Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η διελκυστίνδα ΕΚΤ-Συνταγματικού Δικαστηρίου στον γερμανικό Τύπο

Το γερμανικό Κοινοβούλιο (Μπούντεσταγκ)

REUTERS

Η διελκυστίνδα ΕΚΤ-Συνταγματικού Δικαστηρίου στον γερμανικό Τύπο

  • A-
  • A+

Ο γερμανικός Τύπος εστιάζει σήμερα στην «καυτή» σχέση Βερολίνου-ΕΚΤ για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενίσχυσης της ανάκαμψης μετά την πανδημία του κορονοϊού, στο φως της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, αλλά και της χθεσινής σχετικής ακρόασης στην Μπούντεσταγκ.

Πώς θα κινηθεί η γερμανική κυβέρνηση μετά την διαμφισβητούμενη απόφαση του Ανωτάτου Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης; "Το αίνιγμα της ΕΚΤ" επιγράφεται ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Όπως επισημαίνει η εφημερίδα "τη Δευτέρα η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής είχε προσκαλέσει σε ακρόαση εμπειρογνώμονες, προκειμένου να ρίξει φως στο νομικό σκοτάδι της υπόθεσης. Ήδη από τις γραπτές εισηγήσεις φάνηκε ότι οι όποιες προσδοκίες- αν ποτέ υπήρχαν- ήταν υπερβολικές. Οι νομικές εκτιμήσεις είναι αντικρουόμενες. (...) Ο Μπέρνχαρντ Βέγκενερ από το πανεπιστήμιο του Ερλάνγκεν χαρακτηρίζει 'λανθασμένη' τη δικαστική απόφαση. Ο ίδιος συμβουλεύει την Ομοσπονδιακή Βουλή από τη μία πλευρά να πάρει σαφή θέση με κριτική διάθεση απέναντι στην απόφαση και από την άλλη να προσεγγίσει την ΕΚΤ με στόχο μία πληρέστερη αιτιολόγηση της αναλογικότητας για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων".

"Αναζητείται απελπισμένα διέξοδος" είναι τίτλος σε αντίστοιχο ρεπορτάζ της Tagesspiegel, που κάνει λόγο για "ναρκοπέδιο" μετά την απόφαση των Γερμανών δικαστών. Αναφερόμενη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η εφημερίδα του Βερολίνου τονίζει ότι "στην πλειονότητά τους οι εμπειρογνώμονες αντέδρασαν αρνητικά στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ο Φραντς Μάγερ, καθηγητής ευρωπαϊκών σπουδών, ανέφερε ότι η απόφαση της Καρλσρούης εμφανίζεται ως μία υπέρβαση αρμοδιοτήτων και κυριολεκτικά απευθύνει πρόσκληση στους ενδιαφερόμενους για νέες προσφυγές". Η εφημερίδα σημειώνει την πρόταση του καθηγητή Κρίστιαν Κάλιες, ο οποίος συμβουλεύει τους βουλευτές "να μην έρθουν σε απευθείας επαφή με την ΕΚΤ και, αντ' αυτού, να αξιοποιήσουν την Μπούντεσμπανκ ως δίαυλο επικοινωνίας".

Εγκώμιο για τους "φειδωλούς" της ΕΕ

Οι "4 φειδωλοί" της Ευρώπης, δηλαδή η Αυστρία, η Ολλανδία, η Δανία και η Φινλανδία, επιμένουν στην άρνησή τους να αποδεχθούν το Ταμείο Ανάκαμψης με προίκα 500 δισεκατομμυρίων ευρώ που προτείνουν Γαλλία και Γερμανία. Ετερόκλητα τα σχόλια στον γερμανικό τύπο. "Ένας έπαινος για τους τέσσερις φειδωλούς" είναι ο τίτλος στο σχόλιο της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt, που επισημαίνει, μεταξύ άλλων: "Ιδιαίτερα στη Γερμανία θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες προς τους 'τέσσερις φειδωλούς'. Κανείς δεν θέλει να παρακολουθεί άπρακτος την πορεία προς μία κοινότητα χρέους. Οι έξυπνοι αριστεροί οικονομολόγοι αρέσκονται να επισημαίνουν ότι η Γερμανία δεν ευθύνεται παρά μόνο για το 1/4 των χρεών. Φυσικά αυτό είναι μία μεγάλη ανοησία. Η πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας είναι εκείνη, στην οποία υπολογίζουν οι αγορές. Το ίδιο γινόταν τόσο στην καθιέρωση του ευρώ, όσο και κατά την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στη διάρκεια της κρίσης χρέους. Εάν όμως υπάρξουν αμφιβολίες για την πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας, τότε τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του χρέους για ολόκληρη την Ευρώπη. Ας σκεφτούμε μόνο τι θα συνέβαινε, στην περίπτωση που Γαλλία και Ιταλία προχωρούσαν σε κοινή έκδοση ομολόγου στις αγορές".

Διαφορετική εκτίμηση από την εφημερίδα Rhein Zeitung του Κόμπλεντς: "Νάτο και πάλι το φάντασμα της κοινότητας χρέους, που τόσοι πολλοί φοβούνται στην Ευρώπη. Κι ας γνωρίζουν όλοι ότι μόνο ως σύνολο μπορεί να αντιμετωπίσει η ΕΕ την πρόκληση της ανοικοδόμησης μετά την κρίση. Και ότι, γι αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητο ένα πακέτο διάσωσης, το οποίο θα δίνει το σύνθημα της ανάκαμψης, στέλνοντας μήνυμα και προς τις αγορές".

Πηγή: Deutsche Welle

ΕΥΡΩΠΗ
Πονοκέφαλοι Μέρκελ ενόψει της προεδρίας
Η Αν. Μέρκελ ανακοίνωσε το πρόγραμμά της για την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. για το προσεχές εξάμηνο, με απόλυτη προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.
Πονοκέφαλοι Μέρκελ ενόψει της προεδρίας
ΕΥΡΩΠΗ
Πρωταθλήτρια των κρατικών ενισχύσεων η Γερμανία
Εχει δώσει στις επιχειρήσεις το 50% των ενισχύσεων που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή σχεδόν 1 τρισ. ευρώ! Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποφεύγει να σχολιάσει αν η τακτική της...
Πρωταθλήτρια των κρατικών ενισχύσεων η Γερμανία
ΕΥΡΩΠΗ
«Εάν η Κομισιόν κινηθεί κατά της Γερμανίας η Ε.Ε. θα κινδυνεύσει»
Συνεχίζονται οι αναταράξεις μετά την απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου κατά της ΕΚΤ. Γερμανός δικαστής σηκώνει το γάντι μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν.
«Εάν η Κομισιόν κινηθεί κατά της Γερμανίας η Ε.Ε. θα κινδυνεύσει»
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Νότος διψά για «ζεστό» χρήμα η Γερμανία δεν θέλει... υποχρεώσεις
Σκληρή μάχη και για το τελευταίο ευρώ που θα δοθεί από τα γερμανικά ταμεία στην Ε.Ε. έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ, όχι μόνον στην Ευρώπη αλλά και στο εσωτερικό της Γερμανίας.
Ο Νότος διψά για «ζεστό» χρήμα η Γερμανία δεν θέλει... υποχρεώσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Ζωή στο όριο της φτώχειας
Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015, το συνολικό ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα ήταν μόλις… 55%. Μετά την Ελλάδα τη χειρότερη επίδοση είχε η Ιταλία (61%). Στον αντίποδα, τις καλύτερες επιδόσεις είχαν η Σουηδία...
Ζωή στο όριο της φτώχειας
ΕΥΡΩΠΗ
Οι βάρβαροι πιστωτές της Ελλάδας κατεδάφισαν την ευρωζώνη
Ξεγυμνωμένη από φιλοδοξίες για πολιτική και οικονομική ένωση, η ζώνη του κοινού νομίσματος αλλάζει και γίνεται απλώς ένα ωφελιμιστικό πρότζεκτ, σχολιάζει ο Γερμανός αρθρογράφος και αναλυτής Βόλφγκανγκ Μινχάου...
Οι βάρβαροι πιστωτές της Ελλάδας κατεδάφισαν την ευρωζώνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας