• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.1°C / 27.4°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.5°C / 27.0°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.8°C / 27.1°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 24.3°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 22.0°C
  1 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.9°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.5°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  55%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.5°C / 26.0°C
  0 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  2 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 26.5°C
  2 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  0 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.4°C / 25.0°C
  2 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  67%
EUROKINISSI

Κυρώθηκε από τη Βουλή η Διακρατική Συμφωνία για τον αγωγό EastMed

 • A-
 • A+

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με ευρύτατη συναίνεση και με τη στήριξη Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ελληνικής Λύσης, η συμφωνία μεταξύ Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ-Ιταλίας, για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την κύρωση της Διακρατικής Συμφωνίας.

Ο αρμόδιος υπουργός εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του που η Βουλή, όπως είπε, «κυρώνει, μέσα σε κλίμα ευρύτατης συναίνεσης, μια ιστορική συμφωνία, από τις πιο σημαντικές, η οποία συμπληρώνει τα βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια και τους τελευταίους μήνες, ενισχύοντας την ενεργειακή γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της χώρας».

«Είναι πολύ σημαντικό που στην Ελλάδα κατορθώσαμε να συμφωνήσουμε πάνω σε ένα μεγάλο εθνικό ζήτημα και αυτό στέλνει στην κοινωνία ένα θετικό μήνυμα», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, αναγνωρίζοντας τη θετική συμβολή των προηγούμενων κυβερνήσεων: «Αυτή η συμφωνία δεν είναι δική μου. Εγώ ήμουν ο δρομέας στα τελευταία μέτρα. Ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με υπουργό τον Γιάννη Μανιάτη και συνέχισε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με Γιάννη Σταθάκη και Πάνο Σκουρλέτη».

Απαντώντας στις αμφισβητήσεις της αντιπολίτευσης για την ολοκλήρωση και τη βιωσιμότητα του έργου, ο κ. Χατζηδάκης αναγνώρισε ότι υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες, ωστόσο τόνισε ότι η κατασκευή και λειτουργία του δεν είναι ασκήσεις επί χάρτου. «Δεν είναι διακηρυκτικού περιεχομένου που θα μείνει στα χαρτιά. Όλες οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά. Η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου είναι στον πυρήνα του σχεδιασμού της Ε.Ε., για αυτό και συγχρηματοδοτεί το έργο, όπως και την εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας», είπε και προσέθεσε:

«Πράγματι, τεχνικά υπάρχουν δυσκολίες, αλλά υπάρχει και το φυσικό αέριο και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει, και κυρίως ότι αναμένεται να υπάρξουν πολύ περισσότερα αποθέματα κοιτασμάτων. Δεν υποτιμώ τις τεχνικές δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά δεν πρέπει να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα».

Απαντώντας σχετικά με την στάση της Ιταλίας ο κ. Χατζηδάκης, αφού υπενθύμισε ότι συν-διαπραγματεύτηκε για τη Συμφωνία, εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύντομα θα απαντήσει θετικά, έσπευσε όμως να συμπληρώσει ότι στον σχεδιασμό του έργου δεν αποκλείεται η συμμετοχή άλλων χωρών.

«Η Συμφωνία ενισχύει περαιτέρω τις σχέσεις μας με Κύπρο και Ισραήλ», επεσήμανε, ενώ τόνισε ότι η κατασκευή του EastMed είναι και ένα μήνυμα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

«Δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά είναι ένα έμμεσο μήνυμα στην τουρκική προκλητικότητα και στον Ερντογάν που αμφισβήτησε ευθέως την κατασκευή τού αγωγού. Είναι ένα μήνυμα από τις τρεις χώρες που συνεργάζονται, ότι προχωρούμε μπροστά, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της ειρήνης. Και καλό είναι η Τουρκία να εγκαταλείψει τον αναθεωρητισμό και την προκλητικότητα της και να συνειδητοποιήσει ότι βρισκόμαστε στον σύγχρονο 21ο αιώνα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στο άρθρο 10 αναφέρεται η προστασία του αγωγού, τόσο κατά την κατασκευή, όσο και κατά τη λειτουργία του. Δεν είναι αγωγός που έχει σχεδιαστεί επί χάρτου και οι συμβαλλόμενες χώρες είναι αποφασισμένες να τον προστατεύσουν», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ακόμα ότι «η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που την κυρώνει και δείχνει τη δέσμευση και αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει». «Από την κύρωση της Συμφωνίας συνεπάγονται μεγάλες νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας, καλύτερος ανταγωνισμός στο επίπεδο φυσικού αερίου και καλύτερες τιμές για τον καταναλωτή και τις επιχειρήσεις. Η χώρα μας με αυτή τη Συμφωνία εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και τις στοχεύσεις της», σημείωσε.

Απαντώντας στις αιτιάσεις για περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ο κ. Χατζηδάκης αντέτεινε ότι «το άρθρο 8 προβλέπει την προστασία του περιβάλλοντος και υποχρεώνει τα συμβαλλόμενα κράτη να το προστατεύσουν». «Αυτό δεν είναι αυτονόητο για τις συμβάσεις και αυτή η πρόβλεψη δείχνει ότι υπάρχει μια καινούργια αντίληψη πλέον», συμπλήρωσε. «Όλα τα έργα που κάνουμε, καθιστούν την Ελλάδα τόσο ως πολύ σημαντικό παίκτη στο φυσικό αέριο όσο και ως ενεργειακό σταυροδρόμι και την ενισχύουν όχι μόνο οικονομικά αλλά και ενεργειακά», κατέληξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ασάφειες στη Συμφωνία, βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Για ένα σημαντικό έργο υψίστης εθνικής σημασίας, που σφραγίζεται μετά από διαχρονικές διπλωματικές και πολιτικές προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων και ενισχύει τα ενεργειακά και γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας, έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, τόσο η γενική εισηγήτρια Χαρά Καφαντάρη όσο και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μίλησαν για ασάφειες της Συμφωνίας.

Παράλληλα, ζήτησαν να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση ποια είναι η προοπτική του έργου και με ποια φιλοσοφία προχωρεί, σημειώνοντας ότι η Ιταλία δεν έχει υπογράψει ακόμα τη Συμφωνία, αλλά και πώς εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα και η ολοκλήρωση του.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου καταλόγισε «εμμονή της κυβέρνησης στο νεοφιλελεύθερο αφήγημα της για το περιβάλλον, αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις», ενώ χαρακτήρισε άκαιρη την ενεργειακή πολιτική της.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ αυτής της στρατηγικής συμφωνίας, την οποία στήριξε και ενίσχυσε με σημαντικές διπλωματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες, όμως θα παρακολουθεί τα βήματα που θα γίνονται ως προς τη βιωσιμότητα, την ολοκλήρωση του έργου και τη διασφάλιση, τόσο της χρηματοδότησης όσο και των εθνικών συμφερόντων», υπογράμμισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Εξασφαλίζει ενεργειακά τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη

Το Κίνημα Αλλαγής έδωσε έμφαση στις προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τη δρομολόγηση της Συμφωνίας που έχει, όπως τονίστηκε, «σημαντική εθνική, γεωστρατηγική και ενεργειακή σημασία για τη χώρα».

Τόσο ο ειδικός αγορητής, Χρήστος Γκόκας, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος και ο βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης, έκαναν λόγο για ένα «πολύ σημαντικό έργο, υψίστης γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής σημασίας που εξασφαλίζει ενεργειακά τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, δήλωσε την αντίθεση του κόμματος του, «σε ένα νομοσχέδιο που έχει τη σφραγίδα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και μετατρέπει την Ανατολική Μεσόγειο σε ορμητήριο των επιδιώξεων τους, ενώ ωφελεί μόνο τους επιχειρηματικούς ομίλους».

Παράλληλα, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι δεν έχει καθορίσει την ΑΟΖ, αφήνοντας ανοικτά τα σύνορα της χώρας και δημιουργώντας κινδύνους στα εδαφικά κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για την ολοκλήρωση του έργου, ενώ χαρακτήρισε προσχηματική τη συζήτηση του νομοσχεδίου, «το οποίο η κυβέρνηση έχει αναγάγει ως άγιο δισκοπότηρο», όπως είπε.

Ο εισηγητής του ΜεΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, ζήτησε την απόσυρσή του, κάνοντας λόγο για καταστροφική περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης.

Την πλήρη αντίθεση του ΜέΡΑ25 στην κατασκευή του αγωγού και επικρίσεις κατά των κομμάτων που τον στηρίζουν, εκφράζει με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

Στη δήλωσή του ο Μιχάλης Κριθαρίδης τονίζει ότι «το μνημονιακό τόξο, σε πλήρη σύνθεση, ψήφισε σήμερα τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed, προσδένοντας ακόμα περισσότερο τη χώρα μας στο επικίνδυνο άρμα των Ισραήλ και ΗΠΑ».

Με τον αγωγό φυσικού αερίου των κ. Νετανιάχου-Μητσοτάκη-Τσίπρα, προσθέτει ο κ. Κριθαρίδης, «κερδισμένες θα βγουν μόνο οι πολυεθνικές του πετρελαίου, ενώ η χώρα μας θα βγει μόνο ζημιωμένη περιβαλλοντικά, οικονομικά και γεωπολιτικά από αυτόν».
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλειδί για τον East Med η στάση της Ιταλίας
Η αποσαφήνιση της στάσης της Ρώμης το προσεχές διάστημα θα κρίνει την υλοποίηση του αγωγού των 1.900 χλμ. που θα μεταφέρει αέριο του κοιτάσματος Λεβιάθαν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.
Κλειδί για τον East Med η στάση της Ιταλίας
ΒΟΥΛΗ
Κατατέθηκε στη Βουλή η επικαιροποιημένη αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπ. Εξωτερικών για την «κύρωση του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και...
Κατατέθηκε στη Βουλή η επικαιροποιημένη αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ
ΒΟΥΛΗ
«Βροχή» οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για άρθρα του νομοσχεδίου Χατζηδάκη
Μετά το ΜέΡΑ25 και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας για άρθρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τον ΕΦΚΑ.
«Βροχή» οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για άρθρα του νομοσχεδίου Χατζηδάκη
ΕΥΡΩΠΗ
Οι ΗΠΑ γυρίζουν την πλάτη στον EastMed επειδή δεν θα αποδώσει κέρδη λέει ο Ερντογάν
Πίσω από την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού που θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Ευρώπη βρίσκεται το οικονομικό συμφέρον λέει ο Τούρκος πρόεδρος.
Οι ΗΠΑ γυρίζουν την πλάτη στον EastMed επειδή δεν θα αποδώσει κέρδη λέει ο Ερντογάν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας