Σχέδιο για τη δημιουργία bad bank καταρτίζει η ΕΚΤ με στόχο να αντιμετωπίσει τα «κόκκινα» δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ που θα προέλθουν μετά την πανδημία κορονοϊου.
Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές με γνώστη του θέματος, η ΕΚΤ έχει ειδική task force για να εξετάσει την πρόταση μιας «κακής τράπεζας» στην οποία θα μεταφερθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Τα σχέδια αποκαλύπτονται εν μέσω προγραμμάτων τρισεκατομμυρίων ευρώ τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από τα κράτη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού.
Η Φρανκφούρτη στοχεύει στην προστασία των εμπορικών τραπεζών από τις όποιες δευτερογενείς κρίσεις, ιδιαίτερα εάν η ανεργία στερήσει το αναγκαίο εισόδημα για την αποπληρωμή των δανείων.
Το ύψος των δανείων στην Ευρωζώνη που θεωρείται απίθανο να αποπληρωθούν ποτέ πλήρως διαμορφώνεται ήδη σε πάνω από μισό τρισ. ευρώ, περιλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών, των δανείων για αγορά αυτοκινήτων και των στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters εκτιμάται ότι το ποσό θα αυξηθεί εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων προς τους δανειολήπτες και θα μπορούσε ακόμη και να διπλασιαστεί, επιβαρύνοντας τις εύθραυστες τράπεζες και εμποδίζοντας νέο δανεισμό.
Μία αντίστοιχη διαδικασία είχε συζητηθεί και απορριφθεί πριν από δύο χρόνια, όμως πλέον η ΕΚΤ διαβουλεύθηκε με τράπεζες και αξιωματούχους της ΕΕ σχετικά με ένα τέτοιο σχήμα τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε η μία από τις πηγές.
Η στήριξη του σχεδίου από την ΕΚΤ είναι κρίσιμης σημασίας, αλλά θα απαιτείτο και η συναίνεση της Γερμανίας που είναι η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ. Το Βερολίνο ήταν επί μακρόν αντίθετο σε σχήματα που προβλέπουν κοινή ευθύνη για χρέη άλλων χωρών, αν και πρόσφατα έκανε μία απρόσμενη μεταστροφή, συμφωνώντας σε κοινό δανεισμό της ΕΕ για το ταμείο ανάκαμψης από τον κορονοϊό.
Ανάμεσα στα πλάνα που έχουν συζητηθεί είναι η εμπλοκή του ESM, ο οποίος θα αναλάβει τον ρόλο του εγγυητή για την κακή τράπεζα. Στη συνέχεια αυτή η bad bank θα μπορούσε να προχωρήσει μετά στην έκδοση ομολόγων, τα οποία θα αγόραζαν οι εμπορικές τράπεζες έναντι των χαρτοφυλακίων των κόκκινων δανείων του, εξουδετερώνοντας το σοκ του κορονοϊού για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Στη συνέχεια οι τράπεζες θα μπορούσαν να δίνουν αυτά τα ομόλογα στην ΕΚΤ ως ενέχυρα για τη χρηματοδότησή τους από αυτή.
Για το θέμα αυτό, ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία, ανέφερε ότι είναι πρόωρο, καθώς δεν είναι ξεκάθαρες οι πραγματικές επιπτώσεις της πανδημίας.
«Στηρίζω πολύ τις εταιρείες διαχείρισης ενεργητικού (σ.σ.: τις κακές τράπεζες). Θεωρώ ότι είναι χρήσιμες», είπε σε δημοσιογράφους, τονίζοντας την επιτυχία των κακών τραπεζών στην Ισπανία και την Ιρλανδία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. «Πολλά από αυτά τα σχήματα είχαν στο τέλος θετικό πρόσημο, επιτυγχάνοντας κέρδη», είπε. Ο Ενρία σημείωσε ότι η ΕΚΤ εξετάζει πώς θα μπορέσουν οι τράπεζες να αντεπεξέλθουν εάν η κρίση επιδεινωθεί. Οι τράπεζες, πρόσθεσε, έχουν κεφάλαια μεγαλύτερα από 600 δισ. ευρώ, τα οποία θα είναι πιθανόν αρκετά, αν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας