• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.2°C / 37.2°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.0°C / 34.4°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.9°C / 36.0°C
  1 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.2°C / 33.0°C
  2 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  2 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.4°C / 35.0°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.0°C / 35.0°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.6°C / 36.0°C
  1 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.0°C / 31.7°C
  2 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 30.0°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 30.0°C
  1 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 30.0°C
  3 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.0°C / 36.1°C
  1 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 33.9°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.3°C / 30.0°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.1°C / 35.0°C
  2 BF
  29%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.2°C / 30.0°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.4°C / 33.9°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.0°C / 35.0°C
  1 BF
  27%
Να μη γίνει η πανδημία αφορμή άμεσου ή έμμεσου κρατικού - κοινωνικού ελέγχου

Ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνος Μενουδάκος

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Να μη γίνει η πανδημία αφορμή άμεσου ή έμμεσου κρατικού - κοινωνικού ελέγχου

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στη διετή, δύσκολη διαδρομή της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων και στην επαγρύπνησή της κατά τη δύσκολη εποχή της πανδημίας, αναφέρθηκε σε σημερινή δήλωση του ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος, στο διάστημα αυτών των δύο χρόνων, το συνολικό ποσό προστίμων που επιβλήθηκαν, ανέρχεται σε 1.565.000 ευρώ. Εξ αυτών, τα πρόστιμα που αφορούν αυστηρά διατάξεις του ΓΚΠΔ ανέρχονται στο ποσό των 728.000 ευρώ.

Ο αριθμός προσφυγών-καταγγελιών που υποβλήθηκαν στην Αρχή από την έναρξη εφαρμογής του ΓΚΠΔ είναι 1996. Από αυτούς, έχουν διεκπεραιωθεί 896 και 1100 είναι υπό εξέταση. «Δεν πρέπει να αποτελέσει η πανδημία την αφορμή εισαγωγής νέων μορφών άμεσου ή έμμεσου κρατικού ή/και κοινωνικού ελέγχου. Η προσήλωση στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μια διαρκής προσπάθεια και από το αποτέλεσμα αυτής θα κριθεί τελικά η ποιότητα της Δημοκρατίας μας», σημειώνει ο Πρόεδρος. 


 

Η δήλωση με τα στοιχεία, του προέδρου της Αρχής Κ. Μενουδάκου

Στις 25/5/2020, μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της παγκόσμιας πανδημίας, συμπληρώνονται δύο χρόνια από την έναρξη εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ). Είμαστε, χωρίς αμφιβολία, ακόμη στην αρχή μιας διαδρομής, η οποία πλέον χαρακτηρίζεται από πρόσθετες προκλήσεις για το δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και γενικότερα για τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Σημαντικός σταθμός σε αυτή τη δύσκολη πορεία από τις 25/5/2018 ήταν η ψήφιση από την ελληνική Βουλή του εθνικού εφαρμοστικού νόμου 4624/2019, με τον οποίο αφενός ελήφθησαν μέτρα εφαρμογής του ΓΚΠΔ και αφετέρου ενσωματώθηκε η οδηγία (ΕΕ) 2016/680. Με αυτόν τον τρόπο συμπληρώθηκε ο βασικός κορμός της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, παρά τα διαχρονικά προβλήματα υποστελέχωσης και έλλειψης επαρκών πόρων, επιτέλεσε, τη διετία αυτή, με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο, το έργο και τα καθήκοντα που της ανατίθενται με τον ΓΚΠΔ, με τον οποίο μεταβλήθηκαν ουσιωδώς οι προβλεπόμενες από την προγενέστερη νομοθεσία αρμοδιότητές της, και βελτίωσε περαιτέρω την αποτελεσματικότητά της, χάρις στο υψηλό αίσθημα ευθύνης και την ένταση των προσπαθειών όλου του προσωπικού της, παραμένοντας αφοσιωμένη στην αποστολή που της έχει αναθέσει η Πολιτεία. Μεταξύ των πολλών και σύνθετων δραστηριοτήτων της, εξέδωσε σημαντικές αποφάσεις, επιβάλλοντας, με κάποιες από αυτές, τα πρώτα πρόστιμα αλλά και απευθύνοντας συστάσεις, προειδοποιήσεις ή επιπλήξεις σε υπευθύνους επεξεργασίας δεδομένων.

 • Το συνολικό ποσό προστίμων που επιβλήθηκαν στο χρονικό διάστημα 25/5/2018 – 24/5/2020 ανέρχεται σε 1.565.000 ευρώ. Εξ αυτών, τα πρόστιμα που αφορούν αυστηρά διατάξεις του ΓΚΠΔ ανέρχονται στο ποσό των 728.000 ευρώ.
 • Ο αριθμός προσφυγών-καταγγελιών που υποβλήθηκαν στην Αρχή από την έναρξη εφαρμογής του ΓΚΠΔ είναι 1996. Eξ αυτών έχουν διεκπεραιωθεί 896 και 1100 είναι υπό εξέταση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στις παραπάνω υποθέσεις δεν περιλαμβάνονται προσφυγές-καταγγελίες προ έναρξης εφαρμογής του ΓΚΠΔ, πολλές από τις οποίες διεκπεραιώθηκαν εντός των δύο αυτών ετών.

 • Τα περιστατικά παραβίασης που έχουν γνωστοποιηθεί από 25/5/2018 μέχρι 24/5/2020, στο πλαίσιο της υποχρέωσης του ΓΚΠΔ, είναι 247. Αντίστοιχα, οι γνωστοποιήσεις παραβίασης δεδομένων στο πλαίσιο της υποχρέωσης που απορρέει από τη νομοθεσία για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (ν. 3471/2006), είναι 49.

Τους τελευταίους τρεις μήνες βρισκόμαστε, λόγω της παγκόσμιας πανδημίας, ενώπιον μιας νέας κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας όπου βασικό πρόταγμα είναι δικαιολογημένα η προστασία της δημόσιας υγείας. Μέσα σε αυτή την πρωτοφανή κρίση προκύπτουν συνεχώς ζητήματα που άπτονται της προστασίας προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας. Από την πρώτη περίοδο επιβολής των περιοριστικών μέτρων καταπολέμησης του κορoνοϊού, το ζήτημα της νομιμότητάς τους από την άποψη της προστασίας των προσωπικών δεδομένων απασχόλησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων, τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων και τις εθνικές εποπτικές αρχές προστασίας δεδομένων, αρκετές από τις οποίες εξέδωσαν ανακοινώσεις ή κατευθυντήριες οδηγίες.

Όλες οι ανακοινώσεις και κατευθυντήριες οδηγίες έχουν ως αφετηρία τη σκέψη ότι ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων και η λοιπή σχετική νομοθεσία παρέχουν τη δυνατότητα επεξεργασίας και δεδομένων υγείας για την καταπολέμηση του ιού, αλλά με την τήρηση των εγγυήσεων και των δικαιωμάτων των υποκειμένων των δεδομένων που προβλέπονται στην ίδια νομοθεσία.

Η ελληνική εποπτική αρχή, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, εξέδωσε στις 18 Μαρτίου 2020 κείμενο κατευθυντήριων οδηγιών, στο οποίο καθορίζονται οι νομικές δυνατότητες επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων από τις δημόσιες αρχές και τους ιδιωτικούς φορείς, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Επιπρόσθετα, στις 15/4/2020 εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές για τη λήψη μέτρων ασφάλειας στο πλαίσιο της τηλεργασίας.

Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης εισέρχονται πλέον σταδιακά στη δεύτερη φάση της άμυνας κατά της πανδημίας, κατά την οποία φαίνεται ότι τεχνολογικές εφαρμογές θα διαδεχθούν σε μεγάλο βαθμό απαγορεύσεις και περιοριστικά της ελεύθερης μετακίνησης μέτρα. Ευρεία συζήτηση γίνεται για τις εφαρμογές παρακολούθησης της θέσης του χρήστη κινητού τηλεφώνου και τις εφαρμογές ιχνηλάτησης των επαφών του, κατά τρόπο ώστε να καθίσταται δυνατό να εντοπιστεί με ποια πρόσωπα βρέθηκε σε κοντινή απόσταση ένας φορέας του ιού. Η χρήση αυτών των τεχνολογιών, αν και υπόκειται σε συγκεκριμένους κανόνες που απορρέουν κυρίως από τον ΓΚΠΔ και την Οδηγία για προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, εγείρει ανησυχίες.

Πραγματικά οι τεχνολογικές εφαρμογές μπορεί να είναι ιδιαίτερα επεμβατικές στην ιδιωτική ζωή. Η ίδια η τεχνολογία, όμως, έχει τα μέσα να «διαβλέψει» τις συνέπειες και να θέσει φραγμούς, ώστε να τηρούνται τα ανεκτά σε ένα δημοκρατικό καθεστώς όρια. Αυτές τις δυνατότητες επιχειρεί να «ενεργοποιήσει» η νομοθεσία, που θέτει σειρά τεχνικών διαδικαστικών προϋποθέσεων για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Το ζητούμενο είναι η τήρηση των προϋποθέσεων αυτών. Οι ανεξάρτητες εποπτικές αρχές, έχουν επιφορτιστεί με το δυσχερές έργο αναζήτησης του σημείου όπου ισορροπούν η προστασία της ιδιωτικής ζωής και του δικαιώματος αυτοκαθορισμού με την εξυπηρέτηση του γενικότερου συμφέροντος της κοινωνίας. Το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δεν αυτονομείται από το σύνολο της έννομης τάξης. Η εφαρμογή των σχετικών νομικών κανόνων σταθμίζεται με την ανάγκη να διαφυλαχθούν τα λοιπά θεμελιώδη δικαιώματα, αλλά και να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή το γενικότερο συμφέρον της κοινωνίας. Απαιτούνται πράγματι δύσκολες σταθμίσεις για την ανεύρεση του σημείου στο οποίο μπορούν να εναρμονιστούν στην πράξη, σε δεδομένες κάθε φορά πραγματικές καταστάσεις, τα συχνά αλληλοσυγκρουόμενα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις, στις οποίες συντρέχουν εξαιρετικές συνθήκες, αυτή η σύγκρουση εμφανίζεται έντονη και η ανάγκη αντιμετώπισης σοβαρών κινδύνων μπορεί να οδηγήσει σε μετατόπιση του σημείου ισορροπίας, χωρίς υπέρβαση όμως των ορίων που χαράσσονται από την αρχή της αναλογικότητας. Τέτοιες συνθήκες είναι αυτές που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, για την αντιμετώπιση της οποίας και ο ΓΚΠΔ παρέχει δυνατότητα επιβολής περιοριστικών μέτρων.

Τα μέτρα, ωστόσο, αυτά μπορούν να θεωρηθούν ανεκτά σε μια Δημοκρατία, μόνο στο μέτρο και για όσο χρόνο είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού κινδύνου. Διατήρησή τους πέρα από τον χρόνο αυτό δεν θα συνιστά μόνο παραβίαση ελευθεριών και ιδιωτικότητας,ž δημιουργεί τον μέγιστο κίνδυνο να αμβλυνθεί η ευαισθησία των πολιτών για την υπεράσπιση βασικών κεκτημένων του συστήματος αξιών του κράτους δικαίου. Κοντολογίς, δεν πρέπει να αποτελέσει η πανδημία την αφορμή εισαγωγής νέων μορφών άμεσου ή έμμεσου κρατικού ή/και κοινωνικού ελέγχου. Η προσήλωση στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μια διαρκής προσπάθεια και από το αποτέλεσμα αυτής θα κριθεί τελικά η ποιότητα της Δημοκρατίας μας.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έσβησαν το πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση σε γιατρό καθ'οδόν για εφημερία
Το απίστευτο περιστατικό κατάχρησης των υπερεξουσιών που έχουν αποκτήσει με αφορμή το lockdown τα όργανα της τάξης, κατήγγειλε ο ίδιος ο γιατρός και επιβεβαίωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας.
Έσβησαν το πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση σε γιατρό καθ'οδόν για εφημερία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τη Δευτέρα η 19η Στρογγυλή Τράπεζα του κέντρου Αντιγόνη με θέμα την ένταξη των προσφύγων
Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 μ.μ. στην πλατφόρμα zoom και είναι ανοιχτή στο κοινό, που θα μπορεί να συμμετέχει στη συζήτηση.
Τη Δευτέρα η 19η Στρογγυλή Τράπεζα του κέντρου Αντιγόνη με θέμα την ένταξη των προσφύγων
ΥΓΕΙΑ
Covid-19: Κλείνει η ογκολογική κλινική του νοσοκομείου Λάρισας
Οι 14 από τους συνολικά 30 νοσηλευόμενους ασθενείς της κλινικής κι ένας ογκολόγος διαγνώστηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό και το τμήμα κλείνει για απολύμανση. Ο ΕΟΔΥ αρνήθηκε rapid test στους συνοδούς των...
Covid-19: Κλείνει η ογκολογική κλινική του νοσοκομείου Λάρισας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Διαδηλώνει η ΠΟΕΔΗΝ κατά των κυβερνητικών αποφάσεων για την πανδημία
Στάση εργασίας και συγκέντρωση στις πύλες των νοσοκομείων θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, από τις οκτώ μέχρι τις 10 το πρωί, οι εργαζόμενοί τους, που διαμαρτύρονται για υποστελέχωση και...
Διαδηλώνει η ΠΟΕΔΗΝ κατά των κυβερνητικών αποφάσεων για την πανδημία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δωρεάν τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές πριν την έναρξη του σχολικού έτους
Προτάσεις περί υιοθέτησης του εκπαιδευτικού εργαλείου της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε συνδυασμό με τη δια ζώσης διδασκαλία και ανοιχτά σχολεία θα απογειώσει περισσότερο τις ήδη υπάρχουσες ταξικές ανισότητες...
Δωρεάν τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές πριν την έναρξη του σχολικού έτους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας