Μπορεί ο υπουργός υποδομών και μεταφορών Κώστας Καραμανλής να μίλησε στη Θεσσαλονίκη για ένα από τα «πιο εμβληματικά, πρωτοποριακά και τεχνολογικά αξιοθαύμαστα έργα που θα κατασκευαστούν στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια», όμως ο ορίζοντας είναι ακόμη πολύ μακρινός αφού ο οριστικός ανάδοχος αναμένεται να αναδειχθεί το 2022! Κι ας μην αναφερθούμε στους παραλληλισμούς που μπορεί να κάνουν κάποιοι με τα χρονοδιαγράμματα των έργων της ΝΔ, όπως φερ' ειπείν το Μετρό Θεσσαλονίκης ή ο ΟΑΣΘ.
Ίσως γι αυτό, ο κ. Καραμανλής έσπευσε να τονίσει ότι το έργο δεν είναι αποσπασματικό και μεμονωμένο, αλλά εντάσσεται ως ένας από τους τρεις άξονες, στο συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη, με άλλους δύο άξονες τις καλύτερες οδικές συγκοινωνίες και την παράδοση του μετρό το 2023...
Το έργο αναβάθμισης της ανατολικής περιφερειακής (Thessaloniki Flyover), προϋπολογισμού 370 εκατομμυρίων ευρώ, θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ, παραδόξως δε θα έχει διόδια, εκτός αν κάποια στιγμή η κυβέρνηση ανακαλέσει για χάρη του ιδιώτη, κι έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Σωστά πάντως, ο βορειοελλαδίτης υπουργός αναφέρθηκε στο όφελος που θα προκύψει από τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης που παρουσίασε «για κάθε δύο νεκρούς στην Αττική Οδό, έχουμε σχεδόν τριάντα νεκρούς στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης».
Βλέπετε, η περιφερειακή οδός της Θεσσαλονίκης, σε σύγκριση με την Αττική Οδό, έχει δώδεκα φορές μεγαλύτερο δείκτη θνησιμότητας και δεκατέσσερις φορές πιο υψηλό δείκτη τραυματισμών.
Ο αρχικός σχεδιασμός ωστόσο, προέβλεπε τη δημιουργία εξωτερικής περιφερειακής και για την ανατολική Θεσσαλονίκη, ένα έργο όμως που η κυβέρνηση θεώρησε «πολυδάπανο, με αβέβαιη χρηματοδότηση και με μη εξασφαλισμένη την αδειοδότηση της περιβαλλοντικής μελέτης», οπότε επέλεξε τη φτωχότερη λύση του fly over...
Το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός εντελώς νέου, εναέριου αυτοκινητοδρόμου, ο οποίος θα «πετάει» πάνω από τον ανατολικό περιφερειακό, δηλαδή έναν «δρόμο πάνω από το δρόμο».
Στο πλαίσιο του σχεδιασμού θα κατασκευαστούν δεκατρία χιλιόμετρα οδικού έργου, εννιά ανισόπεδοι κόμβοι, τέσσερα χιλιόμετρα συνεχόμενης γέφυρας Flyover και νέες γέφυρες , καθώς και τρεις νέες σήραγγες. Παράλληλα, προβλέπεται η αναβάθμιση των δεκατεσσάρων χιλιομέτρων που χρησιμοποιούν σήμερα οι Θεσσαλονικείς από το ύψος του νοσοκομείου Παπαγεωργίου με κατεύθυνση προς τα ανατολικά.
Ο κ. Καραμανλής τόνισε επίσης ότι κεντρικό ρόλο στον κυβερνητικό σχεδιασμό έχουν τα έργα υποδομών και πως είναι ήδη έτοιμο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έργων, συνολικού ύψους άνω των 13 δισ. ευρώ.
Μετρό, ΟΑΣΘ και άλλες ιστορίες...
Ο υπουργός υποδομών και μεταφορών απάντησε και σε ερωτήσεις για τον ΟΑΣΘ, επικρίνοντας ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνοντας ότι στόχος είναι σύντομα η δυναμικότητα να αυξηθεί στα πεντακόσια λεωφορεία σε καθημερινή κυκλοφορία. «Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, κατανοώ την ταλαιπωρία του κοινού», σχολίασε.
Για το Μετρό, τόνισε ότι προχωρά το έργο, σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, με σεβασμό προς τις αρχαιότητες και αυτό θα παραδοθεί το 2023.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας