• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 31.3°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.1°C / 30.5°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 30.4°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 24.4°C
  2 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 28.0°C
  2 BF
  78%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 23.5°C / 31.0°C
  0 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  1 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  1 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.6°C
  1 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 27.2°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.7°C
  1 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.5°C
  1 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.0°C / 31.5°C
  3 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.3°C / 25.5°C
  0 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.2°C / 27.8°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  60%

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Ζεσταίνουν μηχανές» για μετακινήσεις, σχολεία και αθλητισμό

 • A-
 • A+

Ικανοποιημένος από την πορεία της δεύτερης φάσης στην άρση των μέτρων εμφανίστηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. 

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε λόγο για «πολύ καλή εικόνα» κατά τη σημερινή επαναλειτουργία των εκκλησιών, καθώς είχαν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και τηρήθηκαν αποστάσεις.

«Θετικός ήταν ο απολογισμός» και στις οργανωμένες παραλίες, όπου σε γενικές γραμμές τηρούνται οι αποστάσεις. Οι όποιες εξαιρέσεις δεν αναιρούν τον κανόνα, ανέφερε.

Για τις περιπτώσεις συνωστισμού σε λεωφορεία, σημείωσε ότι είναι υπόθεση και των οδηγών και των επιβατών η εφαρμογή των κανόνων και σε κάθε περίπτωση «δεν μπορεί να υπάρχει σε κάθε λεωφορείο κι ένας αστυνομικός για να κόβει πρόστιμο».

Η ευθύνη όλων οδήγησε στην επιτυχή πορεία προς την άρση των μέτρων, είπε ο υφυπουργός και υπενθύμισε πως από αύριο επιτρέπονται, με κανόνες που ήδη έχουν ανακοινωθεί, οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, από περιφερειακή ενότητα σε περιφερειακή ενότητα, στην Κρήτη και στην Εύβοια.

«Για τις σιδηροδρομικές γραμμές, τα ΚΤΕΛ και τα τουριστικά λεωφορεία επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων στο 50%. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους. Ενθαρρύνεται η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών όπου είναι εφικτό», επανέλαβε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι  «πρέπει να τηρείται το μέτρο της απόστασης. Επίσης, οι πάροχοι υπηρεσιών θα πρέπει να απολυμαίνουν συχνά τους χώρους αναμονής και η επιβίβαση γίνεται τμηματικά, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός». 

Για τα αεροπορικά ταξίδια, επεσήμανε ότι «όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την εμπρόσθια θύρα και όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται πεζή από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος. Όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας, τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητα του. Συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ βρίσκονται τοποθετημένες στην είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβαση ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου. Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το αεροσκάφος πρέπει να υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας, πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των πτήσεων του».

Για τα σχολεία, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι την προηγούμενη Δευτέρα επέστρεψε η Γ΄Λυκείου στα θρανία χωρίς προβλήματα. Αύριο επιστρέφουν οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, καθώς και του Γυμνασίου, υπενθύμισε και συμπλήρωσε ότι εξακολουθεί να υφίσταται η τηλεκπαίδευση, όπου κρίνεται απαραίτητο.

Αναφέρθηκε ακόμη στην 24η Μαΐου, που είναι η μεγάλη γιορτή των Μουσουλμάνων, το «Ιντ Αλ Φιντρ», για τη λύση του Ραμαζανιού. «Φέτος δεν θα υπάρξει ανάλογη γιορτή όπως πέρυσι. Το ίδιο άλλωστε έγινε και με το Πέσαχ, αλλά και το Πάσχα… Θα πρέπει να αποφεύγονται οι μαζικές συναθροίσεις για να γίνει η προσευχή… Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει αναφέρει από τις 23 Απριλίου ότι δεν θα παραχωρηθούν χώροι από την κυβέρνηση ή τους δήμους, όπως γινόταν στο παρελθόν, για να γίνει η προσευχή της λύσης της νηστείας του Ραμαζανιού. Για τα τζαμιά θα ισχύσει ότι και για όλους τους όρους λατρείας. Από την πρώτη στιγμή, οι ρυθμίσεις για τους χώρους λατρείας ήταν οριζόντιες για όλους και χωρίς εξαιρέσεις» τόνισε.

Για τον αθλητισμό, είπε ότι από αύριο επιτρέπεται να γυμνάζονται σε κλειστές και ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις, κολυμβητήρια, γήπεδα, στίβο και γυμναστήρια, αθλητές ηλικίας 13 ετών και άνω. Προτεραιότητα στη χρήση έχουν οι αθλητές των προολυμπιακών και ολυμπιακών ομάδων. Τις αθλητικές εγκαταστάσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι διαιτητές. Και εδώ θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα που ισχύουν για όλους. Χρήση μάσκας, απολύμανση επιφανειών.

Δεν ενθαρρύνουμε τα πάρτι στις παραλίες

Για τα ποτά και τη μουσική στις οργανωμένες παραλίες που απαγορεύτηκαν, ο Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε: «Η λογική που ανοίξαμε τις οργανωμένες παραλίες, ήταν για να αποφύγουμε φαινόμενα συνωστισμού στις ανοργάνωτες. Το ζήτημα είναι ότι δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να ενθαρρύνουμε τα πάρτι και να ρισκάρουμε εικόνες που θα δώσουν λάθος μήνυμα παντού», είπε ο υφυπουργός κι επανέλαβε τη σημασία της ατομικής ευθύνης: «Είμαστε σε μια φάση που πρέπει ο καθένας να λάβει την ατομική του ευθύνη να κρατήσουμε τις αποστάσεις. Ξέρουμε πολύ καλά ότι το ποτό λειτουργεί σε συνδυασμό με τη μουσική αντιστρόφως ανάλογα με το ζήτημα της νηφαλιότητας, ειδικότερα όταν γίνεται αλόγιστα. Άρα σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει νηφαλιότητα για το ζήτημα της επιβολής της τήρησης των μέτρων απόστασης στις παραλίες. Ερχόμαστε να καλύψουμε την ανάγκη που προέκυψε από τον συνωστισμό στις μη οργανωμένες παραλίες».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διακρίσεις καταγγέλλουν οι οδηγοί σχολικών λεωφορείων
Μεροληπτική συμπεριφορά υπέρ των ιδιοκτητών λεωφορείων ΚΤΕΛ καταλογίζει στον υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο η ΟΣΜΕ, σχετικά με το όριο ηλικίας των οδηγών.
Διακρίσεις καταγγέλλουν οι οδηγοί σχολικών λεωφορείων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι αλλάζει για τους ανεμβολίαστους – πώς ανοίγουν τα σχολεία
Φόβοι για αύξηση κρουσμάτων στα σχολεία με το πρώτο κουδούνι • Νέο καθεστώς μετακινήσεων • Σε εφαρμογή μπαίνουν τα νέα μέτρα (όλο το ΦΕΚ).
Τι αλλάζει για τους ανεμβολίαστους – πώς ανοίγουν τα σχολεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βρέχει πρόστιμα για μη χρήση μάσκας σε μέσα μεταφοράς
Εκτεταμένους ελέγχους διεξάγουν οι αρμόδιες αρχές, προκειμένου να εξακριβώσουν εάν τηρούνται τα μέτρα προστασίας για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.
Βρέχει πρόστιμα για μη χρήση μάσκας σε μέσα μεταφοράς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προεδρικοί κομπασμοί για την ιδιωτικοποίηση της ΟΣΥ
Η παραχώρηση μέρους του έργου των αστικών συγκοινωνιών, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στα ΚΤΕΛ, που υλοποιήθηκε λόγω πανδημίας, και κοστίζει στο Δημόσιο πάνω από 50 εκατ. ευρώ ετησίως, παρατείνεται για έναν ακόμη...
Προεδρικοί κομπασμοί για την ιδιωτικοποίηση της ΟΣΥ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε ρυθμούς Πρωτομαγιάς τα μέσα μαζικής μεταφοράς
Με πρόγραμμα Κυριακής θα κυκλοφορήσουν και στις 2 Μαΐου οι γραμμές 1, 2 και 3 του μετρό, καθώς και το τραμ, ματαιώσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στάσεις εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ.
Σε ρυθμούς Πρωτομαγιάς τα μέσα μαζικής μεταφοράς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σταδιακή αποκατάσταση της λειτουργίας των ΜΜΜ
Μετά από αυτοψίες των εποπτικών συνεργείων του ΟΑΣΑ, ώστε να διαπιστωθεί η δυνατότητα εκτέλεσης δρομολογίων, την Τετάρτη (26/01) θα κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ με πρόγραμμα αργίας.
Σταδιακή αποκατάσταση της λειτουργίας των ΜΜΜ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας