Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τρικυμία εν κρανίω
AP PHOTO / EVAN VUCCI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρικυμία εν κρανίω

  • A-
  • A+
ΗΠΑ Με μια σειρά από έωλα επιχειρήματα, βγαλμένα από σενάρια συνωμοσίας, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεσπάθωσε και πάλι κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Κίνας για τον χειρισμό της πανδημίας, ενώ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με την αποκάλυψή του πως λαμβάνει εδώ και δύο βδομάδες υδροξυχλωροκίνη κόντρα στις ιατρικές οδηγίες

Οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου κοντοζυγώνουν και η δημοτικότητά του φθίνει εξαιτίας (και) των χειρισμών του έναντι της πανδημίας. Ισως τώρα την κατάσταση να επιτείνουν -λένε σκωπτικά «φαρμακερές γλώσσες» στην Ουάσινγκτον- και τυχόν... παρενέργειες από την υδροξυχλωροκίνη που, όπως ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραπ αποκάλυψε χθες, λαμβάνει προληπτικά «εδώ και δύο εβδομάδες» έναντι του κορονοϊού, κόντρα στις ιατρικές οδηγίες και συστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, χωρίς σαφώς τεκμηριωμένες αιτιάσεις, ο πρόεδρος του «Πρώτα η Αμερική» ξαναπασφάλισε χθες κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Κίνας, τη στάση της οποίας ο ίδιος προ τριμήνου επαινούσε.

«Είναι ξεκάθαρο ότι τα επανειλημμένα σφάλματα από τη δική σας πλευρά και από πλευράς του οργανισμού σας στην αντίδραση στην πανδημία κόστισαν πάρα πολύ ακριβά στον κόσμο», γράφει ο Τραμπ σε τετρασέλιδη επιστολή-τελεσίγραφο που έστειλε χθες τα ξημερώματα στον επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους. Και νίπτοντας τας χείρας του, απείλησε με οριστική διακοπή της (προσωρινά «παγωμένης») χρηματοδότησης του ΠΟΥ από τις ΗΠΑ, ακόμη και με επανεξέταση της συμμετοχής τους στην εν λόγω υπηρεσία του ΟΗΕ, εάν μέσα σε τριάντα ημέρες δεν υπάρξουν «μείζονες ουσιαστικές βελτιώσεις», που δεν αποσαφηνίζει.

«Δεν μπορώ να επιτρέψω τα χρήματα των Αμερικανών φορολογούμενων να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν έναν οργανισμό που, στην παρούσα κατάσταση, σαφώς και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Αμερικής», τονίζει στην επιστολή ο Τραμπ. «Ο μόνος δρόμος για τον ΠΟΥ είναι να δείξει πως διατηρεί την ανεξαρτησία του έναντι της Κίνας». Προς επίρρωση, λίγες ώρες νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει τον διεθνή οργανισμό «μαριονέτα της Κίνας»...

«Εξετάζουμε το περιεχόμενο της επιστολής», ανέφερε σε χθεσινή λακωνική ανακοίνωση ο ΠΟΥ, την ώρα που τα 194 μέλη της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κίνας, δηλαδή) ενέκριναν ομόφωνα ψήφισμα για τη διενέργεια ανεξάρτητης αξιολόγησης της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης από τον διεθνή οργανισμό, «τη συντομότερη κατάλληλη στιγμή».

Περνώντας στην αντεπίθεση, το Πεκίνο κατηγόρησε τον Τραμπ ότι «αποφεύγει τις υποχρεώσεις του» απέναντι στον ΠΟΥ (οι ΗΠΑ έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον διετή προϋπολογισμό). Και κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο «να σταματήσει να ρίχνει το φταίξιμο» στην Κίνα και να επικεντρωθεί στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, που μόνον στις ΗΠΑ έχει απολογισμό πάνω από 90.000 νεκρούς και 1,5 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα.

«Τώρα είναι η ώρα της αλληλεγγύης και όχι για εκτόξευση κατηγοριών ή υπονόμευση της πολυμερούς συνεργασίας», σχολίασε δηκτικά από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επαναβεβαιώνοντας την πλήρη στήριξή της στον ΠΟΥ.

Φύλλο και φτερό

Κάνοντας «φύλλο και φτερό» την επιστολή-τελεσίγραφο του Τραμπ, το δίκτυο BBC και ειδικοί που μιλούν στο πρακτορείο A.P. αποδομούν βασικές της αιτιάσεις. Ο ισχυρισμός π.χ. του Αμερικανού προέδρου ότι ο ΠΟΥ «αγνόησε συστηματικά αξιόπιστες αναφορές για εξάπλωση του ιού στη Γουχάν στις αρχές Δεκεμβρίου ή και νωρίτερα, συμπεριλαμβανομένων δημοσιευμάτων της ιατρικής επιθεώρησης Lancet», διαψεύσθηκε από τον ίδιο τον αρχισυντάκτη της, δρα Ρίτσαρντ Χόρτον. Με ξεχωριστή μάλιστα ανακοίνωσή, η βρετανική επιθεώρηση χαρακτήρισε τις κατηγορίες του Τραμπ κατά του ΠΟΥ ως «βλαπτικές στις προσπάθειες ενδυνάμωσης της διεθνούς συνεργασίας για τον έλεγχο της πανδημίας».

Ως προς τον δε ισχυρισμό του Αμερικανικού προέδρου ότι, παρά τα όσα έλεγε ο ΠΟΥ, υπήρχαν «από τα μέσα Ιανουαρίου... σαφείς ενδείξεις» για μετάδοση του κορονοϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο, το BBC παραθέτει δηλώσεις στελεχών του οργανισμού στις 14/1 για «περιορισμένης έκτασης» μετάδοση. Θυμίζει ότι ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε μόλις μία εβδομάδα μετά τεκμηριωμένα στοιχεία μετάδοσης μεταξύ ατόμων στη Γουχάν. Και υπογραμμίζει ότι ακόμη οι υπόνοιες της Ταϊβάν (που δεν είναι μέλος του ΟΗΕ και του ΠΟΥ) για σχετικές ενδείξεις από τα τέλη Δεκεμβρίου δεν έχουν μέχρι και σήμερα στηριχθεί με αποδεικτικά στοιχεία.

Ερμηνεύοντας, εν τω μεταξύ, άλλες αναφορές στην επιστολή Τραμπ, όπως ότι «μία από τις πιο επικίνδυνες αποφάσεις του ΠΟΥ ήταν η αντίθεσή του στον περιορισμό των αεροπορικών πτήσεων», ειδικοί εντοπίζουν σημαντική παρανόηση από πλευράς του Αμερικανού προέδρου ως προς τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του διεθνούς οργανισμού.

«Ο ΠΟΥ έχει περιορισμένες εξουσίες ως προς το τι μπορεί να απαιτήσει από τις χώρες, όπου ξεσπούν επιδημίες», λέει στο A.P. ο Μάικλ Χεντ, ερευνητής του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον. «Παρέχει καθοδήγηση από ειδικούς και δεν επιβάλει μέτρα διά νόμου», εξηγεί. Σε πλήρη αντίθεση, δηλαδή, με κυβερνήσεις όπως αυτή των ΗΠΑ -επισημαίνει- που λόγω των κενών στην πολιτική τους υπήρξε εξάπλωση της πανδημίας.

Από το Καπιτώλιο, εν τω μεταξύ, μέχρι τα αμερικανικά ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύπωσης, τα δηκτικά σχόλια δίνουν και παίρνουν για την αποκάλυψη του Τραμπ ότι παίρνει υδροξυχλωροκίνη. «Θα προτιμούσα ο πρόεδρος να μην παίρνει μη εγκεκριμένα φάρμακα, ειδικά στην ηλικία του και στα κιλά του», δήλωσε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. «Ισως να μη λαμβάνει καν το φάρμακο», είπε ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ. «Ο πρόεδρος λέει, άλλωστε, χαρακτηριστικά ψέματα».


 

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Υδροξυχλωροκίνη και οριστική παύση της χρηματοδότησης του ΠΟΥ στην ατζέντα Τραμπ
Νέες απειλές ότι θα βάλει οριστικό τέλος στη χρηματοδότηση που χορηγούν οι ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Υδροξυχλωροκίνη και οριστική παύση της χρηματοδότησης του ΠΟΥ στην ατζέντα Τραμπ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Νέο «μπουρλότο» Τραμπ στις σχέσεις με την Κίνα
Ανησυχία ότι τίθεται σε κίνδυνο η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει προκαλέσει η τελευταία κλιμάκωση της ρητορικής ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και την κυβέρνηση του Πεκίνου με αφορμή την πανδημία του...
Νέο «μπουρλότο» Τραμπ στις σχέσεις με την Κίνα
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Κυνικός ο Τραμπ στον ίδιο χαβά
Την οικονομία πάνω από τις ανθρώπινες ζωές βάζει πάλι ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ αρμόδιος επιστήμονας χαρακτηρίζει «θανατική ποινή» την πρόωρη χαλάρωση του αποκλεισμού.
Κυνικός ο Τραμπ στον ίδιο χαβά
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Εγκλημα κατά της ανθρωπότητας»
Ο κορονοϊός είναι το ένα μεγάλο πρόβλημα της εποχής. Το άλλο είναι ο ιός Τραμπ, ο οποίος με την αλλοπρόσαλλη στρατηγική του δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας.
«Εγκλημα κατά της ανθρωπότητας»
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο Τραμπ δίνει τροφή στη θεωρία για ιό εργαστηρίου στην Κίνα
Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να εξακριβώσει εάν και κατά πόσον ο κορονοϊός προήλθε «από εργαστήριο» στην πόλη Γουχάν της Κίνας.
Ο Τραμπ δίνει τροφή στη θεωρία για ιό εργαστηρίου στην Κίνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας