• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.2°C
  0 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.9°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 15.4°C
  2 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.4°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 9.9°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.1°C
  1 BF
  92%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.2°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 11.9°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 13.4°C
  1 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 13.8°C
  0 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  3 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.9°C
  0 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 11.6°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.1°C
  1 BF
  88%

→ η Βασιλική Θάνου

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ανώτατοι δικαστές: «Καταφανώς αντίθετες με το Σύνταγμα οι προτάσεις Πικραμμένου»

 • A-
 • A+

Την πλήρη αντίθεσή της με τις προτάσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένου, για τις αλλαγές στη δικαιοσύνη εκφράζει η Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων, συντασσόμενη με τις θέσεις που έχουν εκφραστεί και από άλλες δικαστικές ενώσεις.

Στην ανακοίνωση που υπογράφουν η πρόεδρος, Βασιλική Θάνου, και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης, Χρήστος Κατσιάνης, τονίζεται ότι οι «προτάσεις αυτές είναι καταφανώς αντίθετες προς τις Συνταγματικές διατάξεις, οι οποίες προβλέπουν ρητά τον τρόπο διορισμού των Δικαστικών Λειτουργών και την ισοβιότητα αυτών, ώστε να διασφαλίζεται η προστατευόμενη από το Σύνταγμα δικαστική ανεξαρτησία.

Επισημαίνουν δε ότι «το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει με επάρκεια τον τρόπο επιθεώρησης των Δικαστικών Λειτουργών, με ετήσια και με έκτακτη επιθεώρηση, καθώς και τον τρόπο αξιολόγησης αυτών, για την προαγωγή τους σε κάθε βαθμό, από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρει τα εξής:

«Με αφορμή τις προτάσεις του κ. Πικραμένου σχετικά με το διορισμό Δικαστών επί θητεία, με τις προαγωγές των Δικαστών κατόπιν γραπτού διαγωνισμού και με τον τρόπο αξιολόγησης αυτών, εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας και επισημαίνουμε τα εξής: Οι προτάσεις αυτές είναι καταφανώς αντίθετες προς τις Συνταγματικές διατάξεις, οι οποίες προβλέπουν ρητά τον τρόπο διορισμού των Δικαστικών Λειτουργών και την ισοβιότητα αυτών (αρθ. 88 παρ. 1 και 90), ώστε να διασφαλίζεται η προστατευόμενη από το Σύνταγμα δικαστική ανεξαρτησία, (αρθ. 87).

»Επίσης, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει με επάρκεια τον τρόπο επιθεώρησης των Δικαστικών Λειτουργών, με ετήσια και με έκτακτη επιθεώρηση, καθώς και τον τρόπο αξιολόγησης αυτών, για την προαγωγή τους σε κάθε βαθμό, από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο λαμβάνει υπόψη, πέραν της σειράς αρχαιότητας στην επετηρίδα, την επιστημονική κατάρτιση και τον βαθμό εργατικότητας και απόδοσης αυτών, καθώς και την εν γένει υπηρεσιακή & κοινωνική συμπεριφορά τους. (αρθ. 49 παρ. 5 & 6 και αρθ. 84 Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων & Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών). Ωσαύτως, με επάρκεια προβλέπεται το νομοθετικό πλαίσιο της δοκιμαστικής υπηρεσίας και του διορισμού των αποφοιτούντων από τη Σχολή Δικαστών. Είμαστε, ασφαλώς, πρόθυμοι να συζητήσουμε & να προτείνουμε βελτιώσεις ως προς τα θέματα αυτά. 

»Επί πλέον, εκφράζουμε την δυσάρεστη έκπληξη μας, διότι οι εν λόγω προτάσεις προέρχονται από Δικαστικό Λειτουργό – επίτιμο Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο οποίος δηλώνει ότι θεωρεί ως τρόπο βελτίωσης του επιπέδου των Δικαστών, τον ανταγωνισμό τους, με Δικηγόρους και Καθηγητές ΑΕΙ, διοριζόμενους ως Δικαστές επί θητεία. Εντύπωση, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι οι προτάσεις αυτές εκφράζονται σε μια χρονική περίοδο, όπου η μεγαλύτερη και αρχαιότερη Δικαστική Ένωση (Δικαστών & Εισαγγελέων) είναι «ακέφαλη», λόγω της άρνησης των εννέα (9) μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, για την άμεση διενέργεια των αρχαιρεσιών.

»Τέλος, χαρακτηρίζουμε ως «άστοχο» τον παραλληλισμό του τρόπου των προαγωγών των Δικαστών με εκείνον των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, τους οποίους τιμούμε και αναγνωρίζουμε τη μεγάλη προσφορά τους, αλλά, κατά την άποψη μας, δεν μπορεί να αποτελεί ομοειδές παράδειγμα, με παραπομπή, στον διαγωνισμό στη Σχολή Πολέμου, δεδομένου ότι η συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία & ισοβιότητα των Δικαστών δεν σχετίζεται με την ιεραρχική πειθαρχία και τον τρόπο λειτουργίας των Στρατιωτικών Δυνάμεων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κατά των προτάσεων Πικραμμένου και η Ένωση Εισαγγελέων
Εκτός των συνταγματικών ορίων κινούνται οι προτάσεις του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης για κατάργηση της επετηρίδας των δικαστικών λειτουργών και διορισμό δικαστών επί θητεία, τονίζει και η Ένωση Εισαγγελέων...
Κατά των προτάσεων Πικραμμένου και η Ένωση Εισαγγελέων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τα μαζεύει για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη ο Π. Πικραμμένος
Για εκτός συνταγματικών ορίων προτάσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Π. Πικραμμένου περί κατάργησης της επετηρίδας των δικαστικών λειτουργών κάνει λόγο η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος.
Τα μαζεύει για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη ο Π. Πικραμμένος
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αντιδρούν οι διοικητικοί δικαστές στις προτάσεις Πικραμμένου
Ζητήματα αντισυνταγματικότητας αλλά και ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης εγείρονται σύμφωνα με την Ένωση Διοικητικών Δικαστών, από τις προτάσεις του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου για κατάργηση...
Αντιδρούν οι διοικητικοί δικαστές στις προτάσεις Πικραμμένου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Καταγγέλλει «ευθεία παρέμβαση» στη δίκη του «Λίπους»
Αίτημα εξαίρεσης των δικαστών του πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου, ενώπιον του οποίου συζητείται το αίτημα των γαλλικών αρχών για την έκδοση στη Γαλλία του Γεωργιανού Λάσα Σουσανσβίλι, γνωστός και με το...
Καταγγέλλει «ευθεία παρέμβαση» στη δίκη του «Λίπους»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πρώην πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων για τον Τούρκο στρατιωτικό
Κριτική ασκούν έντεκα πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας σε κοινή τους ανακοίνωση με αφορμή την απόφαση χορήγησης ασύλου στον ένα από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς και την αίτηση ακύρωσης που...
Πρώην πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων για τον Τούρκο στρατιωτικό
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Το γελοίο είναι ανίκητο»
Με την ιδιότητά του ως πολιτικού επιστήμονα και φυσικά του μέλους του ελληνικού κοινοβουλίου και υφυπουργού Παιδείας, ο Κωνσταντίνος Ζουράρις σχολίασε αποκλειστικά στην «Εφ.Συν.» τα όσα ανακοίνωσε η Ενωση...
«Το γελοίο είναι ανίκητο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας