όχι από επιτροπές πολιτικών κομμάτων.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: «Να στείλει τον κ. Γεωργιάδη σπίτι του ο πρωθυπουργός»
Στην αντεπίθεση πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση Novartis, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είπε ότι η Εισαγγελέας Διαφθοράς θα πρέπει να μπει φυλακή.
ΣΥΡΙΖΑ: «Να στείλει τον κ. Γεωργιάδη σπίτι του ο πρωθυπουργός»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πυρά Βαρουφάκη κατά κυβέρνησης για οικονομία, Novartis και διαδηλώσεις
Εργαλείο αποανάπτυξης χαρακτήρισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, κατά την παρέμβασή του στη Βουλή, το νομοσχέδιο για τη θέσπιση ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων κι έκανε λόγο για 5ο μνημόνιο «στα σκαριά»
Πυρά Βαρουφάκη κατά κυβέρνησης για οικονομία, Novartis και διαδηλώσεις
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο Κούλογλου πάει στο Ευρωκοινοβούλιο τις απειλές Γεωργιάδη προς Τουλουπάκη
Την ανάμειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις ξεκάθαρες απειλές του υπουργού Ανάπτυξης προς την εισαγγελέα Διαφθοράς.
Ο Κούλογλου πάει στο Ευρωκοινοβούλιο τις απειλές Γεωργιάδη προς Τουλουπάκη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Απόφαση - κόλαφος που ισοπεδώνει τα περί σκευωρίας
Τονίζει πως η Novartis παραδέχεται πως διέφθειρε αξιωματούχους για να επηρεάσει τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης κατά την περίοδο 2012-2015, επί διακυβέρνησης Σαμάρα. 
ΣΥΡΙΖΑ: Απόφαση - κόλαφος που ισοπεδώνει τα περί σκευωρίας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά στη διαγραφή Παππά και δείχνει… Σαμαρά
Σφοδρή σύγκρουση μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεσπάσει με αφορμή την παράνομα ηχογραφημένη συνομιλία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σ. Μιωνή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά στη διαγραφή Παππά και δείχνει… Σαμαρά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΜέΡΑ25: Επιστροφή στη μαύρη επταετία το ν/σ για τις δημόσιες συναθροίσεις
Να αποσυρθεί πάραυτα το σχέδιο νόμου ζητάει το ΜέΡΑ25, καταγγέλλοντάς το ως μετάφραση στη δημοτική των βασικών σημείων του νομοθετικού διατάγματος 794/1971 της χούντας
ΜέΡΑ25: Επιστροφή στη μαύρη επταετία το ν/σ για τις δημόσιες συναθροίσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας