Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Καμπανάκι» από την ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση του σχεδίου ανάκαμψης

Werner Hoyer

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

«Καμπανάκι» από την ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση του σχεδίου ανάκαμψης

  • A-
  • A+
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων απαιτεί περισσότερα χρήματα από τις κυβερνήσεις προκειμένου η ΕΤΕπ να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην μετά κορονοϊό εποχή για την ανάκαμψη της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (με έδρα το Λουξεμβούργο) βρίσκεται ήδη υπό πίεση για να χρηματοδοτήσει τους στόχους του μπλοκ των «27» της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τώρα, ο πρόεδρος της Werner Hoyer, προειδοποιεί ότι η τράπεζα θα χρειαστεί μια γενναία ένεση ρευστότητας προκειμένου να διοχετεύσει τα χρήματα στην οικονομία, όπως ευελπιστούν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η κεφαλαιακή επάρκεια είναι σημαντική γιατί πρέπει πάντα να γνωρίζετε ότι πρόκειται για το χρηματοοικονομικό ίδρυμα με τη μεγαλύτερη μόχλευση στον κόσμο», δήλωσε ο Hoyer σε μια διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε από το γραφείο της ΕΤΕπ αναφέροντας με νόημα πως «τώρα φτάσαμε στο όριο».

Η στάση του 68χρονου τραπεζίτη θα μπορούσε να περιπλέξει το σχέδιο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει εξαγγείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς η ΕΤΕπ αποτελεί τον μεγαλύτερο δανειστή σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο για να παρέχει πιστώσεις, αλλά και για να πραγματοποιεί επενδύσεις σε μετοχές, για τις οποίες η Hoyer εξέφρασε αμφιβολίες.

Οι κυβερνήσεις θα κληθούν σύντομα να λάβουν αποφάσεις 

Ένα μεγάλο μέρος του σχεδίου ανάκαμψης στοχεύει στη διατήρηση βιώσιμων εταιρειών σε μια περίοδο που οι οικονομίες των χωρών μελών της ΕΕ «έκλεισαν» για μήνες εξαιτίας της πανδημίας.

Στους κόλπους της ΕΕ παραμένει διχογνωμία με τα μπλοκ των χωρών να χωρίζονται μεταξύ εκείνων που προτείνουν να δοθούν ενισχύσεις υπό τη μορφή επιχορηγήσεων (Γαλλο-γερμανική πρόταση 500 δισεκατομμυρίων ευρώ) και τις υπόλοιπες που προτείνουν να υπάρξει συνδυαστικά και δανεισμός.

Την περασμένη Παρασκευή, οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στην τετράωρη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης) αποφάσισαν να ανανεώσουν το ραντεβού τους για τον ερχόμενο μήνα, προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές τους αποφάσεις.

Στη σύνοδο κορυφής δεν έγινε συζήτηση για την παροχή περισσότερων χρημάτων στην ΕΤΕπ. Οι κυβερνήσεις (μέτοχοι της ΕΤΕπ) θα κληθούν σύντομα να αντιμετωπίσουν το θέμα εάν τα σχέδια της Επιτροπής πρόκειται να υλοποιηθούν.

Η Κομισιόν θέλει να ενισχύσει το πρόγραμμα InvestEU, το οποίο διαθέτει χρήματα στον προϋπολογισμό της ΕΕ μέσω της ΕΤΕπ ύψους 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ για τη διασφάλιση δανείων σε ορισμένες εταιρείες. Σκοπεύει επίσης να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να προχωρήσει σε αγορές μετοχών βιώσιμων ιδιωτικών εταιρειών που αγωνίζονται για να παραμείνουν ενεργές μετά την πανδημία. Στο σημείο αυτό ο Hoyer έδειξε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.

«Η συμμετοχή σε μετοχές εταιρειών δεν είναι δική μας δουλειά», είπε στη συνέντευξη την Πέμπτη. «Σίγουρα δεν είναι στην υπηρεσία μας να σώσουμε μεγάλες εταιρείες», πρόσθεσε. «Εάν ήμασταν ένα τεράστιο επενδυτικό ταμείο, θα ήταν μια διαφορετική ιστορία», είπε και πρόσθεσε: «Θα κάνουμε αυτό που μας ζητούν τα κράτη μέλη μας, οι μέτοχοι».

Σε αναζήτηση μετρητών

Οι υπουργοί Οικονομικών έχουν ήδη συμφωνήσει να παράσχουν στην τράπεζα εγγυήσεις ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για δάνεια σε εταιρείες που αγωνίζονται να κρατηθούν όρθιες από το πέρασμα της πανδημίας. Εν τω μεταξύ, η τράπεζα πλησιάζει τα όρια δανεισμού της.

Η ΕΤΕπ διαθέτει επί του παρόντος 22 δισ. ευρώ και μπορεί να ζητήσει από τις κυβερνήσεις της ΕΕ άλλα 227 δισ. ευρώ, εάν χρειαστεί. Το καταστατικό απαγορεύει την έκδοση δανείων που υπερβαίνουν δυόμισι φορές το κεφάλαιο και το χαρτοφυλάκιο της πλησιάζει ήδη τα 600 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η καταστατική πρόβλεψη για την έκδοση δανείων «δεν πρέπει να ξεπεραστεί», είπε ο Hoyer. «Εάν τα κεφάλαια είναι εξαιρετικά υψηλότερα όπως προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης, τότε δεν μπορούμε να το εξυπηρετήσουμε χωρίς να διακινδυνεύσουμε την οικονομική σταθερότητα της τράπεζας».

«Αυτό δεν είναι επιλογή», πρόσθεσε. «Πρέπει λοιπόν να ενισχύσουμε την κεφαλαιακή μας επάρκεια».

Ο πρόεδρος είπε στο διοικητικό συμβούλιο σε ομιλία του στις 9 Ιουνίου -σύμφωνα με το POLITICO- ότι οι εκτιμήσεις θέλουν η ΕΤΕπ να χρειάζεται δισεκατομμύρια ευρώ, «για να ανταποκριθεί». Ο Hoyer εμφανίσθηκε απρόθυμος να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς σχετικά με το πόσα χρήματα θα χρειαστούν πριν οι ηγέτες συμφωνήσουν σε ένα τελικό πακέτο, το οποίο δεν θα αποφασισθεί πριν από τον Ιούλιο.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πλήρη ευελιξία για 5 είδη κρατικών ενισχύσεων ενέκρινε η Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το προσωρινό πλαίσιο ώστε τα κράτη-μέλη να μπορούν να κάνουν χρήση της πλήρους ευελιξίας που προβλέπουν οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις με στόχο τη στήριξη της οικονομίας...
Πλήρη ευελιξία για 5 είδη κρατικών ενισχύσεων ενέκρινε η Κομισιόν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η πανδημία πυροδοτεί παγκόσμιο «τσουνάμι» χρέους
Σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) το παγκόσμιο χρέος- κυβερνήσεων και επιχειρήσεων- αναμένεται να εκτιναχθεί και ίσως και να ξεπεράσει τα 277 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του...
Η πανδημία πυροδοτεί παγκόσμιο «τσουνάμι» χρέους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εβρεξε λεφτά αυγουστιάτικα
Οι επιχειρήσεις έδωσαν τα ρέστα τους αυτόν τον Αύγουστο, καθώς δανείστηκαν από χρηματιστήρια και αγορές ομολόγων τα περισσότερα χρήματα γι’ αυτόν τον μήνα του καλοκαιριού εδώ και περίπου μία δεκαετία.
Εβρεξε λεφτά αυγουστιάτικα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επτά χιλιάδες απολύσεις στη Marks & Spencer
Ο όμιλος που απασχολεί περισσότερους από 80.000 εργαζομένους στον κόσμο, σημειώνει πως οι μειώσεις στο προσωπικό θα πραγματοποιηθούν κυρίως σε εθελοντική βάση ή μέσω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Επτά χιλιάδες απολύσεις στη Marks & Spencer

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας