Από επιχειρησιακή άποψη η μείωση των αμερικανικών δυνάμεων στη Γερμανία κατά δέκα χιλιάδες είναι ασήμαντη.
Σε επίπεδο όμως πολιτικών συμβολισμών, και μάλιστα αν κάποιοι από τους δεκα χιλιάδες μετασταθμεύσουν στην Πολωνία, η κίνηση είναι βαρύνουσα.
Ο Τραμπ, σε αντίθεση με τους προκατόχους του Μπους πατέρα και Κλίντον αλλά και τον Ομπάμα, δεν κρατά τα προσχήματα της στενής προνομιακής συνεργασίας μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον.
Η Γερμανία στη δεκαετία του ‘90 αρνήθηκε την πρόταση των ΗΠΑ να γίνουν οι δύο χώρες «Συνεταίροι στην Ηγεμονία» (Partners in Leadership), καθώς θα εγκλωβιζόταν σε μια λογική αυτόματης ευθυγράμμισης με τις επιλογές της Ουάσινγκτον.
Η Γερμανία μετά την ενοποίηση της το 1990 έχει έμπρακτα διακηρύξει ότι δεν αντιμετωπίζει τη Ρωσία ως απειλή εξ Ανατολών, αλλά αντίθετα επιλέγει να συνάψει μαζί της Στρατηγική Συνεργασία στην Ενέργεια με σημείο αναφοράς τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου North Stream.
Ακόμα και για τον Τραμπ, που δεν καταγράφει τη Μόσχα ως στρατηγική απειλή για την Ουάσινγκτον, ένας ευρασιατικός άξονας Γερμανίας-Ρωσίας αποτελεί μείζονα παρενόχληση. Αν δεν υπάρχει απειλή από τη Ρωσία, τότε αυτόματα υποβαθμίζονται και υποτιμώνται οι όποιες εγγυήσεις της Ουάσινγκτον ως προς την ασφάλεια της Ευρώπης.
Χωρίς ουσιαστική παρουσία και πολιτική δέσμευση στην ασφάλεια της Ευρώπης, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ασκήσουν ρυθμιστικό ρόλο στη διατλαντική σχέση.
Σήμερα το Βερολίνο διαφωνεί μετωπικά εφ’ όλης της ύλης με τις επιλογές Τραμπ: από τη σκλήρυνση απέναντι στο Ιράν μέχρι την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη για τους Πυραύλους Μέσου Βεληνεκούς αλλά και τη Συνθήκη Ανοιχτοί Ουρανοί.
Την ίδια στιγμή ο Τραμπ καταγράφει τη Γερμανία ως σκληρό εμπορικό ανταγωνιστή και αντίπαλο, που προωθεί με θεμιτά και αθέμιτα μέσα μια επιθετική εξαγωγική πολιτική στην αγορά των ΗΠΑ. Οσο σταθεροποιείται η παραπάνω μεγάλη εικόνα, τόσο θα αποδομούνται και θα συρρικνώνονται τα όποια σύμβολα της πάλαι ποτέ στενής συμμαχικής σχέσης ΗΠΑ - Γερμανίας που ήταν ο σκληρός πυρήνας της διατλαντικής σχέσης συνολικά…
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας