Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στην καλύτερη περίπτωση το 2021 το εμβόλιο κατά του Covid-19
ID 177764472 © Anton Litvintsev | Dreamstime.com

Στην καλύτερη περίπτωση το 2021 το εμβόλιο κατά του Covid-19

  • A-
  • A+

Σε τουλάχιστον ένα χρόνο θα υπάρχει ένα εγκεκριμένο εμβόλιο κατά τον νέου κορονοϊού, προειδοποιεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), με τον επικεφαλής των εμβολίων του Μάρκο Καβαλέρι να εμφανίζεται επιφυλακτικός απέναντι στους ισχυρισμούς ότι ένα εμβόλιο για τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19 ενδέχεται να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο.

«Για τα εμβόλια, με δεδομένο ότι η ανάπτυξή τους ξεκινά από το μηδέν, (…) το αισιόδοξο σενάριο είναι ένας χρόνος από τώρα, οπότε στις αρχές του 2021», δήλωσε ο Καβαλέρι.

«Η ανάπτυξη εμβολίων κανονικά μετριέται χρονικά με δεκαετίες. Το να έχουμε εμβόλια εγκεκριμένα και διαθέσιμα σε μεγάλη κλίμακα, μέχρι το τέλος του 2020 ή ακόμη και του 2021 θα είναι πρωτάκουστο», τόνισε από την πλευρά του και ο Αμερικανός Barney S. Graham του National Institutes of Health (NIH).

Οργασμός προγραμμάτων – Πάνω από 10 εμβόλια σε φάση κλινικών δοκιμών

Την ίδια ώρα, περισσότερα από 100 προγράμματα εμβολίων είναι σε εξέλιξη, περί τα 10 σε φάση κλινικών δοκιμών και η ελπίδα για την ανάπτυξη, τους προσεχείς μήνες, ενός αποτελεσματικού εμβολίου, παραμένει ζωντανή: ποτέ η έρευνα δεν υπήρξε τόσο μαζική και ταχεία.

«Η ταχεία ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του Covid-19 αποτελεί παγκόσμια επιταγή», σημειώνει ο Barney S. Graham. 

Διεθνείς παράγοντες, όπως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, είναι πεπεισμένοι ότι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο θα αποτελούσε «το μόνο εργαλείο που θα επέτρεπε την επιστροφή του κόσμου σε μία αίσθηση κανονικότητας». «Θα έσωζε εκατομμύρια ζωές και θα εξοικονομούσε αναρίθμητα δισεκατομμύρια δολάρια», είχε δηλώσει τον Απρίλιο.

Ο αριθμός των προγραμμάτων ανάπτυξης εμβολίων δεν σταματά να μεγαλώνει, καταδεικνύοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον, τόσο από υγειονομικής, όσο και από οικονομικής πλευράς.

Στα τέλη του Απριλίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε καταγράψει 76 προγράμματα εμβολίων, εκ των οποίων πέντε σε φάση κλινικών δοκιμών. Σήμερα, τα προγράμματα εμβολίων ανά τον κόσμο έχουν αυξηθεί σε 110, εκ των οποίων 11 βρίσκονται σε φάση κλινικών δοκιμών.

Το London School of Hygiene & Tropical Medicine έχει περιλάβει στην δική του κατάταξη 157 προγράμματα εμβολίων κατά του Covid-19, με 11 σε φάση δοκιμών.

Οκτώ κατηγορίες προγραμμάτων

Ο ΠΟΥ κατατάσσει τα προγράμματα εμβολίων σε οκτώ διαφορετικές κατηγορίες, που αντιστοιχούν σε τύπους εγκεκριμένων ή πειραματικών εμβολίων.

Πρόκειται για τα κλασικά «εξασθενημένα» ή «αδρανοποιημένα» εμβόλια, εμβόλια υπομονάδων με βάση πρωτεΐνες, εμβόλια ιικών μεταφορέων (viral vectors), με την χρησιμοποίηση τεχνικών αιχμής για την παρασκευή ιών με μοναδικό στόχο την πρόκληση ανοσολογικής απόκρισης στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μεταξύ των προγραμμάτων, υπάρχουν επίσης εμβόλια DNA και RNA, που είναι πειραματικού τύπου και χρησιμοποιούν τμήματα τροποποιημένου γενετικού υλικού.

Η πληθώρα των πεδίων που χρησιμοποιούνται στην αναζήτηση εμβολίου για τον Covid-19 είναι θετικό στοιχείο ως προς πιθανότητες επιτυχίας.

«Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί τύποι εμβολίων, δημιουργεί μεγάλες ελπίδες για την προοπτική να βρεθεί κάτι που θα λειτουργεί και θα δημιουργεί προστασία για τον άνθρωπο», σχολιάζει ο γαλλίδα ιολόγος Marie-Paule Kieny.

Όμως, ο δρόμος προς ένα αποτελεσματικό εμβόλιο είναι γεμάτος εμπόδια και μόνο πολύ λίγα προγράμματα μπορούν να είναι επιτυχή», λέει από την πλευρά της η βρετανίδα ερευνήτρια Sarah Caddy του ιδρύματος Wellcome Trust και του Πανεπιστημίου του Cambridge.

«Στην έρευνα τίποτε δεν αποκλείεται», απαντά ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Παστέρ Christophe d'Enfer. «Γνωρίζετε το παράδειγμα του ιού HIV. Περισσότερα από 30 χρόνια μετά την ανακάλυψή του, εξακολουθούμε να μην έχουμε εμβόλιο» κατά του AIDS, προειδοποίησε ενώπιον της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ο  d'Enfer.

Μάχη στήθος με στήθος στην κούρσα του εμβολίου

Στην συγκυρία αυτή, η ανακοίνωση από την Sinovac Biotech, ένα από τα τέσσερα κινεζικά εργαστήρια που έλαβαν άδεια να προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές, ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει στην παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της ετησίως, με την εμπορική ονομασία Coronavac μπορεί να φαίνεται πρόωρη, αφού το πειραματικό εμβόλιο δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ούτε ασφαλές ούτε αποτελεσματικό.

Αλλά δεν είναι η μόνη που επιταχύνει. Το αμερικανικό φαρμακευτικό εργαστήριο της Pfizer ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην παραγωγή 10 έως 20 εκατομμυρίων δόσεων του δικού του πειραματικού εμβολίου, μέχρι το τέλος του έτους.

Στην Γαλλία, το Ινστιτούτο Παστέρ θα αρχίσει τις κλινικές δοκιμές του πιο προχωρημένου εμβολίου του τον Ιούλιο και ελπίζει ότι τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι γνωστά τον Οκτώβριο.

Σε περίπτωση γρήγορων θετικών αποτελεσμάτων για τα πρώτα αυτά εμβόλια, αμέσως θα τεθεί το θέμα της χρήσης και της διαθεσιμότητας των νέων προϊόντων.

«Το ζήτημα είναι πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα εμβόλια. Όλοι φοβούνται για την οικειοποίησή τους από χώρες που θα εξασφαλίσουν ταχύτερα ικανότητες παραγωγής στο έδαφός τους», σχολιάζει στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info η ο Marie-Paule Kieny.

Στο τέλος του Απριλίου ο ΠΟΥ οργάνωσε διεθνή διάσκεψη για την διασφάλιση της ισότιμης κατανομής των εμβολίων. Στην τηλεδιάσκεψη αυτή συμμετείχαν ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών. Όμως ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Κίνα εκπροσωπήθηκαν.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΣΜΟΣ
Αντ. Γκουτέρες: Επενδύστε στα συστήματα υγείας και υγειονομικής κάλυψης
Ο νέος κορονοϊός αποκάλυψε απόλυτα τα ανεπαρκή συστήματα υγείας, που διεύρυναν τα κενά στην κοινωνική προστασία, επισημαίνει ο γ.γ. του ΟΗΕ και τονίζει την ανάγκη για καθολική υγειονομική κάλυψη.
Αντ. Γκουτέρες: Επενδύστε στα συστήματα υγείας και υγειονομικής κάλυψης
ΚΟΣΜΟΣ
ΠΟΥ: 20άρηδες, 30άρηδες και 40άρηδες οι κύριοι μεταδότες του Covid-19
Οι παρασκευαστές φαρμάκων πρέπει να παρακολουθούν όλες τις απαραίτητες έρευνες και τα βήματα εξέλιξης κατά τη διαδικασία δημιουργίας εμβολίου, υπενθυμίζει παράλληλα ο ΠΟΥ.
ΠΟΥ: 20άρηδες, 30άρηδες και 40άρηδες οι κύριοι μεταδότες του Covid-19
ΑΦΡΙΚΗ
ΟΗΕ: Η πανδημία μπορεί να οδηγήσει σε ακραία φτώχεια εκατομμύρια Αφρικανούς
Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί σε «διεθνή αλληλεγγύη» προς την ήπειρο, ενώ σχολίασε πως οι ανεπτυγμένες χώρες θα όφειλαν να πάρουν «μαθήματα» από τα «πολύ θαρραλέα προληπτικά μέτρα» που πήραν κάποιες αφρικανικές χώρες.
ΟΗΕ: Η πανδημία μπορεί να οδηγήσει σε ακραία φτώχεια εκατομμύρια Αφρικανούς
ΚΟΣΜΟΣ
Γκουτέρες: Απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα ο Covid-19
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε την πανδημία του νέου κορονοϊού «τη μάχη μιας γενιάς» και απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.
Γκουτέρες: Απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα ο Covid-19
ΕΥΡΩΠΗ
Στενάζουν τα συστήματα Υγείας στην Ευρώπη
Ο νέος κορονοϊός εξακολουθεί να διασπείρεται ανεξέλεγκτα και να ζορίζει ξανά τα νοσοκομεία, παρά τη σταδιακή επαναφορά περιορισμών στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Στενάζουν τα συστήματα Υγείας στην Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
Ας... οπλιστούμε με μάσκες και υπομονή
«Η συστηματική και γενικευμένη χρήση μάσκας μαζί με αυστηρούς ελέγχους στις κοινωνικές συναθροίσεις θα μπορούσαν να σώσουν έως και 281.000 ζωές μέχρι την 1η Φεβρουαρίου» εκτίμησε ο περιφερειακός διευθυντής του...
Ας... οπλιστούμε με μάσκες και υπομονή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας