• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 34.7°C
  3 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.8°C / 33.8°C
  4 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.0°C / 35.4°C
  2 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 33.8°C
  3 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 28.4°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.8°C / 34.3°C
  4 BF
  40%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.7°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 29.7°C
  3 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  0 BF
  27%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.5°C / 33.3°C
  3 BF
  32%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 34.0°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 29.9°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 32.8°C
  3 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  1 BF
  40%
Eurokinissi

«Μνημείο υπεκφυγών η μη απάντηση Θεοδωρικάκου για τον Φιλόδημο»

 • A-
 • A+

«Μνημείο υπεκφυγών, ανακριβειών και ψεμάτων», χαρακτηρίζει ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, την «μη απάντηση» του νυν υπουργού, Τάκη Θεοδωρικάκου, στη Βουλή για τον «Φιλόδημο Ι».

Προσφάτως, 65 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει προς τον υπουργό Εσωτερικών ερώτηση για το –όμοιο με τον «Φιλόδημο»- πρόγραμμα που ονομάστηκε «Αντώνης Τρίτσης», ζητώντας ταυτόχρονα και την κατάθεση των εγγράφων της συμφωνίας χρηματοδότησης και των παραστατικών πίστωσης του λογαριασμού του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Ωστόσο, ο υπουργός δεν προσκόμισε κανένα έγγραφο, όπως καταγγέλλει ο κ. Σκουρλέτης. Και φαίνεται δεν είναι το μόνο σημείο στο οποίο αρνήθηκε να απαντήσει.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, ο κ. Θεοδωρικάκος δεν απάντησε:

 • στο ερώτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το εάν «έχει συναφθεί νέα συμφωνία χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή έχει παραταθεί η ισχύς της προηγούμενης συμφωνίας χρηματοδότησης και ποιο το ύψος αυτής;».
   
 • στο ερώτημα εάν στα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, θα εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις για τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες των δημοσίων υπαλλήλων (ασυμβίβαστο, παράβαση καθήκοντος, υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης κ.λπ.);
   
 • πότε θα προχωρήσει η ένταξη δεκάδων θετικά αξιολογημένων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, του Προγράμματος «ΦιλόΔημος» από τον Ιούνιο του 2019, έργων ιδιαίτερα σημαντικών τα οποία θα μπορούσαν να είχαν ήδη δημοπρατηθεί.

Και επιπλέον:

 • δεν προσκόμισε έγγραφα που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του ότι δήθεν όλα έγιναν με νέες χρηματοδοτικές συμφωνίες και συμβάσεις από την αρχή για τη διασφάλιση πόρων.

«Καταρρέει το αφήγημα»

«Συνεχίζει να αναμασά ανακρίβειες και  συνειδητά ψεύδη για τη μη εξασφάλιση της χρηματοδότησης των έργων από τον ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει ο κ. Σκουρλέτης στην δήλωσή του, συμπληρώνοντας ότι «η δήθεν έλλειψη χρηματοδότησης προσκρούει στην πραγματικότητα των 700 εκατ. ευρώ δημοπρατημένων έργων, με την προβλεπόμενη εμπλοκή πλήθους υπηρεσιών και θεσμικών οργάνων ελέγχου, έως και του Ελεγκτικού Συμβουλίου».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, το αφήγημα ότι δεν υπήρχαν χρήματα για τα έργα του «ΦιλόΔημου» καταρρέει διαρκώς. «Πρόσφατα, επισκεπτόμενος την Βόρεια Ελλάδα, όπου "έσωσε" μερικά ακόμη έργα, ο Υπουργός Εσωτερικών απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στον Βιολογικό Καθαρισμό της Σαμοθράκης, που ήδη πραγματοποιούνται παραλαβές», σχολιάζει ο κ. Σκουρλέτης.

«Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να διασύρει τον "ΦιλόΔημο" και να τον σβήσει από τη συλλογική μνήμη, επειδή ήταν επιτυχημένο έργο ΣΥΡΙΖΑ. Και ακολούθως, θέλει να εκμεταλλευτεί τις υφιστάμενες χρηματοδοτήσεις και συμφωνίες για να υλοποιήσει ένα δήθεν "καλύτερο" πρόγραμμα. Μόνο που η νεοφιλελεύθερη οπτική της και η επιλογή της να ελέγχει τις ροές χρηματοδότησης, δομούν διαδικασίες αδιαφάνειας και πελατειακής λογικής. Αυτός είναι και ο λόγος που ουσιαστικά απειλείται ο "πυρήνας" του "ΦιλόΔημου" ως ενός προγράμματος με καθαρές διαδικασίες και κριτήρια, το οποίο πραγματικά βοηθούσε τους δήμους και αδυνατούσε από τη φύση του να τους κρατήσει "όμηρους" σκοπιμοτήτων και ιδιοτέλειας», καταλήγει ο κ. Σκουρλέτης, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην κατάθεση των εγγράφων που έχουν ζητηθεί στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Δεύτερη... μη απάντηση

Χωρίς κανένα αντεπιχείρημα η απάντηση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών στις δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη και έχει ως εξής:

«Είναι γνωστό ότι το πέρασμα του κ. Σκουρλέτη από θέσεις ευθύνης που αφορούν την Αυτοδιοίκηση είχε τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα για τον θεσμό. Προφανώς και ως αντιπολίτευση συνεχίζει την ίδια καταστροφική πολιτική.

Οι πάντες γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» είχε πόρους μόλις 134 εκατ. ευρώ έναντι υποσχέσεων έργων 1,2 δισ. ευρώ.

Αντίθετα το σημερινό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχει διασφαλισμένους πόρους τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ. Αφορά όλους τους δήμους της χώρας και περιλαμβάνει ευρύτατο πλαίσιο έργων και καινοτόμων δράσεων με άμεσο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Χάρη δε σε αυτούς τους διασφαλισμένους πόρους εξασφαλίζεται και το σύνολο των προηγούμενων έργων που ήταν στον αέρα.

Ευχόμαστε στον κ. Σκουρλέτη να προσαρμοστεί γρήγορα στην αλήθεια και στην πραγματικότητα, ώστε να είναι περισσότερο χρήσιμος, έστω στο κόμμα του».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εφόσον επικυρωθεί και από την Ολομέλεια, θα τινάξει στον αέρα τη λειτουργία των ΟΤΑ»
Αντισυνταγματικοί οι νόμοι Θεοδωρικάκου με απόφαση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ ● «Για ανεπίτρεπτη συνταγματικά αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π....
«Εφόσον επικυρωθεί και από την Ολομέλεια, θα τινάξει στον αέρα τη λειτουργία των ΟΤΑ»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σκουρλέτης: Να σταματήσουν τα ψέμματα με το πρόγραμμα «Φιλόδημος»
«Τα μεγάλα έργα του "Φιλόδημου" δεν είχαν ανάγκη να τα "σώσει" ο κ. Θεοδωρικάκος για να τα παρουσιάσει ως δικά του έργα», τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.
Σκουρλέτης: Να σταματήσουν τα ψέμματα με το πρόγραμμα «Φιλόδημος»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στη Δικαιοσύνη ο Σκουρλέτης για προσωπικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του
Μια μια μακροσκελή ανάρτησή του στον λογαριασμό στο FB, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Πάνος Σκουρλέτης, ενημερώνει πως «έχει ήδη ενημερώσει τη δικηγόρο μου για να πράξει τα δέοντα» για τους προσωπικούς...
Στη Δικαιοσύνη ο Σκουρλέτης για προσωπικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣτΕ: Νοθεύτηκε η εκφρασθείσα θέληση εκλογέων
Ενα πρώτο ηχηρό «ράπισμα» στις διατάξεις του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκου, με τις οποίες άλλαξε τον «Κλεισθένη» άμεσα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, δίνει το ανώτατο δικαστήριο της...
ΣτΕ: Νοθεύτηκε η εκφρασθείσα θέληση εκλογέων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πυρ ομαδόν κατά Θεοδωρικάκου για την αστυνομία και την αιματηρή καταδίωξη
Τη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε για τις αλλαγές στην Άμεση Δράση, προσφέροντας πλήρη κάλυψη στους...
Πυρ ομαδόν κατά Θεοδωρικάκου για την αστυνομία και την αιματηρή καταδίωξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας