Αρνητικό ρεκόρ κατήγαγε η εμπόλεμη Συρία, καθώς σε διάστημα έξι μηνών αυξήθηκαν κατά περίπου 1,5 εκατομμύρια οι πολίτες της που βρίσκονται σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, περίπου 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται το φαγητό στην πολύπαθη χώρα, εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού και μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης.
«Εννέα χρόνια πολέμου, τα τρόφιμα πωλούνται σε τιμές ρεκόρ και τώρα ο Covid-19 ώθησε τις οικογένειες στη Συρία εκτός των ορίων τους», υπογραμμίζει η υπηρεσία του ΟΗΕ.
Μόλις πριν από 6 μήνες, 7,9 εκατομμύρια άνθρωποι βίωναν την επισιτιστική ανασφάλεια, υπενθυμίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας, που κάνει λόγο για ένα επίπεδο «ρεκόρ», μετά την τελευταία αύξηση του πληθυσμού που βρίσκεται στο όριο της πείνας.
Τέλη Απριλίου, το Πρόγραμμα ανακοίνωσε ότι οι τιμές των διατροφικών προϊόντων στη Συρία διπλασιάστηκαν σε έναν χρόνο. Στη διαλυμένη από τον πόλεμο χώρα, περίπου το 83% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.
Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες, η οικονομική κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω, συνοδεία της ιστορικής πτώσης της ισοτιμίας της συριακής λίρας έναντι του δολαρίου.
Τα μέτρα καραντίνας που επιβλήθηκαν στα μέσα Μαρτίου, στη μάχη εναντίον του νέου κορονοϊού κατάφεραν ακόμη ένα πλήγμα, παραλύοντας τη χώρα. Στις αρχές Μαΐου, ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ αναγνώρισε το εύρος της κρίσης, εκτιμώντας ότι οι «πολίτες» είναι αντιμέτωποι με την «πείνα, τη φτώχεια (...) ή την ασθένεια».
Τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση άρχισε να επαναθεωρεί τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού, επιτρέποντας την επαναλειτουργία ορισμένων εμπορικών καταστημάτων και αγορών και των δημόσιων συγκοινωνιών.
Στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Δαμασκού, 48 κρούσματα Covid-19 έχουν καταγραφεί επισήμως και τρεις θάνατοι. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, που τελεί υπό τον έλεγχο των Κούρδων, έχουν καταγραφεί επισήμως έξι κρούσματα της νόσου και ένας θάνατος.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας