Με μια σιβυλλική φράση, ότι «σέβεται τις αποφάσεις του γερμανικού Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, αλλά σε μεγάλο βαθμό έχει προβάδισμα το ευρωπαϊκό έναντι του εθνικού δικαίου», η Γερμανίδα καγκελάριος προσπάθησε να βρει μια μεσοβέζικη λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει αναφορικά με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.
Το πρόγραμμα της ΕΚΤ έχει αναπτυχθεί με στόχο την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών επιπτώσεων της πανδημίας στην ευρωζώνη και φυσικά η Άνγκελα Μέρκελ επιθυμεί τόσο την ενίσχυση του ευρώ όσο και τη συμμετοχή της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Bundesbank) στα προγράμματα της ΕΚΤ.
Η Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών στη λεγόμενη «ώρα της καγκελαρίου» στην Ομοσπονδιακή Βουλή, είπε ότι «πρέπει να σεβόμαστε τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου και ασφαλώς αυτό κάνω κι εγώ».
Τόνισε ωστόσο ότι το ίδιο το Δικαστήριο άφησε με την απόφασή του για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ της περιόδου 2015-18 (PSPP) ανοιχτή την δυνατότητα προώθησης της συνοχής της Ευρωζώνης, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί, «προκειμένου να περιορίσουμε και όχι να διευρύνουμε τη διαμάχη».
Επίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι τα κράτη - μέλη της E.E. πρέπει να κάνουν περισσότερα για να προωθήσουν την ολοκλήρωση και τη συνοχή της Ένωσης, ενώ ενέταξε τη δημιουργία του «ταμείου ανασυγκρότησης» σε αυτή την προσπάθεια.
Πρέπει να προχωρήσουμε «με καθαρή πολιτική πυξίδα», είπε, όπου όπως διευκρίνισε, για την ίδια αυτή η πυξίδα σημαίνει «ισχυρό ευρώ».
Αναφερόμενη και στις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για το ενδεχόμενο η Γερμανία να βρεθεί υπόλογη «επί παραβάσει» των Συνθηκών της Ε.Ε., η Άνγκελα Μέρκελ διευκρίνισε ότι η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι φυσιολογικό να θέτει, από τη δική της θέση, ερωτήματα και διαβεβαίωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα απαντήσει σε όλα. Διευκρίνισε πάντως ότι της ενδεχόμενης προσφυγής εναντίον ενός κράτους - μέλους προηγείται «επιστολή προθέσεως» (Letter of Intent), με ερωτήματα, στα οποία θα ανταποκριθεί το Βερολίνο.
Υποστήριξε πάντως ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δίνει την ευκαιρία για περισσότερη πολιτική συνοχή της Νομισματικής Ένωσης, που όπως είπε «αυτός ήταν εξ αρχής ο στόχος της Ευρωζώνης, αλλά δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος».
Και συμπλήρωσε ότι οι αλλαγές στις Συνθήκες δεν θα πρέπει να αποτελούν ταμπού, αλλά διαρκούν πολύ και, λόγω της πανδημίας, χρειαζόμαστε πιο άμεσες λύσεις και τη διασφάλιση της συνέχισης της συμμετοχής της Bundesbank στις αποφάσεις της ΕΚΤ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας