Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Βλέποντας και κάνοντας» η στρατηγική της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

«Βλέποντας και κάνοντας» η στρατηγική της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού

  • A-
  • A+

Η φράση «βλέποντας και κάνοντας» εκφράζει εν πολλοίς τη στρατηγική του υπουργείου Τουρισμού για την επανεκκίνηση της ατμομηχανής της ελληνικής οικονομίας, ειδικά στο σκέλος που αφορά στην υποδοχή των αλλοδαπών τουριστών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Χάρης Θεοχάρης παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει οριστική απάντηση για το ποιοι θα είναι οι πρώτοι επισκέπτες με το άνοιγμα των συνόρων, από τις 15 Ιουνίου, αρχικά μέσω του διεθνούς αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και με το άνοιγμα των εποχικών ξενοδοχείων.

Όπως είπε, δεν έχει ακόμα καταρτιστεί η σχετική λίστα με τους πρώτους τουρίστες, για τους οποίους η Ελλάδα έχει απευθυνθεί «σε χώρες της γειτονιάς, όπως η Γερμανία από τη Βόρεια Ευρώπη, η Βουλγαρία και άλλες χώρες από τη Βαλτική μέχρι τα Βλακάνια, η Κύπρος και το Ισραήλ» και που θα βασιστεί (η λίστα) στα υγειονομικά κριτήρια που θέτουν ΕΟΔΥ και επιτροπή επιδημιολόγων. Ο κ. Θεοχάρης δεσμεύτηκε ωστόσο, ότι η λίστα θα είναι έτοιμη πριν το τέλος του μήνα.

Για την απόφαση να μη γίνονται διαγνωστικά τεστ στους εισερχόμενους από το εξωτερικό, ο υπουργός μετακύλισε την ευθύνη στους γιατρούς, οι οδηγίες των οποίων, όπως είπε, κάνουν λόγο για «πολύ λίγη αξία αυτών των τεστ στη διευκόλυνση των τουριστικών ροών και πολύ μεγάλο κόστος».

Για τη δεύτερη λίστα τουριστών από το εξωτερικό, που θα μπορούν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, από την 1η Ιουλίου, όταν απελευθερωθούν οι πτήσεις προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι θα έχει περισσότερες απαγορεύσεις, οι οποίες όμως θα επανεξετάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε μία ή δύο εβδομάδες), με την ελπίδα, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, να αφαιρούνται απαγορεύσεις.

Ν. Χαρδαλιάς: Σταδιακά και προσεκτικά η εξέλιξη του κυβερνητικού σχεδίου

Σταδιακά και προσεκτικά θα εξελίσσεται το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα του τουρισμού. «Θα προετοιμαζόμαστε, έτσι ώστε την 1η Ιουλίου, παρατηρώντας όλα όσα συμβαίνουν σε όλες τις χώρες, να μπορέσουμε να ανοίξουμε με όρους απόλυτης ασφάλειας για τον γενικό πληθυσμό της πατρίδας μας», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την ανησυχία από την έλευση τουριστών χωρίς να γίνονται τεστ, παρά μόνο δειγματοληπτικός έλεγχος.

«Έχουμε μπροστά μας 40 ημέρες για να προετοιμαστούμε με συγκεκριμένα δομικά, συμβατικά, ψηφιακά εργαλεία και με την ίδια ευθύνη που εξασφαλίσαμε διαδικασίες στεγανοποίησης και ανάσχεσης της πανδημίας το προηγούμενο διάστημα, με την ίδια συνέπεια θα εγγυηθούμε και τους όρους ασφάλισης του γενικού πληθυσμού από το άνοιγμα του τουρισμού», ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία σε σχέση με τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν».

Επανέλαβε το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης του τουρισμού, σημείωσε ότι θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, οι οποίες και θα ανακοινωθούν εγκαίρως και θα παρακολουθούνται αναφορικά με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά τους, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις απελευθέρωσης, εφόσον κριθεί ότι πληρούν τα κριτήρια.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού προβλέπει αναλυτικά τα σενάρια πρόσβασης στις δομές υγείας, αλλά και τη δυνατότητα διενέργειας ελέγχων για την νόσο Covid-19. «Η κυβέρνηση δείχνει την μέγιστη προσοχή και φροντίδα στη θέσπιση υγειονομικών πρωτοκόλλων για την λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και την μεταφορά των επισκεπτών», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σ.Τσιόδρας: Πιθανή λύση η ψηφιακή ιχνηλάτηση μέσα από εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα

«Το τεστ δεν προτείνεται, καθώς μπορεί να δώσει την ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Πάντως, αφήνεται στην διακριτική ευχέρεια κάποιων χωρών να εφαρμόσουν το τεστ εάν το επιθυμούν, σε δειγματοληπτικό ή άλλο επίπεδο», απάντησε ο Σωτήρης Τσιόδρας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον τουρισμό και το ρόλο που μπορεί να παίξει το άνοιγμά του στην επανεμφάνιση κρουσμάτων, αλλά και για το αν χρειάζονται τα τεστ στους ταξιδιώτες.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τόνισε ο καθηγητής, είναι «να ελέγχεται ο συμπτωματικός ταξιδιώτης στην Ελλάδα» Ωστόσο είπε ότι, από τη στιγμή που θα ελέγχεται, «θα είναι εύκολο να εντοπίζονται οι επαφές του στην Ελλάδα και να γίνεται ιχνηλατήση», αλλά διερωτήθηκε και ο ίδιος πως θα γίνεται αυτό, όταν ο ταξιδιώτης επιστρέφει την χώρα του. Θα μπορούσε να είναι λύση, η ψηφιακή ιχνηλάτηση μέσα από εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, όπως είπε, αλλά όπου προσπάθησαν να το εφαρμόσουν, μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά, καθώς η συμμετοχή που υπήρξε δεν ήταν εντυπωσιακή.

Μιλώντας προσωπικά, ο επικεφαλής της επιδημιολογικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας είπε ότι « θα ήθελα με κάποιο ψηφιακό τρόπο, εθελοντικά κάποιος που έχει συμπτώματα να μπορεί να βρίσκει το κοντινότερο εργαστηριακό κέντρο να μπορεί να ελεγχθεί» και θα ήταν χρήσιμο ο τουρίστας να γνωρίζει ότι σαν χώρα έχουμε την δυνατότητα να τον ανιχνεύσουμε, αρκεί να γνωρίζει που να απευθυνθεί».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κραυγή αγωνίας από ΓΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ για την «επόμενη μέρα»
Για πλήρη επισφάλεια στην αγορά εργασίας έκανε λόγο η ΓΣΕΕ, κατά την ακρόαση φορέων της οικονομίας στη Βουλή, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ προανήγγειλε κύμα απολύσεων, λόγω ανασφάλειας στις επιχειρήσεις
Κραυγή αγωνίας από ΓΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ για την «επόμενη μέρα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Χαραμάδα» Παπαθανάση στη λειτουργία εσωτερικών χώρων σε εστιατόρια
Τον άνισο ανταγωνισμό που δημιουργεί η έλλειψη ή ακόμα και ο μικρός εξωτερικός χώρος, μεταξύ των εστιατορίων, επιχειρεί να αμβλύνει η πρόβλεψη του υπΑΝΕΠ για άνοιγμα μέχρι τις 15 Ιουνίου και των εσωτερικών...
«Χαραμάδα» Παπαθανάση στη λειτουργία εσωτερικών χώρων σε εστιατόρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τη Δευτέρα περιμένουν εστίαση, νησιά, δημοτικά και νηπιαγωγεία
Από τη Δευτέρα 25 Μαΐου επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς τα νησιά, ανοίγουν οι χώροι εστίασης και ανακοινώνονται οι αποφάσεις για το αν θα ανοίξουν και πώς, δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακοί...
Τη Δευτέρα περιμένουν εστίαση, νησιά, δημοτικά και νηπιαγωγεία
ΥΓΕΙΑ
Ο Covid-19 ήρθε για να μείνει, συμφωνεί με τον ΠΟΥ ο Σωτήρης Τσιόδρας
«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη δυνατότητα να γίνει ένας ενδημικός ιός, θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας δηλαδή, όπως το κοινό κρυολόγημα», εκτίμησε ο λοιμωξιολόγος
Ο Covid-19 ήρθε για να μείνει, συμφωνεί με τον ΠΟΥ ο Σωτήρης Τσιόδρας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγωνία για την επανεκκίνηση του τουρισμού
Κατευθυντήριες προτάσεις έστειλε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στοχεύοντας στο άνοιγμα των ταξιδιών μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν.
Αγωνία για την επανεκκίνηση του τουρισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας