• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 30.7°C
  0 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.6°C / 27.1°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 25.5°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 23.6°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 25.7°C
  3 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.7°C
  0 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.6°C / 27.0°C
  0 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 29.9°C
  0 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.9°C / 23.9°C
  4 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 28.5°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.6°C / 28.7°C
  2 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 23.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 26.8°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 26.0°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 30.9°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.3°C / 23.3°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.7°C / 27.2°C
  1 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  1 BF
  52%
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

Ανοιχτή Πόλη: Η ΚΥΑ για το Κέντρο της Αθήνας εγκαθιστά όρους δόγματος-σοκ

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κριτική πέντε σημείων ασκεί με ανακοίνωσή της η «Ανοιχτή Πόλη» στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) της κυβέρνησης για τον περιορισμό της κυκλοφορίας οχημάτων στο Κέντρο της Αθήνας, που εκδόθηκε σε συνέχεια της σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων.

Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αθηναίων καταλογίζει στην κυβέρνηση «υπέρμετρη και ψευδεπίγραφη εργαλειοποίηση της υγειονομικής κρίσης» και τονίζει ότι η επίκληση της ΚΥΑ σε «επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας» λόγω κορονοϊού, «δημιουργεί σύγχυση και εγκαθιστά όρους δόγματος του σοκ, σε αν θέμα όπου προέχει η εξασφάλιση της σωστής ενημέρωσης και της συγκατάθεσης των κατοίκων».

Παράλληλα, η «Ανοιχτή Πόλη» τονίζει ότι η ΚΥΑ σε συνδυασμό με την πρόσφατη τροπολογία για επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων, διαμορφώνει έναν ορατό κίνδυνο «να οδεύουμε όχι προς την αποδέσμευση ελεύθερου χώρου για τους δημότες, αλλά προς τη δέσμευση χώρου για τα τραπεζοκαθίσματα».

«Συνολικά, θεωρούμε πως οι προβλέψεις της ΚΥΑ θέτουν σε κίνδυνο τον πιο βασικό στόχο του σχεδίου που ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο, δηλαδή την καλλιέργεια και εμπέδωση μιας διαφορετικής κουλτούρας κινητικότητας και χρήσης του δημόσιου χώρου. Μια τόσο φιλόδοξη αλλαγή νοοτροπίας μπορεί να γίνει μόνο με ενημέρωση, σταδιακά και με διαβούλευση, όχι με εργαλειοποίηση της πανδημίας, κατασταλτικά μέτρα και πρόστιμα», επισημαίνει η δημοτική παράταξη.

Τα πέντε σημεία

Αναλυτικότερα, σε συνέχεια των επιφυλάξεων που είχε διατυπώσει η «Ανοιχτή Πόλη» στο δημοτικό συμβούλιο, παρά την θετική επί της αρχής ψήφο της, η δημοτική παράταξη προχωρά στις εξής παρατηρήσεις:

 • Σε συνδυασμό με την πρόσφατη τροπολογία για επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων, είναι ορατός ο κίνδυνος να οδεύουμε όχι προς την αποδέσμευση ελεύθερου χώρου για τους δημότες, αλλά προς τη δέσμευση χώρου για τα τραπεζοκαθίσματα. Η Ανοιχτή Πόλη έχει εκφράσει τη θέση της σχετικά: Η εστίαση χρειάζεται στήριξη επειγόντως. Αυτή όμως θα πρέπει να έχει σαν βάση της τη συνδρομή της κρατικής διοίκησης με ένα ποσό επαρκές για να επιτρέψει τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μια ευέλικτη πολιτική απαλλαγής δημοτικών τελών.
   
 • Η επίκληση "επιτακτικών λόγων αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας" λόγω κορωνοϊού δημιουργεί σύγχυση και εγκαθιστά όρους δόγματος του σοκ, σε ένα θέμα όπου προέχει η εξασφάλιση της σωστής ενημέρωσης και της συγκατάθεσης των κατοίκων. Η υπέρμετρη και ψευδεπίγραφη εργαλειοποίηση της υγειονομικής κρίσης οδηγεί όμως σε αντιφάσεις που πλήττουν την εμπιστοσύνη των πολιτών – θυμίζουμε τις προ ημερών οδηγίες της ΓΓΠΠ που χαρακτήριζαν τη μετακίνηση με ΙΧ ασφαλέστερη από τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς – ενώ απαξιώνει τον πραγματικό στόχο των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη διεύρυνση της κινητικότητας και του δημόσιου χώρου.
   
 • Η δημοτική αρχή είχε αποδεχθεί την πρόταση της Ανοιχτής Πόλης για τη συγκρότηση μιας επιστημονικής επιτροπής παρακολούθησης του σχεδίου και μιας διαπαραταξιακής επιτροπής διαβούλευσης με τους κατοίκους, εμπόρους και επαγγελματίες της περιοχής. Ωστόσο η ΚΥΑ εκδόθηκε με άμεση ισχύ, χωρίς οι επιτροπές αυτές να έχουν καν συσταθεί, με αστυνομική-κατασταλτική λογική και χωρίς καμία περίοδο σταδιακής εφαρμογής και ενημέρωσης των οδηγών και χρηστών της περιοχής.
   
 • Τόσο η συγκοινωνιακή μελέτη που υποστηρίζει το πρόγραμμα των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, όσο και η συμφωνία μας στο δημοτικό συμβούλιο, έθεταν ως προϋπόθεση επιτυχίας του σχεδίου την αναβάθμιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς – όπως διεύρυνση του δημοτικού δικτύου, πύκνωση δρομολογίων κλπ. Χωρίς να έχει γίνει κάποιο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση, η επιβολή απαγορευτικών ρυθμίσεων είναι ένα βήμα καταδικασμένο να μείνει μετέωρο.
   
 • Στο σχέδιο που υπερψήφισε το δημοτικό συμβούλιο, και βάσει του οποίου το ΕΜΠ είχε υπολογίσει τις κυκλοφοριακές επιπτώσεις, προβλεπόταν ότι οι οδοί Σοφοκλέους και Ευριπίδου θα έμεναν ανοιχτές στην κυκλοφορία για όλα τα οχήματα. Στην ΚΥΑ αντίθετα δεν εξαιρούνται από τους περιορισμούς, συνεπώς η κυκλοφοριακή μελέτη του ΕΜΠ αυθαίρετα παρακάμπτεται, με ανυπολόγιστες συνέπειες στους γύρω δρόμους αλλά και στην περιφέρεια του κέντρου της Αθήνας.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δοκιμαστικά πριν από τον «Μεγάλο Περίπατο»
Στόχος του σχεδιασμού του Δήμου Αθηναίων είναι να μπει τέλος στη «διαμπερή» κίνηση οχημάτων από το εμπορικό τρίγωνο ● Τι θα ισχύσει για τους μόνιμους κατοίκους και πώς η πανδημία ξαναγίνεται το πρόσχημα για...
Δοκιμαστικά πριν από τον «Μεγάλο Περίπατο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διά ζώσης, αλλά με αποκλεισμούς
Με κλίμα αντιπαραθέσεων και την αποχή τριών αντιπολιτευόμενων παρατάξεων πραγματοποιήθηκε η πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων.
Διά ζώσης, αλλά με αποκλεισμούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι πρώτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του «Μεγάλου Περιπάτου» στην Αθήνα
Από τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Ολγας και την Οδό Ηρώδου Αττικού -σε όλο το μήκος τους- θα ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις του Δήμου Αθηναίων για τον «Μεγάλο Περίπατο».
Οι πρώτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του «Μεγάλου Περιπάτου» στην Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέσα Ιουνίου οι πρώτες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας
Προσωρινός περιορισμός κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας με απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Εσωτερικών και Υποδομών.
Μέσα Ιουνίου οι πρώτες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έκτακτο απαγορευτικό μετακίνησης στο κέντρο της Αθήνας
Προσωρινός περιορισμός κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας με απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Εσωτερικών και Υποδομών που δημοσιεύτηκε σε ΚΥΑ.
Έκτακτο απαγορευτικό μετακίνησης στο κέντρο της Αθήνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας