Η αρχή πριν από μερικές βδομάδες ήταν εντυπωσιακή με τους ηγέτες εννέα χωρών του Νότου της Ε.Ε.-ευρωζώνης να ζητούν κοινό δανεισμό για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της ανασυγκρότησης την επόμενη μέρα της πανδημίας.
Σήμερα η επιστολή των εννέα προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ θα μπορούσε να καταγραφεί ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα χωρίς συνέχεια.
Από την τηλεδιάσκεψη Μέρκελ-Μακρόν και τη δημοσιοποίηση της γαλλογερμανικής πρότασης για το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι και σήμερα που θα κατατεθεί η πρόταση της Κομισιόν, ο Νότος λάμπει διά της απουσίας του στη διελκυστίνδα του Βερολίνου και του Παρισιού με τους τέσσερις σκληρούς του Βορρά.
Οποια και αν θα είναι μια ενδεχόμενη δραστηριοποίηση του Νότου μετά τη σημερινή ανακοίνωση της πρότασης της Κομισιόν, με ορίζοντα τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν πρόκειται να διασκεδάσει τη μέχρι στιγμής ηχηρή απουσία του.
Δίπλα στη μεταβλητής σύνθεσης ομάδα του Βορρά, αλλά και την παγιωμένη εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες τετράδα του Βίζεγκραντ, η συνεργασία και ο ευρωπαϊκός συντονισμός των χωρών του Νότου προβάλλει στην πραγματικότητα να είναι μια τακτική ad hoc σύμπλευσης και μάλιστα στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή.
Η στήριξη του Νότου ήταν και παραμένει πολύτιμη για το Παρίσι για τη διαμόρφωση ευνοϊκών συσχετισμών διαπραγμάτευσης για το Βερολίνο.
Τη σταθερή αυτή τακτική της Γαλλίας που αναδεικνύει τον ρόλο της ως γέφυρας ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο προσπαθούν διαχρονικά να παρακάμψουν η Ιταλία και η Ισπανία μέσω της απευθείας διμερούς διαπραγμάτευσης με τη Γερμανία.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από τις ισορροπίες και τους συσχετισμούς στην Ε.Ε.-ευρωζώνη έτσι όπως διαμορφώνονται την τελευταία δεκαετία, δηλαδή από την έναρξη της κρίσης στην ευρωζώνη την άνοιξη του 2010 μέχρι και σήμερα.
Οταν ο Σαρκοζί μετά την εκλογή του το 2007 πρότεινε τη Μεσογειακή Ενωση συνάντησε την αντίθεση της Γερμανίας που την κατέγραψε ως προσπάθεια πρωτοκαθεδρίας της Γαλλίας στον Νότο, αλλά και την ψυχρή έως αρνητική στάση της Μαδρίτης και της Ρώμης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας