Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βλέπει «λαϊκισμό» ο Πατούλης και απαντά με μισές αλήθειες

O περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης

EUROKINISSI

Βλέπει «λαϊκισμό» ο Πατούλης και απαντά με μισές αλήθειες

  • A-
  • A+

Να ρίξει την ευθύνη του «θαψίματος» της επαναχρησιμοποίησης βιοαποβλήτων στην Αττική, σε άλλους και συγκεκριμένα στην προηγούμενη κυβέρνηση, επιχειρεί επίμονα ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, με νέα απάντησή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και τα δημοσιεύματά της για το νέο κανονισμό τιμολόγησης στη διαχείριση απορριμμάτων.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του με τίτλο «Ο λαϊκισμός είναι η κύρια αιτία που εξακολουθούμε σήμερα στην Αττική να θάβουμε τα σκουπίδια», ο περιφερειάρχης αποδίδει την εκτίναξη του κόστους διαχείρισης βιοαποβλήτων από μηδέν ευρώ, σε 26,95 ευρώ/τόνο, στο «νόμο Φάμελλου» και κατηγορεί «όσους ισχυρίζονται ότι η διαχείριση των βιοαποβλήτων θα ήταν δήθεν δωρεάν», ότι «λένε συνειδητά ψέματα».

Όπως γράφαμε σε δημοσιεύματά μας, ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), επικαλούμενος το «νόμο Φάμελλου» και την πρώτη εφαρμογή του, διέγραψε παράλληλα μια σειρά προγενέστερων αποφάσεών του που είχαν ληφθεί ως κίνητρα για ανακύκλωση βιοαποβλήτων (και συγκεκριμένα για παραγωγή κομπόστ). Οι αποφάσεις αφορούσαν μη χρέωση α) αμιγώς πράσινων αποβλήτων, β) προδιαλεγμένων ανακυκλώσιμων υλικών, γ) προδιαλεγμένων υπολειμμάτων λαϊκών αγορών.

Μια ακόμη προγενέστερη απόφαση-κίνητρο του ΕΔΣΝΑ για επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων ήταν η επιβολή ποινής τέλους ταφής ύψους 100 ευρώ/τόνο σε φορτία δημοτικών απορριμματοφόρων που μετέφεραν πράσινα απορρίμματα μαζί με άλλα αστικά απορρίμματα ή μπάζα, καθιστώντας αδύνατη την εκτροπή των πράσινων απορριμμάτων από την ταφή. Και αυτή η απόφαση διαγράφηκε, χωρίς να υποχρεώνει τον ΕΔΣΝΑ κανένας νόμος.

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη (ολόκληρη η απάντησή του παρακάτω), με τη νέα τιμολογιακή πολιτική του ΕΔΣΝΑ:

«Για κάθε τόνο σύμμεικτων απορριμμάτων το κόστος διαχείρισης ανέρχεται στα 53,90 ευρώ / τόνο, ενώ για κάθε τόνο απορριμμάτων βιοαποβλήτων η χρέωση είναι 26,95 ευρώ. Όσοι ισχυρίζονται ότι η διαχείριση των βιοαποβλήτων θα ήταν δήθεν δωρεάν, λένε συνειδητά ψέματα. Ο νόμος Φάμελλου που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, είναι αυτός που υποχρεωτικά ορίζει σαφώς, ότι η διαχείριση των βιοαποβλήτων θα έχει κόστος. Το ήμισυ του κόστους διαχείρισης των σύμμεικτων απορριμμάτων και το όριζε αυτό, για να υποχρεώσει ουσιαστικά τους Δήμους να συλλέγουν χωριστά τα απορρίμματα».

Η αλήθεια έχει ως εξής: Ο «νόμος Φάμελλου» (ΦΕΚ Β' 1277/2019) προβλέπει συντελεστές ανά κατηγορία εργασιών διαχείρισης απορριμμάτων. Για τα βιοαπόβλητα προβλέπει μέγιστο συντελεστή 0,5 (στο ΦΕΚ, που μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ, ορίζεται συντελεστής ≤0,5). Και ο ΕΔΣΝΑ προσαρμόζει το τιμολόγιό του παίρνοντας το μέγιστο δυνατό όριο του συντελεστή, αφού πρώτα έχει αυξήσει την τιμή στα σύμμεικτα απορρίμματα (ο συντελεστής 0,5 προσαρμόζεται στην τιμή των σύμμεικτων) κατά 8%: από 49,67 ευρώ/τόνο στα 53,90 ευρώ/τόνο. Διαγράφοντας παράλληλα, υπενθυμίζουμε, προγενέστερες αποφάσεις του ΕΔΣΝΑ επί προηγούμενων διοικήσεων για μη χρέωση μια σειράς πράσινων αποβλήτων (σελ. 11 στην εισήγηση του ΕΔΣΝΑ στο έγγραφο που ακολουθεί παρακάτω).

Κανένας νόμος δεν υποχρέωσε τον ΕΔΣΝΑ να διαγράψει τις μηδενικές χρεώσεις, ενώ η ίδια η εισήγηση αναφέρει ότι ειδικά τιμολόγια «θα μπορούσαν» να καθοριστούν στο μέλλον.

Και την ίδια στιγμή, που κατά τα άλλα «δεν αυξάνεται για τους Δήμους το 2020 το κόστος για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους», αυξάνονται τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα έχει να περιμένει ο Δήμος Φυλής από την διαχείριση απορριμμάτων κατά 3,4 εκατ. ευρώ από 36,27 εκατ. το 2019, σε 39,67 εκατ. το 2020. Κουβέντα για την συγκεκριμένη αύξηση δεν λέει ο περιφερειάρχης στις δύο απαντήσεις του.

Παραθέτουμε, ολόκληρη τη νέα απάντηση του περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», και ακολουθούν ανταπαντήσεις για επιπλέον δύο σημεία.

Η νέα απάντηση του περιφερειάρχη

«Ο λαϊκισμός είναι η κύρια αιτία που εξακολουθούμε σήμερα στην Αττική να θάβουμε τα σκουπίδια»

Με αφορμή και νέο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», όπου εξακολουθεί να αναπαραγάγει ψευδείς ειδήσεις σχετικά με το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής από τον ΕΔΣΝΑ, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε για μια ακόμη φορά τα παρακάτω: 

Πρώτον, δεν αυξάνεται για τους Δήμους το 2020 το κόστος για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους. 

Δεύτερον, οι Δήμοι έχουν την ευκαιρία να μειώσουν κατά πενήντα τοις εκατό το κόστος αυτό, αν συλλέγουν ξεχωριστά τα βιοαπόβλητα που παράγουν και δεν τα στέλνουν στη Φυλή μαζί με τα σύμμεικτα απορρίμματα, όπως έκαναν μέχρι σήμερα. Για κάθε τόνο σύμμεικτων απορριμμάτων το κόστος διαχείρισης ανέρχεται στα 53,90 ευρώ / τόνο, ενώ για κάθε τόνο απορριμμάτων βιοαποβλήτων η χρέωση είναι 26,95 ευρώ. Όσοι ισχυρίζονται ότι η διαχείριση των βιοαποβλήτων θα ήταν δήθεν δωρεάν, λένε συνειδητά ψέματα. Ο νόμος Φάμελλου που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, είναι αυτός που υποχρεωτικά ορίζει σαφώς, ότι η διαχείριση των βιοαποβλήτων θα έχει κόστος. Το ήμισυ του κόστους διαχείρισης των σύμμεικτων απορριμμάτων και το όριζε αυτό, για να υποχρεώσει ουσιαστικά τους Δήμους να συλλέγουν χωριστά τα απορρίμματα. Επίσης ο ίδιος νόμος ορίζει  την επιβολή τέλους ταφής 8 ευρώ / ανά τόνο, για κάθε τόνο απορριμμάτων που θα έρχεται στη Φυλή. Τα έσοδα από το τέλος ταφής θα δίνονται στο «Πράσινο Ταμείο». Ο ΕΔΣΝΑ δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην επιβολή του τέλους αυτού. 

Τρίτον, η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ, για  να ενισχύσουν την προσπάθεια των Δήμων να μειώσουν το κόστος αυτό, ώστε να μπορέσουν κι εκείνοι στη συνέχεια να μειώσουν τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες τους, προχώρησε αρχικά στην προμήθεια 80 απορριμματοφόρων και 9000 καφέ κάδων, τα οποία μοιράζονται στους 66 Δήμους της Αττικής, ώστε να οργανώσουν ένα ξεχωριστό δίκτυο συλλογής βιοαποβλήτων. Ενώ θα υπάρξει άμεσα και νέα προμήθεια σε κάδους κι απορριμματοφόρα από τον ΕΔΣΝΑ, προκειμένου να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η προσπάθεια για να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η οργάνωση του συστήματος διαλογής στην πηγή, που αποτελεί στρατηγική επιλογή της νέας Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής.

Τέταρτον, με τον καφέ κάδο και την ξεχωριστή διαλογή βιοαποβλήτων, με την επιθετική προώθηση της ανακύκλωσης και την τοποθέτηση 1000 γωνιών ανακύκλωσης το 2020-2021, με την οργανωμένη εκστρατεία ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης κι ενεργοποίησης των πολιτών,  με την κατασκευή  νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποβλήτων σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής, αλλά και τη εξεύρεση χωρών για κατασκευή ΧΥΤΥ, κλείνουμε οριστικά ως το 2025 τη χωματερή της Φυλής, που αποτελεί ντροπή για την Αττική.

Η Αττική περνά στη νέα εποχή και σε ένα σύγχρονο, φιλικό στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο ΕΔΣΝΑ και η Περιφέρεια Αττικής προωθεί ένα νέο σύστημα που θα επιβραβεύει τους Δήμους που ανακυκλώνουν και θα επιβαρύνει όσους εξακολουθούν να στέλνουν στη Φυλή περισσότερα σύμμεικτα απορρίμματα».

Επικοινωνία με τη Φυλή

Ο περιφερειάρχης, κ. Γ. Πατούλης κλείνει και την δεύτερη απάντησή του στα δημοσιεύματά μας με υπόσχεση για οριστικό κλείσιμο ως το 2025 της «χωματερής της Φυλής».

Προφανώς αναφέρεται στο ΧΥΤΑ Φυλής. Με τον τρόπο που διατυπώνει την υπόσχεσή του, που περιορίζεται στο κλείσιμο της χωματερής και όχι στο οριστικό τέλος της ταφής στην Φυλή, συμπεραίνουμε ότι ο περιφερειάρχης θα νοιώσει συνεπής στην εξαγγελία του ακόμη και εάν ο ΧΥΤΑ, σε πέντε χρόνια από σήμερα, «βαφτιστεί» ΧΥΤΥ...

Οσον αφορά την γενικότερη εγκατάσταση της Φυλής, παραπέμπουμε στις εξαγγελίες του περιφερειάρχη από το Ζάππειο, τον περασμένο Γενάρη. Τότε ο περιφερειάρχης έκανε ξεκάθαρο ότι η Φυλή θα συνεχίσει να αποδέχεται εσαεί τα προς επεξεργασία απορρίμματα και του Κεντρικού Τομέα (δηλαδή του πιο πυκνοκατοικημένου τμήματος της Αττικής) με μονάδα που «θα εκτελεστεί ως έργο ΣΔΙΤ», όπως αποσαφήνισε ο κ. Πατούλης.

Και κάτι ακόμη.

Σε δύο δημοσιεύματα της «Εφημερίδας των Συντακτών» που ασκούσαν κριτική στον ΕΔΣΝΑ, οι απαντητικές ανακοινώσεις ήρθαν από το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής και όχι από τον ΕΔΣΝΑ, από τον οποίο ο κ. Γ. Πατούλης έχει επιλέξει να μην είναι πρόεδρος (όπως του δίνει το δικαίωμα ο νόμος). Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ είναι ο Βασίλης Κόκκαλης, στενός συνεργάτης του κ. Πατούλη, από την δημαρχία του στο Μαρούσι.

Μήπως ο κ. Γ. Πατούλης να αναλάβει και τυπικά την διοίκηση του ΕΔΣΝΑ και μαζί και το σύνολο των ευθυνών ενός φορέα που διαχειρίζεται εκατομμύρια ευρώ;


Ακολουθεί μία από τις εισηγήσεις του ΕΔΣΝΑ. Στη σελίδα 11, αναφέρεται με σαφήνεια η διαγραφή των προγενέστερων αποφάσεων του ΕΔΣΝΑ για μη χρέωση βιοαποβλήτων:

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναβρασμός για την τιμολόγηση των απορριμάτων
Εκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔΑ τη Δευτέρα ● Ο Γ. Πατούλης υποστηρίζει, απαντώντας στο χθεσινό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» ότι οι αυξήσεις δεν θα χρεωθούν στα δημοτικά τέλη.
Αναβρασμός για την τιμολόγηση των απορριμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόταση για τα... σκουπίδια
Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνέσμου νομού Αττικής ● Η διοίκηση Πατούλη στον ΕΔΣΝΑ ζητά με ψήφο εξ αποστάσεως να περάσει το άκρως αντι-οικολογικό της σχέδιο.
Πρόταση για τα... σκουπίδια
MEDIA
Επιστροφή στις χωματερές με εισήγηση Πατούλη
Οικο-βόμβα το περιβάλλον, στην τσέπη μας/ Το οικονομικό πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κρίνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση/ Βίντεο-ντοκουμέντο για την αστυνομική βία στα Σεπόλια/ Η κυβέρνηση των «αρίστων»...
Επιστροφή στις χωματερές με εισήγηση Πατούλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παγώνει ο διαγωνισμός για τις προμήθειες μηχανημάτων καθαρισμού
Οπισθεν ολοταχώς από την περιφερειακή αρχή Πατούλη υπό τον φόβο εισαγγελέων! Ακυρώνεται ο διαγωνισμός που κατέληξε σε… απευθείας ανάθεση για προμήθεια μηχανημάτων καθαρισμού.
Παγώνει ο διαγωνισμός για τις προμήθειες μηχανημάτων καθαρισμού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φίμωσε καταγγελίες για προμήθεια
Τον κανονισμό της... σιωπής προσπάθησε να επιβάλει χθες ο Γιώργος Πατούλης, προσπαθώντας να απαξιώσει αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για προμήθειες 930.000 ευρώ με διαδικασία που κατέληξε... απευθείας...
Φίμωσε καταγγελίες για προμήθεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
1,5 εκατ. ευρώ με αγάπη στον κύριο καθηγητή
Αλλο ένα κονδύλι από δημόσιο ταμείο εξασφαλίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου τον οποίο διευθύνει ο καθηγητής Σπ. Φλογαΐτης, αυτή τη φορά από τον παλιό του φίλο Γ. Πατούλη και την Περιφέρεια Αττικής.
1,5 εκατ. ευρώ με αγάπη στον κύριο καθηγητή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας