Την αντίδραση του Βερολίνου έχει προκαλεί καταγγελία –η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Spiegel– ότι ο ακροδεξιός εξτρεμισμός όχι μόνο είναι παρών στον γερμανικό στρατό, αλλά είναι ανεχτός από τη στρατιωτική ελίτ της χώρας.
Σχετική επιστολή (η οποία περιγράφει λεπτομερώς τους παραπάνω ισχυρισμούς και απευθύνθηκε στην υπουργό Άμυνας της χώρας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο Spiegel) αναφέρει πως ο ακροδεξιός εξτρεμισμός είναι γνωστός σε περίπου 1.000 ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους, όμως –όπως τονίζει ο καταγγέλλων– «είτε αγνοήθηκε είτε έγινε πλήρως ανεχτός», για πολλούς και διάφορους λόγους.
Ο καταγγέλλων, ο οποίος υπηρέτησε κι ο ίδιος στον γερμανικό στρατό, παρείχε πολλά παραδείγματα για το πού φέρεται να επιτρέπεται η εξτρεμιστική συμπεριφορά της ακροδεξιάς. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται ένας από τους εκπαιδευτές του, ο οποίος δεν έκρυβε την «επιθετικά εθνικιστική» του στάση.
Επίσης, το κέντρο διοίκησης στο οποίο υπηρετούσε, χρησιμοποιούσε τον κωδικό «Y-88» ως «διακριτικό κλήσης», με το οποίο οι στρατιώτες συντονίζονταν στις εταξύ τους ραδιοεπικοινωνίες. Ως γνωστόν, ο αριθμός 88 είναι ο υπέρ-ρατσιστικός αριθμητικός κωδικός για τον ναζιστικό χαιρετισμό (όπου 88, βάλτε HH, δηλαδή Heil Hitler). Οι νεοσύλλεκτοι είχαν παρατηρήσει τη σαφή αναφορά στον Χίτλερ, αλλά κανείς δεν είχε πει τίποτα υπό τον φόβο τιμωρίας, όπως ανέφερε ο καταγγέλλων.
Αντιδρώντας στις αποκαλύψεις, η υπουργός Άμυνας δήλωσε πως «το τείχος της σιωπής έχει σπάσει». Όπως ανέφερε, «εργαζόμαστε εδώ και πολύ καιρό για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», προσθέτοντας ότι η ίδια έχει «πολιτική μηδενικής ανοχής» έναντι όλων των μορφών εξτρεμισμού.
Οι παραπάνω αποκαλύψεις έρχονται μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας, να τροποποιήσει τον στρατιωτικό νόμο της χώρας, διευκολύνοντας την απόλυση στρατιωτών που ελέγχονται για ή για κάποιο άλλο σοβαρό παράπτωμα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας