Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανησυχία ευρωβουλευτών για την πολιτική Μητσοτάκη στο προσφυγικό 

Φωτογραφία Αρχείου 

Eurokinissi

Ανησυχία ευρωβουλευτών για την πολιτική Μητσοτάκη στο προσφυγικό 

  • A-
  • A+

Βαθιά ανησυχία για τις διαφαινόμενες εξελίξεις στο προσφυγικό που προκαλούν οι πολιτικές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, εκφράζουν με κοινή επιστολή τους προς την Κομισιόν οι ευρωβουλευτίνες τριών ομάδων του Δημοκρατικού Τόξου (GUE/NGL, Renew Europe & Πράσινοι).

Οι υπογράφουσες, συντονίστριες των τριών ευρωπαϊκών κοινοβουλευτικών ομάδων  στην Επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρμόδια για την παρακολούθηση μεταξύ άλλων των εξελίξεων στο προσφυγικό, απευθύνονται στον Αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά και την Αρμόδια Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ύλβα Γιοχάνσον.

Στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτίνες επισημαίνουν τα σοβαρά προβλήματα για χιλιάδες πρόσφυγες αλλά και για τους ντόπιους πληθυσμούς που θα προκαλέσει η επιλογή της κυβέρνησης να πετάξει στο δρόμο χιλιάδες πρόσφυγες από καταλύματα και δομές στην ενδοχώρα στα οποία φιλοξενούνται προσωρινά, χωρίς να έχει προετοιμαστεί εναλλακτική υποδομή και παρά τη γενναία σχετική χρηματοδότηση (350 εκ ευρώ) που έχει προβλεφθεί από τον Μάρτη για ανάγκες στέγασης.

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω:  

  • Σοβαροί περιορισμοί στο δικαίωμα επαρκούς ένδικης προστασίας, σε συνέχεια των χιλιάδων πρωτοβάθμιων απορριπτικών αποφάσεων και μάλιστα ενώ ακόμη ισχύουν περιορισμοί μετακίνησης για αυτούς
  • Αυθαίρετες ρυθμίσεις στο πλαίσιο για την εγκατάσταση και λειτουργία στη χώρα ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό (υπό το πρόσχημα του «αποτελεσματικού» ελέγχου), δημιουργούν ζητήματα αδιαφάνειας.Πέρα από τους φόβους οι κυβερνητικές ρυθμίσεις  να επιφέρουν τεχνητή μετατροπή ικανού τμήματος του προσφυγικού πληθυσμού σε «αόρατους» και «εκτόςνομιμότητας», στην επιστολή εκφράζονται ανησυχίες για το κατά πόσον οι νέοι κανόνες συνάδουν με το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας.

Οι ευρωβουλευτίνες ζητούν από την Επιτροπή διευκρινίσεις αλλά, πάνω από όλα, να αναλάβει άμεσα δράση, ώστε να αποφευχθούν-σε πρώτη φάση- τα προβλήματα που διαμορφώνουν οι αντιπροσφυγικές πολιτικές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής

Αγαπητέ Αντιπρόεδρε Σχοινά,
Αγαπητή Επίτροπε Γιοχάνσον,

27 Μαΐου 2020,

Σε συνέχεια των προηγούμενων συνομιλιών μας σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή προκειμένου να θέσουμε υπόψιν σας δύο επείγοντα ζητήματα, όντας βέβαιοι ότι θα τα αντιμετωπίσετε με το δέον ενδιαφέρον και προσοχή.

Και τα δύο ζητήματα έχουν να κάνουν με τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ελλάδα• το πρώτο σχετίζεται με την έξωση προσφύγων από τα καταλύματά τους και το δεύτερο με το δικαίωμα της πρόσβασης αποτελεσματικής ένδικης προστασίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, οι ελληνικές αρχές προχωρούν στην έξωση περίπου 10.000 προσφύγων (συμπεριλαμβανομένων αρκετών ευάλωτων ατόμων, από δομές, ξενοδοχεία και διαμερίσματα στα οποία φιλοξενούνται στην ενδοχώρα. Παρά τις προσπάθειες του Δήμου Αθηναίων, ΜΚΟ, και συλλόγους της κοινωνίας των πολιτών, δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση για την παροχή άλλης στέγης στους ανθρώπους αυτούς. Αυτή η κίνηση υποτίθεται ότι θα δημιουργούσε χώρο για την μετακίνηση ατόμων από τις νησιωτικές δομές, καθώς δεν έχουν δημιουργηθεί νέες δομές στην ενδοχώρα. Είναι όμως προφανές ότι με τον τρόπο αυτόν δημιουργείται ένα νέο, πολύ σοβαρό πρόβλημα, κυρίως για τα άτομα αυτά, που θα μείνουν στον δρόμο, αλλά και για την τοπική κοινωνία. Η κατάσταση επιδεινώνεται, δεδομένου το ότι οι αρχές έχουν παύσει την παροχή επιδόματος και τα προγράμματα κοινωνικής ένταξης και υποστήριξης για αυτά τα άτομα.

Είναι η Επιτροπή ενήμερη για αυτήν την κατάσταση; Γνωρίζει αν και πως σχεδιάζουν οι αρχές να χρησιμοποιήσουν το κονδύλι ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ, που διατέθηκε για στέγαση τον περασμένο Μάρτιο; Έχουν προβλεφθεί συγκεκριμένα μέτρα για την αποφυγή της ανεστιότητας για τους πρόσφυγες αυτούς, και αν ναι, ποια είναι αυτά;

Το άλλο επείγον ζήτημα που θα θέλαμε να θέσουμε υπόψιν σας έχει να κάνει με το δικαίωμα των αιτούντων άσυλο στην πρόσβαση αποτελεσματικής ένδικης προστασίας. Για το διάστημα κατά το οποίο ελληνική Υπηρεσία Ασύλου ήταν κλειστή για το κοινό, η Υπηρεσία κατόρθωσε να επεξεργαστεί τις εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου. Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, περίπου δύο χιλιάδες αιτούντες άσυλο, που βρίσκονται στη Λέσβο και σε άλλα νησιά, έλαβαν αρνητική απάντηση στις αιτήσεις τους, και τους δόθηκε μόλις μία εβδομάδα (πέντε εργάσιμες ημέρες, μέχρι την Παρασκευή 29/5) για να ασκήσουν προσφυγή, ενάντια στην πρωτοβάθμια απόφαση. Αντιλαμβανόμαστε όντως ότι υπάρχουν αρκετά πρακτικά εμπόδια στη διαδικασία αυτή: η πρόσβαση σε σημαντικό αριθμό διοικητικών αρχών και υπηρεσιών παραμένει περιορισμένη λόγω του covid-19, ο περιορισμός των μετακινήσεων παραμένει εν ισχύ για τους αιτούντες άσυλο (παρά το ότι έχει αρθεί για όλους τους υπόλοιπους κατοίκους της χώρας), καθιστώντας το σχεδόν αδύνατον για τους αιτούντες να μετακινηθούν προκειμένου να αναζητήσουν νομική υποστήριξη κλπ (πρόστιμο ύψους 150 ευρώ επιβάλλεται στους παραβάτες του περιορισμού μετακινήσεων) και από την έναρξη της ισχύος του νέου νόμου, η παροχή δημόσιας νομικής βοήθειας δεν είναι εγγυημένη. Αυτό οδηγεί σε μία κατάσταση όπου οι αιτούντες άσυλο αναγκάζονται να παραβούν τους κανόνες σχετικά με τον περιορισμό των μετακινήσεων και να «ανταγωνιστούν» ο ένας τον άλλον, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν νομική προστασία ή/και υπηρεσίες διερμηνείας, κάνοντας χρήση των πενιχρών πόρων των σχετικών ΜΚΟ στα νησιά, προκειμένου να μην χάσουν την προθεσμία. Αυτό φαίνεται πως αποτελεί de facto παραβίαση των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, και παράλληλα είναι αποτυχία του ελληνικού κράτους να συμμορφωθεί με την υποχρέωση του, μεταξύ άλλων, να παρέχει στον κάθε αιτούντα τα μέσα για αποτελεσματική ένδικη προστασία.

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι, από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου, τα άτομα αυτά μπορούν να τίθενται υπό κράτηση επ’ αόριστον, μέχρι την επιστροφή/επανείσοδό τους στην Τουρκία ή την χώρα προέλευσής τους.
Γνωρίζει η Επιτροπή αυτήν την κατάσταση; Με ποιον τρόπο σχεδιάζει να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές, ώστε να εξασφαλιστούν όλα τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, συμπεριλαμβανομένου αυτού της πρόσβασης σε αποτελεσματικής ένδικης προστασίας;

Είμαστε βέβαιοι πως θα διερευνήσετε και τα δύο αυτά σοβαρά ζητήματα, στην προσπάθεια να βρεθούν λύσεις που θα εγγυώνται τον σεβασμό στη νομοθεσία της ΕΕ, στα θεμελιώδη δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων των εμπλεκομένων.

Επιπροσθέτως, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στους νέους κανόνες που αφορούν στην καταγραφή και πιστοποίηση ελληνικών και ξένων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ασύλου, της μετανάστευσης και της κοινωνικής ένταξης, καθώς και το μελών τους, προσωπικού και εθελοντών. Περιλαμβάνουν προαπαιτούμενα τα οποία θα μπορούσαν να θεωρηθούν αυθαίρετα και μη αναλογικά, όπως τη δυνατότητα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να αρνηθεί την καταγραφή ΜΚΟ αλλά και ατόμων, ακόμη κι αν πληρούν της νόμιμες προϋποθέσεις, βάσει δυνητικά αναιτιολόγητων υποθέσεων σχετικών με την ποιότητα των δραστηριοτήτων και της προσωπικότητάς τους, και να ανακαλέσει την καταγραφή, όποτε κρίνει ότι κάποιος οργανισμός δεν υπηρετεί επαρκώς τη λειτουργία του.

Τέτοιες εξουσίες από την πλευρά του Υπουργείου, δημιουργούν κίνδυνο αυθαίρετων και αδιαφανών κρίσεων ως προς το ποιες οργανώσεις θα επιτρέπεται να δραστηριοποιούνται στην χώρα, τόσο στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, όσο και στην παρατήρηση και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ως εκ τούτου εύλογα προκαλούν ανησυχητικές συνέπειες για το κράτος δικαίου και τη διαφάνεια στην Ελλάδα. Είναι η Επιτροπή προετοιμασμένη να αποτιμήσει τον βαθμό στον οποίο οι νέοι αυτοί κανόνες σχετικά με την καταγραφή συμμορφώνονται με το Ενωσιακό Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Άρθρου 21 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ;

Με ειλικρινείς χαιρετισμούς,

Cornelia Ernst, GUE/NGL coordinator in the LIBE Committee

Sophie In’t Veld, Renew Europe coordinator in the LIBE Committee

Tineke Strik, Greens/EFA co-coordinator in the LIBE Committee
 

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τη Δευτέρα η 19η Στρογγυλή Τράπεζα του κέντρου Αντιγόνη με θέμα την ένταξη των προσφύγων
Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 μ.μ. στην πλατφόρμα zoom και είναι ανοιχτή στο κοινό, που θα μπορεί να συμμετέχει στη συζήτηση.
Τη Δευτέρα η 19η Στρογγυλή Τράπεζα του κέντρου Αντιγόνη με θέμα την ένταξη των προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ευρωβουλευτές της Αριστεράς: «Η εικόνα στο Καρά Τεπέ παραπέμπει σε αποθήκη ψυχών»
Επιτόπια αυτοψία στη Λέσβο και στον νέο καταυλισμό που στεγάζει τους πρόσφυγες, στον Καρά Τεπέ, πραγματοποίησαν 18 και 19 Σεπτεμβρίου ευρωβουλευτές της Ομάδας της Αριστεράς GUE/NGL, με στόχο να φτάσει στο...
Ευρωβουλευτές της Αριστεράς: «Η εικόνα στο Καρά Τεπέ παραπέμπει σε αποθήκη ψυχών»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Υπόλογη εντός και εκτός Ελλάδας η κυβέρνηση μετά το δράμα της Μόριας
Στην πύρινη κόλαση της Μόριας «κάηκε» το κυβερνητικό αφήγημα για το προσφυγικό με την κατακραυγή να ξεπερνά τα σύνορα της χώρας.
Υπόλογη εντός και εκτός Ελλάδας η κυβέρνηση μετά το δράμα της Μόριας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ράπισμα από την Ευρώπη για το «φακέλωμα» ΜΚΟ
Μη συμβατές με τα ευρωπαϊκά πρότυπα θεωρούνται οι ελληνικές ρυθμίσεις περί «μητρώου μη κυβερνητικών οργανώσεων» που υποστηρίζουν πρόσφυγες και μετανάστες από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Ράπισμα από την Ευρώπη για το «φακέλωμα» ΜΚΟ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Καταπέλτης» το Συμβούλιο της Ευρώπης για το μητρώο ΜΚΟ του Μηταράκη
Για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κάνει λόγο το Συμβούλιο της Ευρώπης σε γνωμοδότησή του αναφορικά με το μητρώο ΜΚΟ που σχεδιάζει η κυβέρνηση και το υπουργείο Μεταναστευτικής...
«Καταπέλτης» το Συμβούλιο της Ευρώπης για το μητρώο ΜΚΟ του Μηταράκη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μαρία Παπαδοπούλου: προϊσταμένη με... φωτογραφικές διαδικασίες
Οι στενές επαφές με την οικογένεια του πρωθυπουργού και η προαγωγή ● Από την αγκαλιά του Μητσοτάκη στο γραφείο της προϊσταμένης στην Υπηρεσία Ασύλου στην Κατεχάκη.
Μαρία Παπαδοπούλου: προϊσταμένη με... φωτογραφικές διαδικασίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας