Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Έμμεσες βολές Μητσοτάκη προς Βερολίνο
EUROKINISSI/ΓΤΠ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Έμμεσες βολές Μητσοτάκη προς Βερολίνο

  • A-
  • A+

Για τον κίνδυνο περαιτέρω ανισοτήτων μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. εάν δεν υπάρξει συντονισμένη απάντηση στις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία, κάνοντας ειδική αναφορά στις επιχορηγήσεις, προειδοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε χθες το απόγευμα με ανώτερα στελέχη του επιχειρηματικού οργανισμού YPO (Young Presidents' Organization).

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε μεν τη γαλλογερμανική πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης, αλλά εμμέσως άφησε αιχμές για το Βερολίνο σχετικά με τις γιγαντιαίες επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις, κάτι που επισήμανε δεν έχουν τη δυνατότητα να πράξουν όλες οι χώρες και έτσι υπάρχει ο κίνδυνος διεύρυνσης των ανισοτήτων.

Ειδικότερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «μεγάλο βήμα» τη γαλλογερμανική πρόταση» και κάλεσε τη Γηραιά Ήπειρο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

«Η γαλλογερμανική πρόταση ήταν τολμηρή και σίγουρα ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Πεντακόσια δισεκατομμύρια με τη μορφή επιχορηγήσεων είναι σημαντικό ποσό, που θα χρηματοδοτηθεί από ένα κοινό εργαλείο χρέους που θα εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό είναι σημαντικό», είπε.

Σημείωσε παράλληλα ότι η προσφορά επιχορηγήσεων σε πληγείσες χώρες και περιοχές θα λειτουργήσει εξισορροπητικά για τη μεγάλη στήριξη που έχουν ήδη παράσχει πλουσιότερα κράτη-μέλη σε μεγάλες επιχειρήσεις τους, και την οποία δεν μπορούν να προσφέρουν μικρότερα κράτη-μέλη στις δικές τους.

«Αυτή τη στιγμή, η κρατική ενίσχυση που δίνεται σε κάποιες χώρες είναι γιγαντιαία και κάποιες άλλες χώρες δεν μπορούν να το ανταγωνιστούν αυτό, οι επιχειρήσεις τους τουλάχιστον δεν μπορούν να το ανταγωνιστούν», ανέφερε.

«Ο μοναδικός τρόπος να το εξισορροπήσεις αυτό είναι μία μεταβίβαση με τη μορφή επιχορηγήσεων. Διαφορετικά, αν αυτό δεν γίνει, θα δείτε την διεύρυνση των περιφερειακών και γεωγραφικών ανισοτήτων», είπε χαρακτηριστικά σε μια έμμεση αναφορά σε χώρες όπως η Γερμανία που έχουν ρίξει αρκετό χρήμα στη στήριξη των επιχειρήσεων.

Αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις προκλήσεις που έχει γεννήσει ο κορωνοϊός η ενωμένη Ευρώπη δεν θα δώσει πολιτικό έδαφος στους λαϊκιστές και ευρωσκεπτικιστές, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. 

Προσκλητήριο για επενδύσεις

Κατά την τηλεδιάσκεψη ο πρωθυπουργός απηύθυνε προσκλητήριο για επενδύσεις, λέγοντας πως «η Ελλάδα είναι ακόμα καταλληλότερη για επενδύσεις από ό,τι ήταν πριν από πέντε μήνες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης ήταν από την αρχή η αναβάθμιση του επενδυτικού περιβάλλοντος ώστε να αναδειχθούν στο έπακρο τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας.

«Έχουμε προχωρήσει πολύ σε αυτή την κατεύθυνση, έχουμε μειώσει τους φόρους, βελτιώσαμε το ρυθμιστικό πλαίσιο, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης έχει προχωρήσει -κάτι που πολλοί πίστευαν ότι ήταν αδύνατο. Και τώρα έχουμε το επιπρόσθετο πλεονέκτημα ότι θεωρούμαστε μία ασφαλής χώρα με μία δημόσια διοίκηση που λειτουργεί καλά», ανέφερε.

Παράλληλα, αίσθηση προκαλεί η αναφορά που έκανε για τον ρόλο του κράτους σε καιρούς κρίσης.
«Είμαι φιλελεύθερος πολιτικός, δεν είμαι νεοφιλελεύθερος. Δεν πιστεύω ότι οι αγορές έχουν πάντα τη λύση. Πιστεύω ότι το κράτος έχει ρόλο να παίξει, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Και αυτό ακριβώς κάναμε. Παρεμβήκαμε για να αντιμετωπίσουμε μία άνευ προηγουμένου κρίση. Υποστηρίξαμε το δημόσιο σύστημα υγείας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι προτεραιότητά του είναι η προστασία του κόσμου της εργασίας και η ανάγκη να δοθεί ένα χέρι βοήθειας στην επιχειρηματικότητα ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο ξαφνικό, εξωγενές χτύπημα που προκάλεσε ο κορονοϊός.

«Ασφαλώς έρχονται καιροί που η κυβέρνηση πρέπει να προβεί σε δαπάνες για την έξοδο από μία βαθιά ύφεση. Αυτοί είναι καιροί που ευνοούν μία πιο κεϋνσιανή προσέγγιση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εξακολουθώ να πιστεύω ότι η ατμομηχανή της ανάπτυξης είναι, σταθερά, η ιδιωτική οικονομία. Κύριο μέλημά μου είναι η διάσωση θέσεων εργασίας και η παροχή μιας ανάσας στις επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν ξανά στο μέλλον. Και πιστεύω ότι η πραγματική πρόκληση, πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι το ποιος είναι ο δίκαιος επιμερισμός των βαρών».

Την τηλεδιάσκεψη παρακολούθησαν περίπου 1.000 διευθύνοντες σύμβουλοι και πρόεδροι επιχειρήσεων σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου, σύμφωνα με ενημέρωση από το Μαξίμου. 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ένα βήμα πίσω από το Βερολίνο μετά τις αντιδράσεις για το χρέος
Σε... διευκρινίσεις για την γαλλογερμανική πρόταση αναγκάστηκε να προχωρήσει η καγκελαρία μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.
Ένα βήμα πίσω από το Βερολίνο μετά τις αντιδράσεις για το χρέος
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντιπρόταση στο σχέδιο Μέρκελ-Μακρόν ετοιμάζουν οι «σκληροί» της Ε.Ε.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το «μεγάλο παζάρι» για την ανάκαμψη της Ε.Ε., μετά το χθεσινό γαλλογερμανικό σχέδιο. Αντιπρόταση ετοιμάζει η ομάδα των «σκληρών» της Ένωσης. Τι θα πράξει η Κομισιόν για το πλάνο...
Αντιπρόταση στο σχέδιο Μέρκελ-Μακρόν ετοιμάζουν οι «σκληροί» της Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ταμείο ανάκαμψης με κοινό δανεισμό, η γαλλο-γερμανική πρόταση για την κρίση
Μακρόν και Μέρκελ προτείνουν τη δημιουργία ταμείου για να στηριχθούν οι οικονομίες των χωρών που έχουν πληγεί από την πανδημία, με κοινό δανεισμό.
Ταμείο ανάκαμψης με κοινό δανεισμό, η γαλλο-γερμανική πρόταση για την κρίση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέρκελ-Μακρόν σπάνε το ταμπού του κοινού δανεισμού
Προτείνουν τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης 500 δισ. για τη στήριξη των χωρών και των κλάδων που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία ● «Μιλάμε για πραγματικές μεταβιβάσεις χρημάτων», τονίζει ο Γάλλος...
Μέρκελ-Μακρόν σπάνε το ταμπού του κοινού δανεισμού
ΕΥΡΩΠΗ
Ολλανδικό ρεσιτάλ κυνισμού: Τι θα κάνετε για να σωθείτε μόνοι σας την επόμενη φορά;
Επιβεβαιώνοντας τη φήμη τους ως οι αυτόκλητοι τιμητές της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ε.Ε. η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία και η Σουηδία ετοιμάζουν αντιπρόταση στο γαλλογερμανικό σχέδιο.
Ολλανδικό ρεσιτάλ κυνισμού: Τι θα κάνετε για να σωθείτε μόνοι σας την επόμενη φορά;
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκλεισε το μάτι για διαχείριση χωρίς ...γραφειοκρατία
«Πολύ φιλόδοξο» και «ταυτόχρονα ρεαλιστικό» χαρακτήρισε το πρόγραμμα των 750 δισ. που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Εκλεισε το μάτι για διαχείριση χωρίς ...γραφειοκρατία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας